Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli masz dobrą sztukę, jak mój ostatni Gaming OC, tam też 1050 było game stable, ale benchmark stable nawet już 1030.  :P

Niestety jest lekka lipa bo KCD 2 które wczoraj zacząłem zdecydowanie lepiej śmiga na NV, nawet 4070 bije tam 7800 XT, co normalnie raczej jest niespotykane.  :/ Ale trudno, jakoś się pomęczę.  :)

Opublikowano (edytowane)

Krzywa napięc różni się całkowicie zależnie od ustawionych zegarów... :E ostatnio przy tym siedziałem na 6950xt po roku przerwy i okazało się że do zegarów min 2400 max 2500 mogę ustawić napięcie 1095v i jest to stabilne  dlatego że wtedy realne napięcie pod obciążeniem wynosi 0.968v a do zegarów przykładowo min 2300 max 2400 mogę zejść najniżej do 1120mv dlatego że pod obciążeniem napięcie wynosi 0.956v jak dam przy 2300-2400 np 1110 to już jest niestabilne bo karta działa na 0.943v :wariat: przez rok żyłem w tej nieświadomości i stwierdziłem że ostatnie stabilne to 1155mv z fabrycznego 1200... bo testowałem kartę na 2150-2250 a wtedy też wymaga to innego napięcia w sofcie aby realne nie było zbyt niskie.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
23 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Niestety jest lekka lipa bo KCD 2 które wczoraj zacząłem zdecydowanie lepiej śmiga na NV, nawet 4070 bije tam 7800 XT, co normalnie raczej jest niespotykane.  :/ Ale trudno, jakoś się pomęczę.  :)

A masz jakieś fajne miejsce(a) do porównań? %-)

Opublikowano
33 minuty temu, Mar_s napisał(a):

Niestety jest lekka lipa bo KCD 2 które wczoraj zacząłem zdecydowanie lepiej śmiga na NV, nawet 4070 bije tam 7800 XT, co normalnie raczej jest niespotykane:/ Ale trudno, jakoś się pomęczę.  :)

Przecież większość gier działa lepiej na 4070 :E

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, MadDog napisał(a):

W czystym rastrze 7800Xt i 4070 to są niemal identyczne karty. Superka jest trochę szybsza.

Jesteś tego pewien. Przysiągł bym, że w czystej wydajności to rx7800xt jest wydajniejszy od rtx 4070 ( bez super). Odnoszę to do testów na YT gdzie nawet 7800xt bije w niektórych grach wersję "Super" od NV. No chyba że to przekłamane testy. 😞

TH GPU 1440 Ultra Nov 2024.png

Edytowane przez cruzier
Opublikowano
30 minut temu, MadDog napisał(a):

W czystym rastrze 7800Xt i 4070 to są niemal identyczne karty. Superka jest trochę szybsza.

W ogólnym rozrachunku 4070 wypada lepiej w 1440p ;) Tylko jak gra się w dwie gierki na krzyż to może być inaczej.

Opublikowano
26 minut temu, MadDog napisał(a):

Co najwyżej w RT bo na pewno nie w czystym rastrze

Faktycznie 5% roznicy w rasterze to jet powod do radosci, a jak wlaczysz RT/DLSS/FG to ta karta robi baj baj radkowi. 

Dlatego patrzac calosciowo to ten radek na tle 4070 jest mizerny.

Opublikowano
Godzinę temu, cruzier napisał(a):

Jesteś tego pewien. Przysiągł bym, że w czystej wydajności to rx7800xt jest wydajniejszy od rtx 4070 ( bez super).

Zależy. W nowszych gierkach generalnie Radeony mają tendencję spadkową, poza pojedynczymi przypadkami (CoD).

Opublikowano

Mamy takie czasy że żadna karta nie nadaje się do RT bez DLSS i FG. A to nie znaczy że nie da się grać z włączonym RT. No ale to stara śpiewka od dawna, że jak na AMD coś słabo działa to na co to komu 🤣 Wyjdzie nowy FSR i lepsza wydajność w RT to te same osoby będą klaskać tyłkami jakie to teraz fajne i przydatne ;) 

Opublikowano

No ja nie będę bo w poopie mam RT i rozmydlacze :E. Zawsze uważałem, że takie techniki jak DLSS(FSR) czy FG(AMFM) to powinny służyć jako ostatnia deska ratunku jakby brakowało powera w grach.

