Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.02.2025 o 19:24, Send1N napisał(a):

Oho wyczuam ciąg dalszy walki ze stutteringiem, tonący brzytwy się chwyta :E 

Niestety... Wymieniłem już wszystkie podzespoły oprócz CPU, więc pozostaje win10 🤷

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Już myślałem że nie będę potrzebował lekkich wersji windwos 10, ale jednak przyda się. Poleci ktoś coś do celerona j3355 do głupich testów? Później i tak będzie tam linux. Kiedyś z ghost spectre korzystałem do takich głupich testów, ale teraz upierdliwe jest znalezienie linka do pobrania.

Edit. Przypomniałem sobie o forum winclub i chyba wybiorę to: https://winclub.pl/topic/48463-win-jg10-ltsc-final/

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Z najlżejszych to bierz jak najstarsze wersje builda bo im nowszy build tym gorzej od strony cpu system się zachowuje, oczywiście najlepiej jakbyś postawił na tym sprzęcie win 7 który chodzi znacznie lepiej na słabym cpu nawet względem jak najbardziej okrojonej dziesiątki ;) testowałem w trupach to wiem jak to jest 7 vs 10 ;) Jak musi być 10 to mogę polecić tą https://winclub.pl/topic/11797-win-10-1703-extreme-pctablet-x86-x64-2k17/ minus jest taki że nie działa bluetooth :E usługa jest całkowicie wycięta i nic z tym nie zrobisz.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

sprzęcie win 7 k
 ;) Jak musi być 10 to mogę polecić tą https://winclub.pl/topic/11797-win-10-1703-extreme-pctablet-x86-x64-2k17/ minus jest taki że nie działa bluetooth :E usługa jest całkowicie wycięta i nic z tym nie zrobisz.

Niestety może nie być sterów, bo widziałem tylko win10 na stronie tej płyty j3355-itx.
A możesz podesłać mi link do pobrania na  priv? Mam problem z rejestracja na winclub, tak jak na ithardware przy przechodzeniu z pclab.. A jeśli jednak mam tam konto, to przypomnienie hasła od wczoraj nie reaguje. 

edit. Ewentualnie niech ktokolwiek podeśle link do obrazu windows 10 z tego forum, ponieważ dalej nie mam odpowiedzi na maila z ich strony, a zanim się windows zainstaluje i skonfiguruje na tym złomie to będzie już jutro :E 

Dobra jednak wygooglowałem chyab ich załączniki? 
https://db.windowsbase.pl/database/index_app?dir=Windows -- Modyfikacje%2FWindows 10%2FA-Team%2FWin 10 1703 Extreme PC-Tablet (x86-x64) 2k17

Edytowane przez musichunter1x
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe czy te k. jeszcze się z tego wycofają. 45% użytkowników wciąż ma 10 i nie ma co się dziwić ale pazerne k. zmuszają do 11... A wiecie dlaczego bo za rok albo 2 lata 11 będzie płatna w abonamencie.

10 miała być OSTATNIM OS Microsoftu. Nie dotrzymali słowa! I żeby jeszcze ta 11 była ok, ale wciąż się słyszy, że a to pada odłączy od USB, a to, że starsze programy nie działają itp. Ja mając tak dużo sprzętu po USB i monitor + TV po prostu nie mam kompletnie ochoty na tydzień albo miesiąc zabawy z nowym OS. No i zasada, że co drugi OS Microsftu jest dobry. 

Może jeszcze nie cofną wsparcia skoro aż 45% ludzi wciąż korzysta. Może przetrzymają do samego końca. Już to płatne wsparcie sugeruje, że może się ogarną.

A jak nie to przy prawie połowie wciąż aktywnych użytkowników może pojawi się inna możliwość wsparcia niż tylko Microsft. Może jakaś firma zajmująca się oprogramowaniem antywirusowym?

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Sam siedzę na w10 21h2 lot ltsc, wsparcie kończy się w 2032r więc do tego czasu ms będzie wypuszczał aktualizacje zabezpieczeń, gorzej jak np nv czy amd przestaną wypuszczać znacznie wcześniej stery pod w10 a takie coś jest prawdopodobne :E 

Opublikowano
5 godzin temu, hubio napisał(a):

A wiecie dlaczego bo za rok albo 2 lata 11 będzie płatna w abonamencie.

