wallec 1 047 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 13 minut temu, Pentium D napisał(a): @Kyle Single multi Brakuje ci ~10% wydajności. 14600k robi ~25k, zacznij od IA cep na disabled
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 36 minut temu, wallec napisał(a): 14600k robi ~25k, zacznij od IA cep na disabled To żeś doradził. Teraz bierze 180 Watów a wynik 22700 pkt
MrKetiw 195 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 56 minut temu, tomcug napisał(a): Jak wyżej, sprawdź obciążenie GPU w tym, w co grasz, to się dowiesz, czy warto zmieniać. Z reguły 99% ale większych lokacjach miasta itp obciążenie gpu mi spada.
wallec 1 047 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) 12 minut temu, Pentium D napisał(a): To żeś doradził. Teraz bierze 180 Watów a wynik 22700 pkt I teraz daj offset svid / napięcia na -0.100 Edytowane 1 Stycznia przez wallec
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 1 minutę temu, Pentium D napisał(a): Teraz bierze 180 Watów a wynik 22700 pkt Nadal Vcore wysokie, i VR VOUT również, więc pobiera wysoki Wat. Zbija zegary w multi dodatkowo, więc wynik będzie zaniżony Sprawdź ustawienia TJmax ACLL, DCLL, LLC = kalibracja wymagana, by VID = Vcore, a wtedy cpu power package będzie podawał orientacyjnie prawidłowy wynik Wat PL1=PL2 = 180, ale to już wg własnych wymagań IA CEP (Current Excursion Protection) = disabled ICCMax = ok 250A nie mniej aniżeli 220A
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 2 minuty temu, wallec napisał(a): I teraz daj offset svid / napięcia na -0.100 To właśnie tak było.
tomcug 2 910 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 7 minut temu, MrKetiw napisał(a): ale większych lokacjach miasta itp obciążenie gpu mi spada Do ilu dokładnie?
MrKetiw 195 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 1 minutę temu, tomcug napisał(a): Do ilu dokładnie? Zweryfikuje i dam znać 👍 jak przeszedłem z 12600k na 12700k to odczułem różnice w grach.
wallec 1 047 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 4 minuty temu, ITprospector napisał(a): Nadal Vcore wysokie, i VR VOUT również, więc pobiera wysoki Wat. Zbija zegary w multi dodatkowo, więc wynik będzie zaniżony Sprawdź ustawienia TJmax ACLL, DCLL, LLC = kalibracja wymagana, by VID = Vcore, a wtedy cpu power package będzie podawał orientacyjnie prawidłowy wynik Wat PL1=PL2 = 180, ale to już wg własnych wymagań IA CEP (Current Excursion Protection) = disabled ICCMax = ok 250A nie mniej aniżeli 220A Dokładnie tak a najłatwiej wpisać z ręki P ja 55, E na 43 ring na 45 i napięcie na sztywno na 1.25v z llc 7 żeby było zero vdrop. Po wyłączają się wszystkie boosty itp i będzie oldksul
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 7 minut temu, ITprospector napisał(a): ACLL, DCLL To o te mohms chodzi? Ja tu nic innego nie widzę.
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) 26 minut temu, Pentium D napisał(a): To o te mohms chodzi? Ja tu nic innego nie widzę. tak tutaj trochę jest i na OC.net forum forum.asus.com jeśli celujesz @5500MHz, to może wpierw ustaw sobie jak należy na def MHz i będziesz miał odniesienie ile wymaga Vcore na Pcore 5300MHz i potem podnosić do 55 U mnie w kuźni masz cały setup bios (gigabyte) do @5500/4400 MHz jedynie pod swojego asusa pozostaje niektóre opcje rozpoznać i potem fundament ustawić Vcore odpowiednie pod cpu i mobo. 13600K w OC–tuning, bios setup, czyli 14600K po liftingu w UV tabele LLC=DCLL szukać lub koledzy z forum tutaj może pomogą jak mają asus MB. DC_LL=LLC: Procesor wykonuje prawidłowe obliczenia VID i mocy; DC_LL<LLC: Procesor wykonuje obliczenia wyższe niż rzeczywiste VID i mocy; DC_LL>LLC: Procesor wykonuje obliczenia niższe niż rzeczywiste VID i mocy. VID = raw-vid + (AC_LL * Amp) - (DC_LL * Amp) Vcore = raw-vid + (AC_LL * Amp) - (LLC# * Amp) Jeśli DC_LL = LLC, to VID = Vcore przy pełnym obciążeniu. Edytowane 1 Stycznia przez ITprospector wstawiono link 13600K w OC–tuning, bios setup, czyli 14600K po liftingu w UV 1
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Urwał nać, trzeba sobie kurs z podkręcania załatwić z PUPu a mógł siedzieć na X3D 1
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 5 minut temu, Pentium D napisał(a): Urwał nać, trzeba sobie kurs z podkręcania załatwić z PUPu a mógł siedzieć na X3D znalazłem z neta do asus maximus, ale nie potwierdzę, czy są ok nie mam asus MB na tą chwilę. 1
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) Chyba ze 30 razy kompa restartowałem i już mam dość na teraz. Dałem mu tylko -150 mV, ICCmax 250A spod XTU a czy to stabilne wyjdzie w praniu. 24363 pkt bez hwinfo i xtu w tle. Edit: a jeszcze na szybko bo ciężko się odkleić od kompa To samo co wyżej, ale z limitem krótkim na 200W Edytowane 1 Stycznia przez Pentium D
wallec 1 047 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia Ładnie, teraz zupka chińska i lecisz z ramem do góry
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 28 minut temu, Pentium D napisał(a): Dałem mu tylko -150 mV, ICCmax 250A spod XTU a czy to stabilne wyjdzie w praniu. 24363 pkt bez hwinfo i xtu w tle. Wygląda dużo lepiej ale nadal coś zegar zbija w dół widzę. Na zrzucie package CPU przekracza 181Wat ??? W HWinfo zwiń sekcje Vid i SA Vid (po jednym wierszu wystarczy tu podgląd) , a odkryj od napięć pozostałe i od offsetu o ile są gdzieś są ukryte, czyli wszystkie czujniki cpu intela.
