Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages - PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście to wszystko wina graczy, Micro$lop jest niewinny, oni tylko prowadzą redukcje żeby w exelu się zazieleniło, to wszystko wasza wina bo w 93r nie kupiliście Dooma :lol2::rotfl:
No gościowi już grubo odwaliło, przecież 1/3 gry była rozdawana ZA DARMO w dystrybucji Shareware, a jak chciało się przejść całą grę to trzeba było ją zamówić listownie w id software, to raczej nie brzmi jak przepis na sukces a jednak pierwszy Doom był ogromnym sukcesem jak na tamte czasy i to dzięki tej grze PCty stały się głównym obiektem pożądania komputerowych graczy, kto wie, gdyby nie Doom to może dzisiaj siedzielibyśmy wszyscy na Amigach ;)

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, sideband napisał(a):

Tylko ich ostatnie znany tytuły wcale nie były dobre.

Przecież ten ostatni Doom i ostatni Wolf to kupsztale ;) 

Mogli wejść w nowego Quake ;) 

Ani silnik wibitny ani gry nieczego nie urywały 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, sideband napisał(a):

Tylko ich ostatnie znany tytuły wcale nie były dobre.

Przecież ten ostatni Doom i ostatni Wolf to kupsztale ;) 

Mogli wejść w nowego Quake ;) 

Wolf tak,Doom nie.

Opublikowano

Nie wiem o jakim Wolfie wy tam piszecie, ostatni przy którym pracowało id Software to był chyba Return to Castle Wolfenstein, albo Enemy Territory, te ostatnie robiło MachineGames i Arkane Studios.
Ostatnio chyba robili same Doomy, które notabene były całkiem nieźle oceniane na Metacritic 85/88/85, widziałem większe "kupsztale".

Zgubiło ich to, że po raz trzeci z rzędu zrobili Dooma, ileż można to ciągnąć, wiadomo że jakby zrobili Quaka to by było większe zainteresowanie.

Opublikowano

Wszystkich zadowolić się nie da.

Ale prawda taka ze DOOM 2016 o Eternal to solidne produkcje i maja uznanie graczy.

Dark Ages jest inne, ale jestem zaskoczony ze w sumie nadal jest to DOOM.

Rozgrywkę można bardzo precyzyjnie dostosować pod siebie:

Za wolno ? Przyspiesz rozgrywkę.

Za wolne pociski ? Przyspiesz je.

Za mały damage ? Zwiększ go.

Za łatwe parowanie ? Zmniejsz okienko czasu.

Opublikowano

Powiedzmy szczerze, bo mimo że obiektywnie Doom Eternal jest lepsze niż Doom The Dark Ages (ciekawsza zarówno fabuła, mądrzejszy poziom trudności jak i dużo większe emocje podczas gry), to nadal ta druga jest bardzo dobra. Skończyłem obie w całości czyli w 100 procentach, bo wykonałem i znalazłem wszystko co tylko było można.

Teraz tylko ciekawi mnie ten dodatek. Jak będę miał czas to muszę go przejść.

Opublikowano

Mi się tak średnio podoba dodatek i dark ages samo w sobie. Doom to dla mnie zawsze był klimat marsa/przyszłości a w tych grach jest taki dziwny vibe "jaskiniowej technologii". Koleś w kolczudze popierdala z karabinem plazmowym waląc między seriami morgenszternem w czerep. 

Poza tym dzida. Tarcza była miłą odmianą ale dzida sprawia, że ten dodatek gameplayem jest między eternalem a dark ages. 

Opublikowano

https://www.ppe.pl/news/417788/tworcy-doom-the-dark-ages-przetrwali-rewolucje-w-xboksie-id-software-uspokaja-fanow.html

"Po restrukturyzacji, id Software wróciło do rozmiarów, w których stworzono reboot Dooma z 2016 roku. Ważniejszą informacją jest jednak zapewnienie, że nowe gry będą nadal powstawać, autorskie technologie wciąż będą rozwijane, a fani mogą liczyć na spotkanie zespołu na nadchodzącym QuakeConie."

Opublikowano
W dniu 10.07.2026 o 12:14, ODIN85 napisał(a):

A może jednak jest skoro podstawka nawet dubbing miała.

