Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@SebastianFM Z690 Asrock Taichi -  w biosie jest tylko jedna opcja ustawienia stałego Vcore (fixed) i z niej korzystam ustawiając 1.398V, ale pod windowsem VID mi podskakuje do ponad 1.45V, a chciałbym żeby mi aż  tak nie podskakiwał - no i nie wiem czy jest na to jakiś sposób...

Opublikowano (edytowane)

@tomcug O, to dla mnie nowa i dobra wiadomość.

Czyli jeśli Cię dobrze zrozumiałem - procesor nie dostaje w żadnym momencie większego napięcia (VID 1,45V) niż to ustawione na Vcore (fixed) w biosie - pomimo tego iż programy monitorujące pod windą pokazują VID pow. 1.4V? Ten VID pokazuje tylko wysokość (teoretycznego) zapotrzebowania na napięcie (skądś sobie "wymyślone") - ale realnie to zapotrzebowanie nie jest realizowane przez płytę i ta się trzyma non stop 1.398V? Możesz potwierdzić moje rozumowanie, że tak właśnie jest?

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)

Wreszcie wiem o co chodzi z tym VID :) i wiem też, że pomimo OC chronię procka przed degradacją i podawaniem mu wysokiego napięcia ~1,5V. "Martwi" mnie tylko to, że nawet w stanie względnej bezczynności CPU (700mhz) dostaje on 1.398V, ale to chyba mu nie szkodzi...

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)

Nigdy tak nie działałem, musze spróbować, thx. (Tylko ile tych mv dodać, tzn. jakie przyjąć bazowe napięcie żebym mógł dobrze obliczyć? I czy w tym układzie wystartuje płyta z systemem tzn. czy ten offset+ już jest widoczny dla procka na starcie płyty?)

Edytowane przez sert
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Napiecie bez obciazenia nie ma znaczenia jakie jest, wiec mozesz spac spokojnie. 

Podłącz 230V pod CPU to zobaczysz jak "nie ma znaczenia".

• Haha 2
Opublikowano

Taka ciekawostka - testowany CPU i7 14700, w odpalona w tle przeglądarka, która przez cały czas pobiera plik, czyli CPU coś tam musi robić, więc takie nazwijmy to prawie IDLE, a pomimo tego napięcie chwilowo spadło do 0,444V ... jak i miało okazję wzrosnąć do 1,380V (pomiar trwał ponad 37 minut):

a385cd898aecd.png

na i5 12400f napięcia nie poruszały się w tak dużym zakresie, ani w górę (akurat to jest zrozumiałe, bo tamten CPU nie boostował do 5,3 GHz), ale też w IDLE chyba nigdy nie widziałem spadków poniżej ~0,7V.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Dajesz auto, zobaczysz jakie da Ci napięcia a potem offset aby pod obciążeniem uzyskać takie jakie chcesz docelowe.

To spoko opcja bo na pulpicie będziesz mieć 0.9v itp

W sumie rewelacyjny pomysł (naprawdę, Ty to masz łeb) - tylko sytuacja wygląda tak, że jak dałem +1 mv offset (po pewnych pierwszych próbach) to maksymalne napięcie dobija do 1.44V. Czyżbym musiał robić offset ujemny, aby osiągnąć max 1.398V?

offs.jpg.efdd34e106207d933f757e8b2f83f10c.jpg

Na auto jak wszedłem w bios to w HW monitor to było 0,880V  - więc potem poszedłem "na czuja" aż stanęło (póki co) na tym +1mv

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)

Wpisz wartość mniejsza niż obecnie czyli np -25mv.

Jak np. będziesz mieć stabilnie na obciążeniu wszystkich rdzeni, a złapiesz losowego blues screena na pulpicie, to wtedy trzeba tak ustawić load line calibration żeby nie zrzucało aż tak nisko napięcia.

Nie pamiętam jak jest na ASRock czy level 1 to najmniejszy vdrop czy największy ale rozkminisz.

.warto poświęcić czas

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Teraz, Pentium D napisał(a):

Próbowałeś starszego biosu? 

Próbował ... miał poprzednio starszy BIOS (choć w wersji beta). Osobiście bym nie wgrywał jeszcze starszego niż poprzedni.

• Upvote 1
Opublikowano

Przy ustawieniach standardowych (w 100% zgodnych ze specyfikacją, bez OC, UV, czy innych modyfikacji odbiegających od specyfikacji Intel) ma to działać w pełni stabilnie i niezawodnie, a jak nie działa, to znaczy, że jest niesprawne.