Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sytuacja z dziś. Kupiłem na OLX RTX 3070 Megalodon za 900pln. Cena niska, przesyłka OLX więc wszystko prawilnie. Przyszedł kolos wielkości mojej 4080S. Z wyglądu nic nie grzebane, plomba. W ogłoszeniu 65 stopni w furmarku, karta sprawna. Włączam, działa, sterowniki, spoko. Odpalam Wieśka do testu i jak nie zacznie wyć. Ostatnie co zobaczyłem zanim wyłączyłem to 67 stopni rdzeń/105 stopni hotspot i wentyle na maksa. Wstydziłbym się wysłać/sprzedać kartę w tym stanie. Mam uwierzyć że sprzedający nie słyszał tego wycia? Oczywiście do testu wjechała Pactum4 jutro PTM i karta jest świetna, chłodna i cicha jak na 220W ale mój błąd że nie zapytałem o podesłanie screena z GPU-Z pod obciążeniem to pewnie jeszcze z pięć dyszek bym ugrał. Czuwaj!

Megalodon.jpg

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Wstydziłbym się wysłać/sprzedać kartę w tym stanie.

Chyba miałeś świadomość na co możesz trafić kupując używaną rzecz jeżeli chodzi o komputery. Więc nie wiem czemu się dziwisz że trafił ci się jakiś bubel.

Edytowane przez sabaru128
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Co jest niezrozumiałego w stwierdzeniu "wstydziłbym się..."?

Też nie mam pojęcia ale dajmy szansę.

16 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Chyba miałeś świadomość na co możesz trafić kupując używaną rzecz jeżeli chodzi o komputery. Więc nie wiem czemu się dziwisz że trafił ci się jakiś bubel.

Chyba to ty nie zrozumiałeś treści posta :D

• Upvote 1
Opublikowano

A pisał coś o hałasie? Zdziwisz się ale 90% moich znajomych co jeszcze mają gdzieś w domu PC totalnie nie zwraca na to uwagi. Zwykle w idle komputer jest cichy, a podczas grania robi się głośno i gorąco? No przecież tak ma być nie? :E 

Btw młodemu od kumpla ostatnio dokładaliśmy SSD. Chciałem odpalić benche i zobaczyć jak chodzi ale podczas uruchamiania CDI omyłkowo wybrałem ten stary by zobaczyć parametry, a tam w idle 55 stopni, zapodałem jakieś kopiowanie i jest prawie 70, jeszcze nie było ścinania transferów ale mówię do kumpla, że przy jakimś kolejnym grzebaniu trzeba dorzucić radiatorek... a po co? Przecież chodzi. A to koszt ile? 30zł?

14 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Panie przecież to ma być jak NOWE, chodzić jak NOWE, jeszcze folie mają być na karcie, bo jak nie to pewnie grzebane było!

Opublikowano
5 godzin temu, blabla123 napisał(a):

Panie przecież to ma być jak NOWE, chodzić jak NOWE, jeszcze folie mają być na karcie, bo jak nie to pewnie grzebane było!

No właśnie tym razem było NOWE. :hihot: Jakby było grzebane to nie byłoby żadnego problemu. Wymiana pasty i karta złoto.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Pentium D napisał(a):

150 to przesada. 50 to uczciwa obniżka za konieczność przesmarowania lub 100 jeśli termopady też do wymiany bo np wióry i się wykruszyły przy demontażu. 

Takie rzeczy to obligatoryjnie. Ja zawsze pytam kiedy był ostatni servis/jeśli był to proszę o piśmienne potwierdzenie owego. Zazwyczaj albo nigdy nie było, albo były, ale wie Pan, no sam zmieniałem i nie mam potwierdzenia bo papierki wyrzuciłem - traktujemy, że nie było = -200 złotych (oczywiście kwota wzrasta wprost proporcjonalnie do wieku karty graficznej)

Edytowane przez nozownikzberlina
  • Haha 5
Opublikowano
9 godzin temu, Pentium D napisał(a):

150 to przesada. 50 to uczciwa obniżka za konieczność przesmarowania lub 100 jeśli termopady też do wymiany bo np wióry i się wykruszyły przy demontażu. 

Też uważam że te 50 za własny serwis to dobra obniżka. Termopady lepkie, idealne. Testuję na Pactum4 na razie 950mV 1920 mhz/8000mhz i wszystko jest perfect. Jak się odgruzuję z 70 kompów które trzeba na Win11 przed 14/10 przerzucić to PTMik wjedzie i będzie na razie dla mnie a potem dostanie ją Młody. Nie sprzedam.

