Pentium D 1 712 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) Przyszłość przyszła szybciej niż sądziłem. Te blaszki są trochę za długie i przy dużych radiatorach sekcji zasilania wadzą o nie, ale udało mi się założyć przekręcone o 90 stopni. Przy jednej blaszce lata luzem, przy dwóch jest ok. Trytkami złapałem aby ograniczyć ślizganie, ale lepiej byłoby na 4 lub jakieś śrubki z dużymi podkładkami. Ogólnie druciarstwo udane, ale wymaga poprawek kosmetycznych. Edytowane 29 Marca przez Pentium D 3
RemiKo 223 Opublikowano 29 Marca Autor Opublikowano 29 Marca 19 godzin temu, sideband napisał(a): 8600GT to się goniło na 1100Mhz i tak przechodziłem Crysisa Okazało się że masz rację i stanowczo nie doceniłem możliwości tej karty, sugerując się jedynie jej recenzjami z czasów premiery. Nigdy wcześniej nie posiadałem też odmiany 256MB, a odmiana 512MB robiła u mnie max zegary na poziomie 729/1620/929 (Core/Shader/Mem): https://hwbot.org/benchmarks/3dmark03/submissions/5812267 Pobawiłem się więc nieco bardziej suwaczkami i tym razem uzyskałem stabilne 900/1890/1170 (Core/Shader/Mem), co bez jakiejkolwiek modyfikacji karty jest dla mnie wynikiem wręcz wybitnym! Jednak jest to Galaxy Edition pełną gębą i jest ona dla mnie zupełnym zaskoczeniem: 2001se: 45363 --> 47379 3DMarks 2003: 21981 --> 24362 3DMarks ... Crysis (2007): [wbudowany benchmark GPU na pierwszej mapie: Island] [1024x768 Medium, AA 0x, Anizo 0x, V-sync Off]: minimalnie 36 FPS --> 44 FPS, średnio 48 FPS --> 56 FPS 1
sideband 2 553 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca U mnie to było po Vmodzie Część kart od Galaxy miała fabrycznie podbite napięcie sprzętowo(nie bios) w ogóle powstał taki mit, że karty od Galaxy to jakieś selekty bo lepiej się kręciły W dawnych czasach NV nie dawała od górnej specyfikacji odnośnie napięć, TDP etc. dlatego kiedyś takie cuda przechodziły 1
tomcug 3 557 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca I to były fajne czasy, a teraz wszystko pod linijkę musi być zrobione przez producentów kart 1
Pentium D 1 712 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Ciekawie wyglądający ram https://www.vinted.pl/items/8540602310-pamiec-ram-ddr2-800-2x2gb-geil-pc2-6400
Elder 630 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Miałem to, szału nie robią... Ale...miały konkurencję i to silną Jeszcze smaczek...Kubuś zna historię tych kostek, turbo unikat Potem przyszedł czas ddr3 ale to już inna historia... Dobra nie spamuję więcej... Edytowane 1 Kwietnia przez Elder 9 1
RemiKo 223 Opublikowano 1 Kwietnia Autor Opublikowano 1 Kwietnia @Elder Taki zwyczajny lajk pod postem to za mało Zacna galeria zdjęć tej przepięknej kolekcji! Dziękuję Ci że się tym wszystkim tutaj z nami podzieliłeś. Aż miło tak zatrzymać się na chwilę i móc popatrzeć na to wszystko 3
sideband 2 553 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia W dniu 26.03.2026 o 09:12, blabla123 napisał(a): Dawno nie widziałem XT więc pozwolę sobie tutaj wrzucić dla zainteresowanych. https://allegrolokalnie.pl/oferta/retro-karta-graficzna-asus-radeon-ati-radeon-hd-2900-xt-stalker Przyznać się kto tak walczył o tą kartę?
blabla123 964 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia @Elder Za spam ban się należy @sideband Mimo, że nie mam XT to nawet nie podchodziłem, bo coś czułem, że 500 przebiją i się nie myliłem 1
sideband 2 553 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Ale jedzie do mnie i tak taniej jak na jebaju 1
Elder 630 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia @blabla123 Połowa tego spamu z moich fotek ddr2 leży w Twojej graciarni gagatku.
Elder 630 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) @blabla123 Stare czasy ... w 2011 i 2012 w cenie koszyka gruszek zgarnialiśmy ram z USA,UK,DE itd Było minęło. Do tej pory pamiętam jazdy z BIOS w DFI LANParty UT P45-T2RS a tak fajnie na Asus Commando mi się siedziało to skusiłeś na DFI. Paczajta w Belgii graty... ostatnio Adrian mi podsyłał GPU Asus Ares które tam na sell było ale ja już w tym nie siedzę. On mnie ciągle drażni i takie rzeczy wysyła... Edytowane 1 Kwietnia przez Elder 2
Elder 630 Opublikowano 1 Kwietnia Opublikowano 1 Kwietnia Moja słabość do EVGA Classified, Dark i Kingpin wygasła z czasem owszem mam te graty nadal ale nigdy fioła takiego nie miałem aby tego mieć tony na stanie. EVGA EOL i w USA idioci ceny takie walą za ich graty serii KP i Classi że bekę mam z tego.
