Skocz do zawartości

Demografia Polski - System Emerytalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Camis napisał(a):

Przedwczesne śmierci emerytów i niewydolność szpitali na skalę, jakiej nie znamy. Do tego likwidacja szkół, bankructwa firm, pracowanie Polaków do śmierci. To czarny scenariusz katastrofy, która w Polsce już się zaczęła.

Ja chciałbym napisać, że to co powyżej to nie jest dystopijny scenariusz czy też inne preppersowe pierdolenie o głodzie, chemtrailsach i innych lewoskrętnych witaminach. To jest coś co się już realnie dzieje.

Niech was nie zmylą darmowe leki dla ludzi 65+. To nie są nadmiernie nowoczesne leki. To określenie używane przez autora artykułu: cicha eutanazja, jest bardzo dobre. Będzie to stosowane, bo nie dajemy rady zbilansować systemu ochrony zdrowia, a pogorszenie ochrony dla młodej subpopulacji, aby móc ja utrzymać dla subpopulacji starej na obecnym poziomie, to pogłębienie zapaści demograficznej oraz kolejne zmniejszenie produktywności gospodarki. Ta katastrofa odbywa się już teraz, obecnie bilans jest interwencyjnie łatany albo ewentualnie nie jest i idzie to w zadłużenie placówek ochrony zdrowia. Czy da się być zadłużonym w nieskończoność, to jest warte rozważenia pytanie.

Im więcej nasprowadzamy ciapactfa i murzyństwa tym wybuch tego problemu będzie silniejszy, tym więcej będzie tych cichych eutanazji, jak już pojawi się ku temu jakiś pretekst, typu lokalna wojna czy kryzys finansowy, i zostanie podjęta polityczna decyzja, że puszczamy tę sprawę na żywioł przy tej okazji. Podwyższenie wieku emerytalnego i to natychmiastowe to jest rzecz, którą należy przeprowadzić. Czy obecny rząd jest się w stanie na to odważyć, każdy wie. Alternatywą jest życie w urojeniu. Ale krótsze życie niż do tej pory. No chyba, że znachory nas wyleczą.

Medycyna zrzutkowa, czyli wszystkie te "Józia tak bardzo chce żyć, choć ma raka i pięć innych chorób rzadkich, więc dej, dej, dej 5 milionów to pożyje 10 lat dłużej na wózku" pewnie będzie dalej funkcjonować, choć jest to bardzo nieracjonalne populacyjnie.

• Upvote 1
Opublikowano

Nie jest to wcale przesądzone jeżeli nie zostanie w sposób sztuczny wzmocnione. Bo Afryka ma także najkrótszą długość trwania życia oraz najwyższą śmiertelność dzieci. Jeśli się powstrzyma ich masową ekspansję poza Afrykę, a wybierze się ewentualnie tylko rodzynki z inteligencją adekwatną dla rasy białej i żółtej, to nie będzie tak źle.

Opublikowano (edytowane)

U nas zawsze musi być źle by później było trochę lepiej. Kobiety sobie lekką ręką przechodzą na emeryturę w wieku 60 lat. Kiedy to na świecie mówi się już o granicach rzędu 70-75. I co śmieszne u nas prędzej dojdzie do podwyższenia wieku emerytalnego dla mężczyzn niż wyrównania tego co mamy teraz. 

Po drugie nie oszukujmy się ten kto podwyższy wiek emerytalny ten utonie w sondażach bez żadnej szansy na wygranie kolejnych wyborów. Moim zdaniem obecna koalicja nie wprowadzi żadnych kontrowersyjnych reform typu pobór do wojska lub wyższy wiek emerytalny. 

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, lokiju napisał(a):

U nas zawsze musi być źle by później było trochę lepiej. Kobiety sobie lekką ręką przechodzą na emeryturę w wieku 60 lat. Kiedy to na świecie mówi się już o granicach rzędu 70-75. I co śmieszne u nas prędzej dojdzie do podwyższenia wieku emerytalnego dla mężczyzn niż wyrównania tego co mamy teraz. 

Po drugie nie oszukujmy się ten kto podwyższy wiek emerytalny ten utonie w sondażach bez żadnej szansy na wygranie kolejnych wyborów. Moim zdaniem obecna koalicja nie wprowadzi żadnych kontrowersyjnych reform typu pobór do wojska lub wyższy wiek emerytalny. 

Chciałbym żeby to PiS musiał podwyższyć wiek emerytalny. 

Ciekaw jestem jak wyborcy PiS by sobie to zracjonalizowali.

Opublikowano
35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Chciałbym żeby to PiS musiał podwyższyć wiek emerytalny. 

Ciekaw jestem jak wyborcy PiS by sobie to zracjonalizowali.

Na początek mogli by choć ten wiek zrównać tak jak to jest w cywilizowanym świecie. Powinni to zrobić natychmiast. Kobiety zawiodły :E w wyborach prezydenckich więc kara musi być.

