Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.05.2025 o 11:29, Kadajo napisał(a):

Uwierz ze game pass to nie jest przypadek i będzie jeszcze drożej, ale nie myśl ze GP będzie tez ciągle za 50zl. Myślę ze za góra 3 lata będziesz płacił już 3x tyle.

Ale spoko, ja kiedyś tez myślałem ze GP to super sprawa ;)

Drożej będzie na pewno, jeszcze się nie zdarzyło, żeby było z czasem taniej. :E Natomiast o tym jak ten Gej Pass niszczy branżę i ile to on "zaraz" będzie kosztować, słyszałem już rok temu. I dwa lata temu. I w zasadzie trzy też. ;) Jasne, póki jest alternatywa wszystko gra, ale nie podzielam wiary w czarny scenariusz, że nagle się skończą "złote czasy". Co dokładnie miałoby to spowodować? Usługa jest na rynku prawie 8 lat i bardzo przypomina właśnie platformy streamingowe. Tam były wzrosty cen razy trzy na przestrzeni 3 lat? Branża filmowa przez to upadła? Cena będzie rosnąć, to naturalna kolej rzeczy, ale Microsoft raczej zdaje sobie sprawę z tego, że są pewne granice. Tak jak przy Netfliksach, Maksach i innych serwisach. A i powinien również pamiętać, po turbo aferze z Xboksem One, jak się kończy pazerność.

Rozumiem obawy związane z takimi sposobami dystrybucji, ale zalety moim zdaniem zdecydowanie przeważają. Nie przekonuje mnie tłumaczenie, że to źle rokuje na przyszłość. Pirackie kopie rokują dobrze? Steam, gdzie gry w zasadzie nie są twoją własnością? Używki na konsolach, gdzie po przejściu gry możesz ją opchnąć komu chcesz? Branża od dawna jedzie na takich rozwiązaniach i jakoś nadal się rozwija. Abonamenty to naturalna ewolucja, czy się to komuś podoba czy nie. Na co tutaj dokładnie narzekać, z perspektywy gracza? Nowe gry pozostają na platformie na tyle długo, że każdy zainteresowany ogra to na spokojnie 5 razy. W dobie słabej dostępności wersji demonstracyjnych i wydawania bubli (niezależnie na jakiej płaszczyźnie), można relatywnie tanio przetestować sobie produkcję i podjąć decyzję czy warto docenić twórców pełną kwotą. Tak zrobiłem choćby z Clair Obscur, bo to był jednak tytuł niepewny, pochodzący od nieznanego producenta. Zobaczyłem co miałem zobaczyć i kilka dniu później kupiłem pełniaka, chcąc wesprzeć ekipę, która w tych dziwnych czasach potrafiła zrobić coś oryginalnego i nie obarczonego "postępowością". Zwłaszcza że to, mimo wszystko, częściowo byli pracownicy Ubisoftu.

Można spierać się o to jak branża będzie wyglądać w przyszłości, ale jeśli za niecałe 50 zł miesięcznie (to nie jest wygórowana kwota jak na standardy branży, nie czarujmy się), idzie ograć Indianę Jonesa, Clair, Dooma czy remaster Obliviona, wymieniając tylko ostatnie głośne gry, to moim zdaniem nie jest zły deal. Wręcz przeciwnie. Oczywiście jak ktoś woli kupować w ciemno za pełną cenę, lub czekać na obniżkę minimum rok lub dłużej, droga wolna.

Nowego Dooma sprawdzę na dniach. Nie oczekuję zbyt wiele, zwłaszcza że obecnie nie mam nawet nastroju na strzelanki.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Plucie na Assassyna Shadows, że nudny i wtórny a tymczasem HURR DURR DOOM NOWY WSPANIAŁY, a to przecież ZNOWU tępe jak przecinak strzelanie do hord przeciwników na małych arenach.

Porównujesz niebinarnego murzyna do kultowego Doom Sleyera który jest znaną i kultową postacią która jest z z nami 32 lata. :E  :boink:

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Czemu ma być zepsuty? Jakie były tak zostawiłem i nic nie zmieniałem. 

