Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

Nie rozumiem :hmm:  "Po co wyłączać HT? Po to żeby w grach nie było różnicy ale żeby cała reszta działała wolniej?" 

Na dwóch rdzeniach miałbym taką samą wydajność w IDLE, jak przy aktywnych wszystkich rdzeniach, a w grach wyższy zegar dla rdzenia daje wyższy minimum FPS.

Ale, że w wieśku przy 33fps lecisz na limicie cpu i dlatego ht off daje ci wyższy minimum FPS?

Opublikowano

Aha, czyli rady z :dupa: ?

Kurw.. idę popykać w ryby: https://store.steampowered.com/app/380600/Fishing_Planet/

Teraz, Karro napisał(a):

No właśie mi w symulacji wyszlo z wyłaczajac HT powinien zyskać

Test na 8 wątkach

Tylko ze on gra na 33 fps.

Tyle lat na forach it i wszystko jak krew w piach

33 fps w 1440p + RT kurde, to max, co potrafi dać 5060 rtx. 

FG z strony sterownika świetnie działa w W3, wtedy jest ponad 60fps, a ja mam betoniarkę z 60hz odświeżaniem.

Dobieram ustawienia, które uważam za przyzwoite/rozważne. 

Czekam na nowe Rubiny i Intele. 

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Kadajo, Sideband pomógł mi  nie raz dając wskazówki :thumbup:  Szkoda, że gburowaty jest :(

Mało lotny jesteś do tego bez dystansu.

Na Twoim wyświetlaczu te wszystkie zabawy z CPU nie mają sensu bo jak nie lecisz na limicie GPU to ograniczeniem jest wyświetlacz. Będziesz wymieniał flaki, a nadal będziesz miał gówno ekranik.

Opublikowano
Godzinę temu, Karro napisał(a):

Tia Wiedzmin ,rt 33i i miejscówka gpu.

Moze czas popisać na forum zegarkowym  

Czy wątek polittyczny czy inny bez różnicy,sposób  rozumowania powala xD

Co Ty pitolisz  ? Jaka polityka ?

Opublikowano
11 godzin temu, sideband napisał(a):

Mało lotny jesteś do tego bez dystansu.

Na Twoim wyświetlaczu te wszystkie zabawy z CPU nie mają sensu bo jak nie lecisz na limicie GPU to ograniczeniem jest wyświetlacz. Będziesz wymieniał flaki, a nadal będziesz miał gówno ekranik.

Mało lotny jestem ? GPU leci na 99/100% po UV/OC  3000/2000  Idziesz do ignorowanych, cmoknij mnie w  :dupa:

Opublikowano (edytowane)

Ja tylko widzę teraz rozmiar i producenta... ale może mi się w tej stopce coś nie pokazuje...

Jak zablokowany na 60hz vsync to ma w 99% brak bootlenecka a jak już to na karcie ;) na tym jak zechce to wszystko włączy. Może wolniej się zdegraduje :E

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
3 godziny temu, JacekRTX napisał(a):

Mój się trochę zaczyna grzać w grach - jakieś 85 stopni, ale prędzej pomyślę o wyłączeniu turbo, później e core czy ht :P

W jakiej grze tak wysoko temperatury wchodzą na procku ?

2.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, czy komuś oprócz mnie z tutejszego szanownego grona udało się stabilnie podkręcić 14600K na dwóch pierwszych rdzeniach do 6 GHZ (pozostałe P na 5.4Ghz), tak aby mieć dużo wyższą na co dzień wydajność jednowątkową i zechce współdzielić ze mną radość z tego powodu - czy tylko mi trafił się taki dziwny egzemparz "14600KS" ? ;) 

hwi6ghz.jpg.4b2667c2e6834a961d2baf2b77c7e309.jpg

Edytowane przez sert
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mało kogo chyba obchodzi taki "pseudo" overclock, gdzie efektywny core clock masz poniżej stock a jedynie gdzie coś widać to syntetyki, które potrafią wyizolować jeden wątek w taki sposób, który pozwala pokazać wyższa cyferkę, czytaj nawet cb r23 single nie pokazuje zysku z tego oc :-)

Zrób all core overclock i do tego dołóż dwa rdzenie do góry to pogadamy xD

Kij, pogadamy jak rozkminisz chociaż load linę calibration a nie stałe 1.4v żeby single się nie wywalił i 125w power limit żeby all core nie wybuchło od temperatury na 5300mhz xD

45 minut temu, JacekRTX napisał(a):

W sumie we wszystkich, jak przebiję 90 stopni to wyłączam turbo na lato :hihot:

obraz_2025-06-29_154156339.png

Wciąż ia cep enabled w bios i jedziesz na zawyżonych napięciach?

Edytowane przez wallec
Opublikowano
11 minut temu, wallec napisał(a):

czytaj nawet cb r23 single nie pokazuje zysku z tego oc :-)

Oczywiście, ze pokazuje

Teraz, Tornado3 napisał(a):

co realnie daje taki zegar na 2 rdzeniach 6000mhz na co dzień ? pytam serio 

Zauważam ekspresowe ładowanie stron, b. szybkie  instalacje programów, czyszczenie rejestru, szukanie zbędnych plików itp

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Ponad 1.3 to dużo? xD

Oczywiście, u mnie ia cep disabled obniżyło samo z siebie do 1.175v a mam jeszcze offset, który zbija do 1.1v. w wypalrkach maks widzę 70 stopni a w grach z 55.