:E O tym abonamencie czytam co jakiś czas od ludzi od 2016 roku :D

Widnows as service to nie abonament :P 

• Like 1
Opublikowano

No, ale 11 jest już tylko powiązana z kontem. Tzn. są obejścia ale to jednak obejścia, które pewno Microsoft może zablokować. Tak szybki brak wsparcia 10 przy jednocześnie niemal połowie użytkowników działających na nim to kolejny kamyczek do tego co wyprawia korpo w XXIw. Może i miliard ludzi wciąż korzystać z 10. Przykładowo wsparcie do 7 minęło jak korzystało z niej z 15% a nie 45%.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Za 2-3 lata (nie od razu, nie teraz) będą opłaty za 11. Na początku niewielkie, a potem sukcesywnie zwiększane.

Opublikowano
56 minut temu, hubio napisał(a):

No, ale 11 jest już tylko powiązana z kontem. Tzn. są obejścia ale to jednak obejścia, które pewno Microsoft może zablokować. Tak szybki brak wsparcia 10 przy jednocześnie niemal połowie użytkowników działających na nim to kolejny kamyczek do tego co wyprawia korpo w XXIw. Może i miliard ludzi wciąż korzystać z 10. Przykładowo wsparcie do 7 minęło jak korzystało z niej z 15% a nie 45%.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Za 2-3 lata (nie od razu, nie teraz) będą opłaty za 11. Na początku niewielkie, a potem sukcesywnie zwiększane.

XP było wspierane ok 12 lat, Vista, 7 i 10 dziesięć lat, 8+8.1 też ok 10 lat (8 - 3 lata, ale 8.1 to był darmowy upgrade wypuszczony po roku i miał 9 lat wsparcia). Po prostu kilka systemów było wspieranych w tym samym czasie i dlatego wydaje się, że z 10 żegnamy się szybciej. Sporo osób nie chciało się przejść z Windowsa 7 aż nie musieli tego robić i nastąpiło to w połowie życia dziesiątki.

Z W 11 będziemy korzystać pewnie jeszcze jakieś6-7 lat a potem będziemy płakać, że MS każe nam się przesiąść na jeszcze gorszą 12 ;) 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, narmiak napisał(a):

Z W 11 będziemy korzystać pewnie jeszcze jakieś6-7 lat a potem będziemy płakać, że MS każe nam się przesiąść na jeszcze gorszą 12 ;) 

Płakać będziemy bo będzie płatny abonament, a 11 jest fatalna. Np. mam program do testowania padów do PS3, który nie zadziała na 11. Sporo starszych gier i programów. Do tego 11 to już mega szpiegowanie. Rozłączanie padów i kierownic. Problemy z monitorem i telewizorem podłączonymi jednocześnie. Można wymieniać i wymieniać...

Tiktokowa młodzież urodzona w XXIw to już od najmłodszych lat uczona (w szkołach państwowych) jak być wdzięcznym niewolnikiem... Ja prd... Bo w szkołach prywatnych, elitarnych to nauka konserwatywna jak w XIX w i tam się odcina od całego g. z XXIw i uczy jak zarządzać bydłem w przyszłości...

30 lat temu ludzie by nie pozwolili na to aby odłączyć z miliard użytkowników od OS, który jest lepszy...

@AndrzejTrg nie nie na siłę... Jak ktoś ma pocztę, przeglądarkę i gry AAA + jakieś oczywiste programy i jeden monitor i parę zajętych USB to pewno 11 to żaden problem. Dla mnie to nie jest na siłę. Mam z 20 różnych urządzeń podłączonych pod USB. Już teraz potrafią po jakiejś aktualizacji przestać działać i trzeba od nowa instalować. Na 11 byłby armageddon (sprawdzałem dokładnie to). Tak samo mam bardzo potrzebne do pracy starsze programy, które nie zadziałają na 11.

