sert 89 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca W moim przypadku ma to sens - żeby pokazać, że dzięki tym zegarom windows startuje szybciej (o ile? nie wiem - ale na pewno szybciej).
sert 89 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca W lekkiej atletyce na przykład (ale nie tylko) w pomiarach czasu wystarczy, że ktoś jest szybszy od kogoś o 0,01 s. - czyli, jakby nie patrzeć - zawsze jest to szybciej. W tym przypadku nie ma sensu mierzyć, bo i tak z góry wiadomo, że jest szybciej, a o ile - to już nie jest tak istotne, ale stawiam, że minimum 1 s.
sideband 1 781 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Tyle kombinacji, a pocięty system działa i startuje szybciej na wolniejszym CPU Zabrałeś się do tego od dupy strony.
sert 89 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) Nie wiem o czym piszesz i i nie za bardzo chcę wiedzieć. Mam wszystko ustawione jak trzeba, stabilnie, szybko z boostem 6Ghz i pojedynczymi wątkami też na 6Ghz (jeśli tak zarządzi dany program). Nie możesz wiedzieć więcej ode mnie nie pracując w tak skonfigurowanym systemie. Edytowane 13 Lipca przez sert
sideband 1 781 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Wiem jak reaguje system na szybsze zegary. I też od strzała mogę sobie ustawić takie zegarki na 13900K tylko nie wiem po co. Ty pewnie nawet nie wiesz, że Windowsy startują wolniej wraz ze wzrostem ilości rdzeni Ten typ tak ma od lat
sert 89 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca 2 minuty temu, sideband napisał(a): I też od strzała mogę sobie ustawić takie zegarki na 13900K tylko nie wiem po co. A ja jestem zadowolony ze swoich ustawień i innych w swoim 14600K nie przewiduję.
sideband 1 781 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Spoko tylko tworzysz dziwne historie w praktyce wiele kwestii ma wpływ na szybkość startu systemu. Ten, który podajesz jest mało istotny. Wystarczy inny dysk już masz dłuższy start i a między płytami w szybkości inicjalizacji postu potrafią być spore różnice i już masz kolejny dość istotny detal. Do tego istotne są pozostałe komponenty w kompie, ponieważ niektóre sterowniki potrafią wydłużyć start.
sert 89 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Masz rację. Ja odnosiłem się/miałem na myśli sytuację kiedy mamy jeden komp z tymi samymi "bebechami" - i raz go uruchamiamy z procerorem na stocku a drugi raz z tym samym procesorem po OC.
wallec 820 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca Trafił się jakiś psychiczny 12600k, który chyba nie wie, że jest 12600k
maxmaster027 892 Opublikowano 13 Lipca Opublikowano 13 Lipca (edytowane) 12 minut temu, wallec napisał(a): chyba nie wie, że jest 12600k To i tak jest fest wydajnosc jak na programy na tak starym CPU, na intelu najlepiej optymalizowac pod gry odrazu. Edytowane 13 Lipca przez maxmaster027
Dziarson 311 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 11 godzin temu, wallec napisał(a): Trafił się jakiś psychiczny 12600k, który chyba nie wie, że jest 12600k Przecież to normalnyy wynik dla 12600K na win10 1
wallec 820 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca Nie przy takim napięciu i taktowaniu ecore. Na 12gen 5100+ / 4100+ to już gęsto często 1.3v+ Aż go chyba wsadzę na z690 żeby wycisnąć 5300 / 4200 z dobrym ramem
maxmaster027 892 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 4 godziny temu, wallec napisał(a): @maxmaster027 tzn jak? No z reguły z pamiecią, która jest ustawiona możliwie najszybciej
Dziarson 311 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca 3 godziny temu, wallec napisał(a): Nie przy takim napięciu i taktowaniu ecore. Na 12gen 5100+ / 4100+ to już gęsto często 1.3v+ Aż go chyba wsadzę na z690 żeby wycisnąć 5300 / 4200 z dobrym ramem Przecież widać ze to nie jest normalna temperatura czym chłodzisz i ile stopni ma woda ? JAk wystudzisz prockja wiadomoze wyzej poleci cały czas tak robie,Napiecia zależą od LLC i temp .Im zimniejszy proc tym mniej pradu potrzbuje .
wallec 820 Opublikowano 14 Lipca Opublikowano 14 Lipca (edytowane) Navis F360, to zrzut po kilku przebiegach cbr23. Szkoda, że nie mam delid kita. W połączeniu z lappingiem mógłbym wskoczyć na 1.3v+, do testu było 1.27v bez vdrop. https://www.x-kom.pl/p/1179923-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14600k.html Edytowane 14 Lipca przez wallec
sert 89 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca Wracając do 13/14gen. - https://ithardware.pl/aktualnosci/kryzys_stabilnosci_cpu_intel_mozilla_firefox-43400.html Osobiście u siebie nie zauważyłem nic niepokojącego na 14600K@6Ghz.
Kartofel 35 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca @sert Podejrzewam że 75% posiadaczy "podatnych" procków nic nie wie o problemie i nowych wersjach bios.
sert 89 Opublikowano 15 Lipca Opublikowano 15 Lipca 22 minuty temu, Kartofel napisał(a): Podejrzewam że 75% posiadaczy "podatnych" procków nic nie wie o problemie i nowych wersjach bios. Też tak myślę, szczególnie, że ci mniej świadomi użytkownicy maja domyślnie włączoną w Firefoxie opcję automatycznego wysyłania zgłoszeń o awarii.
leven 548 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca Przeca z tym całym firefoxem to bzdura. Co ma wysoka temperatura otoczenia do temperatury rdzenia ? Dobrze schłodzony CPU ma gdzieś otoczenie. No chyba, że ktoś trzyma 14700 na defaultowym napięciu z biosu z jakimś shitem zamiast pasty.
leven 548 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca (edytowane) Ramkę założyłem razem z kupnem 14600K i śmiem stwierdzić, że to dało parę stC niżej, niż przy tej głupiej Intelowskiej zapince. Poza tym Pactum4 i średni docisk, a nie kręcenie śrub na maxa, aż się mobo wykrzywia. No i wyłączone HT, które ledwo co daje do wielowątkowości - patrzę na wyniki w np. CB23/24 W grach śmiga aż miło, Wiesiek 3 ledwo łapie 60stC EDIT: UV na 1.21 Vcore + delikatne OC 5.5/4.5ghz Edytowane 16 Lipca przez leven
leven 548 Opublikowano 16 Lipca Opublikowano 16 Lipca W syntetykach może daje HT w P-core, ale ja nie pykam w syntetyki Jedynie sobie sprawdzam ilość strat z powodu wyłączenia HT. Dla tego czekam na Bartleta 12 Pcore + HT. W końcu nie będie E-core
Rekomendowane odpowiedzi