Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mea culpa :D 1440p miałem na myśli, zachciało się na skróty :D
Zgadzam się alokacja a faktycznie zużycie to dwie różne sprawy i nie neguje tego, jednak myślę że zgodni możemy być że lepiej dopłacić do 9070xt jeśli ktoś porównuje ją z 7900xtx :)

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak już o sterach mowa to może przy okazji zapytam, od 3 lat na bieżąco zmieniam stery więc trochę ich przerobiłem ;) i nigdy na żadnych jeszcze OSD z softu amd nie odpaliło mi się za pierwszym razem bez odczekania kilku sekund też tak macie? :hmm: jak już się odpali za pierwszym razem w danej grze to mogę wyłączać i włączać kombinacją klawiszy i pojawia się od razu ale to pierwsze odpalenie trwa z 20 sekund :E już nie wspomnę o tym że za pierwszym nie wszystkie wartości na monitoringu się wyświetlają, dopiero po zamknięciu i odpaleniu 2 raz są wszystkie te które ustawiłem ;) 

Opublikowano

U mnie chyba tak było raz, w sumie nie pamiętam. Natomiast mnożą się inne problemy z OSD ostatnio. Po aktualizacji sterów znikała temperatura i cpu power z monitoringu OSD. To już jest od jakiegoś czasu a nie tylko na ostatnich sterach. Aby to poprawić wystarczy pobrać instalator sterowników i puścić opcję repair. Druga rzecz to w Battlefield 6 nie wyświetla się liczba fps tylko N/A. OSD zabugowane.

Opublikowano
17 godzin temu, STALKER napisał(a):

Jak te najnowsze stery śmigają?

image.thumb.png.ea37b882f8dea459c6f24be51340e14e.png

1. Wysokie trzymanie zegarów przy oglądaniu YT a co za tym idzie dość wysoki pobór mocy.

2. Normalny pobór mocy w idlu.

3. Jak na razie najlepszy wynik w teście MH:Wilds i 3D Timespy

4. Reszta testów co najwyżej średnio.

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, MadDog napisał(a):

1. Wysokie trzymanie zegarów przy oglądaniu YT a co za tym idzie dość wysoki pobór mocy.

Jeżeli oszczędzasz prąd :P to wyłącz akcelerację w przeglądarce, nawet jak karta trzyma poprawne zegary to bez akceleracji jest jakieś 25W mniej na watomierzu z wyłączoną używam tak od długiego czasu i jeszcze nie spotkałem się z niczym co by mi zmuliło gdy sam procesor zajmuje się liczeniem ;) 

Opublikowano

Takie zapytanie, czy ktoś za Was wie może jakiej grubości pady są w sapphire nitro+ 7800xt?

Lub ogólnie czy wymieniając pastę pod rdzeniem warto zmienić od razu termopady czy jak złoże na starych to będzie git malina.

Bo niestety po niecałych 2 latach użytkowania nagle coś zaczęło być nie teges i rozjazd miedzy rdzeniem a hot spot potrafi być jak na zdjęciu.

Jakby udało mnie się skubańca odratować to bym go spróbował wsadzić zamiast 5700xt do drugiego komputera.

1000001524.jpg

Opublikowano (edytowane)

O to super. Dzięki za info :)

Edit:

Ok po wymianie. Pasta wiór, normalnie pęsetą można było zbierać. PTM poszedł ale od Thermal Grizzly bo Honeywell nie miałem.

Różnica miedzy hotspot a rdzeniem teraz 20 stopni więc jest ok. Do tego obroty wentylatora spadły, bo wcześniej to wchodził na 2000RPM.

Spoiler

IMG-20251102-150746.jpg

IMG-20251102-150751.jpg

IMG-20251102-143422.jpg

Karta wsadzona i zobaczymy co będzie dalej. Weszła na styk. Pomiędzy tym sapphire nitro + a koszem na dyski jest normalnie 1mm. Niestety jedną "łapkę" do dysków 2.5 cala musiałem usunąć: z przodu jest jak widać, natomiast tą z tyłu trzeba było odciąć, bo grafika się o nią opierała i nie weszła by do slotu.

Swoją drogą po pięciu latach 5700xt od powercolor nadal ok, może trochę wyższe temp niż na początku ale nadal w normie, no i przede wszystkim różnica między hotspot i rdzeniem około 22 stopnie, a tu karta po 2 latach i taka padaka z pastą. A jakby nie patrzeć karta z wyższej półki, nie jakiś najniższy model 7800xt.

Edytowane przez foh_23
  • Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Thermal Grizzly "PhaseSheet" ? ;) 

Tak, nie chcialo mnie się szukać, więc wziąłem PhaseSheet

19 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Thermal Grizzly nawet PTMa drogo sprzeda :rotfl2:

Na tą chwilę Gelid HeatPhase Ultra za ~20zł albo czekanie na amazonie jak się znowu pojawi Thermalright Helios za 13zł ;) 

Dobrze wiedzieć. Następnym razem wezmę tańsze jeżeli tak samo dobre. Bo thermal grizzly 55 zeta plus przesyłka.

Zwłaszcza, że rx5700xt też można by odświeżyć i zmienić glut pod rdzeniem.

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 5.11.2025 o 22:13, wallec napisał(a):

Dobry deal.
Kupcie sobie jak szukacie.

ASUS Radeon RX 7800 XT DUAL 16GB OC

1644zł

https://www.komputronik.pl/product/968973/karta-graficzna-asus-radeon-rx-7800-xt-dual-16gb-oc-oferta-outlet-.html

Dziwne, że jeszcze dostępne. Parę dni temu sprzedałem swojego Gigabyte 7800 xt za 1570 zł a gwarancja do bramy a tu 2 lata niewiele drożej.