Skocz do zawartości

Horizon Zero Dawn Remastered

azgan

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się poznawało tą historię po raz pierwszy to było takie WOW, bo było to coś oryginalnego i nowego w tematyce Sci-Fi.

Ale w FW też miałem opad szczęki jak(uwaga spoiler)

Spoiler

podczas misji w której przychodzą zenici, ludzie z XXI wieku którzy powrócili na ziemie, z tym mogły wiązać się ciekawe historie ale trochę to spłycili moim zdaniem.

• Like 1
  • Upvote 1

Ga jest zepsuta i chwile potrwa jak polataja jesli chodzi o wydajnsoc, to samo bylo z pierwotna wersja, po kilu latkach wydajnosc mocno skoczyla w gore.

19 godzin temu, lamparcicho napisał:

To co wyżej plus DLSS na jakość. W benchmarku mały skok fps

cpu ogranicza ci po prostu karte dlatego masz maly wzrost w benchmarku mocno wymgagajacym od cpu. W podstawce nawet 7800XD potrafil mi ograniczac 4080 w 1440p.

Benchmark ogolenie zachowuje się mocno dziwnie i tyle. Tam moja 4090 nie jest w stanie dojść do 100% użycia w 1440p DLAA maksymalne ustawienia. W normalnej grze już bez problemu.

Im mniejsza rozdzielczość tym lepszy wynik testu CPU, tak jakby jakieś efekty graficzne obciążały CPU mocno choć statystyki obciążenia rdzeni tego nie pokazują.

Co do normalnej gierki to zarzutów do wydajności nie mam, śmiga elegancko.

Edit: pojawił się jakiś patch podnoszący wersję exeka z 1.0.37 do 1.0.38 - jakieś poprawki stabilności/wydajności ale u mnie nic nie zauważyłem. 

Edytowane przez cichy45

Nooooo jak patrzę na skalowanie to w 1440p nawet dlss ultra performance wygląda nieźle a to chyba tylko 540p. Mowa o statycznej scenie oczywiście. Jakoś tak jest że niby dlss w tej samej wersji ale w niektórych grach wypada lepiej. Może model uczenia maszynowego lepiej ogarnia niektóre rodzaje/style grafiki a inne gorzej.

Dnia 31.10.2024 o 19:15, Spychcio napisał:

Nawet mnie to nie dziwi, nikt nie będzie długo siędział nad optymalizacją skoro to tylko remaster. Szybka kasa i tyle.

Niższa ilość FPS to nie musi od razu świadczyć o braku optymalizacji. W remasterze grafika została znacznie poprawiona. Mnie akurat nie dziwi, że w związku z tym wymagania wzrosły.

1 godzinę temu, ronaldo864 napisał:

Horizon Forbidden West wygląda jednak zauważalnie lepiej szczególnie dodatek Burning Shores, a średni FPS jest zauważalnie wyższy w HFB. 

Tylko, że sam wygląd grafiki nie musi mieć wpływu na wydajność. Tak samo w drugą stronę, w niektórych grach można włączyć ustawienia Ultra, które zabijają wydajność a grafikę poprawiają nieznacznie. To jest bardzo obszerny temat i nie da się go streścić w kilku zdaniach. Sam napisałeś, że Burning Shores wygląda lepiej. A czy ma znacznie wyższe wymagania? Takie kwestie jak np. art design, lepszy projekt biomów, lepsze pod względem artystycznym tekstury i modele mogą wpływać na wygląd grafiki a wcale nie muszą wpływać na wydajność.

W tym remasterze całkowicie zostało zmienione renderowanie grafiki. Ja się jeszcze tak nie zagłębiłem w ten temat jednak dla mnie to wygląda tak, jakby przenieśli grę na zupełnie nową wersję silnika.

22 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

to wygląda tak, jakby przenieśli grę na zupełnie nową wersję silnika.

19 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Bo przeniesli, nie wiem czy to ta sama iteracja co HFW ale jest to ten sam silnik lub spejclanie przygotowana wersja pod Remaster.

Remaster jest na tym samym silniku graficznym co HFW ;) 

Mam obydwie wersję i remaster przenosi grę na wyższy level. Jest bardzo duża różnica względem podstawowej wersji. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
  • Upvote 1

@DjXbeat, ja też oczywiście mam Remaster, inaczej bym się nie wypowiadał na ten temat. 🙂 Zgodzę się z tobą, że różnica w grafice jest duża jednak nie uważam, że to jest ten sam silnik co w Horizon Forbidden West, tam grafika jest na jeszcze innym poziomie. Przykład to wolumetryczne oświetlenie, również odbicia w wodzie wyglądają inaczej.

Balans ma 40fps, na takim trybie grałem w Horizon FW, wymaga 120hz, wtedy jak wydajnościowy 60fps był zmasakrowany jakościowo i naprawili go w późniejszej łatce, ale i tak zostałem przy 40fps.
Nie mam VRR, ale gry wymagające 120hz działają w trybie 40fps itp.

Edytowane przez Reddzik

Trzeba przyznac, ze to nie jest klasyczny remaster typu podicie rozdzialki itp. Blizej temu troche do remake wdg mnie. Ale czy to tak naprawde wazne jaki to silnik?? Efekt koncowy jest kapitalny wiec zanuzyc sie w gre i grac :D

50 minut temu, Reddzik napisał(a):

wtedy jak wydajnościowy 60fps był zmasakrowany jakościowo i naprawili go w późniejszej łatce

Ja mialem PS5 wlasnie w tym momencie jak w ciagu 2tyg naprawili tryb 60fps i uwazam ze ten tryb prezentuje sie mistrzowsko no i mamy 60fps. Chociaz nie ukrywam, ze wiele razy przelaczalem na 30fps i natywne 4k gdzie szczena od rozdzialki opadala :D   Na PROsiaku ogram obie czesci od nowa w trybie 60fps z tym ich nowym skalowaniem i lepszymi efektami.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2

Akurat te 40fps jeszcze ujdzie w porównaniu do 30, między 40 a 60 nie czuję takiej przepaści, na 30fps nie grałem, bo to 30fps, mimo bardzo ładnej grafiki, a gram jedynie na 27 calowym monitorze 1440p.
Zapewne poczekam na obniżkę upgrade na steamie i może kupię, choć pewnie przez 8gb vram to i tak nie będzie cudów, więc co do decyzji to się zobaczy, dlatego nie śpieszy mi się z zagraniem.
Grałem tylko ram na ps4 slim, a na PC pograłem, ale nie przeszedłem, ale może jeszcze lepszej jakości to się ogra, mam do wyboru ps5 albo pc.