Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Stjepan napisał(a):

Znam trochę kobiet grających na gitarach prowadzących, ale żadna nie ma takiego kunsztu w tym fachu jak faceci

Trochę poszperałem i jednak bardzo się mylisz. Czasy się zmieniają, to już nie jest tylko męski sport. 

Znalazłem kilka mega wirtuozek ale Nita Strauss wypada imo najlepiej z nich. 

Babka nie jest pod żadnym względem gorsza od żadnego faceta metalowca a czy lepsza to już kwestia gustu. Sweep picking ma lepszy technicznie od Friedmana czy Takayoshiego Omury, bardziej na poziomie Abasiego czy Malmsteena którzy uchodzą za doskonałość w tej dziedzinie. 

Ogólnie robi na mnie duże wrażenie. Do tej pory wydała tylko jeden album 

"Controlled Chaos, który sama wyprodukowała i wykonała większość prac z zakresu inżynierii dźwiękowej, jak również zagrała na wszystkich gitarach i na basie." (Wikipedia)

Ma swoją sygnaturkę Ibaneza, pickupy itp. 

Nie jestem fanem muzyki w tym stylu z nutką popu ale cięższe utwory ma bardzo spoko 

Na żywo też git 

Sorki za offtop w tym morzu offtopu ale uznałem, że to jest całkiem ciekawe ;)

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@Henryk Nowak ja siedzę w tym prawie 30 lat, chodzę na koncerty jeżdżę na festiwale, tam praktycznie 100% kapel to faceci, ty teraz znalazłeś jakieś wyjątki od reguły które zawsze znajdziesz, w ekstremalnym metalu jest bardzo mało kobiet, szybko, ciężko i brutalnie grają tylko faceci, największe kapele to też praktycznie sami faceci, na taki Mystic Fesitval przyjeżdża około 100 kapel, może w dwóch, trzech jest babka na wokalu, gitarze itd. :E 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Stjepan napisał(a):

@Henryk Nowak ja siedzę w tym prawie 30 lat, chodzę na koncerty jeżdżę na festiwale, tam praktycznie 100% kapel to faceci, ty teraz znalazłeś jakieś wyjątki od reguły które zawsze znajdziesz, w ekstremalnym metalu jest bardzo mało kobiet, szybko, ciężko i brutalnie grają tylko faceci, największe kapele to też praktycznie sami faceci, na taki Mystic Fesitval przyjeżdża około 100 kapel, może w dwóch, trzech jest babka na wokalu, gitarze itd. :E 

Chcesz się licytować? Gram na gitarze od ponad 20 lat, grałem w zespołach, na jam session spędziłem tysiące godzin, też jeżdżę na koncerty a kiedyś jeździłem jeszcze częściej, byłem na wielu festiwalach np na wacken open air, słyszałem na żywo wielką 4 thrashu czy ostatnio byłem na Megadeth i disturbed:)

No i się z grubsza zgadzam z tym co piszesz. W ciężkich kapelach raczej nie ma kobiet, to jest męski sport. 

Niemniej - napisałeś "żadna nie ma takiego kunsztu w tym fachu jak faceci" więc ta jedna wystarczy, żeby obalić tę tezę. 

Poza tym jednak muzycy grający w zdecydowanej większości tych kapel są mega przeciętni, tzn wyrobią 200bpm downstrockingiem ale swobodny sweep w trakcie gry ich przerasta, wszystko grają w parzystym metrum a przy 3/8 kopią się po czole albo szukają xanaxu natomiast ta babka jest top. Nigdzie nie twierdzę, że nie jest wyjątkiem natomiast od razu wskakuje na techniczny top. 

Zamiast się zainteresować i zobaczyć co ta babka gra musisz się doczepić na jakbym atakował twój ulubiony gatunek muzyki a uwazam, że to jest interesująca ciekawostka. Babka ma naprawdę ciekawe brzmienie i jest mega dobra w tym co robi. 

17 minut temu, Stjepan napisał(a):

@Henryk Nowak  100 kapel, może w dwóch, trzech jest babka na wokalu, gitarze itd. :E 

Mi to pasuje, nie cierpię babek na wokalu w metalu i rocku, kwestia gustu oczywiście. 

Opublikowano
59 minut temu, Stjepan napisał(a):

ale napisales "żadna" i to byl blad, cuckoldy od razu sie rzuca zeby OBALAC TEZE XDDDDDDDDD

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

ale napisales "żadna" i to byl blad, cuckoldy od razu sie rzuca zeby OBALAC TEZE XDDDDDDDDD

To była nieprawda, po prostu. Nie no, lepiej być ignorantem i zamykać się w bańce swoich błędnych przekonań. 

