Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Adikon Grałem w rózne symulatory i nie symulatory. 

Powiem Ci co jest dla mnie ok, a co nie 

NFS tak, bo to kultowa gierka, typowy arcade, reszta TDR FH burnout itp nie lubie bo to sa kopie arcade nudzi sie szybko

Z symulatorow nie gralem tylko w LMU ponoc jest niezle i przede wszystkim nie az takie drogie, ponoc jest prawie tak dobre jak GT7, i ma przewage bo wiecej torów z F1. Natomiast ilosc samochodow to jakis niesmieszny żart, w tym brak zwykłych aut. 

Reszta iRacing, AC, AC:C AMS2 są albo zdecydowanie za drogie (AMS2), albo po prostu nic specjalnego nie oferują. Ilosc aut jest na prawde mała, co czyni taka gierke po prostu nuda, jest czesto sporo tras ale nie zawsze sa one dobrze odwzorowane tutaj jest nieźle w ACC, i AC evo *(ale ta gra nie ma zadnych aut), iRacing to jest kasztan graficzny i moze sobie miec pierdyliard aut(choc nie ma) i nie wiadomo jakie trasy graficznie po prostu za słaba(nie powazna gra przez to ) 

A jezeli chodzi o inne gry rally, np WRC czy AC rally, to tam jest mało samochodow, albo kiepska fizyka względem Dirt 2.0. Gdzie jest po prostu mnóstwo tras, przepieknych mnóstwo aut, i gra ma dodatkowo genialny VR podobnie jak GT7. Jezeli chodzi o samo GT7 to jedyny mankament to dosc niewielka ilosc torow, ale cos tam dodaja ostatnio dodali 2 trasy, ale wczesniej przez prawie 2lata ani jednej. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Adikon napisał(a):

Używana przez 65 latka do symulatora lotu.

Czyli można powiedzieć że zamiast "jezdzić raz w tygodniu do kościoła" on latał raz w tygodniu po kościele :E stan lekkie zużycie, 4K + rok gwary = mega deal :thumbup:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

GT7 to tez nie jest arcade

Niektórzy mówią na to "simcade" :E Takie arcade tylko udające sima :E 

Ale 4090 za 4k to jak za pół darmo 8:E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Niektórzy mówią na to "simcade" :E Takie arcade tylko udające sima :E 

Przecież mam kiere, fotel, manipulatory nozne z tensometrem, skrzynie, sprzegło itp itd, to sprawdzilem w co jak sie gra. Grałem w VR w AC, ACC i mase innych gier chocby AMS2. Dla mnie te gry to niesmieszny zart jezeli chodzi o fizyke, czy chocby dzwiek silnka aut, opon, itp. Jedyny plus to taki że jest masa modow, i tras stworzonych przez graczy. Ale to wszystko jest taki miszmasz jezeli chodzi o AC, jedna trasa ładna, druga kiepska. 

Wiec po prostu najlepiej samemu zagrac i sprawdzic. Co innegu LMU, ta gra jest mocna jezeli chodzi o fizyke, ma tez swietna grafike, mase torow, nowoczesne auta racingowe. Nie ma tylko aut normalnych niestety. AC rally pewnie bedzie dobre, jak wyjdzie, pod warunkiem, ze bedzie tam z czego wybierac, bo 20aut jak to oni lubia dodawac obecnie to nawet tyle nie ma, i tras tez tam jest tak mala ilosc ze to jest po prostu niegrywalne. RBR i Dirt 2.0 wedlug mnie jeszcze dlugo beda niedoscignione pod wzgledem fizyki i tras. 

Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Przecież mam kiere, fotel, manipulatory nozne z tensometrem, skrzynie, sprzegło itp itd, to sprawdzilem w co jak sie gra. Grałem w VR w AC, ACC i mase innych gier chocby AMS2. Dla mnie te gry to niesmieszny zart jezeli chodzi o fizyke, czy chocby dzwiek silnka aut, opon, itp. Jedyny plus to taki że jest masa modow, i tras stworzonych przez graczy. Ale to wszystko jest taki miszmasz jezeli chodzi o AC, jedna trasa ładna, druga kiepska. 