Masz normalnie w opcjach. (Stary najnowsze gra sama pyta o nie)

Mam na szaro.

Dobra po włączeniu misji już dostępny.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano
3 godziny temu, Stjepan napisał(a):

Chaos i mielenie przeciwników tym co się ma pod ręką to normalne w Doomie, tylko Doom 3 był inny był horrorem, dlatego mi się nie podobał, w tego pewnie zagram, jak cena spadnie.

Za klasycznymi Doomami nie przepadałem, zawsze wolałem Quake'a, zanim nie zagrałem w Doom 3. Zmiana koncepcji na horror właśnie była dla mnie dobrą zmianą i fajnie jakby powstała część w tym stylu.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

No jak można nie zauważyć ze z obrazem jest coś nie tak :smiech:

Jak ktoś nie widział poprawnego HDRu to owszem, a jak przeszedł z LCD to i tak skopany HDR będzie robił robotę :D 

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Jak ktoś nie widział poprawnego HDRu to owszem, a jak przeszedł z LCD to i tak skopany HDR będzie robił robotę :D 

No ale jak HDR wygląda gorzej niż SDR to chyba nie trzeba mieć fakultetu z dziedziny obrazu żeby stwierdzić ze coś jest nie halo :E

Wiem wiem, za dużo wymagam :D

@PiPoLiNiO wiesz co masz poprawić, naprawdę przeginasz palnik :D

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No ale jak HDR wygląda gorzej niż SDR to chyba nie trzeba mieć fakultetu z dziedziny obrazu żeby stwierdzić ze coś jest nie halo :E

Wiem wiem, za dużo wymagam

Żeby ludzie mieli chociaż poprawnie SDR skalibrowany.... :E 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Żeby ludzie mieli chociaż poprawnie SDR skalibrowany.... :E 

Wiesz nie mowie ze ma być obraz od linijki ale jak gamma nagle jest 1.5 to widac to nawet z zamkniętymi oczyma.

Po to są te standardy żeby się ich trzymać.

electronics-10-01959-g001.thumb.png.86f0ae0985713ac5822d71921b9d4593.png

Co innego jak ktoś świadomie ustawia sobie jakiś tam obraz pod siebie.

Zastanawia mnie dlaczego z HDR'em w grach jest ciągle tyle problemów.

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Zastanawia mnie dlaczego z HDR'em w grach jest ciągle tyle problemów.

HDR na Windows to jest jedna wielka porażka, praktycznie każda gra cierpi na jakiś problem. Już pomijam to że trzeba ręcznie włączać HDR przed graniem w HDR.... 

Opublikowano

Implementowac to w teori oni HDR potrafia bo Eternal mial bardzo dobry HDR.  Pewnie kilka latek i to naprawia ;)

1 minutę temu, galakty napisał(a):

Już pomijam to że trzeba ręcznie włączać HDR przed graniem w HDR.... 

Sa gry gdzie wlacza sie HDR bez windowsa wiec jak widac, mozna to zaimplementowac na poziomie gry. Tylko trzeba chciec :D 

Opublikowano

No i mamy Dooma w stylu Coda. Gra jest bardzo filmowa:thumbup:

Śmiga bez zająknięcia do tego świetny hdr po fixie:thumbup:

Jedyny minus to muza w gamepleyu która jest nijaka. W filmikach to sztos.

Polski dubbing trochę cichy ale ujdzie.

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

HDR na Windows to jest jedna wielka porażka, praktycznie każda gra cierpi na jakiś problem. Już pomijam to że trzeba ręcznie włączać HDR przed graniem w HDR.... 

Straszne że trzeba 3 razy kliknąć;D

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Sa gry gdzie wlacza sie HDR bez windowsa wiec jak widac, mozna to zaimplementowac na poziomie gry. Tylko trzeba chciec :D 

Wyjątki niestety :/ 

6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Straszne że trzeba 3 razy kliknąć;D

I pamiętasz za każdym razem? W każdej grze masz HDR? Serio mamy 2025 rok, AI wszędzie a nie potrafią tak banalnej zmiany zrobić?