Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, marko napisał(a):

Na Kugę były / są świetne oferty leasingu. Jednak jak widziałem, jak często samochody firmowe lądowały na serwisie, to szybko mi przeszło. 

Sąsiadka odebrała nową Kugę na początku grudnia. I tak mając bezpośrednie porównanie, to jednak zdecydowanie wolę swojego X-Traila.

Zależy, jaka to wersja. St line i jeszcze jakaś (graphite) ma utwardzone i obniżone zawieszenie, co wyraźnie odróżnia ją od "zwykłych" wersji. W firmie 2 kugi to właśnie st line, jedna zwykła. Zupełnie inne auta. Nie ma co porównywać. 

Obadalem wiele potencjalnych następców kugi i zwycięzca był tylko jeden - nowa Kuga ;)

To naprawdę bdb auta, ale wymagające częstszego serwisu i wyższych wersji wyposazenia. I być na gwarancji i nowe :E

Zerkam na chińskie marki, bo coś jednak większego niż M3 potrzeba i w okolicach 100k nie mają sobie równych. Bo powyżej, 120-130 to wiadomo, że Kuga ;P

A mając quasqai teraz owszem, nissan sprawia lepsze wrażanie w odbiorze. Jakby klasa wyżej.

Ale później ruszamy i cała magia leci w... Pierwszy zakręt, drugi, zmiana pasa, łuk i chcemy wrócić do forda. Wolne zaś toczenie tak do 60kmh od świateł do świateł z leniuchem na całej lewej... No nissan ;)

Edytowane przez Petru23
  • Upvote 1
Opublikowano
55 minut temu, Petru23 napisał(a):

A mając quasqai teraz owszem, nissan sprawia lepsze wrażanie w odbiorze. Jakby klasa wyżej.

To teraz sobie jeszcze weź korektę, że między QQ, a X-Trailem jest kolejna klasa różnicy. I nie żebym ja sobie coś wymyślił, każdy tester samochodów zwraca na to uwagę, że jest przepaść między mniejszym i większym bratem. 

Z Fordem jest podobnie jak z AR. Dopóki działa, to jest fajnie, a nawet bardzo fajnie. A potem to już tak sobie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marko napisał(a):

To teraz sobie jeszcze weź korektę, że między QQ, a X-Trailem jest kolejna klasa różnicy. I nie żebym ja sobie coś wymyślił, każdy tester samochodów zwraca na to uwagę, że jest przepaść między mniejszym i większym bratem. 

Z Fordem jest podobnie jak z AR. Dopóki działa, to jest fajnie, a nawet bardzo fajnie. A potem to już tak sobie. 

A nie napisałem wcześniej, że kugi do xtrail nie da się porównać? :E widocznie przy edycję usunąłem nieświadomie, dlatego też nawiązałem do qq.

Sam wolałbym x trail, w szczególności nowego;)

A jako fordziarz mogę dodać, że... Tak. Przesiadłem się na skośnowschodnią motoryzację 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
3 godziny temu, Petru23 napisał(a):

Zależy, jaka to wersja. St line i jeszcze jakaś (graphite) ma utwardzone i obniżone zawieszenie, co wyraźnie odróżnia ją od "zwykłych" wersji. W firmie 2 kugi to właśnie st line, jedna zwykła. Zupełnie inne auta. Nie ma co porównywać. 

Obadalem wiele potencjalnych następców kugi i zwycięzca był tylko jeden - nowa Kuga ;)

To naprawdę bdb auta, ale wymagające częstszego serwisu i wyższych wersji wyposazenia. I być na gwarancji i nowe :E

Zerkam na chińskie marki, bo coś jednak większego niż M3 potrzeba i w okolicach 100k nie mają sobie równych. Bo powyżej, 120-130 to wiadomo, że Kuga ;P

Ale później ruszamy i cała magia leci w... Pierwszy zakręt, drugi, zmiana pasa, łuk i chcemy wrócić do forda. Wolne zaś toczenie tak do 60kmh od świateł do świateł z leniuchem na całej lewej... No nissan ;)

Dokładnie tak samo miałem z Focusem. Jeździłem wtedy Jettą i w środku była dużo lepsza. Ale prowadzenie to bez porównania na plus Focusa. W jednym i drugim miałem parę "testów łosia", w Jettcie robiło się niebezpiecznie w takich sytuacjach, a Focus takie sytuacje ogarnia wzorowo.