Muzyka powinna łączyć a nie dzielić. Smutne jest, że niby fan muzyki używa jej jako argumentu na wyższość kobiet zamiast się zainteresować dość ciekawym zjawiskiem. Zamiast tego jako argument na wyższość facetów nad kobietami podaje zespoły z festiwali gdzie grubo ponad 90% zespołów gra w 4/4 w stałym tempie niczym w highschool musical. Metal I większość jego odmian to muzyka prymitywna technicznie i wymaga jedynie tego, żeby muzycy byli siepaczami. Jestem fanem metalu ale nie będę robić bogów z większości muzyków metalowych bo oni nimi po prostu nie są. Jak chcesz posłuchać muzyki finezyjnej która wymaga innych umiejętności niż 4/4 200bpm to w ramach poszerzania horyzontów włącz sobie King Crimson, może być album Red. Metal to przy tym muzyka jaskiniowa. 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 19:28, Stjepan napisał(a):

W dniu 21.10.2025 o 17:51, Stjepan napisał(a):

Widzę, że gościu tym filmami na poważnie się wziął za Wiktorię Sadlik 8:E. Jakiś czas na YT mi wyskoczyła dokładnie ta kobita, więc posłuchałem z kilka minut, co gada i tam u niej nie znajdzie się nic innego niż psuedocoachowe głupoty, szkoda czasu na słuchanie tego.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 10:41, Spl97 napisał(a):

Umowa/przysięga małżeńska ma swoją treść. A treści w niej zawarte powinny być wiążące a jej zerwanie obejmować odpowiednie "kary umowne". Jeśli jej rozwiązywanie jest upraszczane, to obowiązki i prawa z nią związane również powinny być upraszczane. 

Opublikowano

W końcu ktoś to powiedział głośno- brawo Donald :E :hihot:

"Według Tuska kobiety nie decydują się na macierzyństwo nie z powodu braku mieszkań czy pieniędzy, lecz dlatego, że nie odpowiada im związany z tym styl życia oraz wynikające z niego obowiązki i odpowiedzialność."

https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/wypowiedz-donalda-tuska-wywolala-burze-w-sieci-polki-nie-zgadzaja-sie-z-premierem/69fw8kt,2b83378a

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

W końcu ktoś to powiedział głośno- brawo Donald :E :hihot:

"Według Tuska kobiety nie decydują się na macierzyństwo nie z powodu braku mieszkań czy pieniędzy, lecz dlatego, że nie odpowiada im związany z tym styl życia oraz wynikające z niego obowiązki i odpowiedzialność."

https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/wypowiedz-donalda-tuska-wywolala-burze-w-sieci-polki-nie-zgadzaja-sie-z-premierem/69fw8kt,2b83378a

Ale pajac z tego Donalda, już mógł się nie odzywać. 

Domy i mieszkania coraz droższe, większość ludzi nie pracuje w IT jak elita z tego forum i albo stać ich na swoje jak nie są pierwszej młodości albo są okredytowani pod korek. 

https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Mediana-wynagrodzen-kwiecien-2025-Do-sredniej-krajowej-wciaz-daleko-9017871

Żłobki coraz droższe, przedszkola prywatne też a w publicznych ciężko o miejsce. Kasa, kasa, kasa ale kobiety z małym dzieckiem nikt nie chce zatrudniać a on pierniczy że chodzi o styl życia. Stare dziady w wieku emerytalnym z dawno odchowanymi dziećmi nie powinny się wypowiadać na takie tematy. 

2 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Więcej tiktoków, więcej facebuków, więcej instagramów a będzie lepiej :E więcej pokazywania sztucznego, pięknego, kolorowego życia jak z bajki :) 

To też. Wszyscy zrobili się wygodniccy bo są karmieni wizjami idealnego życia, które dla większości nie jest osiągalne. 

A potem cyk kredyt 3500zl/miesiąc na 30 lat, żłobek 1500zł, później przedszkole 1200zł. Nie mówiąc o cenach usług medycznych dla dzieci, jak z małym trzeba iść prywatnie bo publicznie nie ma terminów to koszty idą w tysiące, jedna wizyta u specjalisty to 400-500zł. 

Utrzymanie małego dziecka (pieluchy, mleko w proszku, lekarze) kosztuje znacznie więcej niż utrzymanie obojga rodziców w analogicznym okresie. Teraz zdziera się kasę z rodziców, traktuje się ich jak frajerów którzy i tak zapłacą bo muszą. Jak ktoś karmi się social mediami I ogląda to piękne życie to późniejsze zderzenie się z rzeczywistością jest druzgocące, tak myślę. Niemniej trzeba mieć mnóstwo kasy i czasu żeby wychowywać dziecko. Ja mieszkam z żoną i z mamą, bez mamy która ma czas zajmować się małymi kiedy my nie możemy byłoby jeszcze trudniej a nie każdy ma taki luksus. 

