Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Co do 30fps. Tu jest za duży blur, a nie da się go edytować i zmienić. Ja nie lubię motion blura, tu 30fps czuć i widać jak kamera wolno się obraca, a te 60fps jest w porządku. Dodatkowo nie wygląda źle, bo gram na monitorze 1440p. W ostatnią grę co grałem w 30fps to FF16, tam edytowałem blura. 

Konsola bardzo gorąca podczas gry, mam w pokoju ponad 28C, nawet teraz z rana już mam tyle. Leje się ze mnie, konsoli nie odpalę. 

Jeśli gry się nie zacinają i wszystko działa dobrze, to nie przejmowałbym się tym, że konsola jest gorąca, sama się wyłączy, jeśli osiągnie zbyt wysoką temperaturę.

Edytowane przez DITMD
Opublikowano (edytowane)

Po 1 zauważyłem, że po graniu w DS2 jest trochu cieplejsza, gorąca jak napisałem, niż po poprzednich grach w jakie grałem, ale wtedy też nie było takiej temperatury, była niższa i temp w pokoju była inna. 

Po 2 nie słychać wentylatora w konsoli by wchodził na większe obroty, mimo, że jestem głuchy jak wiecie, to jak przyłożyłem ucho to nawet nie wydawało mi się żeby wentylator specjalnie buczał ba wył wkurzony, że musi tak mocno pracować, bo taka jest wysoka temperatura.

Jak widać na zdjęciu, konsola jak nie używana jest otulona tym samym czym była w pudełku zapakowana. Jak gram to konsolę odsuwam od ściany, żeby nikt mi nie marudził, że jeszcze blokuję jakiś przepływ powietrza. Wszystko jest elegancko zrobione. 

Po 3 z kompem który jest pod biurkiem nie ma problemów, karta ma zrobione uv, w Wukongu na maks detalach z maks RT karta rzadko kiedy miewa 60C, proc też nie jest zbytnio gorący. Jak grałem w Death Stranding Directors Cut przy 144fps, to karta nawet wyłączała wentylatory, nie raz widziałem jak wentylatory gasną(LEDy), a po chwili się świecą gdy się odpalają. 

Teraz wróciłem od kuzyna, byłem na rowerku u cioci na wsi po jajeczka, sałatę itp. Pokój tak wygląda jak na zdjęciu.

IMG_20250627_134641527_HDR.jpg

IMG_20250627_134656995.jpg

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Ale widzę, w czym teoretycznie może być problem, konsola stoi dosyć blisko okna, zakładam ze słońce na nią nie pada, ale konsola być może chłodzi się gorącym powietrzem z zewnątrz i dlatego się grzeje.

• Upvote 1
Opublikowano

A to na pewno, najcieplejsze miejsce w pokoju. Mam podobnie z PC, stoi przy oknie i mimo rolet to jak zabierze się do pracy od razu robi się piekarnik. A jak słońce świeci bezpośrednio to nie ma zmiłuj.

Niech sobie zamontuje takie z folią odbijającą światło po jednej stronie.

Opublikowano (edytowane)

Z drugiej strony od zachodu, temp na zewn 26C, nie ma takiego mocnego słońca, raz się pojawia raz chowa się za chmurami. Pokój jest nagrzany, rolety zasłonięte, ale wiadomo takie coś wiele nie daje. wieczorem otworzę okno, zostawiam na noc, rano zamykam. Nigdy nie otwieram okna przy słońcu. 

Rok temu, dwa lata temu było to samo, to jest blok, a nie cegła jak u cioci na wsi, gdzie siedzisz i nie czuć tego upału na zewn. 

Konsolę odsuwam od ściany, ma wystarczająco miejsca, jak nie używam zasłaniam ją, bo mam kotka to żeby kłaki się nie dostawały, jak gram to ma odpowiednio dużo miejsca na wywiew, ale przy takim nagrzanym powietrzu to konsola będzie cieplejsza niż normalnie, tak jak wspomniał @Kadajo

Rok temu mało co grałem na konsoli w lecie przez te temperatury, na kompie to mogę np odpalić wyższe obroty wentylatorów na karcie, obudowie to nie problem, ale tutaj w ten sposób "oszczędzałem" konsolę. 

Gra nic nie ścina, nic nie zamula, zero błędów- wyjścia do menu, gra działa, tylko co jakiś czas przykładałem rękę sprawdzić jakie bucha powietrze i było one cieplejsze, gorętsze niż zwykle, ale mamy inny "klimat" na dzień dzisiejszy, 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tutaj nawet wielkość pokoju będzie miała znaczenie. Im mniejszy, tym szybciej będzie się wszystko gotować jak temperatura powietrza zacznie rosnąć.

Na oko ma mniej niż 10m. Piekło w lato masakryczne.

