Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale też jest licha infrastruktura choć to nie wytłumaczenie.

Właściwie to to jest wytłumaczenie. Jest jednocześnie złamaniem przepisów.

Ale u nas się wiele robi od dupy strony. Najpierw tworzy się zakazy, a potem pod to infrastrukturę. Tak jest często z kierowcami ciężarówek. Mają te swoje tachografy i obowiązki co do czasu pracy (i bardzo dobrze), ale infrastruktura dla nich, aby nie parkowali gdzie popadnie na te ich pauzy rozpędziła się dopiero w ostaniach latach.

Jeśli chcemy aby auta nie stawały gdzie popadnie, trzeba je po prostu wyrzucić z miasta, albo stworzyć odpowiednią strukturę i dla pojazdów prywatnych i tych wykonujących określone prace. Jeżeli dany budynek nie ma infrastruktury, aby bez parkowania na chodniku mógł podjechać dostawczak, nie powinna być tam prowadzona działalność wymagająca regularnych dostaw. Jeśli auta zostaną wyrzucone z miasta, to trzeba najpierw w odpowiednich miejscach pobudować parkingi. W takiej kolejności.

Opublikowano (edytowane)

Problemem jest mentalność, zobacz sobie odcinki konfitury gdzie dostawczak blokuje całą drogę i jedyną opcją by go minąć jest jazda po chodniku lub DDR. Kierowcy zamiast mieć pretensję do gościa z dostawczaka, że zablokował ruch to rzucali się do konfitury, że chciał postąpić zgodnie z prawem i czekał aż zwolni się droga przejazdu. Do tego ciągłe tłumaczenie się, że to tylko na chwilę, bo inni też tak robią to ja mogę i skakanie z łapami jak ktoś im zwróci uwagę. Pierwsze co trzeba zrobić to nauczyć się szacunku do innych i poszanowania do wspólnej własności. Zresztą często w niedużej odległości jest parking ale płatny to już tam stanąć nie można albo za daleko bo zrobienie dodatkowych 300 m jest nie do ogarnięcia. Nie twierdze, że infrastruktura jest idealna ale nie każdy jest burakiem, który widzi tylko czubek własnego nosa i jakoś sobie radzi szanując przy tym prawo i innych ludzi. 

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, CajraX napisał(a):

Pojawiają się pierwsze tablice. Oczywiście niezgodne z rozporządzeniem, bo komuś ciężko doczytać poprawne wymiary xD

https://www.youtube.com/channel/UCls-R6V4Bnba40-oT0GDNNg/community?lb=UgkxfvssuaA4zJZ8yXTE-TrWOIl5M7esaxhJ

Ja zażartowałem, że koleś będzie sprawdzał wymiary i przyczepi się do kropki i przecinka, a on naprawdę kupuje linijkę i będzie mierzył... :rotfl: Nie do wiary!

W dniu 19.04.2025 o 19:20, hubio napisał(a):

Tak tak - zgadza się... Będzie chodził z oryginałem obowiązującego piktogramu i jak gdzieś w znaku umieszczonym na obiekcie zabraknie kropki albo idealnej czerwieni tła albo kwadrat czy tam prostokąt (co tam jest na tym znaku) będzie o 6mm mniejszy to będzie mówił, że przecież to nie jest ten znak i może nagrywać.... :rotfl:

Tylko tym razem żeby nie skończył na dołku na 48, a potem sądy przyklepią działania policji. Żeby się nie zdziwił... :) 

Co do samych yoytuberów dużo można też wyczytać z komentarzy jego widzów,  a tam od góry do dołu: "jechać z pałami", "dawać przeszkolenia pałom" itp. Ludzie co mają niemiłe doświadczenia z mundurowymi (nawet jeden w tym wątku dokładnie opisał swoją motywację do wspierania audytora) po prostu są szczęśliwi, że ktoś się za nich odgrywa.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Jednostki wojskowe zajmują spory teren. Jak będą chcieli dobrze oznaczyć ogrodzenie to będą potrzebowali sporo tabliczek, więc i przetargi mogą być.

