Skocz do zawartości

RX 7xxx (RDNA 3) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ernorator napisał(a):

Ważne, że biosy fajne puszczają. A pomijając pastę i pady to 7900 XTX Taichi Black był najlepszą 7900XTX jaka wyszła, szkoda, że już nie robią. 

Owszem biosy 550W robią robotę a Taichi faktycznie był najlepszy jak trafiłeś nikłą szansę na sprawny egzemplarz. Asrock na RDNA3 miał tragiczną jakość masa Taichi 115 stopni na HS a na Aqua psy wieszali, bo niby woda a pamięć płonie a tempy HS 115. Po rzeźbach oddawali do sklepu kupowali XFX i blok i jeszcze byli do przodu. Potem bios programatorem z Aqua i pełnia szczęścia. Kurde jak ja się czaiłem na białe taichi ba nawet kupiłem ale mi anulowali xD i wziąłem tanie i sprawdzone. Nie narzekam nadmiernie a pasta dalej się trzyma a to już będzie z półtora roku.

Edytowane przez Art385
Opublikowano

Mógłby ryzykować w stanach gdzie mogę rozbebrać kartę bez utraty gwary. W polszy to ja się modliłem aby po miesiącu nie mięć pump-outa pasty i szarpania się z RMA bo do 115 stopni jest cool a że wentyle idą na pełnej ladacznicy a dobre biny do boostu skończyły się przy 85 stopniach to nie jest ważne ;) Żryj gruz i ciesz się szrotem za parę koła :E Na XFX nie narzekam przez 1.5 roku karta nie straciła mi nawet złotówki na wartości dałem 4.3k z shipem i dalej tyle stoi a zakładałem, że po roku będzie latać najwyżej za 3k zł. Jak coś to nie neguje tego co tam Asrock wystrugał ot podejrzewam infestacje niektórych fabryk hindusami na co by wskazywał ciągły problem z QC kart  

Opublikowano
15 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

ASRock podobno nawet dupska dał z 7900xtx aqua ... 

Youtube zaproponował :E Chwalą się jakąś Nano pastą - gówniana. Chwalą się jakimiś uber wentylatorami - gówniane (miałem na chwilę 7900 XT, wentyl terkotał)

• Upvote 1
Opublikowano
21 godzin temu, Art385 napisał(a):

Owszem biosy 550W robią robotę

Z czym dokładnie? Z jeszcze większym zdegradowaniem efektywności, która na start jest gorsza od NV, a po pałowaniu leci kompletnie w przepaść? Nigdy nie zrozumiem tak bezsensownego używania sprzętu.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Z czym dokładnie? Z jeszcze większym zdegradowaniem efektywności, która na start jest gorsza od NV, a po pałowaniu leci kompletnie w przepaść? Nigdy nie zrozumiem tak bezsensownego używania sprzętu.

Do benchowania niuniu bez wody raczej ciężko ich używać bo jakakolwiek gra to na starcie 90 stopni na HS.

Opublikowano
38 minut temu, Art385 napisał(a):

466W już jest bezsensu do normalnego użytkowania nie wspominając o 550W

Powiem tak, mam 7900 XTX TUF z limitem ~380 W i uważam, że wszystko powyżej tej wartości jest bez sensu na co dzień. A 466 W w karcie, która nawet po takim wypałowaniu traci dużo do RTX 4090, to czyste kuriozum.

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Powiem tak, mam 7900 XTX TUF z limitem ~380 W i uważam, że wszystko powyżej tej wartości jest bez sensu na co dzień. A 466 W w karcie, która nawet po takim wypałowaniu traci dużo do RTX 4090, to czyste kuriozum.

U mnie standardowy limit to 392W i to jest to co maks używam na co dzień i to też wtedy kiedy aktualnie potrzebuje wysoki zegar. Najczęściej siedzę na zegarach ~2.5 GHz + UV co w zależności od gry w 2160p kończy się poborem 300W.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Dlugo taki PTM wytrzymuje w stosunku do pasy ?? Ktory PTM jet najlepszy ??

Kładłem ptma do laptopa gamingowego 2 lata temu - 0 degradacji jedynie co to chłodzenie jest przedmuchiwane z kurzu ale "pasty" już zmieniać nie trzeba ;) a tam panują temperatury +85c pod obciążeniem mimo to nic się nie zmienia, zwykła pasta w takich warunkach ma gorsze wyniki po tygodniu :E 

3 godziny temu, ernorator napisał(a):

Zależy gdzie.

Dobre spasowanie, równe powierzchnie - niekoniecznie

Słabe spasowanie, krzywy IHS/rdzeń/stopka chłodzenia - tak

Jeżeli chodzi o samą wydajność oczywiście bo żywotność w obu przypadkach będzie lepsza ;) 

Edytowane przez Send1N