Wiec po prostu najlepiej samemu zagrac i sprawdzic. Co innegu LMU, ta gra jest mocna jezeli chodzi o fizyke, ma tez swietna grafike, mase torow, nowoczesne auta racingowe. Nie ma tylko aut normalnych niestety. AC rally pewnie bedzie dobre, jak wyjdzie, pod warunkiem, ze bedzie tam z czego wybierac, bo 20aut jak to oni lubia dodawac obecnie to nawet tyle nie ma, i tras tez tam jest tak mala ilosc ze to jest po prostu niegrywalne. RBR i Dirt 2.0 wedlug mnie jeszcze dlugo beda niedoscignione pod wzgledem fizyki i tras. 

Najlepsza fizyka to RBR i Iracing chociaż EVO teraz po ostatniej aktualce git w cywilnych autach. LMU mi nie leży, ale złe nie jest. AMS2 mega na chill. Raceroom też bardzo spoko. Zależy to wszystko od bazy jaką kto ma i tego czego oczekuje ;)

I czy chcę rankingowo jeździć czy 4fun ;)

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Adikon napisał(a):

Najlepsza fizyka to RBR i Iracing chociaż EVO teraz po ostatniej aktualce git w cywilnych autach. LMU mi nie leży, ale złe nie jest. AMS2 mega na chill. Raceroom też bardzo spoko. Zależy to wszystko od bazy jaką kto ma i tego czego oczekuje ;)

I czy chcę rankingowo jeździć czy 4fun ;)

No powiem Ci, że RBR została zapamietana jako gra z najlepszą fizyką, bo tam rzeczywiscie był dosłownie przełom w porownaniu do reszty gier na tamte czasy. Wedlug mnie Dirt 2.0 jest podobnie. Tak samo jezdziesz rajd monte carlo, tam masz na asfalcie lod, snieg i asfalt, łapie przyczepnosc potem nie itp. idealnie odwzorowane. 

No tak zeby sobie pojezdzic kazda gierka jest ok. Cały ten stuff roznorodnosc itp, to tez nie jest domeną wielu gier obecnie. Z tym, ze dodawanie aut obecnie jest trudniejsze niz za czasow 1995 czy 2000, :) AC Evo ma auta cywilne, ale jest ich strasznie malo :) Widac, ze beda dodawac, ale to swoje trwa. 

Najlepiej wygląda i zapowiada sie Rennsport. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 16.12.2025 o 20:03, sideband napisał(a):

Masz szczęście że dziadzia nie w temacie inaczej by nie sprzedał za 4k.

Najważniejsze jaka sztuka sekcja jest mało istotna wszystkie mają na tyle mocne sekcje, że bleblanie na YT to sobie odpuść.

W tym przypadku nie zrobiłem tego z premedytacją, bo jestem uczciwy. Gość po prostu stwierdził, że chce to oddać komuś znajomemu w dobrej cenie, bo i tak sobie wrzuci w firmę. 2760, 975mV i +500 pamięć działa póki co z zapasem. Pamięci do +1700 testowałem i było ok, ale nie wiem czy warto pałować i pewnie zostanie stock lub +500/1000 maks. Limit mocy trzymam na 100 procent bez podbijania. Temperatury w 3dmark na rdzeniu około 70 maks. Hot spot raczej w normie (+12-15 do rdzenia). Vram temperatury podobne jak rdzeń, czyli git. Myślę, że na razie nie ma sensu wymieniać termopadów czy pasty. Zresztą to jedyna rzecz której nie robiłem w PC i nie chcę zepsuć 😛

• Like 1
Opublikowano

Taki średniak, ale jak zrobisz UV na 0.87-0.88v to lepiej widać jaka sztuka. U mnie robiła 2550Mhz na 0.875V, ale to raczej nie była super sztuka.

HS 15stopni to jeszcze ok. Padów nie ma sensu zmieniać te nowsze 6X mniej się grzeją poza tym nie kopiesz.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Taki średniak, ale jak zrobisz UV na 0.87-0.88v to lepiej widać jaka sztuka. U mnie robiła 2550Mhz na 0.875V, ale to raczej nie była super sztuka.

HS 15stopni to jeszcze ok. Padów nie ma sensu zmieniać te nowsze 6X mniej się grzeją poza tym nie kopiesz.