Sam przepis ma określone cele i nie jest to wymuszenie pełnego zakazu fotografowania czy nagrywania ogrodzenia obiektów. Bo to zwyczajnie nierealne. Choćby każdy mający kamerki samochodowe będzie nagrywał takie obiekty za każdym przejazdem koło nich. Tak samo będą na zdjęciach z wyjazdów turystycznych.

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A czego wynika założenie, że to nowa tablica a nie stary wydruk zanim rozporządzenie weszło w życie? :) 

A z czego wynika założenie, że to stary wydruk, a nie nowa tablica? Nie wiemy tego i gdybamy każdy w wybraną stronę. Ale może sprawa wyjaśni się w kolejnych odcinkach. Obserwuj kanał i wątek:)

Opublikowano
49 minut temu, CajraX napisał(a):

A z czego wynika założenie, że to stary wydruk, a nie nowa tablica? Nie wiemy tego i gdybamy każdy w wybraną stronę. Ale może sprawa wyjaśni się w kolejnych odcinkach. Obserwuj kanał i wątek:)

To ty napisałeś że są nowe tablice niezgodne z rozporządzeniem :) 

Opublikowano

Zakładam, że audytor zrobił zdjęcie już po wejściu rozporządzenia w życie, więc taki tablicowydruk jest nieprzepisowy, bez różnicy czy wisiał on już wcześniej, czy dopiero został powieszony. Mam 50% szans, że trafiłem z interpretacją wpisu audytora, ale nawet jeśli się pomyliłem, to nie zmienia to istoty sprawy. Tablica jest nieprzepisowa i nieobowiązująca prawda? :)

Opublikowano
22 godziny temu, hubio napisał(a):

Od czasu jak zacząłem oglądać konfiturę to zaczęło mi to przeszkadzać co robią kierowcy. Nie ma dnia na moim osiedlu żeby jakiś pojazd nie stał na chodniku i to całym. W święta jakiś van kurierski stał tak 3 dni. Wjeżdżanie wzdłuż chodnika aby zaparkować tuż przy klatce w miejscu niedozwolonym to norma. Tak jest w całej Polsce. Ale też jest licha infrastruktura choć to nie wytłumaczenie. Ale jak dla mnie sens społeczny działań konfitury jest większy niż audytora bo są starsi ludzie, dzieci i wszyscy muszą dokoła obchodzić te źle zaparkowane samochody.

A odpowiedzi kierowców to już mnie zawsze rozwalają. Ja tak nigdy nie robię, ale jakbym zrobił to bym przeprosił, przybił piątkę i kupił konfiturze czekoladę dla dzieciaka, a nie się kłócił, a niektórzy niemal go nie biją.

Gość ma fajne hobby niech sobie nadal to robi ale co to zmieni? myślisz ze jak zmienisz jedną dachówkę w całym dachu to cos zmieni? to są mikro działania

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CajraX napisał(a):

Zakładam, że audytor zrobił zdjęcie już po wejściu rozporządzenia w życie, więc taki tablicowydruk jest nieprzepisowy, bez różnicy czy wisiał on już wcześniej, czy dopiero został powieszony. Mam 50% szans, że trafiłem z interpretacją wpisu audytora, ale nawet jeśli się pomyliłem, to nie zmienia to istoty sprawy. Tablica jest nieprzepisowa i nieobowiązująca prawda? :)

Tak, i wejście rozporządzenia tego nie zmieniło :) 

Ale pamiętajcie - że to nie jest jako tako „naruszenie”  w rodzaju przestepstwa :)

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano

Swoją drogą to dalmierz jeszcze niech kupi, żeby sprawdzać odległości między tabliczkami :P niech napisze do ministerstwa czy tabliczki co 300 metrów to od krawędzi do krawędzi tabliczki czy od środka :D no i niech pamięta, że zarówno dalmierz jak i miarkę da się wywzorcować, więc jakieś marketowe miary z atestem to za mało.

