Skocz do zawartości

Audyty obywatelskie / Konfitura i inne - "Prowokacje policji"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam, że audytor zrobił zdjęcie już po wejściu rozporządzenia w życie, więc taki tablicowydruk jest nieprzepisowy, bez różnicy czy wisiał on już wcześniej, czy dopiero został powieszony. Mam 50% szans, że trafiłem z interpretacją wpisu audytora, ale nawet jeśli się pomyliłem, to nie zmienia to istoty sprawy. Tablica jest nieprzepisowa i nieobowiązująca prawda? :)

Opublikowano
22 godziny temu, hubio napisał(a):

Od czasu jak zacząłem oglądać konfiturę to zaczęło mi to przeszkadzać co robią kierowcy. Nie ma dnia na moim osiedlu żeby jakiś pojazd nie stał na chodniku i to całym. W święta jakiś van kurierski stał tak 3 dni. Wjeżdżanie wzdłuż chodnika aby zaparkować tuż przy klatce w miejscu niedozwolonym to norma. Tak jest w całej Polsce. Ale też jest licha infrastruktura choć to nie wytłumaczenie. Ale jak dla mnie sens społeczny działań konfitury jest większy niż audytora bo są starsi ludzie, dzieci i wszyscy muszą dokoła obchodzić te źle zaparkowane samochody.

A odpowiedzi kierowców to już mnie zawsze rozwalają. Ja tak nigdy nie robię, ale jakbym zrobił to bym przeprosił, przybił piątkę i kupił konfiturze czekoladę dla dzieciaka, a nie się kłócił, a niektórzy niemal go nie biją.

Gość ma fajne hobby niech sobie nadal to robi ale co to zmieni? myślisz ze jak zmienisz jedną dachówkę w całym dachu to cos zmieni? to są mikro działania

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, CajraX napisał(a):

Zakładam, że audytor zrobił zdjęcie już po wejściu rozporządzenia w życie, więc taki tablicowydruk jest nieprzepisowy, bez różnicy czy wisiał on już wcześniej, czy dopiero został powieszony. Mam 50% szans, że trafiłem z interpretacją wpisu audytora, ale nawet jeśli się pomyliłem, to nie zmienia to istoty sprawy. Tablica jest nieprzepisowa i nieobowiązująca prawda? :)

Tak, i wejście rozporządzenia tego nie zmieniło :) 

Ale pamiętajcie - że to nie jest jako tako „naruszenie”  w rodzaju przestepstwa :)

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 1
Opublikowano

Swoją drogą to dalmierz jeszcze niech kupi, żeby sprawdzać odległości między tabliczkami :P niech napisze do ministerstwa czy tabliczki co 300 metrów to od krawędzi do krawędzi tabliczki czy od środka :D no i niech pamięta, że zarówno dalmierz jak i miarkę da się wywzorcować, więc jakieś marketowe miary z atestem to za mało.

Opublikowano
W dniu 24.04.2025 o 12:31, Badalamann napisał(a):

Jednostki wojskowe zajmują spory teren. Jak będą chcieli dobrze oznaczyć ogrodzenie to będą potrzebowali sporo tabliczek, więc i przetargi mogą być.

Sam przepis ma określone cele i nie jest to wymuszenie pełnego zakazu fotografowania czy nagrywania ogrodzenia obiektów. Bo to zwyczajnie nierealne. Choćby każdy mający kamerki samochodowe będzie nagrywał takie obiekty za każdym przejazdem koło nich. Tak samo będą na zdjęciach z wyjazdów turystycznych.

Tablica 60x60 i to jeszcze z "atestem", cokolwiek to oznacza, będzie kosztować ze +100 zł, tak że tak, całkiem możliwe, że większe jednostki korzystające z takich tablic będą musieli je zamawiać w drodze przetargu.

Opublikowano (edytowane)

@Suchy211 nie ma czegoś takiego jak "atest" ani nie można w zasadzie w jakikolwiek sposób potwierdzić zgodności z rozporządzeniem bez fizycznego posiadania takiej tabliczki, można jedynie ufać oferentowi/sprzedawcy że jest taka jak być powinna. Takie tabliczki kosztują 50-60 zł za sztukę. 

Największy poligon w Polsce ma 280 km2 powierzchni. Zakładając nawet kwadrat, to jest około 17 kilometrów długości jeden bok, przy założeniu że cały teren jest ogrodzony i zakaz będzie dotyczył całego terenu. Zatem 17 kilometrów czyli 17000 metrów, mamy 4 boki czyli 68000 metrów ogrodzenia. Tabliczka ma być co 300 metrów. Około 227 tabliczek, niech będzie 230. 

230 tabliczek razy 60 zł to 13800 zł. Zapytanie ofertowe moim zdaniem powinno załatwić sprawę. 

