Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Śmieszek z ciebie :E 

Ale tak na serio to Sony już dawno przemyślało te ruchy. Osobiście nie nie jestem fanem tego jak wyglądają konsolki PS5 ogólnie. Nie podoba mi się ten styl.

Ale przy prosiaku dołożenie do niego napędu to już totalna pokraka wychodzi, a wersja stock podobnie jak digital PS5 jak cię ujdzie jeszcze wygląda. Powinni dodać też opcjonalny napęd na USB, chcesz na płytce coś pyknąć wyciągasz z szuflady, podłączasz i grasz. Kończysz grać i napęd do szuflady :E 

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Nic, inwestycja poczyniona, śmignąłem na szybko do media i złapałem jeszcze :E Teraz niech leży i się kurzy, wątpię aby straciło to na wartości, a jak GTA wypali to przynajmniej nie trzeba będzie pożyczać konsolki na ogranie 

Sam się  zastanawiam czy nie wziąć prosiaczka ;) GTA i tak się ogra na PC -  bardziej to jako ostatnia konsola,która jeszcze miała płyty 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Zhao Jak będzie dobre to GTA to najpiew i tak ogram na konsoli tak samo jak RDR2 ograłem i później jeszcze jak wyjdzie na PC też :E 

Ale ogólnie to pewnie to PS5 zostanie na wieczność w domu, napęd też dokupię. Sam na tym może dużo nie pogram i bardziej mocno okazjonalnie, ale "dzieciak" pewnie będzie łupał z kolegami w GTA VI online zanim wyjdzie na PC to na konsolce :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

Już trochę zapomniałem jakie Sony to chore po grubej przerwie od grania i robienia zakupów na ich konsolach :E 

Odpaliłem sobie na prosiaku moje The Last of Us 2. Kupione w 2020 roku za 329pln w wersji Deluxe oczywiście i widzę 60hz na PS5pro za 4 koła i to na łoledzie, nie ma opcji w opcjach na nic wincyj :E 

Co jest myślę?
Coś się popsuło, może kabel hdmi ten chiński co dają do konsolki pro za pinć zeta się popsuł? Może ustawienia? 

- nie, to nie było to.

- to nie kabel, nie ustawienia.

Trzeba było po prostu wykupić update do gry za 50 zeta, aby skorzystać z możliwości mocniejszego sprzętu i odblokować klatki xD

No i po zakupie patcha działa, oczywiście gra od nowa musiałq ściągnąć z 40 czy 50giga :E Lata tak średnio ~80fps na wstępnie. Ogólnie całkiem spoko przeważnie. Ale sporadycznie można wyłapać dropa poniżej 60fps i wtedy ten taki micro stutter wejdzie. Nic strasznego w sumie, większość typowych graczy nawet tego okiem nie wychwyci :E 

Poza tym trzeba czekać na GTA VI, GT7 nie przetestuję bo mam na płytce, a ta konsola nie ma napędu więc nie zagram do czasu, aż go sobie nie dokupię za kolejne 400zeta :E :blant:  Sony w pełnej okazałości :E 

Nie zawiodłem się :hihot:

@j4z jak jakieś rażące babole to daj znać :E to zrobimy korektę.

Edytowane przez lukadd
  • Haha 2
Opublikowano

W skrócie - odpalił grę w wersji na PS4 (jasne oznaczenie) i oczekiwał wodotrysków z wersji PS5.

Płatne ulepszenia są żałosne, ale przez blisko 6 lat było to milion razy wałkowane.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@slafec Ale na serio przez chwilę o tym zapomniałem :E Bo dłużej nie używałem konsolki.

I przy odpalaniu gry nie miałem żadnego oznaczenia, albo sobie nie przypominam, dopiero w sklepie wyskoczyła(albo zauważyłem).Grę mam od premiery.

A tak ogólnie to co jeszcze mogę dodać to dla cichofili: 

Cewki w tej sztuce co wylosowałem grają w cichych zakresach, od 1m zaczynają się gubić od ucha, ale trochę gorzej z wentylem, są wibracje i przechodzą na budę konsoli.

