Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Suchy211 napisał(a):

To jest zawsze jedno z:

1. Lenistwo

2. Brak szczęścia

3. Brak potencjału, nie wszystko da sie nadrobić pracą. 

4. Czasami to po prostu wybór. 

Myślę, że jest więcej opcji. Chyba że w punkcie 3 wliczasz choroby, złą sytuację, doznaną przemoc, różne ograniczenia itd.

Wyboru nie uznaję, bo myślę że człowiek standardowo jest wyposażony w optymizm, wiarę we własne możliwości, chęci, energię itd. więc wybiera zwykle przetrwanie.

Lenistwo też myśle mylone jest z niską energią a ona z czegoś się bierze.

Szczęście to fakt. Ludzie sukcesu często tego nie doceniają, bo np spotkali kogoś kto im doradził, albo akurat wyszła im jedna inwestycja, gdy innym ludziom nie, a zrobili dokładnie to samo. Po prostu nie to miejsce, nie ten czas, nie ci ludzie. 

Edytowane przez Keller
  • Odpowiedzi 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Keller napisał(a):

Myślę, że jest więcej opcji. Chyba że w punkcie 3 wliczasz choroby, złą sytuację, doznaną przemoc, różne ograniczenia itd.

To w punkt 2 i 3.

Co do tych badań, to czytałem kiedyś jakieś anglojęzyczne. W biznesie, czy tam korpo nie pamiętam, odsetek dochodził nawet do 40%.

Też uważam, że to czy ktoś jest leniwy czy nie raczej nie wynika z wychowania, ale to nie ma większego znaczenia. Nie chce ci się, to się po prostu zmuszasz i przyjmujesz cierpienie na klatę. ja często tak robię.  

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
@Suchy211 Suchy – ciężkie tematy, więc konkretnie i na źródłach.

Samobójstwa w Polsce (ostatnie lata)
- 2024: 4 845 zgonów samobójczych (ok. 13 dziennie; ~11 to mężczyźni).
- 2023: 5 233 (spadek r/r o 7,4%).
- Struktura płci: mężczyźni ok. 85% zgonów (≈11/13).
- Próby samobójcze (zgłoszone Policji): 2024 – 10 135 (więcej prób, mniej zgonów).
Źródło: raport IPiN/KGP „Zachowania samobójcze 2020–2024” (opis + PDF) (zapobiegajmysamobojstwom.pl, PDF: link).

Gwałty (art. 197 k.k.) – rejestry Policji
- Postępowania wszczęte (najbliżej „zgłoszeń”):
• 2023: 2 363
• 2024: 2 452
- Przestępstwa stwierdzone:
• 2023: 1 114
• 2024: 1 112
- Podejrzani:
• 2023: 683
• 2024: 656
Źródło: Policja (roczne zestawienie kryminalne) (policja.pl).

„Ciemna liczba” gwałtów (niezgłoszone)
- UE: tylko ok. 14% najpoważniejszych incydentów przemocy seksualnej zgłaszanych jest policji (FRA 2014). To implikuje rząd wielkości 4–7× więcej zdarzeń niż w rejestrach (zależnie od definicji i roku) (fra.europa.eu).
- USA: do policji trafia ok. 20–25% gwałtów/SA wg BJS/NCVS (czyli ~75–80% niezgłoszonych) – różnie między latami (BJS Criminal Victimization) (bjs.ojp.gov).

Fałszywe zgłoszenia gwałtu/molestowania – co wiemy
- Solidne przeglądy: zwykle 2–10% spraw to zgłoszenia celowo fałszywe. Kluczowe: „niepotwierdzone/umorzone” ≠ „fałszywe”.
• Lisak & Miller (USA): ~5,9% (10‑letnia analiza).
• Przeglądy EVAWI/Lonsway & Archambault: 2–8%.
• UK CPS: oskarżenia o fałszywe zgłoszenie są „bardzo rzadkie” (porównanie liczby takich spraw do tys. spraw o gwałt/przemoc domową).
Wniosek: odsetek istnieje, ale jest niski; wielokrotnie mniejszym problemem niż under‑reporting. (Przeglądy w literaturze i raport CPS).