Ale co zrobić. Mamy czasy niezoptmalizowanych gniotów, w które aby normalnie zagrać to musimy odpalać sztuczne klatki i rozmydlacze.

Poje...ne czasy :sciana:

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Spokojnie pograsz na 4070 z RT, nie ma co zakłamywać rzeczywistości. A co do rozmydlaczy, to niektóre gierki są tak wymagające, że i bez RT trzeba je stosować, więc... ;)

Mnie to bawi bo od 2018r uzywam w grach RT po drodze na wszystkich kartach co mialem do dzis zaczynajac od Turinga.  I dalo sie grac :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, MadDog napisał(a):

No ja nie będę bo w poopie mam RT i rozmydlacze :E. Zawsze uważałem, że takie techniki jak DLSS(FSR) czy FG(AMFM) to powinny służyć jako ostatnia deska ratunku jakby brakowało powera w grach.

Ale co zrobić. Mamy czasy niezoptmalizowanych gniotów, w które aby normalnie zagrać to musimy odpalać sztuczne klatki i rozmydlacze.

Poje...ne czasy :sciana:

Możesz mieć to w poopie ale chcesz czy nie już wychodzą gierki które w jakimś stopniu wymuszają RT i nie da się tego wyłączyć.
Generalnie 7800XT był uważany za lepszy od 4070 ale ostatnio to się chyba wyrównało.