Moja matka dopiero jak zobaczyła ile teraz to wszystko kosztuje zrozumiała dlaczego tak mało osób chce teraz mieć dzieci, mówi, że 30 lat temu było o wiele taniej i łatwiej. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A ten znowu o drogich żłobkach, przedszkolach itd. %-) Nie mamy związków a co za tym idzie dzieci bo żłobek jest za drogi :boink: Nawet wyżej masz film, który obala twoje tezy. Wymagania kobiet rozbiegły się z tym co reprezentują sobą dzisiejsi mężczyźni. Takie programy jak 800+ powinny iść od razu do kosza bo tu nie o pieniądze chodzi.

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, lokiju napisał(a):

A ten znowu o drogich żłobkach, przedszkolach itd. %-) Nie mamy związków a co za tym idzie dzieci bo żłobek jest za drogi :boink: Nawet wyżej masz film, który obala twoje tezy. Wymagania kobiet rozbiegły się z tym co reprezentują sobą dzisiejsi mężczyźni. Takie programy jak 800+ powinny iść od razu do kosza bo tu nie o pieniądze chodzi.

To jest jedna z przyczyn. Młodzi ludzie którzy planują przyszłość widzą, że ich nie stać na dzieci. Oczywiście, że jest mnóstwo innych przyczyn ale to jest jedna z nich. Sam znam co najmniej jedną parę która nie chce mieć dzieci przez wzgląd na finanse, znam też pary, które mają jedno dziecko i nie chcą więcej bo ich nie stać. Daruj sobie tę ignorancję, ja z żoną też początkowo planowaliśmy jedno dziecko, ale polepszyło się nam finansowo. Jednak gdybym nie zmienił pracy na znacznie lepiej płatną to skończyłoby się na jednym dziecku. W związku z tym mam gdzieś film który niby obala moje tezy bo widzę jak wygląda życie. Dwoje dzieci w przedszkolu to ponad 2600zł (z wyżywieniem), nie każdego na to stać. Swego czasu na korektę wady wrodzonej wydaliśmy ponad 30k złotych. Mogliśmy też czekać na operację na NFZ, 4 lata. Więc teoria sobie a praktyka sobie. 

Znajomi chcieli czekać na NFZ z podobnym zabiegiem, kiedy zbliżał się termin (początek 2024) przesunięto ich na 2026, niedawno przesunęli ich na 2027 i zdecydowali się na leczenie prywatne bo dzieciak nie może normalnie chodzić i to trwa już lata. Mają kredyt na dom i na leczenie dziecka. Raj dla par z dziećmi :)

Chęć posiadania dzieci była dla wielu kobiet motywacją do wejścia w związek z facetem. 

Teraz z powodów finansowych wiele kobiet w ogóle nie chce mieć dzieci. Pewnie wiele z nich wychodzi z założenia, że skoro nie chcą dzieci to po co im facet. A nie chcą mieć dzieci bo ich nie stać, bo wiedzą jakie to jest drogie, nie chcą się ograniczać, wolą się bawić, jeździć na wakacje, ładnie się ubrać itp niż kupować wszystko najtaniej jak się da bo inaczej by ich nie było stać. 

22 minuty temu, lokiju napisał(a):

bo tu nie o pieniądze chodzi.

Widać, żeś bezdietny albo bardzo bogaty. Tu chodzi o pieniądze, z rodziców zdziera się coraz bardziej, zwłaszcza lekarze. 

Opublikowano (edytowane)

Pierwszym etapem na drodze do posiadania dziecka jest stworzenie związku czyli trwałej relacji. Problem w tym, że badania wskazują, że 55% mężczyzn nigdy nie zostanie ojcem. Nie dlatego, że przedszkole czy żłobek jest za drogi. Tylko dlatego, że będą samotni, nie będą mieli żadnych kontaktów z kobietami. Dlatego też nigdy nie będą w związku. Drogi żłobek to jedna z przyczyn ale dopiero na końcu całej tej drogi i coraz to bardziej tracąca na znaczeniu. W kontekście epidemii samotności i tego, że kobiety oczekują czegoś innego niż większość współczesnych mężczyzn sobą reprezentuje. Takie programy jak 800+ to próba naprawy problemu od głowy kompletnie olewając podstawy. Próbujemy łatać dach a fundamenty nam się sypią. 

Edytowane przez lokiju
  • Upvote 1