Edit: mówiąc zapytanie ofertowe mam na myśli rozesłanie do wybranych dostawców zapytania o przygotowanie oferty. Dopiero powyżej 50 tys. zł należy przeprowadzić publiczne zapytanie ofertowe.

No chyba że ktoś przytoczy jakieś przepisy, które zmieniają te zasady dla jednostek wojskowych.

Edit: co prawda mam go w ignorowanych, ale aż odkryłem dowiedź żeby się dowiedzieć o co chodzi :E 

Tak, największy poligon ma 380 km2 mój błąd. Tylko czy to dużo zmienia, żeby zaraz znów pisać jakieś przytyki w moją stronę? Policzmy.

zamiast 17 km, mamy 19,5 km, niech będzie nawet 20 km. Czyli 20000 metrów, 4 boki, daje 80000 metrów ogrodzenia. 267 tabliczek, niech będzie 270. 

270*60=16 200 zł, dalej teoretycznie jako niepubliczne zapytanie ofertowe. 

Także @voltq zejdź na ziemię i przestań się przypierniczać o byle pierdoły, bo jakbyś miał pojęcie o ustawie Prawo zamówień publicznych to byś wiedział, że próg do przetargów jest znacznie wyższy.

Swoją drogą pogrzebałem w tej ustawie i jest w kilku miejscach wspomniane, że w przypadku określonych zamówień ustawa ich nie dotyczy (mowa o wojsku),  ale zamówienie takich tabliczek nie jest ani bronią, ani amunicją, ani usługą międzynarodową, może być związana ze stacjonowaniem innych wojsk, ale niekoniecznie musi podlegać pod punkt, który o tym mówi, nie dotyczy pobytu jednostki wojskowej poza granicami państwa. 

Rozumiem, że jakaś jednostka może mieć wytyczne odgórne, albo wewnętrzne, że wszystko podlega przetargowi. Jednak jeżeli coś jest kupowane dla wojska, dalej nie musi, dlatego napisałem wcześniej, że moim zdaniem zapytanie ofertowe załatwia sprawę i różnica wielkości terenu nawet rzędu 100 km2 w odniesieniu do progów przetargowych tego nie zmienia. Zatem jeśli @voltq chcesz to wypunktować, to postaraj się bardziej znajdując przepisy, które wskażą wprost, że przetarg jest koniecznością, wskazując na jakiej podstawie.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Suchy211 nie ma czegoś takiego jak "atest" ani nie można w zasadzie w jakikolwiek sposób potwierdzić zgodności z rozporządzeniem bez fizycznego posiadania takiej tabliczki, można jedynie ufać oferentowi/sprzedawcy że jest taka jak być powinna. Takie tabliczki kosztują 50-60 zł za sztukę. 

Największy poligon w Polsce ma 280 km2 powierzchni. Zakładając nawet kwadrat, to jest około 17 kilometrów długości jeden bok, przy założeniu że cały teren jest ogrodzony i zakaz będzie dotyczył całego terenu. Zatem 17 kilometrów czyli 17000 metrów, mamy 4 boki czyli 68000 metrów ogrodzenia. Tabliczka ma być co 300 metrów. Około 227 tabliczek, niech będzie 230. 

230 tabliczek razy 60 zł to 13800 zł. Zapytanie ofertowe moim zdaniem powinno załatwić sprawę. 

Edit: mówiąc zapytanie ofertowe mam na myśli rozesłanie do wybranych dostawców zapytania o przygotowanie oferty. Dopiero powyżej 50 tys. zł należy przeprowadzić publiczne zapytanie ofertowe.

No chyba że ktoś przytoczy jakieś przepisy, które zmieniają te zasady dla jednostek wojskowych.

380 a nie 280 znów wypowiadasz się na tematy o których nie masz pojęcia 

Opublikowano
7 godzin temu, crush napisał(a):

No katastrofalny błąd który całkowicie zmienia wniosek jego wypowiedzi.

Takie rzeczy to tylko w państwie teoretycznym polin.

Cieszy mnie to że coraz więcej osób dostrzega to że żyjemy w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwie teoretycznym 

Opublikowano
W dniu 23.04.2025 o 12:30, LeBomB napisał(a):

Jakbyś chociaż wszedł w link i kiedykolwiek zapoznał się z nowym rozporządzeniem, to byś wiedział, że zdjęcia w linku zawierają nowe tabliczki zgodne z poniższym. 

image.thumb.png.e640ac9030111657e8e134625d62527d.png

Już to widzę, jak audytor wszystkie te wymiary mierzy z linijką. Juź nie mogę się doczekać jak któremuś wymiarowi zabraknie 1 mm.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@crush dzięki, dodałem edycję do wcześniejszej odpowiedzi, z wyliczeniem pod 380km2

