Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Tankietka napisał(a):

Akurat "fabułę" Eternal uważam za kompletnie wymuszone, niepotrzebne, żałosne, kiczowate grafomaństwo które wprost niszczy dziedzictwo Doom Slayera.

Co ty bredzisz xD Fabuła była świetna i poruszała ciekawe tematy, historie najsilniejszych przeciwników z jakimi kiedykolwiek musiał się zmierzyć główny bohater.

11 godzin temu, Tankietka napisał(a):

Magia Dooma zabita z tym szczegółowym (ale głupawym) tłumaczeniem niemal każdego aspektu piekła i demonów

Postawili na bardzo ciekawą fabułę i szczegółowe wyjaśnienie jak działa piekło i co robi z ludźmi.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Misticzx napisał(a):

Co ty bredzisz xD Fabuła była świetna i poruszała ciekawe tematy, historie najsilniejszych przeciwników z jakimi kiedykolwiek musiał się zmierzyć główny bohater.

Postawili na bardzo ciekawą fabułę i szczegółowe wyjaśnienie jak działa piekło i co robi z ludźmi.

Znaczy skoro się już bawimy w takie gówniarstwo w stylu "twoje zdanie to bredzenie" to pobawię się podobnie. Musisz byś szalenie niedoczytany i o niskich horyzontach filmowo-książkowych skoro taki przaśny kicz nazywasz "świetną fabułą". Raczej głupkowate, niepotrzebne wodolejstwo wykonane w archaicznym stylu 1500 notatek ni w pięć, ni w dziewięć, ni w pistolety. Wprost lol normalnie.

"Doom Eternal ma świetną fabułę" by Misticzx xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Doom to nie Silmarilion. Wystarczy wiedza, że pojawił się mityczny, owiany mgłą tajemnicy madafaka nie wiadomo do końca skąd który zagroził piekłu. Tyle, a nie rozkminianie każdego ziarenka piasku. Serio dla mnie Doom Eternal ograbił serię Doom tego magicznego niedopowiedzenia i aury tajemnicy. Tak do bólu chcieli wszystko wytłumaczyć i umiejscowić w sztywnych ramach świata przedstawionego.

Zostaję w teamie niedopowiedzianego Doomguy'a, ewentualnie Doom Slayer'a z odsłony z 2016 gdzie jeszcze istniała mgła tajemnicy. Doom Eternal to fabularna abominacja gdzie wiele notatek to jakby nastolatek sobie pisał pierwsze opowiadanie s-f, tam bardzo mhhroczny, zbuntowany, rysujący na akapitach "pentogromy".

Edytowane przez Tankietka
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Misticzx napisał(a):

xD

Bardzo ciekawą? Przecież to brzmi jak fanfic pisany przez uczennicę 6kl sp na lekcji religii. Ale taką mroczną uczennicę co słucha Nergala i pije kawę jak mama nie patrzy. 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, Tankietka napisał(a):

Musisz byś szalenie niedoczytany i o niskich horyzontach filmowo-książkowych skoro taki przaśny kicz nazywasz "świetną fabułą".

Ale typie, ta fabuła jest świetna jak na "Doom", a nie ogólnie jak na gry komputerowe.

Było widać że twórcy chcieli zrobić coś ciekawego fabularnie (a nie tylko walki dla walk) i zrobili.

Oczywiście nie zmuszam ciebie żebyś tak uważał. Nie traktuj mojego postu w taki sposób.

dla mnie Doom Eternal ograbił serię Doom tego magicznego niedopowiedzenia i aury tajemnicy.

Niech będzie dla ciebie, bo oceny wśród graczy są jednoznaczne. Doom Eternal prawie nie ma krytyki, więc takie wyjątki jak ty niewiele zmienią w ogólnej ocenie wśród graczy.

Tak do bólu chcieli wszystko wytłumaczyć i umiejscowić w sztywnych ramach świata przedstawionego.

Tak, chcieli wszystko wytłumaczyć i opisać żeby gra była ciekawsza, a nie tylko super bohater który wszystkich pokonuje, a cała reszta się nie liczy.

2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przecież to brzmi jak fanfic pisany przez uczennicę 6kl sp na lekcji religii.

Widzę że nawet nie ma sensu wchodzić w dyskusję z tobą na tak niskim poziomie.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Misticzx napisał(a):

Niech będzie dla ciebie, bo oceny wśród graczy są jednoznaczne. Doom Eternal prawie nie ma krytyki, więc takie wyjątki jak ty niewiele zmienią w ogólnej ocenie wśród graczy.

