Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A-ha. Czyli jednak po Rebirth nie wskakuję jeszcze w KCD2, przesunę sobie o jedną pozycję, w międzyczasie niech naprawią co jest do naprawienia. 

Miałem jedno wywalenie i deszcz w jaskini na 40h grania.

Opublikowano

Przy tak dużej grze bardzo łatwo wpaść na błędy w skryptach. Długa gra, wiele różnych ścieżek, wybory/konsekwencje, wystarczy że gra w którymś momencie źle coś zapisze/zapamięta i pociągnie to za sobą szereg problemów, jeśli przykładowo osoba/motyw związany z wcześniejszym questem ma jakieś przełożenie na to, co się dzieje później/prowadzi do innego questa.

Lata lecą, a programiści nadal sobie z tym nie radzą, wystarczy że zrobisz coś tak, jak programiści "nie przewidzieli" - leżysz i kwiczysz. Zmagam się z tym problemem od Wieśka 3, gdzie jeden quest po 20-30h gry zrobiłem "inaczej niż scenarzyści wymyślili", zrobił się z tego game-breaking bug, było po zawodach, musiałem grać od nowa. 

Opublikowano (edytowane)

Na tym filmiku i screenie. Zawsze (nie tylko w tym wypadku) bawi mnie, gdy postaci są tak zamrożone w chwili zgonu nad czynnościami, które właśnie realizowały. Siedzą przy kompach, księgach. Jakby śmierć dopadała ich z nienacka, jak atomówka! Natychmiast i nieoczekiwanie. Przecież jak ktoś umiera z braku tlenu, jedzenia, to... IMO trwa (!) w pewnym momencie IMO, zaczyna czuć się fatalnie, siada, kładzie, kuli w embriona na podłodze, umiera... a nie siedzi do momentu zero nad księgą czy kompem. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MJRegul napisał(a):

Daleko temu od bety :) Są po prostu nieścisłości czy niedopracowania ale NIE psuje to rozgrywki jako takiej. Gra jest na prawdę dobra, wciągająca itd. ale ma swoje minusy po prostu. Ja osobiście oprócz błędów, że deszcz padał w budynku czy podobnych bzdur nie miałem ani jednego buga uniemożliwiającego grę. Jedyne co wkurzyło mnie przejście z 1 na 2 mapę. Nie nastawiaj się źle na grę, nie ma po co. 

Ja jestem na nią BARDZO pozytywnie nastawiony, po prostu nie chce mi się uwalać z błędami. Wolę zwyczajnie poczekać, mam w co grać. Poza tym mam już nabite ponad 120h w Rebirth, trochę jestem zmęczony już tymi otwartymi światami, muszę pograć w coś innego żeby się zregenerować. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A-ha. Czyli jednak po Rebirth nie wskakuję jeszcze w KCD2, przesunę sobie o jedną pozycję, w międzyczasie niech naprawią co jest do naprawienia. 

Dużo jest do naprawy ale na tle innych podobnych gier które się ostatnio ukazały KCD 2 wypada nadal świetnie , te oceny w skali od 1 do 10 są po prostu zawyżone w grach , większość gier które ma np 8 na 10 powinna mieć z 2-3 na 10 a te 9 na 10 powinny mieć z 6-7 na 10 

Nie ma gry 10/10 , musiał by ktoś stworzyć silnik który brał by co najlepsze z innych silników z jednego roślinność z innego animację z innego mimikę i twarze 

Mi twarze w KCD 2 przypominają trochę te z wiedźmina 2 gry która ma 14 lat za chwilę 

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, voltq napisał(a):

Dużo jest do naprawy ale na tle innych podobnych gier które się ostatnio ukazały KCD 2 wypada nadal świetnie , te oceny w skali od 1 do 10 są po prostu zawyżone w grach , większość gier które ma np 8 na 10 powinna mieć z 2-3 na 10 a te 9 na 10 powinny mieć z 6-7 na 10 

I bardzo dobrze. Mam nadzieję, że to się utrzyma aż do samego finału gry, bo właśnie ta druga połowa gry wydaje się być bardziej "problematyczna" pod kątem technicznym. 

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ktoś kto zagra w tą grę za kilka-kilkanaście miesięcy będzie miał kompletnie inny feeling z rozgrywki. Po raz kolejny przeważa u Was "muszę koniecznie zagrać teraz! :)" 

Są drobne błędy, ale one nie przeszkadzają w świetnej zabawie nawet na tą chwilę.

W porównaniu do większości gierek wydawanych na premiery to jest niebo, a ziemia. Obstawiam, że taki Stalker to nawet za 2 lata łatania nie dojdzie do miejsca w którym jest dzisiaj na premierę KCD2 :E 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny

Znane mi problemy

-Przycinki w kuttenbergu które można rozwiązać letejska wodą i nie braniem perka miejscowy bohater 

- na drugiej mapie wszystko ładuje się wolniej łącznie z zegarem  szybką podróżą i wczytywaniem save

-w jednej aktywności jest źle przetłumaczony przedmiot który mamy zrobić ale to wina polskich tłumaczy

- w kilku scenkach na pierwszej mapie w sekwencji prologu z ptaszkiem on mówi swoją kwestię ale brakuje polskich napisów 