Pomijam już fakt, że w XXIw takie coś jak: SPEŁNIENIE OBIETNICY, DOTRZYMANIE SŁOWA nic nie znaczą w tym rozmytym świecie. 10 miała być ostatnia. Było to wielokrotnie i szeroko komunikowanie. 30 lat temu choćby za to tylko ludzie by masowo jechali po Microsoft za to, że nie dotrzymuje słowa.

Jak długo się da zostaję na 10. I będę z ciekawością obserwował kiedy 11 zacznie być płatna na abonament :) 

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano

Ty za każdym razem testujesz pady od PS3 przed uruchomieniem? A po za tym dziwisz się że Ci pady rozłącza jak takie stare pady nie są wspierane przez Windowsa? To jest właśnie stwarzanie problemów, coś co nie jest dostosowane do Windowsa nie działa jak należy to problem do Windowsa a tutaj powinieneś iść z pretensjami do Sony a najpierw do siebie, a może do twórców programu który chce ogarnąć coś nie wspieranego :E więc z tym wymienianiem i wymienieniem to pierwszy przykład pokazuje tylko Twoją winę 🙂 i idąc dalej, jak się stary tv z "dupą" chce podłączyć to nie dziwota że są problemy...

Jak się Windows nie podoba, to może Linux spasuje 🙂 

Opublikowano
3 godziny temu, hubio napisał(a):

Np. mam program do testowania padów do PS3, który nie zadziała na 11. Sporo starszych gier i programów.

Aha. Czyli to samo przy przesiadaniu się z 98 na XP, oraz z XP na 7, oraz z 7 na 10... Niestety software i hardware są ciągle modernizowane co często wymaga pozbycia się niekompatybilnych oraz praktycznie przez nikogo nie używanych bibliotek. Na szczęście tacy maniacy mają kilka wyjść jak korzystanie z dedykowanego sprzętu (fizycznego lub wirtualnego), gdzie będzie zainstalowany stary system, ale jak będzie trzeba zrobić cokolwiek nowoczesnego, to konieczny będzie upgrade.

Opublikowano

@hubio szczerze? To w tym momencie teraz po prostu strasznie marudzisz dla zasady. 

Stare gry? GOG. Jak czegoś tam nie ma, to wtedy szukasz łątek zrobionych przez pasjonatów i pogódź się z tym, że nie niektóre nie będą działały "od strzała" bo pewne rzeczy idą do przodu.

Urządzenia USB to samo. Do ilu z tych swoich urządzeń masz wydane przez producenta kompatybilne sterowniki a ile z nich odpalasz na domyślnych i narzekasz że nie działają? W ogóle to ile z nich masz na USB 2.0, a ile USB 2.0 masz na płycie głównej? Ja wiem że USB 3.0 jest w teorii kompatybilne, ale w praktyce niekoniecznie. 

Taka kolej rzeczy. Z każdym nowym systemem coś nie działało, coś nie było do końca kompatybilne, a producenci peryferiów czy gier przestawali je wspierać. 

• Upvote 1
Opublikowano

@LeBomB to napiszę jeszcze inaczej: z 7 przesiadłem się na 10 kiedy jeszcze 7 była wspierana czyli była 7 i 8.1 i wciąż były wspierane 2 generacje. Jak mnie pamięć nie myli dotąd zawsze była zasada 2 generacji. Można było przejść na 2 generację do przodu i te 2 wstecz były wspierane. Teraz jest 11, a nie 12. Do tego ciągle raportują problemy z nią. Wiem z różnych źródeł, że miałbym większe lub mniejsze problemy na 11 z różnymi rzeczami. 10 służy mi idealnie i nie trzeba łączyć z kontem. Po prostu nie chcę pod przymusem zmieniać.

Po cichu liczyłem, że Microsyf przedłuży to wsparcie o rok. Bo jak miało wygasnąć bodajże wsparcie dla XP to przedłużyli, no, ale to nie był już zaawansowany początek XXIw

Opublikowano

Rozjechało się to czasowo zwyczajnie. Win 11 wyszedł po sześciu latach od wydania Win 10, a nie po trzech, jak kilka poprzednich wydań. Jedenastka miała premierę w 2021 r., więc zazębia się z bytem Win 10 cztery lata. Koniec wsparcia Win 10 nie pamiętam kiedy był podawany, ale to nie stało się za dnia na dzień, więc można i można było śmiało się przygotować.