Opublikowano
7 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Na początek mogli by choć ten wiek zrównać tak jak to jest w cywilizowanym świecie. Powinni to zrobić natychmiast. Kobiety zawiodły :E w wyborach prezydenckich więc kara musi być.

Przecież ten zły Tusk to zrobił :) 

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Niech zrobi ponownie. Do wyborów jeszcze trochę czasu jest - kobiety i tak zapomną, a mężczyźni docenią ;)

Przypominam o kombo w postaci podwyższenia wieku emerytalnego plus pobór. Ludzie już będą wiedzieli jak im podziękować. 

Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Gdzie niby docenią? Od razu stracą jakiekolwiek poparcie jeszcze mają :) 

Nie wiem w sumie. Konfiarze np dość mocno cisną zrównanie. Zresztą to zrównanie i podwyższanie było dość słabo wtedy komunikowane. Ogólnie PO chyba od zawsze nie potrafi pokazać, dlaczego dobrze robi.

Sam system to jakaś paranoja w ogóle, bo korzystają z niego praktycznie same kobiety. Te same, które już nie rodzą dzieci.

• Upvote 1
Opublikowano

Każde ugrupowanie oprócz Ugrupowania Posłu Brałnu będzie miało mój głos jeśli tylko pozwoli mi uwierzyć, że przeprowadzi podniesienie i zrównanie wieku emerytalnego. To się naturalnie musi odbywać stopniowo, nie można od razu na 70, bo faktycznie ludzie szału dostaną. Co roku dodać pół roku czy jakoś tak.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, adashi napisał(a):

Każde ugrupowanie oprócz Ugrupowania Posłu Brałnu będzie miało mój głos jeśli tylko pozwoli mi uwierzyć, że przeprowadzi podniesienie i zrównanie wieku emerytalnego. To się naturalnie musi odbywać stopniowo, nie można od razu na 70, bo faktycznie ludzie szału dostaną. Co roku dodać pół roku czy jakoś tak.

Tak było poprzednio w 2013 roku. Nic to nie pomaga :) 

• Upvote 1
Opublikowano

dostają szału bo widzą niesprawiedliwości systemu.

40-letkowie na emeryturze z wyższą emeryturą od dziadka pracującego 30-40lat w fabryce. 
czy osoby powiązane z polityką lub kościołem z kosmicznymi emeryturami

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak było poprzednio w 2013 roku. Nic to nie pomaga :) 

Nie do końca. Wtedy bardzo mocno zawiodła komunikacja. Generalnie w ogóle lachę położone na konsultacje społeczne i nie przygotowano odpowiednio gruntu pod tamte zmiany. Dało się to zrobić lepiej. 

Jakiś czas temu słuchałem fajnej audycji o zmianach zachodzących u Duńczyków i tam ten proces był zdecydowanie inaczej przygotowywany, a podwaliny pod podwyższenie wieku robiono już dawno temu. Dalej rzekomo nie obeszło się bez problemów, bo tematem mocno podnoszonym jest ciężar pracy. Pracownicy fizyczni mogą nie dawać rady doczekać do momentu przejścia na emeryturę.

Dania ma podobno jeden z najlepszych systemów w Europie, ale podkreślano, że wcale nie jest tak kolorowo, że klepnięto zmiany i koniec. Jakieś tam protesty i głosy niezadowolenia jednak istnieją, choć sam proces wdrażania zmian podobno był bardzo pieczołowicie przygotowywany. 

Opublikowano
42 minuty temu, Dimazz napisał(a):

dostają szału bo widzą niesprawiedliwości systemu.

40-letkowie na emeryturze z wyższą emeryturą od dziadka pracującego 30-40lat w fabryce. 
czy osoby powiązane z polityką lub kościołem z kosmicznymi emeryturami

Otóż to. Podnoszenie wieku emerytalnego? Tak, tylko że od dołu, poucinać w pizdu przywileje. Dla mnie żaden interes brać udział w umowie społecznej, kiedy z tej drugiej jej połowy nigdy nie będę miał szansy skorzystać. 

• Upvote 2
Opublikowano

Nie wygląda taka koncepcja na oko nadmiernie perspektywicznie. Raczej widzimy tu efekty covidu nałożone na trwałą tendencję.

To nie jest żaden szczególny punkt to średnie wynagrodzenie, większość ludzi zapewne nawet nie wie ile ono wynosi i jak jest wyznaczane.

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

@trepek

W nitce pojawił się ciekawy wykres i komentarz.

Moim zdaniem jest to warte dalszego badania ;) 

Korelacja /==/ Przyczynowość

Przeciętna para/małżeństwo ma dwójkę dzieci. Tak wynika z badań/statystyki.

Problem stanowi 50% ludzi, którzy nie mają nawet partnera.

Ogólnie łatanie demografii trochę mi przypomina proces odchudzania u większości ludzi, którzy robią to źle – skupianie się na jakichś trzeciorzędnych problemach (jedzenie do 18/brak mieszkań), zamiast na pierwszorzędnych (bilans kaloryczny/brak związków u młodych).