Opublikowano
W dniu 24.04.2025 o 12:31, Badalamann napisał(a):

Jednostki wojskowe zajmują spory teren. Jak będą chcieli dobrze oznaczyć ogrodzenie to będą potrzebowali sporo tabliczek, więc i przetargi mogą być.

Sam przepis ma określone cele i nie jest to wymuszenie pełnego zakazu fotografowania czy nagrywania ogrodzenia obiektów. Bo to zwyczajnie nierealne. Choćby każdy mający kamerki samochodowe będzie nagrywał takie obiekty za każdym przejazdem koło nich. Tak samo będą na zdjęciach z wyjazdów turystycznych.

Tablica 60x60 i to jeszcze z "atestem", cokolwiek to oznacza, będzie kosztować ze +100 zł, tak że tak, całkiem możliwe, że większe jednostki korzystające z takich tablic będą musieli je zamawiać w drodze przetargu.

Opublikowano (edytowane)

@Suchy211 nie ma czegoś takiego jak "atest" ani nie można w zasadzie w jakikolwiek sposób potwierdzić zgodności z rozporządzeniem bez fizycznego posiadania takiej tabliczki, można jedynie ufać oferentowi/sprzedawcy że jest taka jak być powinna. Takie tabliczki kosztują 50-60 zł za sztukę. 

Największy poligon w Polsce ma 280 km2 powierzchni. Zakładając nawet kwadrat, to jest około 17 kilometrów długości jeden bok, przy założeniu że cały teren jest ogrodzony i zakaz będzie dotyczył całego terenu. Zatem 17 kilometrów czyli 17000 metrów, mamy 4 boki czyli 68000 metrów ogrodzenia. Tabliczka ma być co 300 metrów. Około 227 tabliczek, niech będzie 230. 

230 tabliczek razy 60 zł to 13800 zł. Zapytanie ofertowe moim zdaniem powinno załatwić sprawę. 

Edit: mówiąc zapytanie ofertowe mam na myśli rozesłanie do wybranych dostawców zapytania o przygotowanie oferty. Dopiero powyżej 50 tys. zł należy przeprowadzić publiczne zapytanie ofertowe.

No chyba że ktoś przytoczy jakieś przepisy, które zmieniają te zasady dla jednostek wojskowych.

Edit: co prawda mam go w ignorowanych, ale aż odkryłem dowiedź żeby się dowiedzieć o co chodzi :E 

Tak, największy poligon ma 380 km2 mój błąd. Tylko czy to dużo zmienia, żeby zaraz znów pisać jakieś przytyki w moją stronę? Policzmy.

zamiast 17 km, mamy 19,5 km, niech będzie nawet 20 km. Czyli 20000 metrów, 4 boki, daje 80000 metrów ogrodzenia. 267 tabliczek, niech będzie 270. 

270*60=16 200 zł, dalej teoretycznie jako niepubliczne zapytanie ofertowe. 

Także @voltq zejdź na ziemię i przestań się przypierniczać o byle pierdoły, bo jakbyś miał pojęcie o ustawie Prawo zamówień publicznych to byś wiedział, że próg do przetargów jest znacznie wyższy.

Swoją drogą pogrzebałem w tej ustawie i jest w kilku miejscach wspomniane, że w przypadku określonych zamówień ustawa ich nie dotyczy (mowa o wojsku),  ale zamówienie takich tabliczek nie jest ani bronią, ani amunicją, ani usługą międzynarodową, może być związana ze stacjonowaniem innych wojsk, ale niekoniecznie musi podlegać pod punkt, który o tym mówi, nie dotyczy pobytu jednostki wojskowej poza granicami państwa. 