RemiKo 223 Opublikowano 2 Kwietnia Autor Opublikowano 2 Kwietnia W dniu 5.04.2025 o 21:08, Keleris napisał(a): Zaciekawił mnie wpływ Windowsa 7 X64 na wynik w 3DMark'u 06, więc po raz pierwszy odpaliłem swojego Q6600 i wykonałem test porównawczy: Procek 50MHz niżej, na szynie niższej o 50MHz, pamięci również niżej ale za to ciaśniej, no i karta zamiast GTX'a 280 to leżąca pod ręką 250-tka w GTS'ie OC od Gigabyte'a 3DMark06 strasznie obrywa na nowszych systemach w testach procesorowych, czyli dwóch pierwszych SM 2.0 i CPU Score. ... Takie coś odpaliłem: To jest kolejny komplet tych srebrnych GEIL'i Mam jeszcze jeden, ale jednostronny i pewnie bez takiego potencjału OC jak w tych dwustronnych. Box to miedziak, czyli tak jak powinno być dla Q6600. Płyta główna to Gigabyte GA-965P-DS4 rev 1.0. Wizualnie mi się podoba, ale na tym w sumie kończą się jej zalety. To już tamten biedny i budżetowy ASUS P5B-Plus zachowywał się o niebo lepiej od tej płyty. Tutaj opcje są domyślnie poukrywane i trzeba za każdym razem posiłkować się kombinacją Ctrl + F1 w BIOSie aby móc w ogóle mieć kontrolę nad timingami pamięci. Dual BIOS przeszkadza w OC zamiast pomagać. Najnowszy oficjalny BIOS (F12) działał dużo gorzej niż starusieńki F6. Jakimś cudem nie zadziałało mi bootowanie z USB i platforma jedynie się wiesza w stanie oczekiwania na boot, widząc normalnie pendrive'a tak jak powinna. Jest jeszcze większy problem z NB-Strap'em na tej płycie, bo synchro 1:1 miało największe opóźnienia pamięci. FSB 400MHz jedynie parokrotnie wstało, ale nici z jakiejkolwiek stabilności lub nawet udanego bootowania do systemu. Biorąc to wszystko powyższe pod uwagę, musiałem posiłkować się takimi nieoptymalnymi nastawami dla wszystkich podzespołów, aby zaliczyć w ogóle jakiekolwiek testy OC tego procka oraz platformy. Nic przyjemnego to nie było i miałem wrażenie, że musiałem się wręcz wszystkiego uczyć od nowa, bo tak dziwacznie reagowała ta platforma na niektóre nastawy. Z drugiej zaś strony przyznać muszę, że ASUS z tamtych lat strasznie rozleniwia i po prostu działa lepiej, bardziej przewidywalnie. Wyniki Stock: ... Takie bardziej przyzwoite nastawy: 35% OC Wprawne oko może zauważyć, że przeskok z DDR2-800 CL5 5-5-18 na DDR2-900 CL4 4-4-12 daje marne 3 ns niższe opóźnienia pamięci. Jest to max co udało mi się obecnie z tej platformy wymęczyć. Na ASUSie P5B-Plus, zwykłe DDR2-800 CL4 pozwalało na latency w okolicach 55 ns, a DDR2-900 CL4 dawało już okolice 49 ns. Pięknie widać ile daje prawidłowo prowadzony NB-Strap na P965 w przypadku płyt ASUS'a. Oraz reszta testów graficznych GTS'a 250: Które leciały na takim opóźnieniu pamięci: Aż wstyd, bo to praktycznie jak Stock: 69 ns... Mam jeszcze cztery kolejne sztuki Q6600, które powrzucam na inne mobaski i chyba zrobię sobie małe porównanie 2 1
Keleris 574 Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) Na moim x38 od Gigabyte jak mnie pamięć nie myli było tak samo z opóźnieniami z ciekawości muszę ta skrzynkę wykopać i sprawdzę na świeżo. Osobiście w przetaktowanie nie umiem ale ta platforma mi przypasowała, przejrzysty bios, przy pamięci ustawić napięcie, dzielnik i pierwsze opóźnienia, przy tych nastawach przyjęła bez problemu cztery kości, fsb 400 przyjęło bez zmiany jakichkolwiek napięć więc zapamiętałem ją z punktu widzenia świeżaka bardzo dobrze. Edytowane 2 Kwietnia przez Keleris
