Skocz do zawartości

Skrypt czyszczący Win10/Win11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim. Windę (11) mam stuletnią. Nawet nie wiem ile instalek i nadinstalek instalowanych na którą. :) Kilka lat.
Czym ją skutecznie "odświeżyć" bez reinstala? 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Ręcznie wyłączyć cały zbędny syf działający w tle, niepotrzebne usługi i programy z autostartu np starym sprawdzonym autoruns https://www.dobreprogramy.pl/autoruns,program,windows,6628705182025345 + https://www.oo-software.com/en/shutup10 no i oczywiście wszystkie zamulające "upiększacze" w zaawansowanych ustawieniach zakładka wydajność > efekty wizualne. 

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie, od dłuższego czasu pracuję nad kolejną wersją - od zera rozebrałem cały skrypt i w sumie Win11 24H2 prawie już też %-) skrypt jest w pełnej przebudowie w 100% dostosowany tylko pod wersję 24H2 - bez wsparcia dla poprzednich wersji - tzn nie zalecam jak ktoś nie chce zepsuć systemu %-) myślę że do końca tygodnia się wyrobię, wstępnie wrzucę bez przywracania ustawień fabrycznych - do testowania - a z czasem dodam oczywiście przywracanie ustawień fabrycznych

• Thanks 7
  • Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

analizowałem, sprawdziłem na kilku PC z Win10 i niestety nic nie znalazłem, podejrzewam że było to gdzieś w dokumentach użytkownika wszystko i podczas czyszczenia systemu skasowało.. trochę to niestety trwało, chciałem dopracować skrypt.. jak sami zaraz zobaczycie zmian jest mega dużo :)%-) 

Skrypt w nowej wersji już się wrzuca na serwer, ogarnę na spokojnie wszystko i dziś się pojawi link do pobrania :) 

ok. godziny potrwa przesyłanie na serwer - niestety na mobilnym necie siedzę aktualnie %-) 

Edytowane przez wowo89
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Aktualna wersja:

Wersja 5.0: (data wydania 24.05.2025)

>>POBIERZ<<

Pełna przebudowa skryptu w celu dostosowania do Win11 24H2 - z góry zaznaczam - nie testowane na starszych wersjach systemu - tzn. odpaliłem na 23H2 bez większych problemów, ale nie przeprowadzono dłuższych testów.

Dodam również że nie polecam odpalania na starszej wersji - i tak jak zawsze - pamiętaj (mimo że skrypt robi to automatycznie) o utworzeniu kopii zapasowej !!  nie posiadam wszystkich możliwych konfiguracji sprzętowych do wykonania testów - no i aż tyle czasu

Punkt 2:

- Dodano "DiagTrack" i "WSearch" jako dodatkowe usługi niepotrzebne w wersji 24H2.
- Użyto net stop do natychmiastowego zatrzymania usług.
- Mechanizm blokowania uruchamiania aplikacji został rozszerzony o usuwanie wpisów w rejestrze (HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run).
- Dodano zabezpieczenie w BackgroundAccessApplications, aby zapewnić, że aplikacje nie będą działać w tle.
- Wyłączanie funkcji rozruchu zostało rozszerzone o deletevalue dla useplatformtick w celu pełnego usunięcia.
- Klucz SecondLevelDataCache ustawiono na wartość 0, co odpowiada współczesnym procesorom i ich dynamicznej pamięci podręcznej.
- Zgodnie z wymaganiami wersji 24H2, DisablePagingExecutive pozostało aktywne dla wydajności w aplikacjach wymagających wysokiej responsywności.
- Tworzenie kluczy rejestru zostało zoptymalizowane dla systemu Windows 11 24H2.
- Usługi MMCSS - Poprawiono sposób konfiguracji z dodatkowym potwierdzeniem wykonania polecenia.
- Automatyczne odkrywanie folderów - Zastosowano wpis do rejestru zgodny z nowszymi wersjami systemu Windows, aby wyłączyć tę funkcję.
- Polecenia fsutil zostały dostosowane do systemu Windows 11, zapewniając wyłączenie kompresji, szyfrowania oraz śledzenia dostępu do plików.
- Ustawiono wartość 256 dla klucza PriorityClass dla kompatybilności z Windows 11 24H2.
- Dodano obsługę kluczy rejestru SensorPermissionState i Status w lfsvc do całkowitego wyłączenia śledzenia lokalizacji.
- Bufor podręczny Eksploratora plików - Zwiększono wartość do 8192, co może być bardziej efektywne w przypadku systemów z dużą ilością ikon.
- Czas zatrzymania myszy - Zmniejszono wartość do 1, co zapewnia maksymalnie szybkie reakcje na najechanie kursorem.
- Wyłączenie Copilot - Zaktualizowano klucz rejestru w Policies, który działa skutecznie na Windows 11 24H2 oraz Użyto TurnOffWindowsCopilot dla jednoznacznej kontroli funkcji.
- Zmieniono wartość SearchboxTaskbarMode, aby całkowicie ukryć pole wyszukiwania.
- Klucze rejestru związane z historią Eksploratora Windows, niepotrzebnymi aplikacjami i funkcjami systemowymi zostały zachowane jako bezpieczne do usunięcia.
- Dodano do usunięcia klucze rejestru związane z telemetrią i zbieraniem danych, które można bezpiecznie usunąć w celu poprawy prywatności i wydajności.
- Optymalizacja ustawień systemowych - Dodano klucz HungAppTimeout, aby przyspieszyć czas oczekiwania na zakończenie zawieszonych aplikacji.
- Klucz SystemPaneSuggestionsEnabled dodany dla pełnego wyłączenia sugestii i reklam w Windows 11 24H2.
- Dodano klucz RestrictTextCollection, aby zablokować zbieranie danych tekstowych.
- Wyłączono raportowanie błędów zarówno na poziomie użytkownika (HKCU), jak i systemu (HKLM).
- Opcja "Kopiuj do folderu" - Klucz rejestru dla opcji "Kopiuj do folderu" został dostosowany z dodatkowym ukryciem komunikatów konsoli (>nul), aby poprawić przejrzystość.
- Klucz PowerThrottling ustawiono na 0, co wyłącza tę funkcję zarządzania energią, poprawiając wydajność w systemach wymagających pełnych zasobów CPU.
- Dodano klucz DisableSearchBoxSuggestions w obszarze Policies\Microsoft\Windows\Explorer z wartością 1, co wyłącza sugestie w polu wyszukiwania.

Punkt 3:

- Polecenie Enable-ComputerRestore w PowerShell zostało uproszczone dla dysku C:\, aby uniknąć potencjalnych problemów z identyfikacją dysku systemowego.
- Wyłączono usługi, które nie są krytyczne dla działania systemu na starszych komputerach, takie jak RemoteRegistry, DiagTrack, Fax, WalletService, dmwappushservice, MapsBroker, FrameServer, AppXSvc, pla, wlidsvc, WbioSrvc, PcaSvc, PNRPAutoReg, RmSvc, WPCSvc, wisvc, i QWAVE.
- Usługi takie jak WSearch (indeksowanie), ShellHWDetection (wykrywanie sprzętu) i wuauserv (Windows Update) zostały ustawione na tryb "demand", co oznacza, że uruchomią się tylko wtedy, gdy będą potrzebne.
- Poprawiono ścieżkę do klucza AppCompatFlags\Layers dla zgodności z najnowszym systemem.
- WindowsCopilot - Klucz TurnOffWindowsCopilot w sekcji Policies został dodany dla pełnego wyłączenia tej funkcji w Windows 11 24H2.
- Usługa WpnService (Windows Push Notifications) została wyłączona, a dodatkowo WpnUserService (powiązana z użytkownikiem) została zatrzymana i usunięta, aby zapobiec zbędnym procesom w tle.
- W celu natychmiastowego zastosowania zmian, wszystkie powiązane procesy, takie jak explorer.exe i ShellExperienceHost.exe, są restartowane.
- Usunięto zbędne sekcje, takie jak obsługa parametru /includeuserservice, które nie były konieczne w kontekście tego skryptu.
- Zmieniono polecenia powercfg na pełną kompatybilność z Windows 11 24H2.
- Opcje takie jak standby-timeout, monitor-timeout, disk-timeout, i hibernate-timeout zostały ustawione na 0, co wyłącza odpowiednie oszczędzanie energii.
- Wyłączono animacje okien, ustawiając klucz MinAnimate na 0. -> Poprawiono dane binarne w kluczu UserPreferencesMask, dostosowując je do wyłączania animacji w Windows 11.