Ogólnie bez tragedii, wiadomo, że to nie będzie poziom Noctua i nie będzie cichsze od mojego PC, ale jest ogólnie dobrze jak za takie pieniądze. Moja sztuka postawiona pod TV z 2.5m do ucha będzie praktycznie nie słyszalna.

A z metra też ujdzie jej używać, aczkolwiek lekko cewki i szczególnie wentyl gdzieś tam będzie się wybijał lekko.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

za 4 koła (...)  a ta konsola nie ma napędu (...) Cewki...grają (...) wentylem, są wibracje i przechodzą na budę

Pro? przypomniałeś mi dlaczego wolę zostać na PS5 Slim (bundle AstroBot) za 1999 zł sklepowo ME :E 

Opublikowano (edytowane)

@kanon7

Zwykłe PS5 co miałem dwie różne sztuki też cewki podobnie grały, w jednej nawet głośniej i bardzo podobna głośność wentyla(łożyska/rezonanse) pod obciążeniem, nawet może jeszcze trochę większy miały te zwykłe PS5. Kiedyś jak będę miał to porównam jeszcze bezpośrednio sobie.

Noctua tutaj nie siedzi i sprzęt jest ograniczony wielkością. Tak jest, nic z tym nie zrobi i tak jak na małe pudełko i sprzęty ogólnie dostępne dla kowalskiego to jest całkiem dobrze i znacznie lepiej jak w PS4/pro. Zwykły Kowalski postawi pod TV i z 2 czy 3metrów nic nie będzie słyszał, a cewki większość nawet nie wie co to mimo, że grają niemal w każdym sprzęcie :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
11 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie bez tragedii, wiadomo, że to nie będzie poziom Noctua i nie będzie cichsze od mojego PC, ale jest ogólnie dobrze jak za takie pieniądze. Moja sztuka postawiona pod TV z 2.5m do ucha będzie praktycznie nie słyszalna.

A z metra też ujdzie jej używać, aczkolwiek lekko cewki i szczególnie wentyl gdzieś tam będzie się wybijał lekko.

Przeskocz na TV 77cali i z 2.5m masz odlot komfortowo-dzwiękowy ;)

Opublikowano

@Elvis79 Na otwartych słuchawkach przy nawet cichych dźwiękach z gry idzie grać nawet z tego metra. To i tak sprzęt do okazjonalnego casualowego grania. Obecnie testuje przy biurku na 42" oledzie, ogólnie lubię na nim grać bo PPI jest optymalne dla mnie.

W takim Demon Souls widać różnice, na PS5 zwykłym brakowało trochę tej rozdzielczości w trybie wydajności.

Opublikowano
14 godzin temu, lukadd napisał(a):

Już trochę zapomniałem jakie Sony to chore po grubej przerwie od grania i robienia zakupów na ich konsolach :E 

Odpaliłem sobie na prosiaku moje The Last of Us 2. Kupione w 2020 roku za 329pln w wersji Deluxe oczywiście i widzę 60hz na PS5pro za 4 koła i to na łoledzie, nie ma opcji w opcjach na nic wincyj :E 

Co jest myślę?
Coś się popsuło, może kabel hdmi ten chiński co dają do konsolki pro za pinć zeta się popsuł? Może ustawienia? 

- nie, to nie było to.

- to nie kabel, nie ustawienia.

Trzeba było po prostu wykupić update do gry za 50 zeta, aby skorzystać z możliwości mocniejszego sprzętu i odblokować klatki xD

No i po zakupie patcha działa, oczywiście gra od nowa musiałq ściągnąć z 40 czy 50giga :E Lata tak średnio ~80fps na wstępnie. Ogólnie całkiem spoko przeważnie. Ale sporadycznie można wyłapać dropa poniżej 60fps i wtedy ten taki micro stutter wejdzie. Nic strasznego w sumie, większość typowych graczy nawet tego okiem nie wychwyci :E 

Poza tym trzeba czekać na GTA VI, GT7 nie przetestuję bo mam na płytce, a ta konsola nie ma napędu więc nie zagram do czasu, aż go sobie nie dokupię za kolejne 400zeta :E :blant:  Sony w pełnej okazałości :E 

Nie zawiodłem się :hihot:

@j4z jak jakieś rażące babole to daj znać :E to zrobimy korektę.

