Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Odkopuję.

Zabawa z Media Expert zakończyła  się tym, że kopnęli mnie w pupcię. Serwis uważał, że wsjo oki.

Napisałem do PNY.

Opisałem ze szcegółami co i jak.

Poprosili o wysłanie karty do Nich do Francji. Zamówili kuriera DHL.

Karta pojechała, przeszła weryfikację i otrzymałem dzisiaj zamiennik. Też Verto Triple Edition ale 4080 Super OC.

Karta w zamiennym opakowaniu, zaklejonym. Folia też oklejona.

Wygląda jak nowa. Nie wiem czy to refurb czy fabryka.

Działa jak powinna.

Jak to wyglądało czasowo? Pierwszy kontakt z PNY 07.05.2025 a karta przyjechała dzisiaj 04.06.2025.

Ogólnie bez pierwotnej karty byłem od 13.03.2025. Od kiedy zacząłem sie kopać z Media Expert.

PNY wydaje się mieć spoko support. Jak im napisałem że 5080 huczy i terkocze, też chcieli, żebym im wysłał, ale poszła na zwrot i wziąłem co innego. 

Opublikowano

Czas weryfikuje. Giganty typu Mercedes rzeźbią w gównie, aż huczy net. Rekiny rynku typu Asus dziadzieją jakościowo, aż w oczy szczypie, a jakieś popierdółki, których nikt nie bierze "na poważnie" typu Inno3D albo PNY... przyjdzie co do czego = wzorowo. ;)

• Like 1
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Za ile Waszym zdaniem powinienem wystawić nowego (nieotwarty, z gwarancją i fakturą z Komputronika z 10.2024) RTX 4080 Super (Pny XLR 8 Gaming), żeby go sprzedać, a nie sprzedawać tygodniami?

Opublikowano (edytowane)

Za 3.5k mozna juz kupic 5070Ti nowa z pelna gwarancja o podobnej wydajnosci i do tego z MFG. RTX 5080 nowa mozna juz kupic w promocji za 4.7k.

Jak dostaniesz za nia cos z przedzialu 3.5-4k to bedzie bardzo dobrze. Obudziles sie w najgorszym momencie na sprzedaz.

BTW: jak karta nie ma fabrycznych plomb to kto Ci uwierzy, ze nowa? Niestety sprzedajesz jako uzywana, a w ogloszeniu mozesz pisac wszystko. Folie na backplate mozna ladnie ponownie przykleic, wiec to nie jest gwarancja dla kupujacego.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
14 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Za 3.5k mozna juz kupic 5070Ti nowa z pelna gwarancja o podobnej wydajnosci i do tego z MFG. RTX 5080 nowa mozna juz kupic w promocji za 4.7k.

Jak dostaniesz za nia cos z przedzialu 3.5-4k to bedzie bardzo dobrze. Obudziles sie w najgorszym momencie na sprzedaz.

BTW: jak karta nie ma fabrycznych plomb to kto Ci uwierzy, ze nowa? Niestety sprzedajesz jako uzywana, a w ogloszeniu mozesz pisac wszystko. Folie na backplate mozna ladnie ponownie przykleic, wiec to nie jest gwarancja dla kupujacego.

Nie wypakowałem jej nawet z folii, w której przyszła, a co dopiero z pudełka. Ale oczywiście można powiedzieć, że sam ją sobie zafoliowałem i przykleiłem naklejki z firmy kurierskiej.

Ech...

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Chattab napisał(a):

Nie wypakowałem jej nawet z folii, w której przyszła

I takie zdjecie chcesz zamiescic? Worek kurierski z zapewnieniem, ze tam karta siedzi :hihot: 

Wtedy jedynie odbior osobisty i unboxing, ale tracisz mase potencjalnych klientow.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Chattab napisał(a):

Nie wypakowałem jej nawet z folii, w której przyszła, a co dopiero z pudełka. Ale oczywiście można powiedzieć, że sam ją sobie zafoliowałem i przykleiłem naklejki z firmy kurierskiej.

Ech...

Spoko spoko. Nie irytuj się. Pytasz / prosisz o radę - słyszysz opinię, jak to widzi potencjalny kupiec.
Musisz mieć cokolwiek, co skłoni kogoś, do ryzyka zakupu z drugiej ręki (wszelkie olx cyrko-wałki), cesja rękojmi, itd. + "stracone" 8 miechów gwary (bo jak kupi nówkę dziś, to będzie miał te 8 miechów więcej).
Ja tak mam zapakowany telefon. Nigdy go nie odpakowałem i... zostawiłem go w szufladzie, bo po 2 latach leżenia w szufladzie, jego cena rynkowa + właśnie utrata gwary - była tak skandalicznie mała, że wolę, żeby sobie leżał w niej nadal.

Można skusić kogoś tymi foliami i prawdziwą nowością (to na plus!) ale mieć też świadomość, że to kategoria "używane" (nie napiszę stare), bo 8 miesięcy gwary poszło w kibel.

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, Chattab napisał(a):

To mnie zmartwiliście... widziałem na portalach aukcyjnych używki za 3700-3800 i myślałem, że 4000-4500 zł to uczciwa cena za nową kartę.