Złota sztuka to to nie jest, ale zła też nie. Taki średniak właśnie jak napisałeś. Sprawdzę na tak niskim napięciu co podałeś. Te wartości które wypisałem też są z lekkim zapasem,bo zostawiam zawsze spory margines bezpieczeństwa. Mógłbym coś uszkodzić za pomocą pięści gdyby podczas wyścigu na dobrej pozycji mi się komp wysypał 🤣

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Uszkodzić nic nie uszkodzisz, a dobrze sprawdzisz stabilność w CP2077 z DLSS na transformerze ;)

Niby tak, ale jeszcze nie rozbierałem nigdy karty graficznej. Chociaż przed pierwszym delidem Intela też miałem cykora 😅. Do testu stabilności używam gry bellwright. Jest mocno zepsuta, ale mega szybko łapie błędy, gdzie inne gry latają bez problemu 😉. CP77 nie mam 😔.

2550 i 970mV działa. Wbiłem 2600 przy 970mV i wywaliło z gry. Podejrzewam, że będzie podobnie do tego co u Ciebie 😉

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, sideband napisał(a):

Pytanie czy stabilnie. Bo ja sam mialem sztuke, 4070tki która robiła ponad 3Ghz na rdzeniu nawet 3060Mhz i to był zegar w grach i to stabilnie, i o tej wartosci co piszesz to mozna tylko pomarzyc. Taką abstolutnie stabilną wartością to było 2.5Ghz 2.52Ghz na 0.9V. Inaczej wywalało w CP, a raczej twój egzemplarz nie idzie 3100Mhz stabilnie, wiec też nie powinno byc wiekszej roznicy na mniejszych czestotliwosciach. WIec te 2.65Ghz na 0.9V o którym pisales to chyba 1 na milion Ady robi. Najczestrze wartosci po przegladaniu for np reddit bez zadnej propagandy krzemowej. To 2.45Ghz na 0.865V lub 0.95V na 2.65Ghz. 

Wiec raczej mu sie trafił normalny egzemplarz i nie ma co przesadzac ze tam 4090 robi 2.7Ghz na 0.9V bo cała seria ady pierwotnie była słabsza od późniejszej wersji Superek które wyszły i tam te 0.9V na 2.59-2.6Ghz juz było bardziej mozliwe. Wczesniejsze karty potrzebowaly cudu zeby dobic do takiej wartosci. 

Opublikowano

@maxmaster027 póki co pamięci+1700 stabilne, ale przy +1800 artefakty i wysypuje. Podkręcanie pamięci według mnie jest akurat warte uwagi w RTX, ale może się mylę. Nie jest to na pewno najgorsza sztuka krzemu, ale też nie jakaś wybitna. Właśnie tak jak napisałeś, czyli normalna. Nie oszukujmy się, ale większość top wyników w benchmarkach to wyselekcjonowane sztuki, z mega chłodzeniem i dobrym OC (niekoniecznie stabilnym w grach). 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Adikon napisał(a):

@maxmaster027 póki co pamięci+1700 stabilne, ale przy +1800 artefakty i wysypuje. Podkręcanie pamięci według mnie jest akurat warte uwagi w RTX, ale może się mylę. Nie jest to na pewno najgorsza sztuka krzemu, ale też nie jakaś wybitna. Właśnie tak jak napisałeś, czyli normalna. Nie oszukujmy się, ale większość top wyników w benchmarkach to wyselekcjonowane sztuki, z mega chłodzeniem i dobrym OC (niekoniecznie stabilnym w grach). 

No to raczej powinienes dobrze przetestowac na prawde, u mnie szły pamieci nawet 1900Mhz, Okazało sie że na pentli w SPEEDWAY 20loop na 1700Mhz wywala, koniec końców okazało, sie ze w pełni stabilne jest 1550Mhz co i tak było ponadprzecietnym wynikiem. Najcziesciej to jest 1300Mhz WIec nawet jakbys mial 1500-1600Mhz stabilnie to jest to na prawde dobry wynik. 

A odnosnie samego rdzenia, to jest tak dokladnie jak napsalem, nie masz sie co przejmowac, tak te karty najczesciej działaja. Wiadomo, że jak ja zwodujesz to mozesz liczyc na lepsze OC.

9 minut temu, sideband napisał(a):

Panie 3lata takie ustawienia miałem ;) Jedynie korekta 15Mhz do transformera z 2565Mhz.

Kluczem jest niska temp jak zwykle.