- dwa zadania są zbugowane , trzeba je poprowadzić w odpowiedni sposób i oba tyczą się walki w której Herold jej nie ogłasza i musiałem wczytać grę i zrobić od nowa całe zadanie

- błędy typu inny npc wchodzi w innego w trakcie rozmowy z tym pierwszym 

- nie da się negocjować ceny z częścia kowali na drugiej mapie 

- na drugiej mapie w trakcie wykuwania przedmiot przenika przez kowadło 

- w jednym zadaniu głównym z celem opcjonalnym znikała mi tarcza w którą strzela się z łuku 

- czasami pojawia się deszcz w budynkach lub jaskini ja miałem 3 razy taką sytuację 

- dwa razy wywalił mi błąd do pulpitu

- czasami w trakcie rozmowy w budynkach w nocy przy światłach pochodni świecą się oczy i zęby npc kolor i efekt jest podobny jak włosy geralta w wiedźminie przy włączonym RT w nextgenie

Mam ponad 120 godzin gry 

Powinni też oznaczyć że po wykonanym zadaniu lub kilku zadaniach można rozmawiać z większą ilością npc która brała w nim udział a nie tylko zleceniodawcą jest nawet scenka na pierwszej mapie z łowczym po wykonaniu wszystkich zadań nieoznaczona 

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Co trzeba oddać wydawcy to po prostu dali dobrą grę na premierę. Fakt z błędami ale dobrą. W dzisiejszych czasach to wielki sukces patrząc na inne produkcje. Recenzenci mieli czas na na ogranie, nie ma jakiegoś durnego sklepu w grze gdzie możemy kupi różowy strój, w miarę trzymają się realiów historycznych itd. Człowiek po prostu "odzwyczaił" się od normalności a tu nagle taki szok. Nawet te "fikołki" co wypłynęły przed premierą tego nie popsuły. Sam byłem "zszokowany" ale w mojej ocenie były wyolbrzymione. Fakt też jest taki, że Vavra niepotrzebnie odpłynął w tłumaczeniu tego. Czy będzie to gra roku ? Nie wiem. Poprzeczka jest tak nisko ustawiona, że może być choć GTA może tu zamieszać. 

ps. Osobiście nie wiem dlaczego GTA wywołuje taką podnietę. 

• Like 2
Opublikowano

Czy ktoś zwrócił uwagę jak świetnie zrealizowane jest tu udźwiękowianie deszczu i przede wszystkim burzy?

Nie przypominam sobie żadnej innej gry, w której tak dobrze by to było zrobione - grałem m.in. w RDR2 i nie przypominam sobie żeby to było tak blisko rzeczywistości.

• Like 1
Opublikowano

Właśnie całe udźwiękowienie jest świetne, muzyka, odgłosy otoczenia (np. wilki, świerszcze).

Lokalizacja dźwięku też rewelacyjna - mam stereo, ale mogę bez problemu precyzyjnie wskazać skąd dobiega dźwięk.

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, kolo.d napisał(a):

Czy ktoś zwrócił uwagę jak świetnie zrealizowane jest tu udźwiękowianie deszczu i przede wszystkim burzy?

Jak usłyszałem burzę to gdyby nie zima pomyslałbym że serio jest burza u mnie :E :E

Ale animacja deszczu to porażka. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, kolo.d napisał(a):

Właśnie całe udźwiękowienie jest świetne, muzyka, odgłosy otoczenia (np. wilki, świerszcze).

Lokalizacja dźwięku też rewelacyjna - mam stereo, ale mogę bez problemu precyzyjnie wskazać skąd dobiega dźwięk.

Z hdrem może i by to robiło wrażenie. Burza jak burza.

• Like 1
Opublikowano

Czy Wasze konie też oddychają, sapią jak lokomotywa parowa? Gram na słuchawkach i jakbym stał koło ruszające lokomotywy xD Konie tak nie oddychają lol. Jak stanie się pomiędzy dwa to stereo się robi siłowników parowy h :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gdyby ktoś się wkurzał na grę w kości to polecam zbierać te kości bo zawsze wypada 3 i automatyczne wygrywamy wszystkie gry

IMG_20250216_153039.jpg

Jak ktoś chce zrobić wszystkie poboczne zadania to nie róbcie zadania 

Spoiler

Angielskie wyjście, przed ukończeniem tego zadania zróbcie wszystkie poboczne inaczej część przepada bo już sprawdziłem 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Z hdrem może i by to robiło wrażenie. Burza jak burza.

Pisałem o dźwięku, jak masz dobre audio to dźwięk jak na żywo.

A co do HDR, co jest nie tak z RTX hdr?

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, voltq napisał(a):

Gdyby ktoś się wkurzał na grę w kości to polecam zbierać te kości bo zawsze wypada 3 i automatyczne wygrywamy wszystkie gry

Nom i można ukraść 6 sztuk sobie od razu na samym początku gry. Ale ja gram często na szczęśliwych kościach. Też zawsze się wygrywa, ale chociaż trochę trzeba tam podobierać. Też można je zawinąć zaraz na początku gry.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Ciężkie życie beta-testera.

A pisałem od miesięcy żeby tego nie grać na premierę.

Tyle że ta gra jest w lepszym stanie technicznym niż większość gier po roku od premiery. :E 

• Like 5