Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja to mogę być sobie fanboyem i sobie pisze w tematach o Intel, ale żeby mod wpadał spamować o amd w temacie o Intel wątek o wyłączaniu ecore/ht to już...

Ty spiewasz jak ci nareacja pasuje, jak AMD jest szybsze od intela to zaczyna sie wymyslanie bzdur i szukanie clickbajtowych filmow w necie, ale jak juz miales Aroowa to zachwycony pod niebiosa prockiem bo masz 60fps na Areczku wiec proc "super" :boink:

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja to mogę być sobie fanboyem i sobie pisze w tematach o Intel, ale żeby mod wpadał spamować o amd w temacie o Intel wątek o wyłączaniu ecore/ht to już...

To sie nazywa sprowadzanie do pionu twoich bzdur ;) 

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomcug napisał(a):

Taka wyszła. Na pewno Raptorowi pomagał fakt pracy z uncore 4,5 GHz zamiast 3,8 GHz. No i średnia to tylko średnia, np. w Spider-Manie ponad 30% wyszło.

Teraz patrzę i w gekbench sama zmiana z DDR4 na 5 daje z 15 procent 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
5 godzin temu, wallec napisał(a):

Z 16 gier tylko 3 ma na limicie GPU z RTX4090 w 1080p low także ten tego, zamknijcie oczy na te 3 gry i co powiecie wtedy? xD

Opłaca się wyłączać e-core lub ht na 14900k czy nie?

Opłaca się wyłączyć E-core, zostawić P-core + HT, ocnąć P-core do 5.5 GHZ i Uncore ustawić na 5GHZ + szybkie memki i jest rakieta. Taki układ wysoko trzyma minimalny FPS. Walcuś nie wygrasz z czerwonymi, bo to rozlewa się po całym świecie, jak jakaś .... :/ 

Wpis dotyczy 14600k.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U siebie wyłączam ecore ale tylko dlatego że jest ich 4 sztuki.

Jakbym miał 14900k, to by mnie głowa nie puściła by wyłączyć 16 rdzeni, za które zapłaciłem a sprawiają one, że gry się szybciej wczytują, shadery szybciej kompilują itd.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

14900 bym nigdy nie kupił. Zawsze trąbiłem o 14600k, że kupie i w końcu jest w budzie. Czyli 8 E-core 3.5GHZ dają mniej, niż 6 HT 5.5 GHZ u mnie na 14600k !! 

A z filmiku, który zalinkowałeś odnośnie 14900k, to też warto wyłączyć E-core, jeżeli tylko na procu gramy. Tam są różnice niezauważalne w czasie gry. To już lepiej 14700k, który ma 8 P-core. Tylko, że 14700k kosztuje 1500 zeta pfff :dupa:

Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Opłaca się wyłączyć E-core, zostawić P-core + HT, ocnąć P-core do 5.5 GHZ i Uncore ustawić na 5GHZ + szybkie memki i jest rakieta. Taki układ wysoko trzyma minimalny FPS. Walcuś nie wygrasz z czerwonymi, bo to rozlewa się po całym świecie, jak jakaś .... :/ 

Wpis dotyczy 14600k.

Bzdury opowiadasz i tyle. Niby z jakiego względu się opłaca? W większości gier czy tylko w kilku wyjątkach?

• Confused 1
Opublikowano

No i proszę, bzdury piszę.  Piszę co widzę u siebie i: P-core 5.5GHZ + HT 5.5GHZ bez E-core + Uncore 5GHZ + 7200/32/44/44 jest szybsze od stock 14600k w grach. W dodatku procesor wykazuje mniejszy pobór prądu i jest chłodniejszy, bo wyłączonych jest 8 rdzeni, a delikatne OC P-core jest i tak na UV zrobione.

Jeżeli u mnie tak to wygląda, to na każdym Raptorze tak powinno być, a jak nie jest, to mnie to guzik obchodzi.

Opublikowano (edytowane)

Nowsze buildy może tak poza tym włączenie E-core za automatu podnosi pobór mocy i pogarsza wydajność na wat w większości gier, a SMT nie ;)

Co innego jak zmusisz do korzystania tylko z E-core grę to wtedy wydajność na wat rośnie, ale przy normalnym użytkowaniu nie doprowadzisz do tego.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

@sideband, ja mam zupełnie inne spostrzeżenia niż ty.

Od długiego czasu mam wyłączone HT a włączone rdzenie E, chociaż też każdą nową grę sprawdzam na różnych ustawieniach. W Windows 11 gry, jeżeli działają na większej ilości wątków niż rdzeni P, to najpierw korzystają z rdzeni E a dopiero na końcu z HT. Jeżeli gra działa na 16 wątkach to lepiej będzie działać na 8 rdzeniach P i 8 rdzeniach E niż na tylko 8 rdzeniach P z HT.