Patrząc przez pryzmat grupy na temat Focusa to 1.5 EB jak i inne turbo benzyny Forda wymagają po prostu porządnego oleju. Wymiana max 15 tys, i bez wlewania podróbek czy taniego szitu.

Co do Kugi to żonie się podoba i będzie trzeba w końcu na coś Focusa zmienić i ta po 2019 do mnie przemawia. Tylko jeszcze rok temu była bardzo droga, teraz rzeczywiście staniała. Może trochę dzięki temu, że w MG można było mieć nowe taniej niż paroletnia Kuga. Kolejna opcja jaką biorę pod uwagę to X-trail - okolice 2017. Ale żona też wspomina, że jej się bardzo VW Amarok podoba ale coś czuję, że to może być bardzo głupi pomysł  :E

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, KiloKush napisał(a):

Dokładnie tak samo miałem z Focusem. Jeździłem wtedy Jettą i w środku była dużo lepsza. Ale prowadzenie to bez porównania na plus Focusa. W jednym i drugim miałem parę "testów łosia", w Jettcie robiło się niebezpiecznie w takich sytuacjach, a Focus takie sytuacje ogarnia wzorowo.

Patrząc przez pryzmat grupy na temat Focusa to 1.5 EB jak i inne turbo benzyny Forda wymagają po prostu porządnego oleju. Wymiana max 15 tys, i bez wlewania podróbek czy taniego szitu.

Co do Kugi to żonie się podoba i będzie trzeba w końcu na coś Focusa zmienić i ta po 2019 do mnie przemawia. Tylko jeszcze rok temu była bardzo droga, teraz rzeczywiście staniała. Może trochę dzięki temu, że w MG można było mieć nowe taniej niż paroletnia Kuga. Kolejna opcja jaką biorę pod uwagę to X-trail - okolice 2017. Ale żona też wspomina, że jej się bardzo VW Amarok podoba ale coś czuję, że to może być bardzo głupi pomysł  :E

Dodge RAM, lub lżej - forda Rangera, np Raptor żona widziała? ;)

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
W dniu 25.12.2024 o 12:07, marko napisał(a):

Hmm... Ty się ożeniłeś, co nie?

Dziwne, żeś dalej patyczak :hmm: 

:P :E

Tak, dwa i pół roku po ślubie i waga stała jak zaczarowana do czasu, kiedy kumpel wyciągnął mnie na siłownię.

Od roku trochę intensywniej ćwiczę, więcej jem i już powoli dobijam pod 70kg. Nie jest już tak źle ze mną :P

Opublikowano (edytowane)

Poza tym tak szybka utrata wartości, to wada i zaleta. Pytanie jak długo chce się to auto trzymać.

X-Trail z 2017, to będzie poprzednia generacja po lifcie. Silnikowo 1.6 DIG-T ok, ale jedynie ze skrzynią manualną, w której wybierak działa jak w żuku. Potem wsadzali 1.3 z automatem, ale nie mam pojęcia jak to jeździ. 

Wyposażeniowo w miarę spoko, fotele elektryczne bez pamięci, multimedia jedynie przestarzałe, ale można sobie wsadzić jakieś chińskie radio. 

No i uważać na rdzę, u mnie po 5 latach zaczęło brać maskę od spodu. Błotniki przednie, klapa bagażnika plastik. Spód przy sprzedaży był wg serwisu jeszcze ok. Ja osobiście podwozia na oczy nie widziałem :E

Amarok, to chyba inna półka cenowa :hmm: no i tylko diesel. Poza tym jak tutaj skupiacie się na przyczepności, to jakikolwiek pickup mocno Was rozczaruje. Chyba że wrzucicie ze 300kg na pakę, żeby tak nie podskakiwała. Choć to i tak nadal będzie taczka

Edytowane przez marko