Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Jak możesz mieć wyższą wydajnosc niż stock jak zetniesz power limit o 20%

Co z tego ze ci karta boostuje jak jej prądu brakuje ;)

Robicie OC karty jednocześnie zabierając jej prąd... nie rozumiem tego :E 

To proste jest.

Jak np na stock karta ma 2600Mhz przy 0.95v to teraz ma 2600MHz przy 0.875v dlatego do utrzymania stockowych zegarów potrzebuje mniej prądu i nie odbija się od PL.

Zaletą jest to, że jak grasz w niskiej rozdzielczości albo w coś co nie ciśnie po watach to karta będzie Ci wbijać maksymalny boost a nie tylko taki, który ograniczysz przy np. 0.975v i wypłaszczaniu krzywej.

Sprawdź sobie, minuta roboty, superancka metoda.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wamak napisał(a):

Przy niższych V zwykle zegar można podnieść bardziej, dlatego ta metoda jest prosta, ale nie tak efektywna, jak zabawa krzywą.

Dokladnie, wiec generalnie metoda z czapy bo po to sie obniza V, zeby wbic ten sam lub wyszy zegar przy mniejszym poborze. 

1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawy jestem tej metody z PL.

Metoda z czapy,  bo nie obniza napiecia ;) 

Nawet jak gra nie odbija sie od Pl to leci na wyzszym napieciu i poborze ;) A jak dobija do PL to jest czapa...

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Sprawdźcie zanim napiszecie że wbijecie wyższy, stabilny zegar :)

Jeszcze nie miałem karty, która pozwoliłaby wbić więcej +MHz w jakimkolwiek punkcie krzywej niż to co znajduje jako maksymalne stabilne przesuwając suwakiem w prawo ponieważ to podnosi całą krzywa tj. każdy jeden punkt, których szukacie ręcznie :-)

Wyplaszczajac krzywą można jedynie niżej zejść z poborem prądu przy zadanej częstotliwości, ale osobiście wolę mieć "elastyczną" kartę, która sama sobie dobierze napięcie i MHz w zadanym power limicie niż sztucznie ją blokować do danego napięcia.

Blokując na np 0.950v ustawicie maks np 2750Mhz i uzyskaacie np 240w a tak jak ja podałem uzyskacie pełen przegląd napięć i taktowan (czasem i +10% do taktowania) w ramach określonego power limitu oraz jest to duuuuzo szybsze niż klikanie w te punkty na krzywej i testowanie pokolei napięć vs taktowanie.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

Jeszcze nie miałem karty, która pozwoliłaby wbić więcej +MHz

No bo ile ty miales tych kart?? To zalezy od tablicy konkretnej sztuki krzemu. 

1 minutę temu, wallec napisał(a):

jest to duuuuzo szybsze niż klikanie w te pu kty na krzywej i testowanie pokolei napięć vs taktowanie.

Ale to nie ma zadnego zysku, ty tylko ograniczasz Pl i tyle, zero nizszego napeicia do tego samego taktu wiec metoda o ile rpota to ulomna i bez sensu. 

Znowu ci sie cos wydaje ze ameryke odkryles, tylko cos nie bardzo :hihot:

Ta metoda jest dla lamusa co sie nie zna i nie chce nic grzebac zbytnio bo nie wykrzyaczy mu sie gra przez to ale jak juz ktos odpala MSi AB to raczej warto poswieciec kilka minut ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

To jest z ofsetem MHz na + czy tylko ucięcie power limitu?

Tylko limit przecież dodasz offset to przesuniesz krzywą.

Czyli robisz to samo tylko inną metodą.

Obecnie niezależnie czy ADA czy Blackwell jak ktoś na szybko chce ustawić ciągniesz pkt napięcie/takt nawet poniżej najwyższego pkt nic nie musisz prostować i cudować tylko wciskasz dwa razy L na tym pkt. To maksymalnie takt/napięcie jakie może osiągnąć karta pod obciążeniem. Wciskając tylko raz L na danym pkt wymuszasz nie tylko ten pkt, ale również boost i karta działa ze stałym taktem również bez obciążenia.

• Upvote 3
Opublikowano

Przecież obniżanie PL obniża wydajność bo leci fabryczną krzywą, w UV chodzi o to żeby zbić napięcie i zostawić taktowanie jakie było, często nawet da się lepsze uzyskać. 

Wallec wymyśla teorie na nowo, najpierw Vsync, teraz UV.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wallec napisał(a):

Przykład z tego jak ja używam.

to nawet nie jest blisko by coś porównać.

mhz do v pozostaje podobne no bo musi.

Edytowane przez janek25
Opublikowano

Ja akurat mogę wbić fajne zegary na sporo niższym napięciu ;)

Dlatego też trzymałem się edycji krzywej napięć i to dawało spoko rezultaty. 

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

Puść na tym ustawieniu Speed Way, chcę coś sprawdzić. Dzięki.

Postaram się jutro zrobić jak wrócę do domu ;)

Póki co grałem tylko w KCD2 ;)

Opublikowano (edytowane)

przecież @wallec robi  tam +75 i +1500 mem, więc drobne OC jakieś jest

więc robi kombo  obu metod ;), ale chyba mało  efektywne

moja Gigabyte 4090 taka średnia mi  się trafiła ale +150/160Mhz robi stabilnie, więc możesz jeszcze trochę podpompować

w CP2077 z DLSSQ na 3440/1440 robiła:

1000mV/2820 375wat 124fps

900mV/2460 285W 114fps

skończyła na 2625/950mV 325W i 119FPS gdzie szybko zrobiony excel wypluł  mi małe załamanie krzywej wydajności  per wat

ale widziałem różne podejścia na reddicie 2900/1,1 i  wyżej z nowym BIOSem

Edytowane przez bofff
Opublikowano

Moje daily od kilku miesięcy było na 950mV i 2625 zegar. Pamięć +500 lub stock. Gram w 3440x1440 i monitor 144Hz, więc nie potrzebowałem więcej tak naprawdę, a temperatury dzięki temu niskie. Teraz planuję triple, więc testuję ile wyciągnę z karciochy 😉.

Opublikowano
47 minut temu, Adikon napisał(a):

Ja akurat mogę wbić fajne zegary na sporo niższym napięciu ;)

Dlatego też trzymałem się edycji krzywej napięć i to dawało spoko rezultaty. 

Postaram się jutro zrobić jak wrócę do domu ;)

Póki co grałem tylko w KCD2 ;)

Też tak robię i dobrze to działa.  Przy obniżonym Vgpu do 955V mam boost na ponad 3000mhz GPU + 2000mhz na pamięciach. Pobór mocy spadł, a na dodatek jest całkiem przyzwoite OC. PL zostaje na 100% do którego karta dobija tylko w Furmanie.

Zrzut z ustawień i obciążenia z gry Fishingplanet:

3.jpg

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Też tak robię i dobrze to działa.  Przy obniżonym Vgpu do 955V mam boost na ponad 3000mhz GPU + 2000mhz na pamięciach. Pobór mocy spadł, a na dodatek jest całkiem przyzwoite OC. PL zostaje na 100% do którego karta dobija tylko w Furmanie.

Zrzut z ustawień i obciążenia z gry Fishingplanet:

3.jpg

A teraz weź zrób 150/stockowy power limit i wpisz ten procent w limicie mocy a potem daj +250Mhz czy ile tam podniosłes na krzywej.

Karta będzie korzystać z całego zakresu napięć i będzie wbijać nawet 3100+ :-)