Keleris 574 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) Przepraszam za post pod post @RemiKo Dziękuję że zmotywowałeś mnie do sprawdzenia mojego "q6600 ostateczny" Płyta i pamięci czekały dobre 2mc, nawet pozytywną ocenę dałem bez sprawdzania bo wszystko wyglądało w jak najlepszym porządku, przy okazji mogę się pochwalić fajną obudową wygodną do przerzucania sprzętu od Elder. Zasilacz do mocarzy nie należał ale dał rade, chciałem w końcu sprawdzić chłodzenie v8 od Cooler master ale że jest przyklejony zestaw montażowy thermaltake od spodu płyty nie udało się go założyć bo śruby były za krótkie ale za to macho przypasował chociaż trzeba było założyć wentylator 120 przez wadzący radiator od płyty. Przy fsb 400 w 3dmark 06 karta chodziła przy standardowym taktowanie 756mhz, przy fsb 425 podbiłem do 770mhz ale i tak miałem niższy shader - 1870mhz niż w tym gigusiu gts 250 z 1gb ram od RemiKo. Jak czas pozwoli wyłowie z szafy mojego gigusia x38 z q6600 i sprawdzę opóźnienia pamięci. Sprzęt przetestowany na profilu xmp czyli 333fsb, później 400fsb, stabilne w 3d mark 06 425fsb i 440fsb które przeszło tylko testy w everest ale w 3d marku się wysypało. Fsb 333 Fsb 400 Fsb 425 Fsb 440 - niestabilne. Edytowane 4 Kwietnia przez Keleris 3
RemiKo 223 Opublikowano 4 Kwietnia Autor Opublikowano 4 Kwietnia @Keleris Ładnie to wszystko wygląda Świetna płyta główna, ciekawe pamięci i fajnie że też odpaliłeś GTS'a 250 Bardzo dziękuję Ci za tak szczegółowe wyniki całości na DDR3, szczególnie za tego Everest'a Cache & Memory oraz test PhotoWorxx (najlepiej ukazuje wydajność podsystemu pamięci) Stabilne moduły pamięci z latency poniżej 50 ns to świetnie zoptymalizowana platforma pod wyciskanie ostatnich FPS'ów w każdym tytule oraz teście 3D Z mojej strony najpierw wlecą dalsze testy na DDR2, a dopiero na końcu wrzucę Q6600 z pamięciami DDR3 1
Keleris 574 Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) Na początku chciałem zrobić testy na tym 9800gt zasilanego tylko ze slotu pcie bo zasilacz słaby ale wyniki w 3d mark skłoniły mnie do wyciągnięcia czegoś z zasilaniem 6pin. Edycja: Ustawiłem pierwszorzędne opóźnienia i dalej nie tykam. Edytowane 4 Kwietnia przez Keleris 3
Keleris 574 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia (edytowane) Przy wykopywaniu x38 + q6600 napatoczył się x48 również od Gigusia z q9300 więc pomęczyłem trochę stare dziadki. @RemiKo Na platformie x38 również miałem opóźnienia wywalone w kosmos. X38 w biosie znalazłem taką opcje - Performance Enhance która trzeba zmienić ze Standard na turbo co ciekawe w x48 od razu jest ustawione turbo, opóźnienia od razu spadły. Tutaj reszta wyników q6600. Pomęczony q9300 - szkoda że mnożnik niski bo pewnie coś by jeszcze wykrzesał, w teście PhotoWorxx dostał porządne baty. Edytowane 6 Kwietnia przez Keleris 1
RemiKo 223 Opublikowano 6 Kwietnia Autor Opublikowano 6 Kwietnia @Keleris Dziękuję za kolejną porcję ciekawych testów Na Q9300 PhotoWorxx powinien pójść do góry jak skręcisz FSB do 400 Ewentualnie później, z poziomu Windowsa, możesz spróbować podbić FSB z powrotem do 427MHz i powtórzyć test. Istnieje również szansa, że płyta główna zaczęła świrować od wrzucenia Command Rate na 1T i po przełączeniu na 2T wyniki powinny się zacząć zgadzać ... Opóźnienia na X38 zadziałały prawidłowo i wygląda na to, że płyta z Performance Enhance na Turbo dobrze prowadzi pamięci 1
Keleris 574 Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia (edytowane) Mam pewne podejrzenie co do zaniżonego wyniku, w weekend będę mógł dopiero sprawdzić, jeżeli moje podejrzenia się sprawdzą to za takiego babola należy mi się chłosta na gołą dupę. Edytowane 7 Kwietnia przez Keleris
Rekomendowane odpowiedzi