9 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Takie rzeczy to obligatoryjnie. Ja zawsze pytam kiedy był ostatni servis/jeśli był to proszę o piśmienne potwierdzenie owego. Zazwyczaj albo nigdy nie było, albo były, ale wie Pan, no sam zmieniałem i nie mam potwierdzenia bo papierki wyrzuciłem - traktujemy, że nie było = -200 złotych (oczywiście kwota wzrasta wprost proporcjonalnie do wieku karty graficznej)

I ile ci łosie tych kart -200pln sprzedali? :hihot:

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.10.2025 o 08:35, blabla123 napisał(a):

A pisał coś o hałasie? Zdziwisz się ale 90% moich znajomych co jeszcze mają gdzieś w domu PC totalnie nie zwraca na to uwagi. Zwykle w idle komputer jest cichy, a podczas grania robi się głośno i gorąco? No przecież tak ma być nie? :E 

Btw młodemu od kumpla ostatnio dokładaliśmy SSD. Chciałem odpalić benche i zobaczyć jak chodzi ale podczas uruchamiania CDI omyłkowo wybrałem ten stary by zobaczyć parametry, a tam w idle 55 stopni, zapodałem jakieś kopiowanie i jest prawie 70, jeszcze nie było ścinania transferów ale mówię do kumpla, że przy jakimś kolejnym grzebaniu trzeba dorzucić radiatorek... a po co? Przecież chodzi. A to koszt ile? 30zł?

musisz zrozumiec ze na forum/grupach to jest 0,5% ludzi ktorzy sie tym przejmuja, 99,5% ludzi ma wywalone, kupuje - jak dziala to sie nie przejmowac

ja mialem na dysku 55-60*C - kupilem radiatorek i temp spadly 3-4 stopnie - czyli nic to nie dalo, nawiew wiecej by dał mysle

od jakiegos czasu tez sie nie przejmuje, dopoki sie nie resetuje jest ok, mialem glosny komp to wrzucilem 3 noctuy na minimum - podczas grania 80 na cpu i 85-90 na gpu - ale przynajmniej nie slychac nic - gram na glosnikach dosc cicho ustawionych wiec wole poswiecic 20 stopni nawet i miec ciszej 

tak samo jak kupilem 4tb ssd za 900, a moglem poprostu wywiercic otwor w scianie i wyrzucic komputer do drugiego pokoju i dac hdd 8tb 

Opublikowano (edytowane)

Mam zwidy czy na olx wzrosły ceny pakietów w elektronice? Chyba było 36 zł z groszami za pakiet 5 ogłoszeń a teraz jest 43,79 zł. W takiej sytuacji taniej prowizja na allegro normalnym wyjdzie jeśli rzecz jest za mniej niż 280 złotych. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Bardziej mi chodzi czy kupujący nie oszuka łatwiej i odeśle mi ziemniaka albo uszkodzony sprzęt z tą "przesyłką OLX" ;) 

Robisz dokumentację zdjęciową na wszelki wypadek. Pewności nie ma nigdy na 100%.

Opublikowano
5 godzin temu, Brolly napisał(a):

Opłaca się wypromować ogłoszenie za te złodziejskie 22 zł w najmniejszym pakiecie? :E 

Zależy co i jaka cena. Te promowane i wyróżnione bardziej wkurzają niż zachęcają do kliknięcia. Szukasz np rx 9070 a przewija się jakiś rtx, procki AMD intel albo całe kompy.

---------

Niezły przyjebaniec mi się trafił na allegro. W piątek wygrał aukcję ze snajpera bo na 3 sekundy przed końcem złożył ofertę i przebił typka który złożył ofertę na 5 sekund przed końcem. Weekend minął a nieopłacone. Nagle ktoś napisał w sprawie innego ogłoszenia, że da tyle i bierze. Odpisałem, że ok +5 zł. Po paru godzinach coś mnie ruszyło, że ten nick jakiś taki znajomy. Wszedłem na maila i faktycznie, chłop licytował u mnie płyty główne w 2017 :E ale jeszcze bardziej mnie zaskoczyło że wygrał tamtą licytację, nie zapłacił a pisze o inne fanty. Jak mu zwróciłem uwagę na ten fakt to "jaką licytację?" Napisałem o co chodzi i cisza przez ponad 24h. Zaproponowałem, że wyślę te dwie płyty w jednej paczce i na tym stanęło. Oprócz tego gdy zapytał czy zejdę z ceny ja zapytałem czy przeczytał opis i obejrzał filmy. No i kurwa "czy jest maskownica do płyty?" ja odpowiadam "tak jak w opisie, brak anten i blaszki" Minęło kilka wiadomości i znowu "maskownica do tej 1700 jest?". Odpisuje znowu, że nie ma blaszki/maskownicy. Jak już wszystko było dogadane "zapłacę bez tych 11 zł na wysyłkę bo i tak wyślę pan smartem" Pytam jakim smartem jak w ofercie nie ma smarta :woot: Kupił, opłacił oba i na koniec klasyk "proszę dobrze zapakować" tak jakbym miał zamiar wrzucić to w worek na śmieci i nakleić etykietę. Na koniec aby mnie dobić "jakiś dowód zakupu faktura/paragon" Chciałem napisać "czy ty jesteś ślepy? " ale napisałem ładniej :heu: I tacy ludzie później idą na wybory, na pewno wybór jest świadomy i przemyślany :E

• Like 1
  • Upvote 2