Poza tym przy wyłączonym HT można obniżyć napięcie o dodatkowe 0,05 V, co wpływa korzystnie na pobór mocy.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Nowsze buildy może tak

A większość "normalnych" użytkowników korzysta z nowych buildów i należy to mieć na uwadze w takiej dyskusji ;)

1 godzinę temu, sideband napisał(a):

tak poza tym włączenie E-core za automatu podnosi pobór mocy i pogarsza wydajność na wat w większości gier, a SMT nie ;)

To oczywiście prawda i dlatego 13700K potrafi pokonać 14900K w grach, jak się im ustawi niski limit mocy, bo ma mniej małych rdzeni. Ale z tego powodu co wyżej, jako zwykły użytkownik darowałbym sobie kombinowanie z ich wyłączaniem. Co najwyżej na modelach typu 14700K oraz 14900K ściąć ich liczbę do 8, żeby ograniczyć przepalanie watów.

Opublikowano
1 godzinę temu, SebastianFM napisał(a):

Od długiego czasu mam wyłączone HT a włączone rdzenie E, chociaż też każdą nową grę sprawdzam na różnych ustawieniach. W Windows 11 gry, jeżeli działają na większej ilości wątków niż rdzeni P, to najpierw korzystają z rdzeni E a dopiero na końcu z HT. Jeżeli gra działa na 16 wątkach to lepiej będzie działać na 8 rdzeniach P i 8 rdzeniach E niż na tylko 8 rdzeniach P z HT.

Poza tym przy wyłączonym HT można obniżyć napięcie o dodatkowe 0,05 V, co wpływa korzystnie na pobór mocy.

Ale tu nie chodzi o E-core tylko dokładanie kolejnych rdzeni powoduje wzrost poboru mocy nawet pomimo braku realnego wykorzystania. Do tego są gry, które potrafią obciążyć większość wątków tylko przy okazji nie ma z tego przyrostu wydajności ,a pobór mocy leci w kosmos. 

Bez żadnego maglowania w ustawieniach wystarczy wbić max oszczędzanie w zarządzaniu energii dać 1P i resztę E to w grach mało wymagających złapiesz rekordowy niski pobór mocy. Jak wyłączysz E i zostawisz tylko P pobór będzie wyższy tylko w takim scenariuszu z E potrafi być niższy pobór mocy w grach.

SMT samo w sobie nie podbija poboru mocy jeżeli nie ma realnego wykorzystania ;)

Poza tym pracuje na zupełnie innym taktowaniu i napięciach. U mnie CPU leci właściwie pasywnie bo i tak cały czas GPU stanowi wąskie gardło.

17 minut temu, tomcug napisał(a):

A większość "normalnych" użytkowników korzysta z nowych buildów i należy to mieć na uwadze w takiej dyskusji ;)

To oczywiście prawda i dlatego 13700K potrafi pokonać 14900K w grach, jak się im ustawi niski limit mocy, bo ma mniej małych rdzeni. Ale z tego powodu co wyżej, jako zwykły użytkownik darowałbym sobie kombinowanie z ich wyłączaniem. Co najwyżej na modelach typu 14700K oraz 14900K ściąć ich liczbę do 8, żeby ograniczyć przepalanie watów.

To akurat będę sprawdzał jak będzie wolne 22H2 na starszych mikrodach było kiedyś kapsko, a teraz jest ok. Doskonała większość użytkowników to ignoranci to co zrobić;)

Po co wrzucać nowszy build skoro poza większymi problemami i niższą wydajnością niczego więcej nie oferuje ;) Ale to wynika z tego co napisałem wyżej :hihot:

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, sideband napisał(a):

Doskonała większość użytkowników to ignoranci to co zrobić;)

Po co wrzucać nowszy build skoro poza większymi problemami i niższą wydajnością niczego więcej nie oferuje ;) Ale to wynika z tego co napisałem wyżej :hihot:

To, czy używanie starszych buildów ma sens, nie ma w tej dyskusji znaczenia. Większość ludków po prostu siedzi na najnowszych i tyle, nie da się z tym faktem dyskutować. Co więcej, przeciętny zjadacz chleba jest wręcz przekonany, że starsze buildy są do dupy, bo są stare i nie mają magicznych optymalizacji pod nowe CPU (bo są stare). Taki klimat %-)

Opublikowano
3 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

U mnie w mobile w MT najpierw rdzenie LPE i E a zegar na P nie jest pełny . No ale działam na power limicie ,czego w PC zazwyczaj nie ma a przynajmniej nie musi być 

Opublikowano

No właśnie zegar na P-core nie jest pełny i to wygląda tak, jak byś miał "słaby" procesor. A tak, u mnie zegar na P-core leci na 5.5 zawsze, gdy jest nawet trochę obciążony i minimalny FPS na pewno jest stabilniejszy, niż przy bieda rdzeniach.  Ja nastawiony jestem na jak najwyższy minimalny FPS, a nie na średni czy maxymalny, jak to mają w zwyczaju pokazywać słupki w testach :E 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, sideband napisał(a):

Ale tu nie chodzi o E-core tylko dokładanie kolejnych rdzeni powoduje wzrost poboru mocy nawet pomimo braku realnego wykorzystania. Do tego są gry, które potrafią obciążyć większość wątków tylko przy okazji nie ma z tego przyrostu wydajności ,a pobór mocy leci w kosmos. 

