Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo okazuje się, że na wycieczki darmowym A380 na ustawieniach ultra to i karta z 24GB VRAM to za mało. 

Ale za to MFG x3 działa całkiem dobrze i robi całkiem grywalne 60 fps. Dopiero po lądowaniu zorientowałem się, że leciałem na bazowym 20 fps :lol2:

Ależ ten samolot jest niezoptymalizowany.

MicrosoftFlightSimulator2024-1.5_18_019_07.202519_50_43.thumb.jpg.ebd832ed80045a85cbe2ea07f55fad0f.jpg

Edytowane przez some1
  • Haha 1
Opublikowano

2024, wersja 4k ale malowanie zewnętrzne było chyba 8k. Do tego San Francisco, traffic FSLTL, no mogło się przytkać. :D

Poza naładowanym VRAM to GPU w zasadzie niewiele robi, CPU nie daje rady.

Opublikowano
22 minuty temu, some1 napisał(a):

2024, wersja 4k ale malowanie zewnętrzne było chyba 8k. Do tego San Francisco, traffic FSLTL, no mogło się przytkać. :D

Poza naładowanym VRAM to GPU w zasadzie niewiele robi, CPU nie daje rady.

No i wszytko jasne. FlyByWire oficjalnie nie wspiera MFS 2024 ;)

Wiec ani A320 ani A380 nie będą działać poprawnie na tym simie, to samo tyczy się FSLTL.

Odpal sobie 2020 i zrób ten sam przelot, zdziwisz się :)

Ja już sobie odpuściłem MFS 2024 jako symulator który ma mi zastąpić 2020.

2024 odpalam tylko dla tej biedo kariery i żeby zrobić jakis challenge ktory sie tam co tydzien zmienia.

Większość czasu nadal latam w 2020 i raczej się to jeszcze przez długi czas nie zmieni.

01150d24d12775c878f075901027f7ef.thumb.png.537d5bc4287fb011a1700e27b66087cf.png

bfdc85929691be7913e426525ba49a99.thumb.png.49cdf05b6d64a8ee888239405d944e79.png

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No i wszytko jasne. FlyByWire oficjalnie nie wspiera MFS 2024 ;)

Wiec ani A320 ani A380 nie będą działać poprawnie na tym simie, to samo tyczy się FSLTL.

Odpal sobie 2020 i zrób ten sam przelot, zdziwisz się :)

No jakoś nie widzę ogromnej różnicy w wydajności, 2020, to samo miejsce. A samolot świeżo załadowany, a nie po 2 godzinnym locie.

MicrosoftFlightSimulator-1_38.2_020_07.202517_13_36.thumb.jpg.ad5e39b65d5c9da38d0a3eb4654e3bea.jpg

Mam już swoje lata, pamiętam wszystkie zmiany symulatorów od wersji 2004. Zawsze było wycie, że nowy sim źle działa, a koniec końców większość się przesiadała. Jeszcze te proporcje na Steam się odwrócą :D

2 godziny temu, galakty napisał(a):

GPU chodzi na 40%? Ja pierdzielę co za gniot z tej gry... :E 

Tylko ten konkretny addon. Normalnie przez większość czasu MSFS 2024 ciśnie mi przede wszystkim GPU, przynajmniej w 4k ultra.

Edytowane przez some1
Opublikowano

Zaraz zobaczę jak to u mnie wyglada.

Ale to ze ty na 9800x3D masz tylko bazowe 20 FPS pokazuje ze cos tu grubo nie gra i na pewno nie jest to wina A380, bo latałem nim niejednokrotnie i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.

Ale za to MFS 2024 A380 jest u mnie niegrywalny, nawet w menu sim świruje jak go załaduje.

Przypomnę ci tylko ze MFS 2020 dopiero po 3 latach został na tyle ogarnięty ze działa dobrze.

JA się bardzo chętnie przesiądę na 2024 na stale jak go doprowadza do chociaż takiego samego stanu i będzie można bez problemów używać w nim dodatków.

Wiesz np. ze ruch lotniczy w tym simie nie potrafi lądować na lotniskach? Albo ląduje gdzieś w polu, albo wieczny go arund ?

Ostatnio patrze a samolot AI który próbuje lądować przelatuje nad pasem dziobem prawie w dol, czyli próbował schodzić do lądowania, ale ciągle leciał prosto na jednej wysokości.

Po kiego uja mam w to grac w takim stanie jak na 2020 wszystko działa jak należy.

Opublikowano
45 minut temu, Kadajo napisał(a):

FPS pokazuje ze cos tu grubo nie gra i na pewno nie jest to wina A380, bo latałem nim niejednokrotnie i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.

Trochę tych dodatków mam, i w żadnym nie jest tak źle jak w A380, czy to MSFS 2020, czy 2024. Ok, nie sprawdzałem jeszcze tego A350 od inibuilds, o tym to krążą legendy :D

Teraz sobie lecę czymś innym z TLOD podkręconym na 1000 i mam bazowe 50-60 FPS bez FG.

Opublikowano

TLOD na 1000? Oni podobno już obcięli możliwość podnoszenia TLOD jakiś czas temu i pomimo podnoszenia powyżej 400 nic się nie zmienia.

Ja kiedyś używałem customowego TLOD ale jak przestało działać to odpuściłem. Zresztą na tyle poprawili działanie symulatora i usprawnili TLOD ze nie widzę nawet większego sensu.

Ale pamiętam na samym początku różnice w grafice były znaczne jak się wychodziło poza 400.

Pisze o 2020, bo w 2024 nie używam, żadnych modów.

Zaraz odpale 2020 i zobaczę może oni coś popsuli tego A380, bo już nim dawno nie latałem.