Za darmo był update gdzie można było grać na PS5 w 1440p i 60k/s bez płacenia. Na PS4PRO można było grać tylko w 30k/s

Upgrade Remastera jest płatny bo dodali też nową zawartość

Ogrywam teraz Part II PC w tym oszukanym 4K z DLSS-Q + FGx2, HDR, VRR i wszystko na maxa 

20260716-133219.jpg

Screenshot-20260719-121535-Steam.jpg

i jak dla mnie to nie wygląda jakoś dyżo lepiej, kapkę lepsze cienie za to mam możliwość grania w 120Hz 

Na 100% z darmowym update na 60k/s na zwykłym bazowym PS5 gra się w to dużo lepiej niż na PS4Pro i mam tutaj co do tego pewność. Remaster za to już nie robi praktycznie większej różnicy poza wsparciem dla bajerów DualSensa

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

W takim Demon Souls widać różnice, na PS5 zwykłym brakowało trochę tej rozdzielczości w trybie wydajności.

Czyli w skrócie: dla osób preferujących wydajność (60 fps) to Pro, a dla osób grający  30 fps (tryb jakości) wystarczy Slim. 

Opublikowano
18 godzin temu, lukadd napisał(a):

Ale tak na serio to Sony już dawno przemyślało te ruchy.

Sony liczy na frajerów premium jak lukadd. Znane z TV jak Pay Per View, nie ważne że obejrzy garstka, ważne że zapłacą 20% więcej (a po latach mniej, bo nawet w UK piłka nożna ledwo przędzie po zakodowaniu wszystkiego).

14 godzin temu, lukadd napisał(a):

Odpaliłem sobie na prosiaku moje The Last of Us 2. Kupione w 2020 roku za 329pln w wersji Deluxe

Trzeba było po prostu wykupić update do gry za 50 zeta

No i proszę: kupił grę aż za 329 zł, nie sprzedał jej przez 6 lat i jeszcze teraz dołożył 50 zł. Co daje aż 379 zł. Ze mnie tyle nie mają. Ja takie gry dorywam w "promocji" -80% czyli czasami normalne ceny.

22 godziny temu, Tankietka napisał(a):

To tylko głupawi blacharze w szybki, bezszelestny sposób dali się wydymać na odsprzedawalne pudełka.

PC to zawsze były dużo niższe ceny i to mocno spadające. Typu gra na Playstation za 199 zł, na PC za 120-140, za parę miesięcy za 50 zł, a potem w kolekcji "klasyki" za 10-20 zł. Gdy na PSX łaskawcy obniżali cenę w platynie na 99 po długim czasie dla garstki gier, ogromna większość dalej po 199. Co dawało taki efekt jak teraz, że fanboje Sony (bredzące o braku gier na X-a) grają w kilka gier na krzyż. Wystarczy sprawdzić psnprofiles i trueachievements (steama też czemu nie), czołowe gry dużo bardziej popularne na PS5 (niż na XSX/XSS), ale mniej znane grane śladowo na PS5 w tym nawet Outer Worlds 2, ogólnie na PS5 sprzedaje się kilka gier na krzyż ale za to bardzo dobrze, inni bankrutują.

Tak samo było za czasów PSX - nie ważne czy gruchot czy luksusowy samochód oba za milion, a jeśli już obniżka to luksusowy w platynie za 0,5 mln (zaś gruchot nadal za milion). Łatwo przewidzieć sprzedaż.

Opublikowano
7 minut temu, kanon7 napisał(a):

Czyli w skrócie: dla osób preferujących wydajność (60 fps) to Pro, a dla osób grający  30 fps (tryb jakości) wystarczy Slim. 