Poniekąd to idiotyczne że podstawka miała nawet polski dubbing, a teraz nic i wszystko po angielsku. Aż taki niewypał sprzedażowy ta gra? To może fanowskie napisy będą czy coś.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zastanawiałem się nad zakupem, ale jak widzę ile śmieciowych informacji i kolorków nasrane jest na ekranie w czasie walki, to aż się odechciewa i te bronie zasłaniające czasem połowę ekranu ... dramat :kwasny:

Edytowane przez PaVLo
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Doom Eternal był przekombinowany i niejako wymuszał kiedy jakiej broni używać by szybko wyeliminować rywali i dostać ammo, hp i armora. Nie było tam rzeźnickiej, soczystej wolności jak w Doom 2016. Nie czułem w Eternal funu ze strzelania, bronie były za słabe i jeszcze jakieś głupawe poboczne aktywności zabij rywali na czas xD

Każdy też narzekał na sekcje zręcznościowe, a mi się podobały bo były odskocznią od rąbanki gdzie feeling strzelania kompletnie mi nie leżał. 

Nie chce mi się wierzyć, że DOOM: The Dark Ages (nie grałem) może być gorszy niż Eternal. 

Doom 3 to dla mnie nie Doom i w sumie na dłuższą metę bywał nudnawy z tymi wyskakującymi pojedynczo rywalami. A sama interaktywna eksploracja nie była na tyle rozbudowana, zajmująca by równoważyć senniejsze sekcje. Rywale byli za słabi a ammo jednak na tyle dużo by to stało blisko survivala. Taka nijaka gierka trochę ; d

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
38 minut temu, azgan napisał(a):

@PaVLo

Nie polecam, 2016 i Eternal były lepsze ale i tak takiego klimatu jak Doom 3 już nie będzię 

Sam przygodę z Doom skończyłem właśnie na tej części z 2016r, a te obecne to mi jakiegoś fortnite przypominają, a nie ciężką i klimatyczną rozgrywkę, a Doom 3 był tym co powinno być kontynuowane w kolejnych częściach.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tankietka napisał(a):

Nie czułem w Eternal funu ze strzelania, bronie były za słabe i jeszcze jakieś głupawe poboczne aktywności zabij rywali na czas

Te poboczne aktywności były rewelacyjne i mam tu na myśli głównie te Wyzwania Bram Slayera po zdobyciu kluczy.

Poza tym Eternal miało po prostu świetną fabułę (jak na serię Doom), czyli wyraźnie lepszą niż ta ostatnia gra.

2 godziny temu, Tankietka napisał(a):

Nie chce mi się wierzyć, że DOOM: The Dark Ages (nie grałem) może być gorszy niż Eternal. 

Tak, jest wyraźnie gorszy, ale gorszy to nie znaczy słaby, bo nadal był wciągający lecz źle dobrany poziom trudności i brakowało silnych bossów. No i fabuła mniejszego kalibru.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat "fabułę" Eternal uważam za kompletnie wymuszone, niepotrzebne, żałosne, kiczowate grafomaństwo które wprost niszczy dziedzictwo Doom Slayera. Coś podobnego jak wyskoczenie z jakimiś pojebanymi midichlorianami w SW. Magia Dooma zabita z tym szczegółowym (ale głupawym) tłumaczeniem niemal każdego aspektu piekła i demonów. Doom słynął z niedopowiedzenia a nie tworzenia pojebanej, durnowatej pseudo mitologii dla dzieci z podstawówki. Bo serio, ona nie jest dobra. Może jakby zatrudnili jakichś geniuszy książkowych to byłoby lepiej, ale i tak Doom to ma być niedopowiedzenie i rzucanie ogryzków o mitycznym madaface Doom Slayerze a nie 1500 przaśnych fabularnie notatek o każdej pierdole.

Jakiekolwiek poboczne aktywności w Doomie zaburzające czystą rzeźnię do przodu jak w Doomie z 2016 i D1,D2 uważam za kompletny syf nie pasujący do idei gry a jedynie wpisujący się w obecne "mody" dla gówniarzerii. Wtłaczania niepotrzebnych aktywności tanim kosztem "by gra wydawała się większa".

Więc póki co przyjmuję do wiadomości, że bossowie może i gorsi, ale reszta lepsza ; d

Edytowane przez Tankietka
  • Like 2
  • Haha 1