Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ReBar w biosie na mobce, którą mam  obecnie  (MSI Z790) od palce jest włączony ale w NIS już nie. Sdie może to zinterpretować, no chyba, że już zardzewiał :hihot:

3.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano

Twórcy programu przewidzieli ustawianie testu stabilności od 1 min. Mogę sobie wybrać co chcę, ale jesli powątpiewasz w stabilność mojego procesora to już Ci napisałem - puść swojego, pokaż co tam masz, a ja puszczę swojego... Nie pasuje Ci...?

8 minut temu, Karro napisał(a):

Ewidentnie powinni cię wyśmiać

Kto?

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

ReBar w biosie na mobce, którą mam  obecnie  (MSI Z790) od palce jest włączony ale w NIS już nie. Sdie może to zinterpretować, no chyba, że już zardzewiał :hihot:

Jak wyżej - brak wiedzy. Wejdź sobie w profil np. Cyberpunk 2077 i sprawdź, czy na pewno jest wyłączony.

Opublikowano

Warto zrobic locka na Power Limit np 100W gdzi w grach to jest na tym cpu w zupelnosci wsyatrczjace , a w syntetykach nie bedziesz "topil" cpu ;) 

Niezaleznie jakie sa warunki, 112st to po prostu dramat, dlatego warto manualnie ustawic PL pod swoje warunki.

Przyponij jakie masz chlodzenie ?? i tr 112st przy jakim poborze wbija? 

Opublikowano

Ale ja chcę mieć tą 6-tkę z kawałeczkiem dla pojedynczego wątku, rozumiecie. To jest dla mnie sprawa honorowa.... :) A inaczej jej nie osiągnę stabilnie (albo nie nie wiem jak) niż przy konfiguracji "per core" 1P, 2P - x59, 3P, 4P, 5P x58, 6Px 54, BCLK - 101,78

Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Znaczy NIS napisany przez Orbunka jest do bani, za to padlina CP2077 już nie ?

Albo coś źle zrozumiałem :hmm:

Źle zrozumiałeś, wszystko. 🙂

W globalnym profilu ReBAR jest wyłączony a w profilach poszczególnych gier jest włączony i tyle.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, sert napisał(a):

Ale ja chcę mieć tą 6-tkę z kawałeczkiem dla pojedynczego wątku, rozumiecie. To jest dla mnie sprawa honorowa.... :) A inaczej jej nie osiągnę stabilnie (albo nie nie wiem jak) niż przy konfiguracji "per core" 1P, 2P - x59, 3P, 4P, 5P x58, 6Px 54, BCLK - 101,78

Prosto od Endorfy: https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-wodne-aio-endorfy-navis-f360-outlet-ey3b003-17533297407

Opublikowano
39 minut temu, sert napisał(a):

Ale do zrobienia 6ghz na jednym wątku nie potrzeba wysokiego PL bo wtedy działa tylko jeden wątek 🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Dzięki, ale moja "buda" ma miejsca tylko na chłodzenie 2 wentylatorowe....

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ale do zrobienia 6ghz na jednym wątku nie potrzeba wysokiego PL bo wtedy działa tylko jeden wątek

Wiesz, że masz rację....? sprawdzę oczywiście....

@Phoenix.Sprawdziłem, ustawiłem sobie limit na 180W, temperatura w OCCT spadła niewiele bo tylko o kilka stopni. Za to test zrzucił poważnie zegary, co widać. Cinebench R23 na nowym limicie trzyma w miarę wynik, choć też trochę zrzuca zegary, temperatury moim zdaniem OK. Ale pozostało ponad 6Ghz jednowątkowo (jak chciałem) co pokazuje CPU-Z a wynik wielowątkowy w nim nawet troszkę wzrósł. Tak że generalnie dzięki za poradę...:piwko:

occtopc2.thumb.jpg.2d55811f5f97ccb35e38d907b34f6201.jpgocctopc3.thumb.jpg.15f70487505a5c4e39778831a3f850b7.jpg

Edytowane przez sert
Opublikowano

@sert nie rozumiesz jednej rzeczy jak nawalasz 100+ stopni to degradujesz procka za rok nawet 5500 nie zrobi https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-wodne-aio-arctic-liquid-freezer-iii-240-argb-black-15203413770 240 na dwa wentylatory .

Ustaw PL na 125W nie potrzebujesz 180 do tego będziesz miał wyższe zegary bo nie bedzie ci procesor throtlował.

Zainstaluj HWinfo64 i zobacz jak masz ograniczana wydajność .

tye trzy pozycje na intelu jest ich wiecej.

image.thumb.png.17e06777f7208cd1484a6ffe10d7c355.png

Po co to BCLK ? 

wynik w cinebench jest strasznie słaby przy TDP około 150W ludzie robuią lepsze.

Moim zdaniem nie masz wysokich zegarów rzeczywistych  (bez HWinfo ich nie zobaczysz).

Zmin chłodzenie na normalne, ogarnij temperature bo to jest droga do zagłady.

Wiem co mówie usmażyłem 14900KS (zapchany blok wodny).

• Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, sert napisał(a):

Sprawdziłem, ustawiłem sobie limit na 180W, temperatura w OCCT spadła niewiele bo tylko o kilka stopni.

To dobrze pokazuje, że chłodzenie tego cpu jest z kartonu i jak kolega wyżej pisał 150W TDP max. 

Opublikowano
10 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Nic tylko inwestować w gpu z aio.

A najlepiej full loopa postawić...

Dzisiejsze GPU nie są aż tak gorące za to procki tak ale AIO 240 już wystarczy żeby nie mieć w domu helikoptera.Wazna jest kultura pracy siedzisz przeglądasz pierdoły i nie słyszysz wentylatora .

Opublikowano
9 godzin temu, Dziarson napisał(a):

Dzisiejsze GPU nie są aż tak gorące za to procki tak ale AIO 240 już wystarczy żeby nie mieć w domu helikoptera.Wazna jest kultura pracy siedzisz przeglądasz pierdoły i nie słyszysz wentylatora .

Oby jeszcze pompki w idle. Mi ostatnio padła cholera wie jak w mało używanymi komputerze. Do gier jest chyba jeszcze znośnie na air jak jeszcze w słuchawkach a jakiś rendering to cóż power limit najwyżej uwolnić i się męczyć. Te intele takie ciężkie do schłodzenia :Up_to_s: