Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galakty napisał(a):

Ok, ale nie mów że na PS5 będzie ładna grafika, bo ta gra nawet na mocnych PC potrafi przykatować ;) 

Nie ma się w życiu wszystkiego tego co by się chciało jednak czasem trzeba brać to co jest.:woot:

Oglądałem jak ludzie grają na PS 5 to tragedii nie ma.:gordon:  

Edytowane przez Czubatka Boża
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, aureumchaos napisał(a):

A mam pytanie do RENO HDR mod. Standardowo game gamma jest na 203 tez u Was? Bo tak srednio ten HDR wtedy dziala, jak dalem na maxa i poprawilem contrast i shadows to wtedy dzien oslepia... Ruszaliscie te opcje?

Ustawiłem tylko pierwszy suwak na tyle ile mój monitor potrafi, reszty nie ruszałem, oślepia. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, galakty napisał(a):

Ok, ale nie mów że na PS5 będzie ładna grafika, bo ta gra nawet na mocnych PC potrafi przykatować ;) 

Jest ładna, przynajmniej na ps5 pro ale jest problem z tym że procesor nie wytrzymuje w "oblężeniach" i dużych bitwach i fps potrafi spaść do około 10 na moje oko , bo pasek na tv nie pokazuje poniżej 47 chyba i nie mam jak tego dokładnie sprawdzić 

Oczywiście na PC to inny poziom jak  podłączyłem ps5 pro do jednego tv OLED a pc do drugiego to jest przepaść graficzna  a PSSR jest jednak dużo lepsze od fsr na zwykłym PS5 , to tam się to prezentuje jeszcze gorzej

Ale już w pierwszej scenie prologu jak bronimy zamek boguta to mi procek chodził na 60% a to ryzen 7800x3d

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

No to 1 suwak daje tyle jasnosci co bylo w SDR (moj monitor ma 1000 nitow). Dopiero zmiana game gamma zrobila gre jak w HDR. 

Widze na necie ze wiekszosc tez uzywa max game brighteness bo w tych 203 to zero efektu na moim monitorze, jak SDR to wyglada. To juz wtedy lepiej RTX HDR wypadal. 

image.png.9e484d05ba185ccb1f74653cb1fbf5b8.png

Edytowane przez aureumchaos
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wypada gorzej oprocz ogolnej jasnosci i tu sie zgadzam, ale jasnosc w jasnych sceneriach jest lepsza. Zreszta RENO jest ok jak pociagnalem game brighteness (to jest inaczej paper white w innych grach?), troche contrastem zrobic glebsza czern i shadow na cienie i z obrazu znika ta mgla ktora jest efektem malej jasności ogolnej. Bylem po porstu ciekaw jak to u Was jest . 

Edytowane przez aureumchaos
  • Like 1
Opublikowano

Podsumowanie ostatniego charytatywnego streama:

- są świadomi słabego balansu w late game - gra staje się w pewnym momencie zbyt łatwa - ale nie będą niczego nerfić przynajmniej na razie, bo wielu ludzi jeszcze nie skończyło gry i nie chcą im psuć gry zmianami w balansie, poza tym uważa że same testy zajęły by 2-3 tygodnie

- problem z ekonomią - za łatwo jest zgromadzić dużo pieniędzy. Nie należy spodziewać się że handlarze dostaną więcej pieniędzy żeby łatwiej sprzedawać łupy, jeśli już to podkręcą ceny

- zapytany o KCD3 tylko uśmiechnął się pod nosem

Moim zdaniem problem z ekonomią sprowadza się do tego, że nie ma na co wydawać pieniędzy. Najlepszą dostępną zbroję i broń można w zasadzie zdobyć na krótko po pojawieniu się w Kuttenbergu, a potem nie ma już co robić z pieniędzmi. Zamiast podbicia cen przydał by się jakiś porządny money sink, jak Przybysławice, gdzie można pakować dziesiątki tysięcy groszy. I tak też pewnie będzie, ale dopiero w DLC z własną kuźnią.

Co do KCD3 to byłbym szczęśliwy jakby zrobili to samo co w KCD2 - nowa historia, ale oprócz tego to ewolucja zamiast rewolucji. Większa mapa, większe miasto (np. Praga), delikatne odświeżenie systemów etc. Biorąc pod uwagę sukces KCD2 byłoby bardzo dziwne jakby nie powstała kolejna część.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mag_zbc napisał(a):

Podsumowanie ostatniego charytatywnego streama:

- są świadomi słabego balansu w late game - gra staje się w pewnym momencie zbyt łatwa - ale nie będą niczego nerfić przynajmniej na razie, bo wielu ludzi jeszcze nie skończyło gry i nie chcą im psuć gry zmianami w balansie, poza tym uważa że same testy zajęły by 2-3 tygodnie

- problem z ekonomią - za łatwo jest zgromadzić dużo pieniędzy. Nie należy spodziewać się że handlarze dostaną więcej pieniędzy żeby łatwiej sprzedawać łupy, jeśli już to podkręcą ceny

- zapytany o KCD3 tylko uśmiechnął się pod nosem

Moim zdaniem problem z ekonomią sprowadza się do tego, że nie ma na co wydawać pieniędzy. Najlepszą dostępną zbroję i broń można w zasadzie zdobyć na krótko po pojawieniu się w Kuttenbergu, a potem nie ma już co robić z pieniędzmi. Zamiast podbicia cen przydał by się jakiś porządny money sink, jak Przybysławice, gdzie można pakować dziesiątki tysięcy groszy. I tak też pewnie będzie, ale dopiero w DLC z własną kuźnią.

Co do balansu to sporo też popsuły te wszystkie nagrody za preordery czy za streamy. Gdzieś wyczytałem że ta zbroja którą zbieramy z mapek w pierwszej lokacji jest dobra, ale potem będą lepsze. No były lepsze... jedynie o trochę. Czyli już na początku gry możemy zdobyć jeden z najlepszych pancerzy. W KCD dobry pancerz naprawdę sporo zmienia.

Dodatkowo nadal jest ten problem że zarówno wieśniacy jak i mistrzowie miecza walczą prawie tak samo. W 1 było to mniej odczuwalne, bo Heniek był mniej wyuczony, więc na początku wszyscy mogli nim pomiatać. W 2 mimo utraty statystyk, nadal nie jest tak źle - o ile mamy odpowiedni ekwipunek.

Moim zdaniem balans nie tylko w late game jest popsuty. Dla mnie gra była bardzo łatwa przez większość czasu.

Ekonomia - moim zdaniem wcale tak łatwo z pieniędzmi nie jest. Wręcz przeciwne. Jest to dość upierdliwe że trzeba teraz latać do 50 różnych sprzedawców, żeby opchnąć im cały towar. Nie rozwiązuje to kompletnie niczego, ponieważ tak jak piszesz, tych pieniędzy nie ma w sumie na co wydawać. Najlepszy ekwipunek dość łatwo można ukraść, albo zabrać ze zwłok przeciwników i naprawić. Może po prostu zwyczajni bandyci czy żołdacy mają zbyt dobry ekwipunek na sobie?

Co do budowania wioski, to też mi się to podobało i ucieszyłbym się gdyby było coś podobnego w KCD2, a nawet bardziej rozbudowane. Ale to raczej nie rozwiązałoby powyższych problemów. Ewidentnie są spore problemy z balansem.

2 godziny temu, mag_zbc napisał(a):

Co do KCD3 to byłbym szczęśliwy jakby zrobili to samo co w KCD2 - nowa historia, ale oprócz tego to ewolucja zamiast rewolucji. Większa mapa, większe miasto (np. Praga), delikatne odświeżenie systemów etc. Biorąc pod uwagę sukces KCD2 byłoby bardzo dziwne jakby nie powstała kolejna część.

Zgadzam się, choć nie wiem czy większa mapa jest potrzebna. Ogólnie druga mapa (na której jest Kuttenberg) podobała mi się mniej niż mapa z jedynki. W jedynce jakoś zapamiętałem więcej charakterystycznych miejsc, nawet w lasach. A tu mam wrażenie że każdy las wygląda prawie tak samo.

To w czym dla mnie KCD2 się podciągnęło, to w fabule. Znacznie bardziej mnie wciągnęła niż historia z jedynki, choć tamta też była dobra.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Btw. Nie chcę zaczynać tu tego tematu, bo ostatnio trochę tego za dużo na forum. Ale muszę zadać to pytanie, bo i tak już z nim zwlekałem i nie wyczymię :E Nie macie wrażenia że Musa był wciśnięty mocno na siłę do gry? To znaczy jak spotkaliśmy go za pierwszym razem w obozie, to nawet jeszcze by pasowało i wątek był ten całkiem ciekawy. Ale potem znów zaczął się pojawiać w kolejnych questach, nawet w miejscach, w których raczej bym się go nie spodziewał. Tak jakby próbowali z niego zrobić jakąś ważniejszą postać.

• Like 1
Opublikowano

@Isharoth ta gra ma dużo więcej innych problemów żeby zajmować się jakimś murzynem , 

Spoiler

ja nie rozumiem dlaczego tam nie dodali np jakis kilku pomocników murzyna którzy leczyli by żołnierzy w tym obozie i np on uratował by henryka zamiast jakiegos tam swojego czlowieka ,i mial przez to jakies wyrzuty sumienia itd za malo jest odcieni szarosci i konkretnego rozwiniecia