W grach Souls like te 30 fps to mordęga przez brak responsywności.

Opublikowano
4 minuty temu, kanon7 napisał(a):

Mając PS5 Fat zawsze wybieram wydajność. Na 48 calowym OLEDzie gry wyglądają bardzo ładnie.

Dla mnie bez sensu wydawać prawie 4k na sprzęt, który już w przyszłym roku będzie przestarzały technologicznie :D 

Opublikowano

Dodałem na końcu wypowiedzi, że to jednak nie tak ekstremalne jak u Sony ponieważ są różne platformy sprzedażowe i różnorakie przewały na tańszych kluczach, ale jednak. Ja tam do teraz ubolewam, że nie wychodzą na PC płytki DRM-free Blu-ray z grami. Jak najbardziej uważam, że PC-towcy dali się kompletnie wydymać bez nawet jakiegokolwiek kwiku z ich strony. Może i jest to nieuniknione, ale na pewno nie można tego przyjmować tak lemingowo jak blacharze zrobili. Ale to tylko moja opinia.

Opublikowano
9 minut temu, sino napisał(a):

Sony liczy na frajerów premium jak lukadd.

Ja jestem casualowym graczem konsolowym. A jeśli chodzi o PS5 to mega casualowym :E Sony na mnie wiele nie zarobi. Od premiery PS4 to abo miałem może przez 7 miesięcy wykupione :hihot: I zdecydowana większość gierek na grubych promocjach. Jedynie wyjątki jak TLoU2, RDR2.

9 minut temu, sino napisał(a):

No i proszę: kupił grę aż za 329 zł, nie sprzedał jej przez 6 lat i jeszcze teraz dołożył 50 zł. Co daje aż 379 zł. Ze mnie tyle nie mają. Ja takie gry dorywam w "promocji" -80% czyli czasami normalne ceny.

Niby dla czego miałbym sprzedawać TLoU? W ogóle dla czego miałbym o tym myśleć? To są gry które się kupuje aby mieć. Tak samo jak RDR, czy GTA, CP, Wiesiek.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sino napisał(a):

Sony liczy na frajerów premium jak lukadd. Znane z TV jak Pay Per View, nie ważne że obejrzy garstka, ważne że zapłacą 20% więcej (a po latach mniej, bo nawet w UK piłka nożna ledwo przędzie po zakodowaniu wszystkiego).

PC to zawsze były dużo niższe ceny i to mocno spadające. Typu gra na Playstation za 199 zł, na PC za 120-140, za parę miesięcy za 50 zł, a potem w kolekcji "klasyki" za 10-20 zł. Gdy na PSX łaskawcy obniżali cenę w platynie na 99 po długim czasie dla garstki gier, ogromna większość dalej po 199. Co dawało taki efekt jak teraz, że fanboje Sony (bredzące o braku gier na X-a) grają w kilka gier na krzyż. Wystarczy sprawdzić psnprofiles i trueachievements (steama też czemu nie), czołowe gry dużo bardziej popularne na PS5 (niż na XSX/XSS), ale mniej znane grane śladowo na PS5 w tym nawet Outer Worlds 2, ogólnie na PS5 sprzedaje się kilka gier na krzyż ale za to bardzo dobrze, inni bankrutują.

Tak samo było za czasów PSX - nie ważne czy gruchot czy luksusowy samochód oba za milion, a jeśli już obniżka to luksusowy w platynie za 0,5 mln (zaś gruchot nadal za milion). Łatwo przewidzieć sprzedaż.

W oficialnej dystrybucji np. prosto z STEAM ceny są praktycznie zbliżone do tego co jest na konsolach no chyba że masz na myśli kluczykownie gdzie często są taniej bo np. kupowane na innym regionie

Screenshot-20260719-142516-Steam.jpg

Edytowane przez azgan
Opublikowano
17 godzin temu, lukadd napisał(a):

Tak zapytam w razie czego - nadaje się ten kabel do czegoś czy z marszu od razu  trzeba kupić coś lepszego?%-)