Nowości w Punkcie 3:

- Wyłączenie zbędnych zadań z Harmonogramu.
- Wyłączenie Windows Defender AntiSpyware
- Czyszczenie plików tymczasowych
- Restart Eksploratora Windows w celu zastosowania zmian

Punkt 4:

- Dodano polecenie naprawiające uszkodzone komponenty w obrazie systemowym za pomocą narzędzia RestoreHealth.
- Usunięcie niepotrzebnych plików w folderze %SystemRoot%\SoftwareDistribution\Download, które są powiązane z aktualizacjami systemowymi.
- Dodano polecenie sfc /scannow, aby sprawdzić i naprawić uszkodzone pliki systemowe.

Punkt 5:

- Usunięto polecenie sfc /scannow
- Dodano polecenie do analizy magazynu komponentów, które pozwala ocenić, czy magazyn wymaga czyszczenia. (/ResetBase)
- Zoptymalizowano skrypt dla różnych typów dysków twardych, uwzględniając odpowiednie operacje dla HDD (chkdsk + defragmentacja) oraz SSD/NVMe (tylko chkdsk).
- Dodano czyszczenie folderu SoftwareDistribution - usunięcie zbędnych plików aktualizacji z %SystemRoot%\SoftwareDistribution\Download.
- Poprawiono komunikaty o sukcesie lub błędzie.

Punkt6:

- Dodano kontrolę %errorlevel% przy każdej operacji, aby zweryfikować jej powodzenie i zwrócić odpowiedni komunikat w przypadku błędów.
- Dodano usunięcie zawartości folderu Prefetch, który może zawierać stare dane przyspieszające uruchamianie aplikacji.
- Operacja na koszu oparta na zmiennej %SystemDrive%, co zwiększa kompatybilność niezależnie od konfiguracji systemowej.
- Skrypt usuwa tylko pliki instalacyjne .exe oraz .msi, co zapobiega przypadkowemu usunięciu innych ważnych plików z folderu Pobrane.
- Poprawione zarządzanie uprawnieniami w celu usunięcia Windows.old:
        - Polecenie icacls nadaje pełne uprawnienia użytkownikowi do folderu Windows.old, co jest wymagane przed jego usunięciem.
        - Wyłączenie usług systemowych związanych z Windows Update (wuauserv), Background Intelligent Transfer Service (bits) oraz Windows Modules Installer (trustedinstaller), które mogą blokować usuwanie folderu Windows.old.
        - Skrypt weryfikuje, czy folder został rzeczywiście usunięty, i informuje użytkownika o wyniku.
        - W przypadku nieudanego nadania uprawnień lub innych problemów z dostępem, skrypt przechodzi do etykiety :skip_windows_old i pomija dalsze kroki dla Windows.old.
- Dodano sprawdzenie wyniku operacji (%errorlevel%) dla poszczególnych czynności, co pozwala na lepsze monitorowanie powodzenia lub błędów.
- Czyszczenie folderów TEMP innych użytkowników odbywa się przy jednoczesnym pominięciu folderu bieżącego użytkownika.
- Poprawiono usunięcie zawartości pamięci podręcznej miniatur, pulpitu, plików DLL i ikon, co może poprawić wydajność systemu na starszym sprzęcie.
- Poprawiono usunięcie plików logów z folderu %SystemRoot%\Logs dla poprawy przejrzystości i zwolnienia miejsca.
- Usuwanie pustych folderów z ProgramFiles i ProgramFiles(x86):
        - Operacja rd /s /q w połączeniu z dir /b /a-d dokładnie sprawdza, czy folder jest pusty, zanim zostanie usunięty.
        - Dodano sprawdzanie, czy folder został pomyślnie usunięty, oraz komunikaty o sukcesie lub błędzie operacji.
        - Każda operacja jest zakończona jasnym komunikatem informującym o wyniku próby usunięcia folderu.

