Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@raul_ole i uważaj bo ona pasywna jest, jak się będzie grzała to zawsze możesz arctici p12 przypiąć na trytytki.

A skoro już tutaj jesteśmy, daleko od jazgotu z tematu o 50xx. To taka pomoc obrazkowa, jak bardzo Nvidie zaboli krytyka spowodowana cenami ich gpu 5090/5080 itd.

hopper-h100-grace-hopper-2c50-d-2x.jpeg

explore-dgx-h100-1cc-d.original.jpg

NVIDIA-Intel-Hopper-AI-Systems-With-4th-

WodExAv.jpg

Jest kilka klastrów po 100000 H100 i dużo więcej mniejszych 1000+.

Edytowane przez ernorator
  • Haha 1
Opublikowano

@wallec pisaliśmy w ostatnim czasie o napięciu i sprawdziłem to jeszcze raz po roku od znalezenia nastawu na którym siedziałem, nie wiem co się zmieniło ale już ostatnim stabilnym napięciem nie jest 1155mv (niezależnie od zegara) a udało mi się zejść z fabrycznego 1200mv do 1105 - to jest już coś (dałem 1115 żeby nie zostawiać na żyletki :E) być może to o czym mówiłeś miało na to wpływ bo wątpie że to przez nowy driver beta z tego roku, czyli szukając nastawu zaliczałem crashe  i nie robiłem czystej instatlacji sterów od nowa tylko dalej szukałem na tych samych stabilnego ustawienia a krzywa była ciągle rozjechana, myślę że to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna. Kiedyś przykładowo timespy na takim 1080mv zamykał się w sekundę jeszcze na intro a teraz dopiero w drugim teście gpu pojawiają się czerwone artefakty które po podbiciu do 1090 znikają ale losowo po dłuższym czasie jednak wywala "test cancelled by user", na 1105 już przechodzi wszystko.

• Like 1
Opublikowano

Hardcorowiec instaluje stery na stery :E To nie Nvidia. Kiedyś jak sobie zainstalowałem preview drivery, to miałem taką imprezę ze stabilnością, że nawet reinstalacja driverów nie całkiem pomogła. Teraz mam zawsze dwa narzędzia DDU i ACU jak po czyszczeniu jednym dalej coś nie gra to przeciągam drugim i nie ma wuja we wsi ;)
Jak coś to testuj nomadem do tego dodaj +10mv i powinno chulać. 

18 godzin temu, Starh napisał(a):

Tak czy owak przy obecnych cenach kart 7090 wypada świetnie.

Będzie beka jak się wszyscy załadują w XTX'y bo wydajne oraz w przystępnej cenie obecnie i ludzie w większym stopniu zleją premierę 9070XT niż oczekiwano. Rekonstrukcja zdarzeń z przyszłości z biura szefa marketingu AMD no-ja-pierdole-powinno-wyjsc-inaczej-bub

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdzie nie pisałem że instaluje stery na stery bo od x lat tak nie robie, przy każdej zmianie używam DDU taki już nawyk ;) chodziło o coś innego o czym wallec wyżej pisał to może być trop, bo nie widzę innego wytłumaczenia, sztuka gpu mi się przecież nie zmieniła :E Jeżeli krzywa nawet po kliknięciu przywróc ustawienia fabryczne w sofcie nadal zostaje "rozjechana" po takim większym crashu sterownika a nie tylko wylotką z gry/aplikacji i trzeba robić reinstall sterów aby podejść do kolejnej próby szukania ostatniego stabilnego napięcia to nie mam pytań :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Mi generalnie zawsze działa przywrócenie ustawień ale jak pomieszasz branche driverów to różnie może być czasem no problem a czasem torlololo. 
Jak coś to na AMD takie akcje mogą się wydarzyć

583c1055257_i_tak_sie_powoli_zyje.jpg

Ps. a wróć jak zrashowałem driver w superpostion to robiłem procedurę Wallaca w tym z przełączaniem biosu, bo mi już driver crashował na wpisywaniu hasła w Windowsie.

Edytowane przez Art385
  • Haha 1
Opublikowano

Puść stock, zanotuj taktowanie, pobór prądu i napięcia w grze na stock -> zwieść GPU przez za duży overclock -> zrestartuje pc i wejdź w tą samą grę i zanotuj taktowanie, pobór prądu i napięcia.

Ten bug zauważyłem już na RX480 i był też na RX 5700/5700xt i wciąż występuje na 7900xtx.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Art385 napisał(a):

a wróć jak zrashowałem driver w superpostion to robiłem procedurę Wallaca w tym z przełączaniem biosu, bo mi już driver crashował na wpisywaniu hasła w Windowsie.