Edytowane przez senac
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Strasznie nakręcasz się emocjonalnie i już masz kolejny histeryczny tekst, zanim zdążyłem pokazać twoje zaślepienie polaryzacją... Pokaże to szybko na przykładzie z twojego poprzedniego komentarza i napomknę prawo do noszenia broni: Redukcja, kpina, brak próby zrozumienia sytuacji i mojego podejścia... Mają prawo nosić broń, ale pod pewnymi warunkami... Jest to akurat kompletnie nieistotne, ponieważ nie zastrzeli go przez broń (choć przyczyniła się), ale wciągnąłeś się w nagonkę i rozbudowanie tej sytuacji, która była po prostu błędem służb i człowieka, który nie powinien tam się znaleźć... Broń była tylko głupim jego wyborem, szczególnie w USA. Wiesz o tym, że to był model który słynnie z "samowystrzałów"? Wiedziałeś o tym, że na nagraniu widać, że broń którą mu odebrano wystrzeliła w ręce funkcjonariusza w jezdnię, który być może źle ją trzymał, a może był to samowystrzał? Funkcjonariusze pod napięciem zareagowali niekompetentnie, ponieważ po tym wystrzale zaczęli strzelać. Jest jeszcze inny kąt nagrania, gdzie niby widać, że tamten człowiek próbuje gdzieś sięgnąć, tuż po tym, gdy go puścili po odebraniu broni, ale uważam  to za niesprawdzone nagranie... Dalej po prostu twierdzę, że nie powinni strzelać, wystarczyłoby go ponownie unieruchomić lub dłużej przytrzymać, potwierdzić sytuację, chwilę z nim pogadać, ustalić nastawienie oraz przebieg wydarzeń i wtedy puścić, ale niestety powinna tam być z nimi policja i to robić, bo nie są od tego... Próbowałeś znaleźć wiele nagrań, z różnych ujęć, pomijając komentarze odnośnie sytuacji? Czy wystarczyło Ci jedno i masa podsycających komentarzy, potem wdających się w przepychanki? W USA masz prawo nosić broń, ale musisz mieć przy sobie ID / licencję, być niekonfliktowy i wykonywać polecenia służb, ale wiele zależy od prawa stanowego. Służby są bardzo napięte w USA, bo właśnie każdy może mieć broń, przez co spodziewają się wszystkiego w napiętej sytuacji. Można by sprawdzić jak to jest w USA, ale sądząc po takim komentarzu to prawnie możesz nosić legalną broń, ale jeśli wziąłeś ją na protest i jeśli coś wydarzy się to możesz być oskarżony do intencję użycia jej:   O BLM wspominam, bo mocno śledziłem tamtejszą sytuację i dokumentowałem filmy i teksty o tym na dysku, wraz z tematem prawa do posiadania broni w USA.   A próbowałeś zrozumieć sytuacje i znaleźć niuanse? Policja powinna zabezpieczać miejsca, ICE nie jest od przesuwanie się między protestującymi, oni są od wykonania swojej pracy... Ale znowu, nie próbujesz dyskutować i cokolwiek zrozumieć lub dowiedzieć sie, tylko szukać potwierdzenia i bicia wroga..., typowe demonizowanie i polaryzacja prowadzą do tego. W żadnym, bo moje podejście do takich sytuacji jest niezmienne od czasu "ataku na kapitol" w 2021r, gdzie zastrzelenie człowieka też było błędem jednostki, a nie egzekucją. Gdybyś obserwował USA szerzej, a nie tylko w przepychankach politycznych to wiedziałbyś w jakim otoczeniu pracują służby i dlaczego prawo każe mocno stosować się do poleć służb, trzymać ręce na widoku itd. Brawo, umiesz stosować typową demagogię... Potrafisz jeszcze trzeźwo spojrzeć na rzeczywistość, czy twoje zacietrzewienie polityczne już zupełnie cię zaślepiło na słowa i sytuacje? Ja zadaję sobie pytanie DLACZEGO STRZELILI... U Ciebie zachodzi od razu szufladkowanie propagandowe i powtarzanie haseł o egzekucji i niedopuszczeniu idei błędu u człowieka... Nawet nie wiesz co było na filmie oraz nie zwróciłeś uwagi w jakim kontekście to oglądałem... Ba nawet nie zwróciłeś uwagi na to co pisałem, bo walczysz z wyobrażeniem o mnie, a nie ze mną... Szukałem nagrań z licznymi ujęciami i dłuższym nagraniem sytuacji. Znalazłem tamto i we większości nie zwracałem uwagi na komentarze prowadzącego film, skacząc po materiale do ujęć... Baa, piszę nawet rzeczy, z którymi pewnie nie zgodziłby się autor filmy i dodam, że lepiej byłoby, gdy oficerzy dali się zabić lub zranić, bo to nie dolałoby paliwa do ognia i pokazałoby odklejenie społeczeństwa... "Niestety" nikt nie ma ochoty umierać, ale to protestujący stawiają się w konfliktowych sytuacjach(oczywiście pewnie nie widziałeś innych ujęć z miejsca zdarzenia), gdy ICE zmierza do wykonania swojej pracy... Nie twierdzę, że zmarli są winni swojej śmierci, lecz doprowadzili się do sytaucji, w której oficerowie mieli możliwość do popełnienia błędu w ocenie sytuacji. W USA napięcie i przesada / zapobiegliwość u służb nie jest czymś nowym, ale teraz z błędów robi się ludziom wodę z mózgu, gdzie nawet tutaj pada twierdzenie o egzekucji... Ale nie ma miejsca na jakiekolwiek niuanse i niejednoznaczną ocenę sytuacji w dyskusji w Tobą. Ciągle gadasz o magowskiej propagandzie, usprawiedliwianiu, egzekucjach i nie wiadomo czym oraz szyderczo przekręcasz lub podsumowujesz słowa... Zaczynasz zamieniać się w Karren z mema.   To tyle ode mnie, bo tylko powtarzasz emocjonalny potok słów... Daj sobie więcej czasu na wyrobienie opinii, zamiast skakać od razu do konkluzji... Możesz podesłać co Cię przekonało do takiego postrzegania ICE oraz gdzie znalazłeś te przypadki tortur itp.
    • TYLKO FOUNDERS, może ktoś wymienił na coś wyższego i mu leży jako zapas i chce sprzedać?   
    • Dla mnie robienie testów tylko w 1080p i nie jest kompletnym testem dla graczy i nazywaniem tego testami dla graczy trochę mija się z prawdą . Dla kogoś kto chce zobaczyć czy dany cpu jest szybszy jak najbardziej . Kumaty człowiek i tak ogląda wiele testów w różnych scenariuszach i w grach na których mu zależy  i podejmuje decyzje czy dopłata 1.5k do nowego cpu na aktualnym gpu ma jakiś sens. Ale gdybym miał się sugerować tylko testami w 1080p na takim przykładzie jak poniżej , trochę bym się czuł oszukany dopłacają do lepszego cpu     
    • sorka, do skasowania
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...