Przemoc domowa w Polsce (dane karne i pomocowe)
- 2023 (dane KGP/Prokuratura – zestawienie „Niebieskiej Linii”):
• Zatrzymani sprawcy: 18 081
• Wszczęte postępowania: 33 199
• Akty oskarżenia: 13 277
• Skazani (art. 207 §1 k.k., SR): 9 288 (nieprawomocnie osądzeni 11 582)
Źródło: Niebieska Linia – analiza 2023 (na bazie danych KGP/PK) (niebieskalinia.pl).

„Ile zgłoszonych przypadków?”
- „Niebieskie Karty” to najlepszy wskaźnik interwencji, ale brak jednego, publicznego zbiorczego PDF dla całego kraju 2024; wojewódzkie sprawozdania są na BIP KWP (np. KWP Bydgoszcz 2024) – KGP zbiera centralnie, ale nie zawsze publikuje roczne sumy online (BIP KWP Bydgoszcz – 2024).
- Liczby karne (pow. wyżej) są niższe od skali interwencji NK i znacznie niższe od realnej prevalencji w badaniach populacyjnych (under‑reporting).

Odsetek sprawców w populacji „osób w związkach”
- Ujęcie „administracyjne”: porównaj liczbę oskarżonych/sprawców do szacowanej liczby osób żyjących w parach. Np. jeśli przyjmiemy, że 90% sprawców to mężczyźni i mamy ok. 13 749 oskarżonych (2023), to ~12 tys. M. Przy ~7–9 mln mężczyzn żyjących w związkach daje to rząd wielkości 0,13–0,17%/rok. To dolna granica (dotyczy tylko spraw, które weszły w tok karny).
- Ujęcie „populacyjne” (badania ofiar): przemoc partnerska w horyzoncie 12 miesięcy to zwykle kilka procent kobiet; lifetime kilkanaście–kilkadziesiąt. To pokazuje ogromną „ciemną liczbę” między realną prevalencją a rejestrami (por. FRA i krajowe badania).

„Jak często ofiary przemocy kłamią?” (PL/USA)
- Brak wiarygodnych, ogólnokrajowych wskaźników „celowo fałszywych” zgłoszeń przemocy domowej. To, co bywa nazywane „fałszywym”, często jest recantation (wycofanie pod presją/strachu) lub sprawa „niepotwierdzona”.
- Dane z UK CPS (jako punkt odniesienia) sugerują, że ściganie za fałszywe oskarżenia dot. gwałtu/DV to promile w stosunku do liczby spraw o gwałt/DV. W USA – brak jednego wskaźnika; literatura opisuje zjawisko jako rzadkie w porównaniu do under‑reporting.

Uwaga na metodologię i definicje
- „Postępowanie wszczęte” ≠ „przestępstwo stwierdzone”; „niepotwierdzone” ≠ „fałszywe”.
- GUS i KGP różnią się sposobem klasyfikacji (zgony: karta zgonu vs rejestr Policji).
- Przemoc domowa: NK to statystyka interwencyjna (różne służby), sprawy karne to wierzchołek góry lodowej.

Jeśli chcesz, mogę:
- dociągnąć dokładne rozbicia samobójstw 2024/2023 M/K z tabel KGP,
- złożyć wniosek o dane łącznej liczby procedur „Niebieska Karta” w 2024 (kraj),
- dorzucić literaturę o odsetkach „false reports” (konkretne DOI) i estymację „ciemnej liczby” dla PL na podstawie FRA i polskich badań.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano
17 minut temu, Suchy211 napisał(a):

To w punkt 2 i 3.

Co do tych badań, to czytałem kiedyś jakieś anglojęzyczne. W biznesie, czy tam korpo nie pamiętam, odsetek dochodził nawet do 40%.