Punkt 7:

- Użycie polecenia powercfg /list z filtrami w findstr pozwala dynamicznie przypisywać GUID dla dostępnych planów zasilania (High Performance, Balanced, Power Saver).
- Dodano mechanizm obsługi nieprawidłowych wyborów użytkownika. Skrypt informuje, jeśli wprowadzona wartość nie jest poprawna (np. nie jest liczbą 1, 2 lub 3).
- Wyraźne komunikaty przed i po ustawieniu planu zasilania ułatwiają zrozumienie, jaka operacja została wykonana.

Punkt 8:

- Skrypt dynamicznie usuwa większość preinstalowanych aplikacji takich jak Office, ToDo, Maps, Solitaire, Candy Crush i inne. Wykorzystuje w tym celu DISM /Remove-ProvisionedAppxPackage.
- Lista aplikacji jest przetwarzana w pętli, co zmniejsza redundancję w kodzie.
- Odpięcie aplikacji z przypiętych na pasku zadań i menu Start - Proces został zoptymalizowany przy użyciu PowerShell i poprawionych metod, zapewniając niezawodne działanie.
- Uproszczone instrukcje PowerShell - Zastosowano bardziej efektywne komendy do usuwania aplikacji i przypiętych elementów.

Punkt 9:

- Skrypt sprawdza, czy plik DXSETUP.exe istnieje, zanim rozpocznie instalację. Jeśli plik nie zostanie znaleziony, użytkownik otrzyma jasną informację o problemie.
- Polecenie start /wait zapewnia, że proces instalacji DirectX zostanie zakończony przed kontynuowaniem skryptu.
- Po instalacji sprawdzany jest kod błędu (%errorlevel%). W przypadku sukcesu wyświetla się stosowny komunikat, a w razie niepowodzenia użytkownik jest informowany o błędzie.

- Każda operacja jest zakończona przejrzystym komunikatem o sukcesie, aby użytkownik mógł łatwo zrozumieć, co zostało wykonane, a także by ułatwić śledzenie działania skryptu.

Edytowane przez wowo89
  • Like 4
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

PS> Plany na przyszłość %-) - jako pierwsze dostosowanie punktu przywracania do ustawień fabrycznych, na pewno dodanie dodatkowego punktu w menu do sprawdzania zainstalowanych aplikacji i ich aktualizacji w postaci cichej instalacji :) (narzędzie winget) na razie pomysłów więcej nie mam i mam nadzieję że M$ szybko nie namiesza w systemie %-) bo się powieszę %-) :D (of course - żart :D )

Edytowane przez wowo89
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po odpaleniu skryptu (tuning win11 oraz usuwanie preinstalowanych aplikacji) przybyło około 60 procesów w porównaniu do tego co było po debloat Chrisa Titusa. To zamierzone? Pytam bez złośliwości, bo doceniam pracę ;)

Opublikowano
23 godziny temu, Adikon napisał(a):

Po odpaleniu skryptu (tuning win11 oraz usuwanie preinstalowanych aplikacji) przybyło około 60 procesów w porównaniu do tego co było po debloat Chrisa Titusa. To zamierzone? Pytam bez złośliwości, bo doceniam pracę ;)

szczerze nie znam jego skryptu i zasady dzialania, ale stawiam ze moj nie jest albo tak zabojczy dla procesow, albo po prostu wylaczam ich mniej - glownie ze wzgledu na prosby ktore pojawialy sie od poczatku tworzenia skryptu nie ruszam nic odnosnie XBOXa i gamingu oraz polaczen XBOX - Windows - a wiekszosc skryptow to wszystko wylacza %-) osobiscie na moim PC tez to robie, ale recznie ;) 

• Like 1
Opublikowano

Podłączę się, ponieważ wątek dotyczy czyszczenia Windows 10.