Bo superposition pozwala przejść na mega niestabilnych nastawach w dodatku wypluwając coraz to wyższe wyniki mimo że karta wszędzie indziej jest fest niestabilna, jak ja go przechodziłem całego na 6950XT przy 1030mv z zegarem 2850mhz :hahaha:pewnie doszło do tego że soft nie zdążył przywrócić ustawień domyślnych po tak ostrym crashu i podczas ładowania windy miałeś cały czas za niskie napięcie dla trybu 2d, to takie akcje też przerabiałem :) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

To wiem ale wtedy przegiąłem brutalnie xD Do tego stopnia, że crashował mi nawet po reinstalu na pulpicie. Na drugim biosie ok, na biosie perf crash gdzieś pamiętam robiłem jeszcze downgarde do starszych i znowu do docelowych i dopiero zabanglało. Ogólnie myślałem, przez 1.5h, że ubiłem kartę a to było tylko "Just AMD things" No ale wyszedł z tego pozytyw, bo aktualnie na zwykłym biosie jakoś mam wyższe zegary a po dłuższych testach wiem, że zasadniczo top wydajność osiągam przy max 420W a wincyj watów daje mi co najwyżej homeopatyczne wzrosty. Obecnie lecę na nastawach pod 420W i top wydajność i karta przycięta przez PL na 351W i drop wydajności nie jest odczuwalny choć to w sumie nie ma się co dziwić jak karta przez 80% czasu w Finalu XVI w którego teraz tłukę leci na 2.9GHz+.

• Upvote 1
Opublikowano

I to są właśnie te rzeczy, które mnie wstrzymują przed zakupem karty od AMD.  Nie wiem może 9070 to odmieni, może cena 7900 xtx poleci tak w dół, że zdroworozsądkowe myślenie wygra z "nvidia".

Na tę chwilę AMD jest w czarnej dupie, ja nie wiem czy tam nie ma nikogo z jajami aby ogarnąć ten burdel?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Panowie ja czuję lekki wkurw że chcą olać RDNA3 i nie dać FSR 4.0. Cenowo taki 7800XT wychodził podobnie jak RTX4070 więc łaski nie robią.

Za średniaka 9700XT wezmą flagshipową cenę bo Nvidia pozwala, więc RDNA3 nadal mogą produkować i wspierać.

To nie jest przypadkiem pokłosie tego, że FSR jako otwarte rozwiązanie dostępne dla każdego się nie sprawdza? Wprowadza szereg ograniczeń przez co działa i wygląda po prostu słabo. Zresztą i tak FSR jest olewany przez deweloperów. To co zostało AMD na ten moment to walka poprzez agresywną politykę cenową. 

Edytowane przez lokiju
Opublikowano

Warto zaglądać na outletu euro agd, oleole, ostatnio w oleole 7900XTX Pulse 3500zł kilka godzin po tym jak kupiłem RTX 4080S, i długo się trzymała, z czasem cena jeszcze spadła i chyba dobiła właśnie do tej 3100 i wtedy zeszła bardzo szybko.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Outlet możesz dorwać za 3100, i to Pulse ostatnio za tyle był, czyli znacznie lepiej niż Phantom.

Tutaj już krótka gwarka nieco, ale cena niezła była.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/sapphire-radeon-rx-7900-xtx-nitro-24gb-gddr6-oc-gw

Ta wersja jest w pytkę, jeżeli tylko jest ok. Miałem wersję XT przez moment w domu (z outletu) i niestety z defektem, który jest spotykany w szafirach, czyli działające po uważaniu wentyle. Zupełnie nie reagowały na ustawienie krzywej, tylko odpalały się wg własnego pomysłu. Jeżeli ta sztuka jest ok, to jest to piękny potworek.

Opublikowano

No gościu dosyć długo ją miał u siebie czyli raczej sprawna, bo pewnie by na gwarę wysłał.

Ale outlety moim zdaniem lepszy wybór, trudno ustrzelić ale 3 lata gwarancji a nie 1.5 roku.

Niestety po premierze serii 5000 obawiam się że trudniej będzie coś ustrzelić w dobrej cenie.

Opublikowano

Dałem szanse pełnemu softowi amd i wyleciał po 10 minutach, nie dość że to mało intuicyjne to jeszcze nie szło wyregulować wentylatorów bo temperatury brał z hot spot i wentylatory latały z obrotami jak opętane, puściłem TimeSpy i przez spore piki poboru hot spot wbijał na moment w ok 88/90c i wentylatory wchodziły na maksymalne obroty, później schodziły do 1300obr, a zaraz znowu wyły pod maksymalne obroty, wywaliłem to w cholerę i mam z powrotem afterburner + tylko sterownik i mam święty spokój, wentylatory ustawione żeby wchodzić maksymalnie na 1600/1700obr.

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1