Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@sideband ja nawet w pierwszym poście napisałem o artefaktach, także dostrzegam to ale mam "coś za coś". Przy moim FPS bazowym 45-50 i generatorach x2,x3,x4 najlepszym trybem jest mfgx3. Jakiś czas temu testowałem dlss5 w Clair Obscur i tam mfgx3 było nie grywalne z powodu właśnie częstych artefaktów obrazu (pisałem też o tym tu na forum). Tam FPS'ów teoretycznie nie brakowało ale z jakichś powodów nie działało dobrze

Opublikowano

Też nie widzę jak zamknę oczy :hihot:

Ludzie zapominają o kolejnej kwestii nie tylko chodzi o czas na wygenerowanie dodatkowych klatek, ale by klatki były generowane równo niezależnie czy frame pacing jest sprzętowy czy nie wprowadza kolejne opóźnienie. 

FG to trzeba sprawdzać w ruchu przy odpowiednio mocnym dociążeniu GPU działanie FG/SM nie jest tak samo dobre cały czas w tym input lag ;)

Opublikowano
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@jankooo a nie lepiej po prostu obnizyc detale i podbić bazowy FPS konkretnie ?

Ja wiem ze graficzka, sam lubię ale chyba jednak bardziej lubię wysoki prawdziwy FPS.

Chodzi o to, że ja nie mam problemu z nadmiernym input lagiem. Gra jest wystarczająco responsywna a jeśli coś miałbym poprawić, tylko jedną rzecz to nie byłby to IL a stabilność obrazu aby nigdy nie pojawiały się jakieś zakłócenia. To nie znaczy, że tych artefaktów jest nie wiem ile, ale potrafię je wywołać na życzenie tzn. stoję i obserwuję postacie w oddaleniu a nad nimi pojawiają się napisy z dialogami. Wystarczy, że będę poruszał myszką na boki i już w miejscu napisów pojawi się jakby tearing. To taki szczegół bo w 99% gry jest spoko i nawet jak to zakłócenie się pojawi to stanowi to małą cenę za jakość grafiki i płynny obraz. Pewnie jest tego więcej ale dla mnie podczas zwyczajnej gry niedostrzegalne. Przy x4 podczas szybkiej jazdy samochodem wydawało mi się, że już elementy otoczenia się "krzaczyły", a że płynność rozgrywki była dobra na x3 to nie widziałem sensu w podbijaniu licznika FPS kosztem potencjalnie większych artefaktów

Opublikowano
18 godzin temu, Kadajo napisał(a):

jak masz jakiś artykuł który by potwierdza ze jakaś aktualizacja czy to gry czy sterowników znacząco obniżyła IL to dawaj.

Było coś od samej nvidii, ale nie pamiętam co. Opieram się na własnych odczuciach na podstawie Wiedźmina i Cyberpunka i to nie jest subtelna różnica jeśli wcześniej nie mógłbym tak grać z powodu pływania obrazu :) 

17 godzin temu, sideband napisał(a):

Nie ma to jak pseudo testy :hihot:

Nie wiem jakie to testy, ale jeśli skupiają się tylko na IL, to co mają do tego artefakty? Nic. To jest inny temat ;) 

17 godzin temu, Wu70 napisał(a):

A kiedyś wyglądał inaczej?

Kiedyś kupowało się kartę za niecałą minimalną wypłatę, w grze klikało się preset Ultra (już pomijam te okazjonalne uber opcje) i się giercowało z ogromem FPS. Tyle :) 

A teraz wydajesz dużo więcej kasy, żeby później siedzieć godzinę przestawiając suwaczki graficzne, DLSS, RT, PT, FG, MFG szukając optimum (a później podczas grania wracasz do tego, bo dalej 'coś nie tak'), bo jak ustawisz 'czyste' Ultra, to masz poniżej 30 FPS :E

22 godziny temu, jankooo napisał(a):

Większy problem to artefakty przy małym FPS bo np. gdy widać napisy nad postaciami i przesuwamy obraz w bok to widać, że to się tam glitch'uje.

Najnowsza wersja FG niby rozwiązuje ten problem (ale gra musi to implementować). UI jest rozdzielone i powinno się nie sypać.

Nie wiem jakie gry to już wspierają, także nawet nie wiem jak to w praktyce wygląda.

Opublikowano
21 godzin temu, jankooo napisał(a):

Są jakieś na konkurencyjnym portalu ale linkować tu chyba nie można....

Testy masz u nas na portalu, z lagiem mierzonym sprzętowo, niczego linkować od konkurencji nie trzeba. A linkować jednego konkretnego portalu nie można z bardzo konkretnego powodu -> skoro konkurencja nas cenzuruje, to my musimy robić to samo.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/dlss_mfg_na_geforce_rtx_40_test_recenzja_opinia-53764.html

Lag rośnie jak najbardziej przy wyższych mnożnikach, tym bardziej, im niższy bazowy FPS. Przy takich bazowych FPS-ach, że z x6 wychodzi 600 FPS, można powiedzieć, że problemu nie ma, ale na co komu 600 FPS w grze? :hmm:

Opublikowano
3 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Nie wiem jakie to testy, ale jeśli skupiają się tylko na IL, to co mają do tego artefakty? Nic. To jest inny temat ;) 

Każdy aspekt jest istotny w przypadku FG, który degraduje płynność/odczucie płynności oraz jakość obrazu.

Na szczęście na zagranicznych forach widzą tę problemy i nikt nie spuszcza się nad FG ;) Również widzą jak NV zepsuła SM w sterownikach ;)

• Haha 1