Tak, ale bez ingerencji mozesz zapomniec o takich ustawieniach, oczywistym jest że jak dasz potezna chłodnice, wode, ciekły metal i najlepsze pady OC bedzie duzo lepsze. Ale tez jaki to jest koszt, trzeba miec wiedze, i tez troszczyc sie o taki uklad w sensie byc w miare przytomnym. Tutaj widzisz, wział, wsadził nowa/stara karte, nic nie ruszał ale wydajnosc dalej jest ok. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No to raczej powinienes dobrze przetestowac na prawde, u mnie szły pamieci nawet 1900Mhz, Okazało sie że na pentli w SPEEDWAY 20loop na 1700Mhz wywala, koniec końców okazało, sie ze w pełni stabilne jest 1550Mhz co i tak było ponadprzecietnym wynikiem. Najcziesciej to jest 1300Mhz WIec nawet jakbys mial 1500-1600Mhz stabilnie to jest to na prawde dobry wynik. 

Gra Bellwright jest bardzo dobra do testów, bo wszystkie inne gry mi działają przykładowo na 2700, a w tej grze muszę zejść o 15-30 na rdzeniu. 

W tej 4090 +1600 pamięć jest w pełni stabilne, bo testowałem około 2 godziny. Powyżej tego już sypie, ale szczerze mówiąc szkoda mi męczyć GPU, bo zyski w grach w które gram to może 5-6 FPS względem fabrycznych taktowań pamięci. Tak samo jak zegar, bo testowałem jeszcze na 4080s i różnic między 2600, a 2800 wielkich nie ma poza benchmarkami, bo tam akurat nawet to 30+ robi różnicę 😛

Mam nadzieję, że ta karta posłuży jeszcze kilka lat bez otwierania i będę mógł się nią nacieszyć 😃

Opublikowano

Ale to oznacza, nic innego jak to, że w innych grach po prostu grasz na niestabilnych wartosciach xD Które w 99% bedą działac, bo gra nie jest na tyle wymagajaca. Co dalej niczego nie zmienia. To ma tyle sensu co testy w benchmarkach jak tam kazdy muci na niestabilnych wartosciach zeby tylko wyzszy wynik. 

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale to oznacza, nic innego jak to, że w innych grach po prostu grasz na niestabilnych wartosciach xD Które w 99% bedą działac, bo gra nie jest na tyle wymagajaca. Co dalej niczego nie zmienia. To ma tyle sensu co testy w benchmarkach jak tam kazdy muci na niestabilnych wartosciach zeby tylko wyzszy wynik. 

Dlatego właśnie testuję w tej grze zanim stwierdzę, że coś jest stabilne, a dodatkowo schodzę o kolejne 15MHz dla pewności 🙂

Dopóki nie miałem BellWright to uznawałem dane nastawy za stabilne, bo nie miałem żadnych problemów, a syntetyki to już w ogóle super hiper 🤣. Na żyletki nie cisnę, bo to bez sensu dla mnie. 120 vs 125 FPS różnicy mi nie zrobi😛

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak, ale bez ingerencji mozesz zapomniec o takich ustawieniach, oczywistym jest że jak dasz potezna chłodnice, wode, ciekły metal i najlepsze pady OC bedzie duzo lepsze. Ale tez jaki to jest koszt, trzeba miec wiedze, i tez troszczyc sie o taki uklad w sensie byc w miare przytomnym. Tutaj widzisz, wział, wsadził nowa/stara karte, nic nie ruszał ale wydajnosc dalej jest ok. 

Chłodzenia na 4090 są przystosowane do wyższych TDP daje max UV własną krzywą i mam temp poniżej 50stopni.

Od całe kombinowanie ;) Nie kręcę kart bo nie ma sensu kręciłem jak był sens tylko wtedy byłem piękny i młody :hihot:

• Haha 1
Opublikowano

Ja mialem keidys GF3 Titanium i niby tylko 100Mhz OC, ale z 175-200mhz na 280-300Mhz jakos tak było dawało potęzny boost bo to 50% taktowania. Teraz jest niby wiecej, ale procentowo to jest duzo mniej. Aczkolwiek tutaj mozna pochwalic jedynie niektore egzemplarze 5080 wzgledem 5080FE, gdzie na takim pure jak testuja to trzyma im tam taktowanie 2670Mhz, a lepsze egzemplarze na wodzie leca 3350-3400Mhz Wiec % to jest tez dosc sporo bo 27%, Jednakze nie jest to nawet blisko tego co było kiedys, i ile potencjału było w krzemie.

