Skocz do zawartości

Raytracing w grach - Przyszłość rozwoju gier czy tylko kolejna ciekawostka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mówię że jest dobry, mówię że jest ok. Wiadomo że można zrobić grę dobrze (Stellar Blade) a można skopać optymalizację totalnie (rising storm 2 vietnam). 

Z innej beczki. Porównanie gry z 2010 vs 2025

Opublikowano

Już miałem dać odpowiedź, ale zobaczyłem, że to wątek o RT a nie wątek do OT, więc

Spoiler

Spoko spoko, ale ja mam jedno pytanie:

Kto do ciężkiej cholery podczas grania zwraca uwagę na to, czy mięśnie się pojawiają realistycznie podczas jazdy na koniu? WTF? :E

Rockstar słynie z dbałości o detale, ale moim zdaniem takie coś to bardziej dla marketingu niż potrzebne. Marnowanie kasy. 

Zgoda z całą resztą, reakcja na cios, brak fizyki itp. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.08.2025 o 20:46, JeRRyF3D napisał(a):

Tak się dziś rozMAGAZYNowałeś 3D, że mnie uruchomiłeś.
Zaczepiłem kolesi na FB - Red. nacza i wydawcę... sprzed 20 lat (!), czy nie mają PDF archiwów gdzieś. ;) 

Ale za to znalazłem coś absolutnie kosmicznego! Stary wilk sieciowy i... nie znałem tego!
Bot robiący zrzuty neta, miejsc, które dawno zniknęły z połaci sieci... a są! 

ŁZA W OKU !!! 20 lat wstecz, a nawet 25 lat (!) moje pierwsze wypocinki i zajawka 3D/FX Forum3D!

20 lat wstecz = https://web.archive.org/web/20060613180847/http://www.forum3d.pl/

25 lat (!) wstecz = https://web.archive.org/web/20010330203112/http://forum3d.kom-net.pl/

Można sobie nawet na dole strony robić - poprzednie newsy, archiwum, itd. i... to działa!
A strona zniknęła mi z sieci i pola widzenia bez hostowania ze... 15 lat temu (?), może 10.
A sobie działa w archiwach! :)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Wahałem się czy tu czy do wątka w dziale humor.

Osoby dostające kociokwiku na widok wylewania pomyi na ich kochane RT/PT proszone są o nie odwijanie spojlera. Tak będzie lepiej dla wszystkich. 

Poniżej filmik DF o modzie PT dla GTAIV, z którego cisnę bekę

Spoiler

:E :E :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: 

"majesty"  :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Wygląda jak gówno ale rejstresofil Alex oczywiście się zachwyca, bo to przecież jego ukochany path-tracing. 

Nico wygląda jak plastikowy żołnierzyk.

To kolejny raz, gdy widać, że RT/PT jest pchane o DWIE DEKADY za wcześnie. 

2 dni temu The Outer Worlds 2 z RT na najszybszym CPU ma.. 48fps nawet w 720p na 5090 i 9800x3d, a teraz tutaj znowu 4x fps z powodu proca. 

No ale PT to przyszłość! Konsola PS6 dostanie PT. Wtedy wszystko się ruszy do przodu i będzie git!

Na pewno CPU w konsoli będzie szybsze od 9800X3D i pozwoli na 60fps w grach sterowanych padem i 120 w sterowanych myszką. Prawda? PRAWDA? ;)

Na razie są plotki sugerujące, że CPU  w PS6 to będzie okrutny kartofel wokół którego 9800x3d będzie kręcić bączki. 

Obejrzałem większość tego materiału, bo chcę wiedzieć co krytykuję a wyśmiewanie tego debilnego podejścia jakie prezentuje Alex stało się chyba moim dodatkowym hobby. Żeby więc mi nie zarzucano, że nie wiem o czym gadam, to oglądam prawie wszystko co zamieszcza na DF. 

