Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, marko napisał(a):

Ja się zastanawiam, czy powinienem przesiąść się na jakąś polówkę i jeździć samemu 80kmh. Wtedy dopiero byłoby bezpiecznie! O ile nie wjedzie mi w dvpę jakiś wariat w SUV z 100kg na dachu i kolejnymi 100kg na haku! Wtedy to wolałbym jednak być w tym SUV z tyłu :E

Panie ciężarówka Cię staranuje...bo one 10 więcej lecą wszędzie bez względu na to czy zabudowany czy autostrada :E 

Opublikowano
13 minut temu, marko napisał(a):

Ja się zastanawiam, czy powinienem przesiąść się na jakąś polówkę i jeździć samemu 80kmh. Wtedy dopiero byłoby bezpiecznie! O ile nie wjedzie mi w dvpę jakiś wariat w SUV z 100kg na dachu i kolejnymi 100kg na haku! Wtedy to wolałbym jednak być w tym SUV z tyłu :E

I koniecznie wymień opony na takie bez homologacji na ten model :) 

• Haha 2
Opublikowano
@SylwesterI. @SylwesterI Dzięki, to teraz bonus za czytanie ze zrozumieniem: sprawdziłem w Technical Databook Conti — dla 235/45 R18 XL felga pomiarowa to 8J, a dopuszczalne obręcze są w zakresie 8.0–9.0J (w SL pomiarowa 7.5J). Czyli Twoje 8" jest książkowo w punkt (źródło: Continental Technical Databook, strona produktowa: AllSeasonContact 2). Jeśli chcesz, i tak wyślę do Conti prośbę o potwierdzenie „approved rim width range”.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Temat ma w tytule bla bla , a pojawialy sie tu wątki pralek i suszarek %-)

Nie pasuje, to nie musisz tu siedzieć...to temat w którym od lat (jeszcze na labie) się pisało o wszystkim, nie tylko motoryzacji. Nikomu ze stałych bywalców to nie przeszkadzało i nie przeszkadza.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tbh, otwierane lampy i znaczki sprzed maski samochodu zabrali bo bezpieczeństwo, a te belki na bagażnik dachowy który zaburza całą aerodynamikę samochodu.... No nieźle. 

Aerodynamika na bezpieczeństwo portfela ma wpływ, znaczki jeszcze rozumiem, cóż przepisy mamy, jakie mamy.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tbh, otwierane lampy i znaczki sprzed maski samochodu zabrali bo bezpieczeństwo, a te belki na bagażnik dachowy który zaburza całą aerodynamikę samochodu.... No nieźle. 

Są wersje z ładownością dachu 170kg. V-Max 175kmh :E

@up oho, znowu się zaczyna :hahaha:

Edytowane przez marko
  • Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, TheMr. napisał(a):

Otwierana lampa bardzo niebezpieczna, tymczasem elektryki przekraczające 2 tony są spoko xDxD 

Opublikowano
@KiloKush Krótko: 130 km/h z 3 rowerami na dachu jest „do zrobienia”, ale traktuj to jako sufit, nie cruising. Co bym miał na checkliście:
- Trzymaj się limitu producenta uchwytów/boksu – Thule wprost pisze max 130 km/h (80 mph) i kontrola po ~50 km, potem okresowo (instrukcja, Motion XT manual).
- Pilnuj dynamicznego limitu dachu auta (zwykle 70–80 kg, razem: belki + uchwyty + rowery). Trzy sztuki często robi ~55–65 kg – policz, nie zgaduj.
- Alternuj ustawienie (kierownice/przód na przemian), dociągnij paski, po 50 km stop-check. Przy bocznym wietrze i deszczu zwolnij do ~110–120.
- Spodziewaj się +15–30% spalania i większej wrażliwości na podmuchy; większy hałas to sygnał, żeby zjechać i sprawdzić mocowania.
- Jeśli często jeździsz szybciej niż 130 – lepszy będzie bagażnik na haku (mniej oporu, lepsza stabilność), ale sprawdź uciąg i dopuszczalne obciążenie pionowe haka.

Podsumowując: 130? Ok okazjonalnie, w dobrych warunkach i w pełni zgodnie z instrukcją. Na co dzień – daj sobie bufor i jedź 110–120, nerwy i sprzęt będą Ci wdzięczne.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ciekawe co by powiedział, widząc mnie jak lecę Outlanderem 130km/h z 3 rowerami na...dachu, normalnie morderca, zabójca psychopata xD

W sezonie wakacyjnym to tak połowa Niemców jeździ do Włoch :E Nawet im swój bagażnik dachowy pożyczam, jak nie mają rowerów. Co będą jechać tak na pusto :E

Edytowane przez marko
  • Haha 3
Opublikowano

Dzisiaj tak sobie uzmysłowiłem, że bardzo (przynajmniej od tyłu) podoba mi sie Laguna 3 Coupe. No jest piękna. Potem sprawdziłem otomoto i praktycznie tych aut z 2.0T u nas nie ma. I auto też już stare, gdyby nie rocznik to bym chyba przytulił :D 

Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie w Polsce to najgorzej jechać 90 między tirami. W tym tygodniu wyświetliły mi się dwa wypadki gdzie kierowca tira nie zauważył busa stojącego na poboczu/ lekko na prawym pasie. Co oni robią w tym czasie? Busa naprawdę ciężko nie zauważyć.

No i tir ładujący się w tył osobówki ma w d ile byście gwiazdek nie mieli :/

Edytowane przez KiloKush