Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra wiadomość widać że mają grę praktycznie gotową

Ja urlop muszę przełożyć dobrze że teraz o tym mówią bo urlopy do 10 grudnia można planować xD

2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Nie ma co się zastanawiać.

image.png.e1e9f56096626bd3d3af37b23b8b31c3.png

Ja drugi preorder zamówię na PS5 Pro xD , ostatnio tak wiedźmina 3 zamawiałem i cyberpunka na dwie platformy , wiedźmin był hitem , cyberpunk shitem , to teraz zgodnie z kolejnością będzie hit 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Na PS5 Pro liczę na 60 fps i 1440p , spokojnie do osiągnięcia, ps5 1080p 60 fps

I patcha do KCD 1 powinni wydać podbijającego rozdzielczość na ps5 pro i 60 fps 

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Ogromny świat, bez nawet odrobiny czarów i magii

Średniowieczny klimat

Ciekawe poboczne zadania, oraz DLC

Zbieractwa jest sporo, ale gra nie zmusza, aby wszystko zabierać. Można też kraść, ale trzeba uważać. Jeden kolega z byłego PCLab pisał, że po sprzedaży fantów, okradał kupca, jego żonę, służących i ochroniarzy, a nawet kradł psa sąsiada. Wszystko spieniężał :E

Jeśli nie chcesz się od gry znów odbić i skończyć dla fabuły, to polecam mody na łatwą walkę, nielimitowany udźwig, celownik i jakieś graficzne.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba się wczuć w gierkę na pc jest łatwiej bo masz 60 fps i mody np na celownik w łuku czy nieograniczony zapis

Początek jest bardzo ciężki bo taki był zamysł twórców w końcu Henryk jest wieśniakiem, fabuła jest ok , zbieractwa dużo  

Na początku warto robić fabułę 

Po jakimś czasie gra staje się bardzo prosta ja walczę z kilkunastoma przeciwnikami na hardcore mode z wszystkimi negatywnymi perkami i nic mi nie robią bo taktycznie rozgrywam , perfekcyjny blok plus kontra i kombosy na początku warto te 3 przyciskowe kombo sa prostsze 

IMG_20241205_143357.jpg

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Umpero napisał(a):

Panowie. Zachęćcie mnie jakoś do pierwszej części...
Swego czasu raz spróbowałem i się odbiłem od tej gry.
Czy ta gra fabułą stoi?
Czy tam jest dużo zbieractwa?

Idź w łuk a gra będzie łatwa i przyjemna;)

Opublikowano
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Idź w łuk a gra będzie łatwa i przyjemna;)

Ja teraz po raz pierwszy przechodzę jedynkę i na początku ratowałem się właśnie łukiem. Nie mogłem pojąć o co chodzi z walką mieczem, dopiero dodatkowy trening z tym (chyba) dowódcą z Ratajów na arenie przed zamkiem załatwił sprawę, w końcu ogarnąłem rytm parowania i kontr. Ale zanim zrobiłem te treningi, to ze dwa razy już byłem o krok od odinstalowania, bo samym łukiem jednak mało realistycznie, jednego z "bossów" (tego, co trzeba dogonić na koniu), to wywiodłem w pole, a potem skakałem przez płot i strumień, jemu to szło o wiele wolniej, więc miałem czas na celowanie :D (nie mam moda na szybkie strzelanie z łuku). No ale zadowolenie średnie z takiego pokonania przeciwnika ;) Polecam trochę zacisnąć zęby i nauczyć się walki - według mnie zdecydowanie warto dla reszty aspektów tej gry. Co ciekawe - sporo animacji dosyć koślawa, ale za to fizyka cycków jedna z lepszych w grach, Czesi jednak wiedzą, co ważne :D

No i dzięki @voltq za porady odnośnie modów na start, większość z nich na pewno mocno pomogła mi zostać przy trudnym początku gry :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba wyczuć moment jak jest perfekcyjny blok jak się naciśnie RT w idealnym momencie to od razu wchodzi kontra której w 90% nie parują przeciwnicy , później jak ma się wyższy poziom walki w statystykach to automatycznie wchodzi perfekcyjny blok plus riposta , ważne żeby walczyć taktycznie nie na chama , blok/unik i jeden cios najlepiej w głowe a zaawansowane to kombo , i wazne walic tam gdzie przeciwnik nie ma miecza/buławy , jak trzyma z prawej nisko to walic góra w lewo , jak trzyma w górze z lewej to prawo nisko itd ,i wazne nie walic tam gdzie trzyma tarcze ,  jak zaganianie owcy

Dziś o godzinie 21.00 startuje PC Gaming Show Most Wanted 2024. Warhorse Studios planuje udostępnić na wydarzeniu nowy zwiastun fabularny oraz dodatkowe informacje o specyfikacji na PC i konsolach. Miejmy nadzieję, że tryb wydajności zapewni stałe 60 FPS, bez większych spadków.