No ale w sumie zamiast zmienić ta jedną opcję z enabled na disabled możesz wyłączyć turbo i jechać na 3600(?)MHz xD

Czasem nie wierzę w forumka.

12 minut temu, sert napisał(a):

Oczywiście, ze pokazuje

Zauważam ekspresowe ładowanie stron, b. szybkie  instalacje programów, czyszczenie rejestru, szukanie zbędnych plików itp

To nie jest zasługą Twojego OC, tylko zajebistosci platformy intela.

Ludziom którzy przesiadają się na Intela po kilku latach na AMD wybija korki od tego jak działa komputer w 2025 roku.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, wallec napisał(a):

To nie jest zasługą Twojego OC, tylko zajebistosci platformy intela.

Nie umniejszaj dokonań innych, tylko skup sie na sobie - powiedz, że Twój procek trafia na ścianę i do 6 Ghz na jakimkolwiek rdzeniu jest mu daleko - ile możesz z niego wykrzesać maksymalnie - 5.6 Ghz? ;) 

Nie mogę doczekać się jak pokażesz przynajmniej to samo co ja ( a życzę Ci stabilnie oczywiście więcej) na swojej płycie z Ali na Z690 (jeszcze nie dotarła?).

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Dobra, wyłączyłem IA CEP i mam stały zegar 5.3 :hihot: Zauważyłem też że w cinebench nie zbija mi zegara do 4.7 tylko do 4.9 na P core.

Te napięcia obniżamy tutaj w V core cpu? 

20250629_164659.jpg

Tryb napięcia z auto zmień na offset i daj 0.05v

Żeby nie zbijali Ci taktowan ustaw tdc a limit na 225A

A power limit pl1 na 175w i pl2 na 175w

37 minut temu, sert napisał(a):

Nie umniejszaj dokonań innych, tylko skup sie na sobie - powiedz, że Twój procek trafia na ścianę i do 6 Ghz na jakimkolwiek rdzeniu jest mu daleko - ile możesz z niego wykrzesać maksymalnie - 5.6 Ghz? ;) 

Nie mogę doczekać się jak pokażesz przynajmniej to samo co ja ( a życzę Ci stabilnie oczywiście więcej) na swojej płycie z Ali na Z690 (jeszcze nie dotarła?).

Sorki, ale z Tobą nie ma co "rywalizować" bo Twoja taktyka to:

- wbijam w temat z jakimiś "gówno" ustawieniami

- cała reszta musi cię wyprowadzać z błędu 

- poprawisz jedna rzecz

- zaczynasz "cfaniakowac" jaki to kozak jesteś 

- dalej masz "gówno" ustawienia całego biosu a jedynie jedna rzecz zmieniona tj power limit

To samo było jak odkryłes bclk OC albo niesamowicie niski pobór prądu Intel Arc b580xD

Super, że nie możesz się doczekać skoro Twoje ustawienia nie trzymają nawet wyników stock xD

To już nie te czasy by tracić czas na takie pierdololo gdzie ton Twoich wypowiedzi jest śmiertelnie poważny (pomimo że nic nie ogarniasz) a ja piszę z telefonu bez spiny (i mam rację) :-)

Najlepsze jest że liczysz że kupuje części żeby coś tam porywalizowac a robię to dla zabawy żeby wiedzieć co i jak (zyski w grach z tego 0%) zważywszy że kosztuje mnie to 0zl.

34 minuty temu, Karro napisał(a):

w unralu gold masz 1500 fps zamiast 1300 xD 

Znając życie nawet nie gra w gry :-)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Nie próbuje nikogo poniżać i ośmieszać.

Napisałem Ci tylko opinie o tym OC tj. że on nic nie daje i że nie trzyma nawet wartości stock (sam wklejales screeny z hwinfo gdzie efektywne taktowanie jest poniżej 5300mhz), w dodatku podałem Ci, że taktyka OC na stałym napięciu 1.4v i sztucznym kagańcu 125w jest nic nie warta i żebyś pokombinował z load line calibration a Ty dalej swoje teorie śmiertelnie poważnym tonem i analiza dlaczego ja tak pisze zamiast zadać sobie "dlaczego on tak pisze i co się stanie jak to sprawdzę".

Patrz na @JacekRTX, jeszcze przed chwilą miał 83 stopnie podczas grania w forze. Posłuchał i zaraz będzie miał 60 stopni 

1 godzinę temu, sert napisał(a):

Mam pytanie, czy komuś oprócz mnie z tutejszego szanownego grona udało się stabilnie podkręcić 14600K na dwóch pierwszych rdzeniach do 6 GHZ (pozostałe P na 5.4Ghz), tak aby mieć dużo wyższą na co dzień wydajność jednowątkową i zechce współdzielić ze mną radość z tego powodu - czy tylko mi trafił się taki dziwny egzemparz "14600KS" ? ;) 

hwi6ghz.jpg.4b2667c2e6834a961d2baf2b77c7e309.jpg

Co to jest za post w ogóle???

Mam Cię odpisać "super, jesteś najlepszy!" żeby cię pocieszyć i polechtac ego?

Ps  wklej screen z occt 1h, test CPU avx2, 2c4t i zobaczymy stabilność:-)

W tle hwinfo żeby było widać 6ghz efektywny zegar

Edytowane przez wallec