Też uważam, że to czy ktoś jest leniwy czy nie raczej nie wynika z wychowania, ale to nie ma większego znaczenia. Nie chce ci się, to się po prostu zmuszasz i przyjmujesz cierpienie na klatę. ja często tak robię.  

Przyjęcie cierpienia to często takie jest, że nawet się już nie ruszasz jest tak duże. I to jest depresja. A ludzie mówią nie - zniewieścienie, pedały, geje, za mało bicia w domu. Więc naprawdę pluję na takich ludzi bo widzę co się dzieje w otoczeniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, ghostdog napisał(a):

Ten tekst to jakieś nieporumienienie. Od kiedy piosenkarki spotykają się z przeciętnymi facetami. Jak już, to są aktorzy, sportowcy, biznesmeni, modele (może być biedny i głupi).

Ważne że się nie słucha takiej muzyki, tylko elitarnej, ja z***** na żywo to od razu słychać, nie ma takich infantylnych tekstów stworzonych przez tekściarzy i muzyki stworzonej przez pieńcusest producentów, tylko kuźwa wszystko tworzy kapela i albo grasz dobrze, albo s**** na drzewo. 

559365206_1408992967900820_9563812125875

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.118adcd2fdbcf30ef99b8a0299a37d9d.png

Ano takie są te fałszywe k.... kobiety... 

Dziś i dalej będzie tylko gorzej. Nic nie umieją, coraz głupsze itd... A ty zapieprzaj by miała na kosmetyczki i inne gówna. 

Edytowane przez Crew 900
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Wywiad przeprowadzony w Polsce przez jakiegos obcokrajowca przyjezdnego. Pytaja p0lki jak ocenia goscia z fotki a ta najpierw pyta czy to Polak a jak dowiaduje sie, ze tak to mowi, ze jak jest Polakiem to ocenia go na 1.

w razie czego pamietaj za co bedziesz walczyl w okopie XDDDDDDDDDD

beb4df2c875f656548cee14ea7c6932ec871e28f

66479015bef239c46ec4d3c2e87fd7a90f35cd2c

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

they say: nie nie to nieprawda że kobiety lecą na patusów, narkomanów i innych bad boyów, a później zbierają owoc miłości w postaci obitej twarzy samotnie wychowując bombelka
też kobiety po obejrzeniu filmu o polskich kibolach, gdzie podrzędny wątek to danie dupy przez na pozór normalną dziewczynę po piętnastu minutach znajomości z jakimś łysym ćpunem co zabił innego:

obraz.png.65eeb6c96a62951e80fdf300901abf33.png

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Taka natura kobiet, zawsze mam bekę jak biorę moje czarne audi TT, nie jestem urodziwy a zdecydowanie się kręcą, zwracają uwagę, oglądają. Za to biorę starą skodę i staje się tłem, choćbym skóre i czarne oksy ubrał. Stary trick a działa, normalnie kisnę z tego. Na podobnej zasadzie pewnie lecą za kibolami, zwyrolami. 

Opublikowano (edytowane)

Oglądałem w weekend ten paździerz.

Wynika z niego, że każda nawet porządna dziewczyna jak widzi gangusa to rozkłada nogi.

Możliwe, że jest tak nawet w rzeczywistości, chociaż na pewno w mniejszej skali.

Aczkolwiek wychodzi spora niekonsekwencja w tych wysrywach na TikToku. Bo pewnie ta sama laska nagrała w momencie gdy panował na to trend filmik typu "chciał, chciał, chciał... ale nie zrobił"

Edytowane przez Szambo
Opublikowano

Tak jak w Materialistach, gostek grany przed Pedro Pascala chirurgicznie zwiększył swój wzrost o 15cm, do tego zarabiał pewnie 500tyś USD rocznie, albo i więcej to go Dakota wybrała, ale to film i bajka więc na koniec i tak wróciła do swojego dawno chłopa który był kelnerem i pracował przy cateringu na przyjęciach dla bogaczy. :E 

• Haha 1