Aż wkleiłem zagadnienie do AI by sprawdzić czy to tylko ja czy jednak głosy są podzielone. To co AI wypluło:

Cytat

Gra zebrała sporo negatywnych ocen za radykalną zmianę sposobu opowiadania historii.

Oto główne punkty krytyki wymierzone w scenariusz Doom Eternal:

1. Zbyt dużo ekspozycji i przerywników

Przerwy w akcji: Gra z 2016 roku pozwalała ignorować fabułę; Eternal zmusza do oglądania filmów przerywnikowych.

Przeładowanie tekstem: Uniwersum (lore) zostało rozbudowane do absurdalnych rozmiarów w znajdowanych notatkach.

Gadatliwi wrogowie: Antagoniści wygłaszają długie, patetyczne monologi, co nudzi zamiast budować napięcie.

2. Zniszczenie tajemnicy wokół Slayera

Odrarcie z mitu: Pokazanie twarzy Slayera i jego przeszłości zniszczyło aurę tajemniczego „żywiołu zniszczenia”.

Zwykły śmiertelnik: Retrospekcje i dialogi sprowadziły legendarną postać do roli żołnierza, który po prostu dostał supermoce.

Baza wypadowa: Twierdza Zagłady (Fortress of Doom) sprawia, że Slayer wygląda jak superbohater z komiksu, a nie bezwzględny łowca.

3. Zmiana klimatu z Sci-Fi na High Fantasy

Kosmiczne elfy: Wprowadzenie rasy Maykr i anielskich motywów zmieniło brutalny, industrialny klimat w operę mydlaną fantasy.

Utrata unikalności: Zamiast unikalnego miksu korporacyjnego cyberpunku i Piekła, dostaliśmy generyczne zamki i starożytne cywilizacje.

Złamanie zasady „pokaż, nie opowiadaj”: Gra każe nam wierzyć w potęgę organizacji i ras, których wcześniej w ogóle nie sygnalizowano.

4. Niespójność i dziury fabularne

Brak mostu między parami: Gra zaczyna się w momencie, gdy Ziemia jest już niemal zniszczona, całkowicie ignorując zakończenie Doom (2016) i cliffhanger z Samuelem Haydenem.

Chaos chronologiczny: Gracz wrzucony jest w środek wydarzeń bez jasnego wyjaśnienia, jak Slayer zdobył swoją twierdzę i skąd wzięły się nowe zagrożenia

Czyli chyba nie tylko ja. Jak najbardziej przyjmuję do wiadomości, że opinie są podzielone, ale raczej nie jednostronne.

Ale tak czy siak grę olałem po 11h, głównie nie ze względu na kiczowatą fabułę a przez przekombinowany o kiepskim feelingu model strzelania. Może jak się podkręci odpowiednio bronie i już wszystko wie, kto gdzie wyskoczy, jaką broń używać to dobrze to wszystko wygląda na filmikach. Dla mnie to jednak była mało soczysta pykanina wymuszająca z góry rozwiązania (szczególnie potrzebne na wyższych poziomach trudności na których gram). No i same bronie mocno osłabione względem rzeźnickiego Doom 2016.

Opublikowano
32 minuty temu, Misticzx napisał(a):

Ale typie, ta fabuła jest świetna jak na "Doom", a nie ogólnie jak na gry komputerowe.

Było widać że twórcy chcieli zrobić coś ciekawego fabularnie (a nie tylko walki dla walk) i zrobili.

Oczywiście nie zmuszam ciebie żebyś tak uważał. Nie traktuj mojego postu w taki sposób.

Tak, chcieli wszystko wytłumaczyć i opisać żeby gra była ciekawsza, a nie tylko super bohater który wszystkich pokonuje, a cała reszta się nie liczy.

Widzę że nawet nie ma sensu wchodzić w dyskusję z tobą na tak niskim poziomie.

Typie, ale eternal zebrał dużo krytyki. W czasie premiery wiele osób narzekało na elementy platformowe i prześmiewczo nazywali grę "Mario eternal" itp., na opowiadanie historii też sporo osób narzekało. Niemniej odbiór eternal był generalnie dobry, nie ma wątpliwości, że gra została dobrze przyjęta i odniosła sukces. 

The dark ages to inna para kaloszy - https://80.lv/articles/doom-the-dark-ages-has-reportedly-sold-less-than-1-million-copies

Nie dość że flip to jeszcze jest to najgorzej przyjęta gra z serii nowych doomow. 