Hard Reset 118 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 35 minut temu, Pentium D napisał(a): Chyba ze 30 razy kompa restartowałem i już mam dość na teraz. Dałem mu tylko -150 mV, ICCmax 250A spod XTU a czy to stabilne wyjdzie w praniu. 24363 pkt bez hwinfo i xtu w tle. Edit: a jeszcze na szybko bo ciężko się odkleić od kompa To samo co wyżej, ale z limitem krótkim na 200W Trochę dużo papu ci bierze, u mnie 30W mniej i prawie 26tys. pkt . Chłodzenie powietrze. 1
SebastianFM 394 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 13 minut temu, ITprospector napisał(a): Wygląda dużo lepiej ale nadal coś zegar zbija w dół widzę. Przecież widać na tym zrzucie ekranu, że pobór mocy dobija do limitu. 1
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) 21 minut temu, wallec napisał(a): Ładnie, teraz zupka chińska i lecisz z ramem do góry Raczej spać. 17 minut temu, ITprospector napisał(a): Wygląda dużo lepiej ale nadal coś zegar zbija w dół widzę. Na zrzucie package CPU przekracza 181Wat ??? W HWinfo zwiń sekcje Vid i SA Vid (po jednym wierszu wystarczy tu podgląd) , a odkryj od napięć pozostałe i od offsetu o ile są gdzieś są ukryte, czyli wszystkie czujniki cpu intela. No przekracza i widać na screenie, że się odbija od jakichś limitów. Edytowane 1 Stycznia przez Pentium D
SebastianFM 394 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia @Pentium D, nadal procek dostaje za wysokie napięcie. Powoduje to, że pobór mocy jest wyższy, a że masz ustawiony limit na 181 W to obniża częstotliwość. Jeżeli przy offsecie -0,150 V masz takie napięcie, to pewnie masz nieprawidłowo lub nieoptymalnie ustawione LLC/AC Loadline/DC Loadline. 1. Czy zmieniałeś ustawienia LLC? 2. Czy zmieniałeś ustawienia AC/DC Loadline? 3. Odczytaj za pomocą HWiNFO wartości AC/DC Loadline i napisz jakie są.
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) 32 minuty temu, SebastianFM napisał(a): Przecież widać na tym zrzucie ekranu, że pobór mocy dobija do limitu. Zgadza się dlatego wstawiłem ten wycinek zrzutu 181W z jego HWInfo @Pentium D Prawdopodobnie jak Sebastian pisze masz jeszcze do poprawy kalibracje AC/DCLL LLC dla porównania SB_R23 pod koniec testu zegara efektywnego nie powinno zbijać. a tu dla porównania Cinebench2026 koniec 10 minut, package Wat ok 150 Edytowane 1 Stycznia przez ITprospector wstawiony dodatkowy zrzut 1
Pentium D 1 465 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 24 minuty temu, SebastianFM napisał(a): 1. Czy zmieniałeś ustawienia LLC? 2. Czy zmieniałeś ustawienia AC/DC Loadline? 3. Odczytaj za pomocą HWiNFO wartości AC/DC Loadline i napisz jakie są. Nie, ale z tego co widziałem ustawione na auto czyli level 3. Nie. Komp wyłączony, idę spać.
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) @Pentium D ważne że masz progress. Vcore jest obecnie ok 1,22V więc, ja bym celował niżej na ~ 1.18 V lub jeszcze niżej jak się da oczywiście. pozostaje offset Vcore / Ring kolejny minus ~40mV ...lub obniżyć przez AC_LL. na razie dosyć dobrze się skaluje ViD z Vcore, ale jeśli po offsecie większym więcej się poróżni, to wtedy najwyżej można skorygować DC_LL / LLC Edytowane 1 Stycznia przez ITprospector
ITprospector 77 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, ITprospector napisał(a): @Hard Reset Tylko pytam, czy moc masz dobrze obliczaną przy zegarach 5500/4300? na zrzucie wcześniej co wstawiłeś masz PL1 < PL2 (125/253). więc ten wynik, który wstawiłeś wcześniej raczej chyba nie odzwierciedla długoterminowego renderu. bo to by oznaczało 125Wat ~ 5500/4300MHz, a to niemożliwe na tym cpu. Edytowane 1 Stycznia przez ITprospector
Kyle 326 Opublikowano 1 Stycznia Opublikowano 1 Stycznia 4 godziny temu, ITprospector napisał(a): @Hard Reset Tylko pytam, czy moc masz dobrze obliczaną przy zegarach 5500/4300? na zrzucie wcześniej co wstawiłeś masz PL1 < PL2 (125/253). więc ten wynik, który wstawiłeś wcześniej raczej chyba nie odzwierciedla długoterminowego renderu. bo to by oznaczało 125Wat ~ 5500/4300MHz, a to niemożliwe na tym cpu. Jak miał PL2=253W i uruchomił Cinebench R23 Multicore pojedynczy przebieg, natomiast maks pobór miał ~149W, to praktycznie można powiedzieć, że jego wynik był przy ~149W.
Rekomendowane odpowiedzi