Tutaj też jak zwykle sporo stękania na to, że kiedyś developer musiał oszukiwać. Grałem w GTA IV kilkadziesiąt godzin. Nigdy, ale to przenigdy, nawet przez sekundę nie zatrzymywałem się na schodach mieszkania Nico, żeby przeanalizować czy oświetlenie nie jest czasem z niewidzialnego światła. Wisiało mi to zupełnie. Nadal wisi. 

Co mi nie wisi to 45fps zamiast 200fps. 

Nie wisi mi geometria z PS3 zamiast bogatej, bo ktoś postanowił wciskać graczom do gardeł ray-tracing. 

Minęło 7 lat od ogłoszenia wielkiej rewolucji. Nadal RT ma więcej wad niż zalet i nie nadaje się do niczego moim zdaniem, chyba, że ktoś uzna 720p na 5090tce  lub granie na PC w 50fps za sensowne zastosowanie. 

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

edit: w sumie to to samo już pisałem, to zwinę odpowiedź na posta wyżej w spojler

Spoiler

Bo PT ogólnie nie daje rady. Co najlepiej chodzi z tym PT? Indiana Jones i Cyberpunk?

To jest efekt profesjonalnego podejścia w dodatku z wyraźną pomocą ze strony Nvidii, a i tak widać, że o graniu w np. stałych 120+fps można zapomnieć. 

Do tego inne wady jak aktualizujące się przez kilkadziesiąt/set klatek cienie itd. 

Nie chodzi o to, że ten mod chodzi źle. No to amatorski mod, więc może sobie chodzić  źle. Chodzi o to, że są ludzie którzy uważają, że to wspaniały pomysł i ogólnie gówno z PT uznają za lepsze niż coś fajnego bez PT. I tacy ludzie niestety mają posłuch w branży.

Już był okres, gdy AMD przez dekadę nie miało nic poza gównem w ofercie swoich CPU. Był też okres, gdzie w ciągu 5 lat Intel poszedł do przodu o +20% w jednowątkowej. Brakuje tej wydajności nadal do takich rzeczy jak podciągnięcie zasięgu widzenia dalej, do zwiększenia ilości obiektów, do obliczeń fizyki czy wreszcie do HFRu, a tu nam się promuje technologię, która wymaga 5090 do 1080p w Cyberpunku, do marnego 60fps, ale poza tym i przede wszystkim zjada sporo wydajności CPU, która jest na wagę złota i jestem zdania, że to jest wywalanie jej w błoto. PT jest wspaniałe z punktu widzenia

- wydawcy

- developera

- entuzjastów filmogier do grania w 30fps

- ludzi uczulonych na nierealistyczne światło. Grafików, artystów, speców od oświetlenia na planie filmowym, amatorów fotografii

edit: oraz graczy których sam fakt, że patrzą na wirtualne promienie światła rysujące fotorealistyczny niemal obraz, jara bardziej niż samo granie ;)

Ale dla graczy to Nvidia w 2018 zrobiła falstart o 2 dekady.

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@VRman, czemu tak uogólniasz? Mi chodzi tylko o to, że oceniasz wydajność PT na podstawie tego, jak działa jakiś jeden mod do gry.

Przecież on nawet nie rozumie jaki problem był poruszany na tym filmie i dotyczy ograniczeń RTX Remix ;)

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 3.11.2025 o 15:45, sideband napisał(a):

Przecież on nawet nie rozumie jaki problem był poruszany na tym filmie i dotyczy ograniczeń RTX Remix ;)

:hahaha:

Dopiero teraz odwinąłem, więc wyśmieję cię po miesiącu, pozwolisz.

Po pierwsze to w odpowiedzi jaką mu napisałem, jest wyraźnie napisane coś, z czego jasno wynika, że się mylisz. Skoro pisał do mnie a ja mu odpisałem, to po cholerę się wtrącasz z wpisem tylko po to aby kogoś obrzucić błotem, z durnymi zarzutami, że czegoś nie rozumiem? 