Opublikowano (edytowane)

Mam mieszkanie 35.7m2 :E na 2 piętrze, to pokój nie może mieć za wiele metrów, a gdzie kuchnia, łazienka i drugi pokój? W zimie jest na tyle ciepło, bo nie ma takich mocnych zim, że nie włączam w ogóle grzejników, w pokoju nie włączę, bo mam kompa przy nim, nie mogę ustawić go np przed biurkiem bo kotek wykorzystywał go jako pomoc przy wskakiwaniu na biurko, lepiej nie ryzykować wibracji jak się komp potrafił poruszyć podczas gdy kot gwałtownie na niego wskakiwał. 

@galakty Corsair K68 chyba jakoś tak. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

No to jedynie współczuć, bo wiele z tym nie zrobisz poza lepszymi roletami i wentylatorem/cyrkulatorem który ruszy po prostu powietrze :( 

Ja mam większy pokój i zdycham latem bo dobija do 25-26 stopni, ale mieszkałem kiedyś przy 33 i przeżyłem :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Wczoraj grałem kilka godzin, konsola nie zaliczyła wyłączenia, gra nie crashowała, nic nie zamula, jedynie jak wspomniałem buchało cieplejsze powietrze z konsoli, a wentylator nie buczał, nie słyszałem żeby chodził za głośno, głośno to było jak działał czytnik płyt podczas instalacji gry, kiedy zakończył instalowanie nastała cisza. Podłączę głośniki do zewn usb SB live by mieć aparaty słuchowe i wtedy się przekonam czy wentylator chodzi głośno, wczoraj jak grałem w słuchawkach to wtedy nic nie słyszę- wtedy jestem bez aparatów, ale ubrałem je by odsłuchać konsolę i nic złego nie było z wentylatorem. 

Kicia nadal leży rozwalona na biurku, nie dziwota mieć takie futro i mieszkać w takich warunkach cieplarnianych. :E Mam też wentylator pokojowy, ale nie włączałem, trzeba będzie go wyciągnąć. 

Opublikowano

27,6 to ja mam teraz w pokoju, a w zeszłym tygodniu przez 3 dni pod rząd miałem powyżej 31 stopni. I za chwilę znowu będę miał, bo nadchodzi kolejna fala upałów.

A komp jak był cichy i chłodny, tak nadal jest. Nie wiem jak to możliwe, bo ja umieram tutaj w tym upale i i zaduchu, a w FFXVI jak tydzień temu było maksymalnie 60 stopni, tak nadal 60 stopni jest. 

Opublikowano

To masz jakąś technologie z przyszłości gdzie komputer chłodzony powietrzem zewnętrznym nie zmienia temperatury, pomimo że powietrze w pomieszczeniu jest wyraźnie cieplejsze.

No chyba ze ty masz 31 stopni zawsze w pokoju wtedy ma to sens :E

Opublikowano

Z kompem nie mam problemu jak to pisałem, mowa o konsoli gdzie poczułem cieplej z konsoli i tyle. 

Rozebrałem konsolę- ściągnąłem dolny i górny panel, by zobaczyć jak to wygląda, dół praktycznie w 99% czysty, jakieś lekkie zabrudzenia, nic nie zapchane, zero kłaków. Jeśli chodzi o górę, to tu zero kłaków, ale już widać np łopatki wentylatora, że osiadł kurz i lekko zabrudzona góra w około wentylatora, nic nie blokuje powietrza podczas jego wypychania z konsoli, przeczyściłem te łopatki wentylatora z kurzu i tyle, więcej nie ma nic do roboty, bo jest czysto. Pewnie przez to, że konsola "otulona" plus mało używana, to praktycznie nie ma kurzu.  

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
31 minut temu, Element Wojny napisał(a):

27,6 to ja mam teraz w pokoju, a w zeszłym tygodniu przez 3 dni pod rząd miałem powyżej 31 stopni. I za chwilę znowu będę miał, bo nadchodzi kolejna fala upałów.

A komp jak był cichy i chłodny, tak nadal jest. Nie wiem jak to możliwe, bo ja umieram tutaj w tym upale i i zaduchu, a w FFXVI jak tydzień temu było maksymalnie 60 stopni, tak nadal 60 stopni jest. 

Poniżej 20,wieje i pada:yuppie:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

wieje i pada

Dziękuję Ci dobry człowieku, poleciał like:thumbup: Chociaż na te 5min przywołałeś deszcz, był i już go nie ma:o  Otworzyłem okno i kot łazi po parapecie i muszę pilnować :E

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Jak planujesz zostać w tym mieszkaniu dłużej zakładaj klimę. Jeden split na takie małe mieszkanie wrzucasz w korytarz + jakieś rolety na okna i będziesz miał bajkę w lecie. A prundu wcale to nie żre nie wiadomo ile, szczególnie, że korzystasz z tego głównie przez ~3 miesiące lata w te wybrane najcieplejsze dni.

Ja już nie wyobrażam sobie życia bez klimy. W domu chce odpocząć, kiedyś mieszkałem przez ~2 lata na 3 piętrze w płycie, hardcore w lecie. Piekarnik włączysz, kuchenka, komp +TV itd. i piekarnik na całej chacie, bo nie dość że dogrzewa z zewnątrz to jeszcze samemu się grzeje od środka.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2