Jak w końcu wyłączyć Windows Update na dobre? Próbowałem wszystkich sposobów opisanych w sieci i żaden z nich nie działa, usługa co jakiś czas się reaktywuje.

Od tych komunikatów o zakończeniu wsparcia można dostać białej gorączki.

Znacie jakiś sprawdzony i ostateczny sposób? Oczywiście bez odinstalowywania usługi... Rejestr i services.msc nie pomaga na długo.

W życiu nie sądziłem, że zapytam o to, ale mechanizmy wprowadzone przez Microsoft są coraz przebieglejsze.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Od dłuższego czasu używam terminala powershell od Titusa i jestem mega zadowolony ... Skrypty na W10 bądź W11 robią robotę wraz z kontrolowaniem update. Chce robię update nie chce nie muszę :) Mi nic nie wraca :)

Edytowane przez Tooth
  • Upvote 2
Opublikowano

Ja siedzę na w10 21h2 lot ltsc i mam wyłączone ale raz w tygodniu sobie włączam czy nie ma jakiś łatek do zabezpieczeń bo nic innego na tym systemie już nie zasysa także wiem że nic się nie stanie złego ;) 

• Upvote 2
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.06.2025 o 14:26, Filip454 napisał(a):

@wowo89 Skopiowałem komendy z Twojego batcha i do tej pory zero nagabywania ze strony Windows Update. Wielkie dzięki! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

mówiłem ;) warto czasem korzystać ze skrytu rodaków, a nie zawsze od obcych %-) 

• Upvote 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dziś update pojawił się ponownie i powiadomienie o konieczności ponownego uruchomienia.

Tej siły już nie powstrzymacie :E

EDIT: Fałśzywy alarm. Tyle jest powyłączane, że nawet aktualizacji nie zainstaluje. Po ponownym uruchomieniu, system po prostu nie może zainstalować aktualizacji i uruchamia się normalnie (z komunikatem o wycofywaniu aktualizacji), a powiadomienie znika całkowicie i problem sam się rozwiązuje :E Potem system się już uruchamia normalnie, bez żadnych komunikatów. Jest po prostu zbyt wiele usług składowych powyłączanych i system nigdy nie dokona aktualizacji.

Magia.

🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃

Edytowane przez Filip454
  • 5 tygodni później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.06.2025 o 18:41, Send1N napisał(a):

Ja siedzę na w10 21h2 lot ltsc i mam wyłączone ale raz w tygodniu sobie włączam czy nie ma jakiś łatek do zabezpieczeń bo nic innego na tym systemie już nie zasysa także wiem że nic się nie stanie złego ;) 

Też przeszedłem z W10 PRO na W10 21H2 IoT LTSC wkoncu system tak jak chciałem bez aplikacji typu (Xbox\Windows Store\Reklamy) oraz pierdylionem aktualizacji z małą ilością procesów w tle. Klikam w aktualizacje wtedy kiedy ja tego chce a nie system.

Edytowane przez Tooth
  • Like 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

moze głupie pytania ale zapytam:

1) ten skrypt to jest do zwykłego pełnego windowsa 11 czy do wersji LTSC

2) czy uzywanie go do wersji LTSC jest zasadne i bezpieczne (o ile wogole możliwe) ?

• Like 1
Opublikowano

Używałem na W11 pro/home jak i LTSC to samo na win10 home/pro + IoT LTSC nie uświadczyłem problemów, oprócz jednego laptopa kiedyś jak zapodałem punkt nr3 retro pc wywaliło mi usługę wifi i lapek nie widział dostępnych sieci :E

• Upvote 1