A historia nie jest dobra nawet jak na dooma, jest po prostu tandetna. 

Opublikowano
Godzinę temu, Tankietka napisał(a):

Aż wkleiłem zagadnienie do AI by sprawdzić czy to tylko ja czy jednak głosy są podzielone. To co AI wypluło:

AI udziela ci takich odpowiedzi jakie chcesz zobaczyć (minimalna zmiana pytania i już całkiem inna odpowiedź). Poza tym zawsze są głosy podzielone, ale w tym przypadku 80-90 procent pozytywnych, a 10-20 procent negatywnych 

Godzinę temu, Tankietka napisał(a):

Ale tak czy siak grę olałem po 11h,

To jeśli przerwałeś granie w Doom Eternal, to nic dziwnego że masz taką opinię jaką masz.

Na początku ta gra wcale świetna nie była.  Dopiero później się rozkręcała i stawała coraz ciekawsza. Do tego miała 2 świetne dodatki. Zawsze należy grę oceniać łącznie z nimi.

Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

eternal zebrał dużo krytyki.

Kilkanaście procent nie w pełni zadowolonych graczy to niewiele krytyki. Oceny są jednoznaczne czyli od 8/10 do 9/10.

Te elementy platformowe to oczywiście fakt, ale irytowało i sprawiało trudność tylko na początku gry. Potem się nawet podobało.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Misticzx napisał(a):

To jeśli przerwałeś granie w Doom Eternal, to nic dziwnego że masz taką opinię jaką masz.

Na początku ta gra wcale świetna nie była.  Dopiero później się rozkręcała i stawała coraz ciekawsza. Do tego miała 2 świetne dodatki. Zawsze należy grę oceniać łącznie z nimi.

Aż takim masochistą nie jestem by po przejściu ok 40-50% gry nadal w nią grać jeśli mi się nie podoba i męczę się tymi kapiszoniakami. Tym bardziej jeszcze DLC dokupować xd

40 minut temu, Misticzx napisał(a):

AI udziela ci takich odpowiedzi jakie chcesz zobaczyć (minimalna zmiana pytania i już całkiem inna odpowiedź). Poza tym zawsze są głosy podzielone, ale w tym przypadku 80-90 procent pozytywnych, a 10-20 procent negatywnych 

Komuś całościowo gra mogła się podobać a fabuła niekoniecznie. Ciężko to procentowo ująć. 80-90% na plus ale w tym może być -30% dla fabuły co ostatecznie nie przesądza by dać negatywa całościowo.

Opublikowano

Tankietka rację ma i basta. Dodawanie tandetnej fabuły i wykładanie wszystkiego na ławę to odzieranie tego uniwersum z tajemnicy. Niektórych rzeczy lepiej po prostu nie dopowiadać do końca, bo niszczy się tą delikatną mgiełkę epickości.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.07.2026 o 20:56, Ryszawy napisał(a):

wykładanie wszystkiego na ławę to odzieranie tego uniwersum z tajemnicy. Niektórych rzeczy lepiej po prostu nie dopowiadać do końca, bo niszczy się tą delikatną mgiełkę epickości.

Właśnie uważam że czym więcej wiemy tym lepiej. Dobra gra powinna mieć wyjaśnione kim jest bohater, skąd się wziął i po co walczy. Dlatego duży plus za fabułę nowych gier z serii Doom.

Edytowane przez Misticzx
Opublikowano (edytowane)

Ale to DOOM jest, tu latasz z podręcznym arsenałem i wycinasz w pień tysiące piekielnych pomiotów. Naprawdę chcesz wiedzieć co o tym myśli prezydent piekła? Czy Cyberdemon miał kolegów z którymi spotykał się w piątki w klubie? Czy Baron of Hell był prawdziwym baronem, miał majątek, ziemie i podwładnych? Czy Impy miały żony?

Jeżeli chcesz zrobić fabułę do takiej legendarnej, jakby nie patrzeć, gry, to ona po prostu musi być EPICKAAAA!!! Czyli świetnie pomyślana i napisana. O co naprawdę trudno. Albo podana w tak nieoczywisty sposób jak w grach FromSoftware. A nie jakieś gówniane fanfiki dla nikogo....

Ja tego nie potrzebuję, a grałem za gówniaka w Dooma, który miał instalkę na paru dyskietach i chodził kiepsko na 386 DX.

Edytowane przez Ryszawy
  • Upvote 1