Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kabor @IriO tym, że miałem rzucić wszystko i sprzedać sprzęt z odbiorem osobistym dowiedziałem się po fakcie. Jak odpisałem i powiedział mi, że to miała być szybka akcja. Może zróbmy eksperyment napiszę do 30 przypadkowych osób o 13 i będę oczekiwał, że odpiszą mi w ciągu kilku minut a za jakieś 15 minut odbiór osobisty. Bo tak to właśnie miało wyglądać. Zwalniacie się specjalnie szybciej z pracy? Lub czekacie z telefonem przy uchu po czym szybko się ubieracie bo kupujący już jedzie? Raczej wątpliwe.

Ps: Zresztą to nie pierwsza osoba, która pisała o 13 i oczekiwała, że nic nie robię tylko siedzę w domu. Staram się iść ludziom na rękę. Nie raz wysyłałem paczkę w ciągu 10 minut po zakupie ale jak widać nie wszystkim da się dogodzić. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)

Chciwe Allegro nie cofnie się przed niczym. Nie zawahają się nawet dzieciom oferować gier od 18 lat.

n2K1xk6.jpeg

Spier.... i wszystko debilnym katalogiem w którym jest największy burdel w historii e-commerce i ratują się sprzedażą etanolu i przykładają rękę do setek tysięcy nieszczęść w Polsce. Ciekawe, czy też dla dzieci... :rotfl:

https://www.telepolis.pl/tech/allegro-alkohol-sprzedaz

https://innpoland.pl/213026,allegro-znow-sprzedaje-alkohol-trzezwosc-kupujacego-ma-sprawdzic-kurier

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Wystawiłem ostatnio laptopa na alledrogo , cena nie przesadzona niższa niż na innych aukcjach , sprzęt typowo pod gry . W przeciągu paru dniu , dostałem już kilka wiadomości z propozycją obniżenia ceny .  Kiedyś takie oferty były tylko na olx. :D

Opublikowano
3 godziny temu, allas napisał(a):

Wystawiłem ostatnio laptopa na alledrogo , cena nie przesadzona niższa niż na innych aukcjach , sprzęt typowo pod gry . W przeciągu paru dniu , dostałem już kilka wiadomości z propozycją obniżenia ceny .  Kiedyś takie oferty były tylko na olx. :D

Jak masz spoko cenę i piszą to nie zniżaj ceny. Poczekaj z dwa tygodnie, kup promowanie w promce bo często mają, nazbieraj obserwujących i następnie podbij 50-100zł. Łykają wtedy haczyk. Już nie raz się sprawdziło u mnie. :D 

Opublikowano

U mnie ostatnio było w drugą stronę. Potrzebowałem kupić płytę B550, była taka, jak mnie interesuje na OLX, ale gość przesadził z cena, bo krzyknął 500zł za 2 letnia mobo. Proszę grzecznie, że trochę odleciał z cena i chętnie zapłacę 350zl, bo tyle realnie była ta płyta warta. Gość się zbulwersował, temat olał i jeszcze coś mi tam napisał. Cóż, kupiłem nową za 450zl tej samej klasy i wyposażeniu (zmiana u klienta). Finalnie gość przestawał tą płytę 3 tygodnie, po czym sprzedał ja za dokładnie 350zl. Zatem nie zawsze warto się upierać z cena, bo może się okazać, że się jest oderwanym od rzeczywistości, jak to było w tym wypadku. Oczywiście pomijam patologie, wiadomo.

Opublikowano

fajne jest to w lokalnie ze ludzie widzą ze odczytalem wiadomosc :D

zmienilem taktyke i wogole juz nie odpisuje na gowno oferty

mialem item za 300

oferta 200 
oczytalem i zapomnialem
pare godzin pozniej
pytajniki
Odczytalem i zapomnialem

potem podbił cene na 250
a nawet na 280 :D
normalnie bym sie zgodził ale czułem desperacje a jako ze nie bylo mnie w domu to nic nie pisalem a na telefonie nie lubie zmieniac bo mnie to wkurza - w koncu i tak kupił za 300 :E 

z drugiej stronynie podoba mi sie to ze widzą obnizke ceny

mialem item za 400 (wystawilem wg normalej wartosci) jako ze nikt nie kupował a nie zalezalo mi na cenie az tak bardzo to obnizylem na 300 liczac ze pojdzie od reki  - tymczasem oferty na 200-250 :D

wkurzylem sie i zmienilem znowu na 400

chwile stało jeszcze po tym ale ktos zaproponował 350 i ubilismy deal

jak  juz raz obnizysz i ludzie obserwują to bedą czekac az obnizysz jescze bardziej

po czym jak item sie sprzedał, albo np poza ogloszeniem i zakonczylem aukcje to nagle zdziwienie ze ktos kupił - i wiadomosci czy jeszcze dostepne