Rozumiem, że jakaś jednostka może mieć wytyczne odgórne, albo wewnętrzne, że wszystko podlega przetargowi. Jednak jeżeli coś jest kupowane dla wojska, dalej nie musi, dlatego napisałem wcześniej, że moim zdaniem zapytanie ofertowe załatwia sprawę i różnica wielkości terenu nawet rzędu 100 km2 w odniesieniu do progów przetargowych tego nie zmienia. Zatem jeśli @voltq chcesz to wypunktować, to postaraj się bardziej znajdując przepisy, które wskażą wprost, że przetarg jest koniecznością, wskazując na jakiej podstawie.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Suchy211 nie ma czegoś takiego jak "atest" ani nie można w zasadzie w jakikolwiek sposób potwierdzić zgodności z rozporządzeniem bez fizycznego posiadania takiej tabliczki, można jedynie ufać oferentowi/sprzedawcy że jest taka jak być powinna. Takie tabliczki kosztują 50-60 zł za sztukę. 

Największy poligon w Polsce ma 280 km2 powierzchni. Zakładając nawet kwadrat, to jest około 17 kilometrów długości jeden bok, przy założeniu że cały teren jest ogrodzony i zakaz będzie dotyczył całego terenu. Zatem 17 kilometrów czyli 17000 metrów, mamy 4 boki czyli 68000 metrów ogrodzenia. Tabliczka ma być co 300 metrów. Około 227 tabliczek, niech będzie 230. 

230 tabliczek razy 60 zł to 13800 zł. Zapytanie ofertowe moim zdaniem powinno załatwić sprawę. 

Edit: mówiąc zapytanie ofertowe mam na myśli rozesłanie do wybranych dostawców zapytania o przygotowanie oferty. Dopiero powyżej 50 tys. zł należy przeprowadzić publiczne zapytanie ofertowe.

No chyba że ktoś przytoczy jakieś przepisy, które zmieniają te zasady dla jednostek wojskowych.

380 a nie 280 znów wypowiadasz się na tematy o których nie masz pojęcia 

Opublikowano
7 godzin temu, crush napisał(a):

No katastrofalny błąd który całkowicie zmienia wniosek jego wypowiedzi.

Takie rzeczy to tylko w państwie teoretycznym polin.

Cieszy mnie to że coraz więcej osób dostrzega to że żyjemy w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwie teoretycznym 

Opublikowano
W dniu 23.04.2025 o 12:30, LeBomB napisał(a):

Jakbyś chociaż wszedł w link i kiedykolwiek zapoznał się z nowym rozporządzeniem, to byś wiedział, że zdjęcia w linku zawierają nowe tabliczki zgodne z poniższym. 

image.thumb.png.e640ac9030111657e8e134625d62527d.png

Już to widzę, jak audytor wszystkie te wymiary mierzy z linijką. Juź nie mogę się doczekać jak któremuś wymiarowi zabraknie 1 mm.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@crush dzięki, dodałem edycję do wcześniejszej odpowiedzi, z wyliczeniem pod 380km2

@Suchy211 no pierwsza sprawa, jak pisałem wcześniej, wzorcowanie takiej miarki. Do tego jaki miarka ma błąd przy temperaturze 20 stopni Celsjusza i jak ten błąd zmienia się wraz z temperaturą.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
Opublikowano
@kanon7 Proszę bardzo, oto satyryczna wizja "Rzeczpospolitej Przyjaciół Polin", państwa teoretycznego według użytkownika voltq! 😄

![Rzeczpospolita Przyjaciół Polin](ITHardwareGPT

Chaos, uśmiechy i mnóstwo absurdów – dokładnie tak jak być powinno według koncepcji teoretycznych państw. Mam nadzieję, że obraz spodoba się użytkownikowi voltq! 😉

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Ten AI Świetnie wygenerował obraz dzisiejszej Polski ! 

"Chaos, uśmiechy i mnóstwo absurdów – dokładnie tak jak być powinno według koncepcji teoretycznych państw. Mam nadzieję, że obraz spodoba się użytkownikowi voltq!"

Edytowane przez voltq