To o 21:00 to bedzie czy 18:00 ?

Hunt: Showndown wyszedł niedawno na cryengine i ma 1440p i 60 fps na XSX wiec na ps5 pro spokojnie 1440p i 60 fps w KCD 2

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

Panowie. Zachęćcie mnie jakoś do pierwszej części...
Swego czasu raz spróbowałem i się odbiłem od tej gry.
Czy ta gra fabułą stoi?
Czy tam jest dużo zbieractwa?

Nie dziwię się, że się odbiłeś, sporo ludzi ma problem z przebrnięciem przez początkowe etapy. Zwłaszcza jak zaczynasz już właściwą część po prologu i nie masz w zasadzie... nic. A gra z pewnością nie ułatwia startu, strasząc wysokimi cenami i dość upierdliwymi na pierwszy rzut oka mechanikami. Za to jak niewiele gier na rynku, oferuje masę satysfakcji płynącej z rozwoju postaci, zdobywania coraz lepszego wyposażenia i progresowania fabuły, podczas której prosty Heniek, nie potrafiący nawet czytać, staje się coraz ważniejszą figurą.

Zbieractwo oczywiście tutaj mamy, przykładowo na ziołach można się całkiem sensownie dorobić w początkowym etapie, choć jest to czasochłonne. Polecam mod usuwający animację schylania się, co usprawnia cały proces i nie ingeruje zbyt mocno w mechanikę. Warto też popchać fabułę do przodu zanim zacznie się zwiedzanie okolicy, w ten sposób dorobimy się dość szybko pierwszego konia, który jest kluczowy ze względu na ograniczenie wagowe postaci.

Walka nie jest tak skomplikowana jak się wydaje. W tym miejscu zdecydowanie pomagają potyczki treningowe z kapitanem Bernardem w Ratajach, gdzie przy okazji można w łatwy sposób podbić sobie statystyki.

Najważniejsze, żeby się na początku nie zniechęcić. Gra oferuje sporo random encounterów gdzie chociażby po taniości - za pomocą łuku - można ubić kilku kumanów i zyskać fajne elementy pancerza. Jak już dołoży się do tego jakiś sensowny miecz, całość staje się momentalnie dużo bardziej strawialna.

• Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Vulc napisał(a):

masę satysfakcji płynącej z rozwoju postaci

Ten uczuć jak w końcu zaczynasz trafiać w cokolwiek z łuku z sensownych odległosci :lovin:

Edytowane przez Zdzichon
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Umpero napisał(a):

Czy ta gra fabułą stoi

Ja dopiero zacząłem i tak gra fabuła stoi i realizmem historycznym.

No i polecam właczyć czeski jęcek dialogów:) Pepiki brzmią świetnie, a w końcu jesteś Czechem.

4 godziny temu, Vulc napisał(a):

Polecam mod usuwający animację schylania się

A jakiś mod jeszcze polecasz, ja tam pare doinstalowałem, np save na f5:)

Opublikowano
4 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Ja dopiero zacząłem i tak gra fabuła stoi i realizmem historycznym.

No i polecam właczyć czeski jęcek dialogów:) Pepiki brzmią świetnie, a w końcu jesteś Czechem.

kcdmod.jpg

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Używałem też moda na celownik podczas strzelania z łuku i sorted inventory. Plus można pobawić się z modami na poprawę oprawy, doczytywanie tekstur, etc. Bardzo uważałbym z modami, które mocno ingerują w mechaniki gry. Chociażby właśnie unlimited save czy unlimited weight. Ja wiem, źe brak F5 może być uciążliwy, ale system butelek do zapisywania stanu gry ma sens i na dłuższą metę nie stanowi ograniczenia. Sznapsy znajduje się regularnie, później można je warzyć za pomocą alchemii.

Podobnie z wagą ekwipunku, którą częściowo rozwiązują juki konia. Oprócz tego limit ciężaru zwiększasz podnosząc współczynnik siły czy za pomocą perków. Rozumiem, że dla kogoś może być to zbyt irytujące i po to przecież mamy mody, żeby temu zaradzić, ale stanowi to istotny element założeń gry. Na dłuższą metę nie tak problematyczny jak się początkowo wydaje.

• Like 2
  • Upvote 1