16 godzin temu, CryptTM napisał(a):

U mnie ostatnio było w drugą stronę. Potrzebowałem kupić płytę B550, była taka, jak mnie interesuje na OLX, ale gość przesadził z cena, bo krzyknął 500zł za 2 letnia mobo. Proszę grzecznie, że trochę odleciał z cena i chętnie zapłacę 350zl, bo tyle realnie była ta płyta warta. Gość się zbulwersował, temat olał i jeszcze coś mi tam napisał. Cóż, kupiłem nową za 450zl tej samej klasy i wyposażeniu (zmiana u klienta). Finalnie gość przestawał tą płytę 3 tygodnie, po czym sprzedał ja za dokładnie 350zl. Zatem nie zawsze warto się upierać z cena, bo może się okazać, że się jest oderwanym od rzeczywistości, jak to było w tym wypadku. Oczywiście pomijam patologie, wiadomo.

zobacz na historie ceny ASUS H610T-D4 (thin itx)

ona kosztowala 500-550zł - NAGLE - niewiadomo czemu price drop na 350,a potem na 315 - mozliwe ze nawet przez chwile bylo 299zl

(ja za 315 kupilem w grudniu 2024) 
wchodze zobaczyc tydzien temu ceny a tu znowu 500+

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Na lokalnym możesz nie odpisywać, ale na normalnym allegro trzeba odpisywać nawet jak sprzedajesz prywatnie inaczej ocena sprzedaży leci w dół i twoje aukcje będą jeszcze bardziej zakopane w czeluściach.

tak wiem, ale wystawuianie na normalnym nie ma juz sensu - raz ze wlasnie trzeba odpusywac a dwa to  janusze szukaja zawsze jak najtaniej wiec szukaja tez w lokalnie, do tego na zwyklym nie ma smarta jesli nie dasz mozliwosci zwrotu
a prowizje tylko w paru kategoriach sa nizsze

do tego o wiele prosciej nadaje sie paczki w lokalnie bo mozna wysylac bez etykiety wiec z telefonu zamawiam czasem nawet 

Opublikowano (edytowane)

Panowie, zrobiłem coś źle? :( 

Rzadko kupuję na OLX, ale napotkałem dziś osobę chyba z jakimiś problemami :D 

Ogólnie to szukam paru akcesoriów do starej obudowy Define R5, znalazłem takową całą za 100zł (niby uszkodzoną ale dla mnie to nie ważne bo akurat ten element mam sprawny w mojej), ale zapytałem się czy są wszystkie rzeczy których potrzebuję i potem czy byłaby opcja wysyłki samych tych rzeczy (za te same 100zł, za które wystawił całą obudowę).

Na początku odpowiedział normalnie, ale potem jakiegoś focha strzelił :D 

Obudowa była wystawiona z wysyłką przez OLX więc nie chodzi o to, że nie chciał wysyłać, a ja się upierałem...

W końcu chciałem wziąć całą, po prostu kliknąć, że kupuję, no ale nie zdążyłem... jaśnie pan się obraził.

image.png.7a2fd367ffb0004bf50f8ef99723c2a3.png

image.thumb.png.b10dc554fc0980bbbbc00214eb8d366f.png

image.png.4ce0e615a8d6c2a4bc06f1abacd41720.png

.

Edytowane przez krukkpl
  • Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, jankooo napisał(a):

Typowi nie chce się zwyczajnie z tym bawić za tyle kasy a listę żądań miałeś długą%-)

Dobra, to po co odpisywał, mógł skończyć jednym zdaniem, że sprzedaje całość i tyle. Wtedy kupiłbym i wszyscy byliby zadowoleni :) 
A on odpisał i jakieś dodatkowe zdjęcie zrobił.