• Like 1
Opublikowano

Otóż to @maxmaster027. Kiedyś OC CPU czy GPU miało o wiele większy sens. Teraz to bardziej chwyt marketingowy, szczególnie w CPU jak dla mnie. Coś tam zawsze z tego jest, ale nadal kosmetyka. Tyle, że tacy jak my się tym po prostu bawią, a przynajmniej ja nie wrzucam tutaj wyników, żeby zdobyć szacun na dzielni, a po prostu w celu porównania czy dana sztuka jest ok czy może trafił się kasztan 😛

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

@Adikon A tego Harrego Portiera przytuliłeś za darmo co był na epiku? Ile masz tam FPS jak grasz?

Nie wziąłem. Jest jeszcze? Szczerze mówiąc nie gram w takie gry i zapomniałem o tym, że dawali za friko😛

Ok, już nie ma, ale i tak luz, bo bym nie grał 🤣

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja mialem keidys GF3 Titanium i niby tylko 100Mhz OC, ale z 175-200mhz na 280-300Mhz jakos tak było dawało potęzny boost bo to 50% taktowania. Teraz jest niby wiecej, ale procentowo to jest duzo mniej. Aczkolwiek tutaj mozna pochwalic jedynie niektore egzemplarze 5080 wzgledem 5080FE, gdzie na takim pure jak testuja to trzyma im tam taktowanie 2670Mhz, a lepsze egzemplarze na wodzie leca 3350-3400Mhz Wiec % to jest tez dosc sporo bo 27%, Jednakze nie jest to nawet blisko tego co było kiedys, i ile potencjału było w krzemie.

Panie będą gówniarzem GF2MX leciały takie vmody, że lepiej nie mówić. Wiadomo podniesienie napięcie na GPU, ale z pamięcią to była gruba jazda. Pamięć była zasilana bezpośrednio z 3.3V to odciąłem wszystkie linie 3.3V z karty i wrzuciłem wyższe napięcie ;)

Kręcenie jak kręcenie, ale wydajność nie skaluje się dobrze z zegarem jak kiedyś ;)

• Upvote 2
Opublikowano

No to ładnie poleciales. Czy ja wiem....to tez nie jest tak do konca. Wyobraź sobie, że np. jeżeli chodzi akurat o pamieć, to przetaktowanie pamieci dajmy na to na 5080 daje więcej niz na 5070Ti. Karty maja praktycznie tę sama pamieć, jedna jest taktowana wyzej. Po OC jedna ma 36Gbps druga 34Gbps, różnica niecałe 6%, jednak mniejsze TDP, 20% mniej CUDA i RT, sprawa, że 5080 dostaje mocnego kopa, a 5070Ti juz najczesciej nie. 

Podobnie jest z innymi kartami, takiego kopa po OC pamieci dostaje w adzie najbardziej 4070Ti, bo tam na prawde tej przepustowosci brakuje, i niekiedy mozna liczyc na dwucyfrowy wynik przyrostu wydajnosci po OC, szczegolnie w takim Plague Requiem. 

A kiedys to pamieci sie kreciły jak szalone, nawet nv sama podawała czasy ns, pamietam sie chwalili na opakowaniu 6600GT i pamieci 1.6ns. :) Duzo wczesniej to przy GF2 i GF4 i GF3 to tam tez bylo niezle OC, na kartach typu voodoo raczej nie. Takie lepsze OC mialy jeszcze Intele, a AMD juz takie sobie. Celerony to w ogole dały sie krecic z 350Mhz na 700mhz. Same pamieci DDR juz po przejsciu z SDR początkowo były 266 potem 333 i potem juz cała masa 400tek, poczatkowo z cl 3.5-4, potem juz nawet 2.5, tutaj kiedys były takie totalne odjazdy jak Mushkiny gdzie tam szło ustawic CL1 1 1 na DDR 400 :) a OC leciało chyba na ponad 600Mhz. Wiec % to jest mega duzy boost w stosunku do tego co obecnie oferowały DDR5, uzylem slowa oferowały bo w tej cenie co jest obecnie to nie oferuja nic.