Opublikowano

Tam jest pierdyliard opcji, ja ustawiłem tylko żeby dynamicznie zwiększał tlod na wysokości jeśli fps jest wysoki, ale wyłączyłem obcinanie detali na podejściu do lądowania.

Opublikowano

image.thumb.png.e71795e558e7da7455ddfd9bcc68affb.png

U mnie podobna bida wydajność, tyle że FGx2 więc nie jestem w stanie osiągnąć 60FPS.

Detale ULTRA+FSLTL

Obciążenie silnika jest tak duże ze nie potrafi wykorzystać nawet mojego sprzętu jak należy a co dopiero twojego.

I zobacz, w 2024 jest podobnie a tak się chwalili ze bedzie lepiej.

Biorąc pod uwagę o ile lepsze ty masz CPU i GPU to obydwa te symulatory to dramat :D

Sprawdziłem jeszcze na FBW A320

image.thumb.png.00012469a58e4f204271482c99f88885.png

Minimalnie lepiej.

Opublikowano (edytowane)

60 FPS już z FG? To jednak te mody zabijają grę, vanilla u mnie to przebija 100FPS z palcem w nosie, a tu nawet 60 nie można uzyskać. I co z tego że silnik daje dużo możliwości jak potem przy lądowaniu stutter i dropi klatki... :/ 

Tymczasem DCS który ma miliard systemów i opcji działa jak masło... 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

No powiem wam ze tak trochę człowiek nie polatał na tych simach cięższymi samolotami.

Pograł sobie w 80-120FPS w NFS i inne fajne gierki.

Jak te gówniane simy odpaliłem to się za głowę złapałem :E

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

VR Sim guy niedawno odpalał inną grę i był w szoku, że gra, w której dev nie olał VR, wygląda ostro i chodzi płynnie

Gość jest w szoku, że gra chodzi w stałych 75fps w VR, bez reprojekcji i spadków.

"Look how smooth it is!"

No niestety, w MSFS poprawa wydajności jest z 5800x3d na 7800x3d i jest na 9800x3d. Ale do "OK, starczy tyle" jeszcze raczej z dekada albo dwie, o ile dev nie ruszy dupy. Trzymamy kciuki za ten plotki o Zen 6. Jakby było w jednowątkowej +20% to by się bardzo przydało.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

DCS bardzo dobrze działa w VR, na DLSS4 obraz jest ostry i nawet Quest 3 daje radę z ekranami. W MFS masz mydło i 25% FPSów co w DCS. 

MFS 2024 jest nie do naprawy, zamiast polepszyć to pogorszyli niemal wszystko poza grafiką. Przeniesienie do chmury (nawet menu i języki pobiera) to było zło wcielone. 9800X3D nie wyrabia, tu potrzeba CPU 2x mocniejszego więc poczekamy ładnych parę lat na to. Ale wtedy już nikt o MFS 2024 mówić nie będzie. 

• Upvote 2
Opublikowano

Problem MFS jest taki że na ziemi, podczas lądowania czy startu FPS potrafi spaść poniżej 30 FPS nawet na topowych procesorach.

Co mi po 100 FPS na wysokości 30 tys. stóp gdzie nic się nie dzieje tylko autopilot cię prowadzi.

A przy lądowaniu na dużych lotniskach w większych miastach wszystko zdycha.

• Upvote 1
Opublikowano

Otóż to, CPU nie wyrabia bo silnik jest tragiczny. Bez modów już dostaje zadyszki, a co dopiero jak addonów wrzucisz...

Taki DCS mimo że ma 100x bardziej zaawansowane systemy, fizykę lotu i tym podobne działa jak złoto, na 5800X3D żadnych dropów, wszystko płynne i lata się cudownie. Microsoft jak zwykle odwalił kupsztala, a 2020 zagrywałem się długimi miesiącami po prostu latając i podziwiając widoki :/ 

Opublikowano
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Taki DCS mimo że ma 100x bardziej zaawansowane systemy, fizykę lotu i tym podobne działa jak złoto

Oj, zdziwiłbyś się ile rzeczy w DCS jest zrobionych byle jak, po łebkach albo wcale. Tak czy siak, systemy i fizyka lotu nie ubija FPSów, tylko grafika oraz ilość obiektów na ziemi. DCS jest obecnie całkiem dobrze zoptymalizowany, co mnie cieszy, bo śmiga mi w VR 90 fps bez reprojekcji przez większość czasu. Ale jednak nie ten poziom grafiki co MSFS (z pewnymi wyjątkami). 

Opublikowano (edytowane)

Co nie znaczy, że nie jest o wiele bogatsza niż w DCSie.

Może optymalizacja zawalona i na 9800x3d jest 50% tego fpsu co być powinno, ale jednak graficznie to jest MSFS i.. i w sumie nic obok. Dopiero sporo dalej reszta gier.

Z tego co obserwuję, to (poza obliczeniami simowymi, których natury nie znam, więc nie wiem jak z możliwościami przerzucenia tego na poboczne wątki/rdzenie)  jednak od kilkunastu lat widać silną korelację pomiędzy geometrią/zasięgiem widzenia, a wymaganiami dla CPU. Nawet w KC2 (gra RPG) na maksymalnym ustawieniu zasięgu rysowania (jedynym który można powiedzieć że załatwia problem pop-inu) też wisi na procu jak cholera. 

Co by nie mówić, to detali w MSFS jednak trochę jest. 

PS. A co do była za cięża graficznie gra o lataniu, chyba w stronę sima, tak gdzieś z dekadę temu? Taka, co też na żadnym kompie nie chodziła idealnie, bo były za słabe procki. To mogło być pomiędzy 8 a 15 lat temu. 

Edytowane przez VRman