Ja z tym nie polemizuję, to jest dla mnie oczywiste. Przesadzasz natomiast z tym, że wtedy leci w kosmos.

Po pierwsze, to przy wyłączonym HT można bardziej obniżyć napięcie.

Po drugie, przy wyłączonym HT i włączonych rdzeniach E to jednak rdzenie P są mniej obciążone niż przy 8 rdzeniach z HT i wyłączonych rdzeniach E, więc różnica w poborze mocy jeżeli już to jest minimalna.

A jak ci tak bardzo zależy na jak najniższym poborze mocy to nadal możesz zastosować ustawienie 8P z wyłączonym HT + 8E. Czy sprawdzałeś pobór mocy przy takim ustawieniu, oczywiście uwzględniając to, że można ustawić niższe napięcie niż przy wyłączonym HT?

Horizon Forbidden West, ustawienia niskie, moje miejsce procesorowe.

8 rdzeni P z wyłączonym HT, offset -0,1 V.

8P.png.10c75fac342e22d96db01c82e59c8a81.png

8 rdzeni P z włączonym HT, offset -0,05 V.

8PHT.png.648b4b8df99ea985a446f5e32268dc35.png

8 rdzeni P z wyłączonym HT + 8 rdzeni E, offset -0,1 V.

8P8E.png.eaf08673cab27fb5a9ce936206ddec28.png

8 rdzeni P z wyłączonym HT + 16 rdzeni E, offset -0,1 V.

8P16E.png.93af8ac01f19084eae42d1ed27d6c361.png

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

8 małych + 8 dużych :E Zapomniał Pan Tomasz napisać ;D

Ustawiłem dla Waszego świętego spokoju 6 P-core + 8 E-core,  HT OFF.

P-core 5.5GHZ

E-core 4.5GHZ

RING 5GHZ

Reszta została bez zmian.

Uruchamiam skrzynkę i zonk, to to reset. PC się uruchamia i co widzę ? 1 rdzeń xD

Wchodzę w msconfig, a tam w uruchamianiu 1 rdzeń, no to reset ustawień i po dwóch restartach systemu w końcu widzi 14 rdzeni :)

Zadowolony uruchamiam Wiesława i monitoring z AF. Patrzę, a tutaj 90Wat poboru mocy, P-core na 80% zapierdzielają, a wcześniej 6/12 ledwo 45/50% Za to przy takim ustawieniu procesora FPS podskoczył o dobre 25% :P  Testowałem to w tej samej lokacji z save przy 6/12 i 14 Cores bez HT. 

I tak jak pisał bydlęca moc, włączenie E-cojones powoduje wzrost poboru mocy i użycie całego procesora, jak by go ktoś zmuszał do cięższej pracy.

Na razie tak to zostawię, bo nie chce mi się dzisiaj babrać w biosie, ale nie rozumiem, dla czego procesor w miejscu, gdzie powinien pykać na 30% leci na 80%  :hmm:

Aha, zapomniałem dodać, że ustawienia gry 1280/768 minimum grafika.

Fotka poglądowa z najlepszej gry na świecie :) 

witcher3-2025-12-04-21-05-20-595.jpg

Kurna, znowu na fotce wyprane kolory, a wcześniej była żyleta, nie mam już siły do tych samoczynnych zmian :uklony:

EDIT: z ciekawości teściki w Aidzie i zonk. 

W SinJulia totalna porażka:

sinjulia.jpg

W FotoWorks zaskakująco wysoko:

foto-worx.jpg

EDIT2: masakra jakaś z tymi E-cojones. Gdy mam P-core ON + E-core ON bez HT, to np. Borderlands2 mi sie nie uruchamia, Afterburner się wyłącza, kwiatki jakieś normalnie. W poważaniu to mam, wróciłem do P-core + HT i Zielono Mi :lovin:

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Nie, a już chciałem to aktywować u siebie, jak wczoraj do 1 w nocy grzebałem w biosie !!!!! :E 

Z drugiej strony, jak pokazał Tomek i ja to u siebie widziałem, używanie na siłę E-core w grach jest tylko odrobinkę wydajniejsze (5/10% ?) niż P-core + HT bez E-core. Brak E-core nadrobię innymi opcjami, które przy pełnym rdzeniu nie przejdzie przy zachowaniu UV/OC. To samo robię z GPU i nie widzę problemów, a wręcz oszczędność, wyższą wydajność i lepszą kulturę pracy. To się forumowo nazywa: "poprawianie fabryki" :E 

Z tego wpisu wynika, że aby włączyć/wyłączyć E-core trza kliknąć Scroll Lock :E  

I tak mam klikać, żeby co uzyskać ? 

AMD wykonało dobre zadanie, pozostało przy P-core + HT, chociaż wolałbym tylko prawilne P-core bez żadnych dodatków.

EDIT: wczoraj przesadziłem z %  wydajności odnośnie: mieć P-core + E-core lub tylko P-core +HT.  Oczy na zapałkach były :P

A dzisiaj z rana w 30 minut to ogarnąłem.

Tyle miałem do powiedzenia :uklony:

Edytowane przez leven