@Suchy211 no pierwsza sprawa, jak pisałem wcześniej, wzorcowanie takiej miarki. Do tego jaki miarka ma błąd przy temperaturze 20 stopni Celsjusza i jak ten błąd zmienia się wraz z temperaturą.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
Opublikowano
@kanon7 Proszę bardzo, oto satyryczna wizja "Rzeczpospolitej Przyjaciół Polin", państwa teoretycznego według użytkownika voltq! 😄

![Rzeczpospolita Przyjaciół Polin](ITHardwareGPT

Chaos, uśmiechy i mnóstwo absurdów – dokładnie tak jak być powinno według koncepcji teoretycznych państw. Mam nadzieję, że obraz spodoba się użytkownikowi voltq! 😉

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 1
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Ten AI Świetnie wygenerował obraz dzisiejszej Polski ! 

"Chaos, uśmiechy i mnóstwo absurdów – dokładnie tak jak być powinno według koncepcji teoretycznych państw. Mam nadzieję, że obraz spodoba się użytkownikowi voltq!"

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Buta i pewnosc siebie bije po oczach od tego typa. Splakaliscie sie, ze Stano wyszedl ze studia, a tu Audytor jest tak chamski do policji, ze szkoda to ogladac. Mam nadzieje, ze z nowymi znakami i prawem dobiora sie do niego mocno.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, ryba napisał(a):

Buta i pewnosc siebie bije po oczach od tego typa. Splakaliscie sie, ze Stano wyszedl ze studia, a tu Audytor jest tak chamski do policji, ze szkoda to ogladac. Mam nadzieje, ze z nowymi znakami i prawem dobiora sie do niego mocno.

Czyli popierasz to, że gościu który ma więcej prawa ze względu na swoją pozycję może ich nadużywać...

Czekam tylko aż takie złamasy trafią na sytuację w której będą bronić swoich racji i zostaną zgnojeni. Ale wtedy się nie pochwalisz co nie?

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano

Moje doswiadczenia z Policja sa niemal idealne :) No coz, 25 lat temu nie udalo im sie odszukac mojego roweru, trudno. Spisywany wielokrotnie za alkohol w miejscu publicznym za gowniaka - zawsze kulturka, dowod, prosze wyrzucic, pouczenie bez mandatu.

Prowadze tez swoje zycie tak, ze nie mam zadnych obaw przed nimi, nawet jakbym trafil na najwiekszego zlamasa w ich szeregach.

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, ryba napisał(a):

Moje doswiadczenia z Policja sa niemal idealne :) No coz, 25 lat temu nie udalo im sie odszukac mojego roweru, trudno. Spisywany wielokrotnie za alkohol w miejscu publicznym za gowniaka - zawsze kulturka, dowod, prosze wyrzucic, pouczenie bez mandatu.

Prowadze tez swoje zycie tak, ze nie mam zadnych obaw przed nimi, nawet jakbym trafil na najwiekszego zlamasa w ich szeregach.

No to dlaczego piszesz tak  "Mam nadzieje, ze z nowymi znakami i prawem dobiora sie do niego mocno" ?

W tym materiale żadnych znaków nie widzę i wątpię by audytor był tak głupi by nagrywać obiekty z takimi znakami. Jak na ten materiał wszystko jest legit a  policjant po 3 miesięcznym przeszkoleniu z cywila i po awansie po roku gówno wie.  

I kolejna sprawa, gościu chce wylegitymować audytyora bo twierdzi, "że nie wiem czy on nie jest osobą poszukiwaną". To już multum razy było jak brakowało policnatom do legitymowania...

Ten oficerek co gada to są totalne bzdury.

Podsumownie jest piękne dla tego policjanta.

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
W dniu 19.04.2025 o 14:20, ODIN85 napisał(a):

Audytor już zapowiedział że nie zamknie kanału po wprowadzeniu nowych przepisów i potwierdził że teraz nawet będzie więcej ciekawych materiałów:yuppie:

pieknie, nie moge sie doczekac dalszych odcinkow bolu dupy na forum XD

Cytat

Zrobił zdjęcie portu z mola w Brzeźnie. Przesłucha go policja

Internauta zrobił zdjęcie plaży z mola w Brzeźnie. Na dalekim planie widać zarys Portu Gdańsk. Teraz o swojej fotografii będzie opowiadał policji. To pokłosie nowych przepisów dotyczących zakazu fotografowania obiektów infrastruktury krytycznej, w tym portów, dworców czy lotnisk. Wszystko wskazuje na to, że cała akcja jest prowokacją, działania służb są jednak jak najbardziej na poważnie.

https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zrobil-zdjecie-portu-z-mola-w-Brzeznie-Przeslucha-go-policja-n202633.html

4017132-Cala-akcja-ze-zdjeciem-to-prowok

• Like 1