Widzę, że na OLX trzeba mocno uważać, żeby kogoś nie urazić.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie pojmuję, DLACZEGO ludzie ciągle i tak często, próbują innym grać na emocjach swoimi dziećmi, zakładając, że kogokolwiek to przekona.
Aż korci odpisać "i właśnie dlatego ja zdecydowałem się nie mieć bachorów, by nie mieć takiej presji". ;) 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Panowie jak teraz podejść typa szukałem jednej pierdołki nie było na allegro była na olx (używana) ale nie było z wysyłka olx dogadaliśmy się telefonicznie ze zrobię przelew i wyśle przedmiot .

Myśle spoko nikt za mniej <100zl nie będzie oszukiwał . Typ po dostaniu przelewu na drugi dzień zero kontaktu nr zablokował mój  dzwoniłem z 2 zero odpowiedzi napisałem sms zero odzewu. Mija 2 tydz przedmiotu nie ma kontaktu tez na olx zero wystawionych przedmiotów. Jak go zakatować? Niby dane mam do przelewu .

Opublikowano

Odbyles malo bolesna lekcje zycia. Nawet nie trac czasu na zglaszanie tego, bo to tylko 100zl i nic nie zrobia. A kolejny czas ktory bys zmarnowal na policji poswiec na odrobienie straty.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, zenti napisał(a):

Panowie jak teraz podejść typa szukałem jednej pierdołki nie było na allegro była na olx (używana) ale nie było z wysyłka olx dogadaliśmy się telefonicznie ze zrobię przelew i wyśle przedmiot .

Myśle spoko nikt za mniej <100zl nie będzie oszukiwał . Typ po dostaniu przelewu na drugi dzień zero kontaktu nr zablokował mój  dzwoniłem z 2 zero odpowiedzi napisałem sms zero odzewu. Mija 2 tydz przedmiotu nie ma kontaktu tez na olx zero wystawionych przedmiotów. Jak go zakatować? Niby dane mam do przelewu .

To jest właśnie najklasyczniejszy wałek "socjotechniczny" = mała kwota = komu by sie chciało oszukiwać na taką kwotę (?) = a to jest właśnie wytrych bezkarności, bo... komu będzie się chciało uganiać za procedurą odzyskania 100 zł? Nikomu. 99% machnie ręką i uzna "dałem się wydymać". Przemnóż x100 wydymanych = niezły proceder. Detalicznie poszkodowany zleje, hurtowo oszust ma biznes.

• Upvote 2
Opublikowano

Skontaktowałem się z OLX tak odpowiedz :

Dziękuję za ponowny kontakt.

Zapoznałam się z Pana wiadomością i konto powiązane ze wskazanym ogłoszeniem zostało zablokowane na OLX. Jeśli sprzedający nie wyśle przedmiotu lub nie zwróci pieniędzy, proszę zgłosić sprawę na policję. 

Udając się na policję, proszę przygotować:

ID ogłoszenia lub link do oferty z przeglądarki;

zrzuty ekranu z korespondencji;

numer rachunku bankowego, na który przelewane były pieniądze.

Zapewniam, że podejmiemy współpracę z organami ścigania, gdy tylko się z nami skontaktują.

Niepokojące sytuacje można również zgłosić za pomocą przycisku Zgłoś, który znajduje się w ogłoszeniu oraz na czacie ze sprzedającym. Ważne, aby szczegółowo opisać sprawę.

Nic to chyba będę zmuszony odwiedzić posterunek ehh..

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

hurtowo oszust ma biznes.

Trzeba tępić takich ***!!! Mnie taki kiedyś chciał "przewalić" na 90zł. Nie popuściłem gnojowi !!! Nie pamiętam już dokładnie jak to było, ale psiarnia zgłoszenia nie przyjęła na tym etapie. Kazali list polecony do gościa wysłać. Nie pamiętam treści, ale coś o sądzie miałem napisać. Zadziałało. Tylko szkoda mi ojca, bo to on się odezwał i pieniądze zwrócił. Nie pierwszy raz pewnie. Fajnego syna ma gość :(

Edytowane przez Zhao
;)
  • Sad 1