5080 startują od 4800-5000 teraz jak ktoś miałby zapłacić 4500 za 4080 nawet jeśli nigdy nie było montowane ?

Opublikowano
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

5080 startują od 4800-5000 teraz jak ktoś miałby zapłacić 4500 za 4080 nawet jeśli nigdy nie było montowane ?

OK, 4500 to może faktycznie za dużo, ale myślałem, że 4000 za karę kilka procent mniej wydajną od 5080 to nie jest jakaś astronomiczna kwota.

Zresztą, nieważne. I tak już zostałem przez niektórych uznany z góry za oszusta, który próbuje wcisnąć używaną kartę jako nową. Jeżeli miałbym sprzedać za 3000 nieużywaną kartę, którą kupiłem za 4700, to wolę zacisnąć zęby i schować ją do szafy na kolejny rok czy dwa.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Chattab napisał(a):

OK, 4500 to może faktycznie za dużo, ale myślałem, że 4000 za karę kilka procent mniej wydajną od 5080 to nie jest jakaś astronomiczna kwota.

Zresztą, nieważne. I tak już zostałem przez niektórych uznany z góry za oszusta, który próbuje wcisnąć używaną kartę jako nową. Jeżeli miałbym sprzedać za 3000 nieużywaną kartę, którą kupiłem za 4700, to wolę zacisnąć zęby i schować ją do szafy na kolejny rok czy dwa.

Nie żartuj :) 4080 jest warta mniej niż 5070ti. Skoro nową 5070ti Asusa Prime mozesz kupić aktualnie za 3500 z hakiem (z kodem w apce) to życzę Ci szczęścia.

To że jest ona jest nowa nie ma aż tak dużego  znaczenia - większe ma - ile masz na nią gwarancji.

A za chwile wyjdzie 5070 Super które będzie z 10% mniej wydajne w cenie poniżej 3k pewnie i sprawi że wartość Twojej karty ponownie spadnie na ryj .. Kombinuj dalej

Wg mnie sensowna cena to 3200 pln

Edytowane przez Yedi
  • Haha 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Yedi napisał(a):

Wg mnie sensowna cena to 3200 pln

Wyczuwam sfrustrowanego posiadacza kiepskiej karty z 12Gb pamięci, który wyczuł okazję do zmiany karty na mocniejszą tanim kosztem :hihot:

Opublikowano (edytowane)

NIe wiem o co płaczesz - Ja za swoją dałem 2k pln i jakoś żadna gra mi na napisała że mi sie Vram skończył .. 

Rozumiem że należy sie przed kolegami pochwalić koniecznie kartą min z 16GB VRAMu a na śniadanie wpierdzielać suchy chleb .. 

Nie kupię od niego tej grafy nawet jeśli ją wystawi dziś za 3k a za pół roku za 2.5k ..  Bo mi sie nie opłaca .. 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

Ale o co się kłócić :E 

Obecnie 4080 używki to od ~3 do 4k, a nawet i kapkę wyżej.

Wszystko zależy od modelu, od tego ile karta ma na karku, ile gwary zostało na papierze i gdzie była kupiona. No i oczywiście od modelu chłodzenia. Bo tych jak każdy wie jest masa, od paździerza w górę :E

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Alek_M napisał(a):

Wyczuwam sfrustrowanego posiadacza kiepskiej karty z 12Gb pamięci, który wyczuł okazję do zmiany karty na mocniejszą tanim kosztem :hihot:

wyczuwam sfrustrowanego sprzedawce z olx'a, który nie może znaleźć głąba na swojego trupa dwie stówki taniej niż nówka 

co do tematu, wystaw za ile chcesz, rynek i tak zweryfikuje i będziesz wiedział za ile to możesz sprzedać

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano (edytowane)

Sprzedawca z olx to musi zejść z ceny a i tak janusze go zamęczą... Typowe ceny z olx gdzie karty schodziły to 3-3.2k .. 

Ale największa patolka to Vinted jest .. 

Sprawy nie polepszają limity DAC7 i fejkowe oferty typu 5070ti za 2200 pln na allegro lokalnie (ogłoszenie) ... 

Jako że tu kolega ma kartę z 2024 roku i nie jakiś wypas to cudów się nie spodziewam .. Ja to akurat patrzę bardzo negatywnie po kartach firmy PNY czytając sobie problemy z nowymi 4080 (coś nie tak ze złączem PCI-E gdzie przychodzi kompletnie walnięte albo karta chodzi połową prędkości) , do tego serwis w zależności od sklepu (tak jak tu nasz kolega reklamował PNY 4080 i czekał 3 miechy aż łaskawie dostał nową kartę).

Ta Twoja to nowa kupiona i leży czy tak jak jego .. kupiona , poszła na gwarancję i wróciła nowa ? Jesli to drugie to szczęścia życzę ponownie ze sprzedażą 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

wyczuwam sfrustrowanego sprzedawce z olx'a, który nie może znaleźć głąba na swojego trupa dwie stówki taniej niż nówka 

Źle węszysz, wychyl głowę spod kolan. Ja jeszcze swojej nie wystawiłem, ale może to zrobię i cenę sobie ustalę po swojemu, a nie według fejkowych ofert na olx.

Edytowane przez Alek_M
  • Haha 1