Niektórzy na serio mają problemy z głową. Jakbyście przez tydzień nie zrobili z siebie idiotów wyzywając innych od głupków i uznając (wbrew faktom) że czegoś nie rozumieją, to byście się chyba zesrali albo dostali ataku jak postać Rudego z animowanej Blok Ekipy (tam atak był po zbyt długim nie podpierdzielaniu kogoś ;) )

Wczoraj Phoenix się spruł do kogoś, że niby ten nie rozumie różnicy między czasem reakcji monitora a czasem klatki obrazu, ale kilka osób ma ten sam problem co Phoenix. Wy po prostu z góry musicie założyć, że ten co ma inne zdanie do idiota i czegoś nie wie i "nie rozumni" bo nie jesteście w stanie rozważyć nawet innej opcji. No bo co by to było jakby ktoś mógł mieć własne zdanie odmienne od waszego! Świat by się zawalił. 

Tomcug przynajmniej umie czasem zrozumieć, że się zagalopował albo zrobił błędne założenie, ale wy nawet nie będziecie czytać. Wy, czyli ludki typu Sebastianki, Phoenixy, Sidebandy. Sami fachowcy od wszystkiego. 

Zwinąłem odpowiedź z szacunku dla osób na tym forum. Szkoda, że w drugą stronę żadnego nie ma ze strony forumowych bufono-fachofcuf od wszystkiego. 

Sideband się wtrąca nieproszony z urojeniami o tym, że ktoś czegoś wg. niego nie rozumie, a Phoenix Cajraxa wczoraj też nie przeprosił za podobne urojenia w jego stronę. Wystarczy tylko ignorować wszystko co nie jest wam na rękę, a można nadal żyć w przekonaniu, że jesteście najzajebistsi z zajebistych! :lol2:

A czego znowu nie zrozumiałem jak napiszę, że filmik wyżej jest śmieszny?

Same ujęcia statyczne (nie pokazujące wad RT, szumów, opóźnień) i do tego pokazujące wady ograniczonej mocy (pod mostem jest za jasno z RT, co zapewne ma związek z tym, ze obecna liczba promieni jest niewystarczająca, więc trzeba dowalić więcej światła, zeby to skompensować, przez co np. w Indianie Jonesie świat poza wnętrzami jest jasny jak przy wybuchu bomby atomowej, co pokazywał chyba NRgeek albo Alex z DF. I tyle w temacie tego, że bez RT wszystko wygląda sztucznie, a z RT super. No nie. Nawet w 2025r. to nie jest prawdą i tym bardziej potwierdza moją opinię w 2018r. że to jest falstart o dekadę lub kilka. 

Poza tym porównania oczywiście zawierają takie gdzie obraz bez RT wygląda gorzej niż gry z PS3 pod wieloma względami, bo przecież bez RT nie można zrobić światła dobrze, nie można zrobić specular highlights czy w ogóle żadnych shaderów. Niech bez RT będzie alejka pomiędzy budynkami rdem z roku 2002, z teksturą z takim "tillingiem" że aż zęby bolą i niech będzie pozbawiona wszystkiego, od koloru po dynamikę. Świetne porównanie :)

Opublikowano

Z tym RT Nvidii to dziwna sprawa jest bo jest jakaś gra z 2025 roku z włączonym RT no to masz wymagania na miarę najnowszych podzespołów później jest jakaś gra z 2020 roku i znowu to samo czyli musisz mieć sprzęt z 2025 roku do takiej gry później jakaś gra z 2015 typu ten Wiedźmin 3 to też to samo no i jakiś staroć sprzed 20-25 lat z włączonym RTX Remix to też mu nagle wymagania wylatują w kosmos na miarę 2025 roku.

W sensie, że nie ważny jaki sprzęt i nieważne jaka gra to wymagania i tak stoją w miejscu czyli cały czas musisz mieć najnowszą generację aby zagrać komfortowo w jakiś tytuł z technologiami od Nvidii i nieważne czy będzie to gra z 2025/2026 roku czy też jakiś starować sprzed 5, 10 lub 15 lat który oficjalnie lub nieoficjalnie otrzyma wsparcie dla RT tak jak to dostał Wiedźmin 3.

• Upvote 1