Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, apka Nvidii też na tej samej zasadzie robi podmianę "w locie" i nie zmienia plików. Tyle, że na razie nie do końca to działa, przynajmniej u mnie w wielu grach gdzie powinno być wsparcie mam te opcje wyszarzone. Reinstalacja sterowników i programu nie pomogła. Zobaczymy co będzie jak zmienię platformę na AMD i po świeżej instalacji systemu. Może postawienie systemu na nowo apka zadziała lepiej. Ale to jeszcze chwilę potrwa, bo choć części będę miał w przyszłym tygodniu to będę potrzebował jeszcze blok na CPU, a póki co ten który chciałem jest niedostępny i powinien być chyba pod koniec lutego więc pewnie będę czekał ;) 

Opublikowano (edytowane)

Jakby ktoś się zastanawiał, to wymsuzenie X4 dla FG na serii 4000 nie działa :E Znaczy FPSów jest więcej, ale ekran robi się czarny gdy jest aktywny, za to w tle działa i ze 102 FPS na x2 zrobiło mi się 150 FPS bo dałem takiego locka :E 

Także ten, może jest szansa :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
1 godzinę temu, leven napisał(a):

Spróbuj już teraz na obecnym sprzęcie wymusić w locie podmianę plików w profilerze. Jak się apka ustabilizuje, to nie trzeba będzie używać profilera (chyba)

A to tak, korzystam teraz właśnie z Profilera i tam sobie podmieniam, bo tam mam pewność, że działa :) Ewentualnie wrzucam nowe pliki przez DLSS Swapper i w Profilerze zmianiam wtedy tylko profil DLSS, FG czy RR.

A odinstalowałem apkę Nvidii póki co, bo skoro mam Profilera i Swappera to jej teraz nie potrzebuję zwłaszcza, że nie działa u mnie tak jak powinna. A jak zrobię nową instalację systemu to zainstaluję apkę Nvidii ponownie i zobaczę, bo może się "naprawi" :)

Opublikowano (edytowane)

Na razie jest taki strach przed beta sterownikami, że opcja podania namiarów na profilera graniczy z cudem.

Tylko krzykacze się udzielają, niestety.

Jakość w steroniku nvidii + wszystkie opcje dla DLSS na on w profilerze.

4080 jest TOP, więc ustawiając w sterowniku nvidii "jakość" będzie pięknie.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Potestowałem tego nowego DLSS'a i np. w Metro Exodus EE jest mega różnica na plus w porównaniu z domyślnym zaimplementowanym w grze, tryb Performance czyli 720p przeskalowane do 1440p wygląda bardzo dobrze u mnie :) Sporo lepiej niż domyślne Quality, o wiele lepsza czystość obrazu oraz ostrość, szczególnie w ruchu :D 

W innych grach mam podobne obserwacje. Jedynie nie wiem, czy lepszy jest preset J czy K, ktoś coś? :hmm:

Podoba mi się też, że wystarczy w NV Inspectorze tym najnowszym wymusić w profilu danej gry odpowiednie opcje (raptem 3) i nie trzeba się bawić w żadne podmianki plików ręcznie czy inne dodatkowe programy typu swapper.

Zna ktoś może patent na to, aby można było jakimś skrótem wyłączać DLSS info z lewego dolnego rogu? Byłoby to wielce przydatne ;) 

Edytowane przez lamparcicho
Opublikowano

Jednak nie obejdzie się bez robótek ręcznych :E 

W tej podstawowej wersji Metra Exodus jest ten najstarszy DLSS i czeka mnie grzebanko. Ponoć obraz tam jest sporo lepszy niż native+TAA co mnie nie dziwi, w tej grze z domyślnym DLSS'em było wyjątkowe mydełko Fa :P 

Opublikowano

Faktycznie, masz rację - zapomniałem o tym :P 

Dodatkowo zmyliło mnie trochę, że temat o tym został założony zarówno dla wersji podstawowej jak i ulepszonej stąd przedwczesna radość xD 

https://steamcommunity.com/app/412020/discussions/0/599642275953265265/

https://steamcommunity.com/app/1449560/discussions/0/604146344638075944/

Fajnie jakby devsi zrobili upgrade do nowszej wersji jak to było np. w Control jeśli dobrze pamiętam ale to sobie pewnie można pomarzyć.

A zależałoby mi na tym głównie dlatego, że w wersji podstawowej działa dobrze na 100% obsługa Dual Sense'a natomiast w EE niekoniecznie :E