Poza tym:

- nic się nie stanie przecież po zakończeniu wsparcia Win 10, wszystko nadal będzie na nim działało i programy z MS Store wraz z Defenderem nadal będą aktualizowane. Masa ludzi przecież dawniej siedziała na 7, XP itd. bez aktualizacji (wiadomo czemu) i jakoś żyła bez problemów;

- jak wychodził Win 10 w 2015 r. mnóstwo było słów, że coś nie działa. A no nie działało, jak nie było sterowników, producent oprogramowania czy sprzętu z jakiś powodów nie udostępniał aktualizacji. I to nic nowego, tutaj nie należy mieć pretensji do MS. Na Viście i 7 również masa rzeczy nie działała. Na XP tak samo. Przypomnę jeszcze, że na premierę dziesiątka była faktycznie średnim systemem, tak delikatnie mówiąc, potrzebowała trochę łatek. Są systemy w miarę podobne technicznie oraz wyraźnie różniące się. Akurat w tym przypadku jeszcze nie sprawdziłeś, tylko opierasz się na tym co czytasz w necie. Powinieneś wiedzieć, że ludzie różne rzeczy mówią, a w tym przypadku mają przeróżne konfiguracje sprzętu, oprogramowania itd. i nie masz pojęcia co u kogo dokładnie nie zagrało;

- wg powyższego punktu w skrócie - używanie, że tak luźno ujmę "przeterminowanego" oprogramowania i sprzętu zawsze było problematyczne i to nie jest żadna nowość. Od czasu do czasu pora na zmiany;

- jedenastka to w sumie taka nakładka na dziesiątkę w zasadzie. Przypominam, że to miała być aktualizacja do Win 10 aby odświeżyć system, lecz widocznie stwierdzili, że system na wieki jednak im się nie opłaca i chętnie sprzedadzą coś niby nowego;

- w domu na jednym komputerze jest jedenastka od ponad roku i żadnego problemu nie odnotowałem. W ogóle od czasu wydania Win 10 jest masa newsów, że coś się sypie w systemie (czyli od dziesięciu lat), a używam dziesiątki od 2019 r. i... nic się u mnie nie działo tak dla przykładu;

- Win 11 można używać na koncie lokalnym jak każdy poprzedni Windows. Obraz przygotować sobie można identycznie jak w przypadku Win 10 Rufusem, zaznaczając stosowną opcję w celu utworzenia konta lokalnego.

Na koniec. Może po prostu załatw sobie jakiś dysk i postaw na nim jedenastkę dla testów. Będziesz wiedział co i jak na własne oczy bez gdybania.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@hubio 7 było wspierane dłużej niż planowano, ponieważ windows 8 i 8.1 okazał się niewypałem i miał znacznie mniejszą liczbę użytkowników. Dlatego wsparcie obu nałożyło się w czasie i win8 i 8.1 swoje wsparcie skończył wcześniej niż win7. 

Windows 10 ma już 10 lat (prawie 11 lat jeżeli uwzględnimy dostęp insider). Win11 wszedł tak jak napisał @Pawelek6 w 2021 roku.

Win10 na początku obsługiwał nawet core2duo czyli system wydany w 2015 roku działał na 10 letnich komputerach. Win11 działa na sprzęcie z 2017/2018 roku (w zależności od płyty, bo nie wszystkie w tych latach miały już TPM 2.0).

Twierdzisz zatem, że przy takim tempie rozwoju technologii i obsługiwanych funkcji, instrukcji itd. system dalej miałby wspierać kompy sprzed 20 lat? Trochę tak jakbyś wymagał, żeby Android 15 dał się bez kombinacji i fabrycznie uruchomić na 10 letnim smartfonie. 

Cała reszta wynika z nieznajomości mechanizmu windows as service, przez który pewne działania dotykają również użytkowników licencji prywatnych nie tylko firmowych (nie chodzi o abonament, a o mechanizm dystrybucji wersji i podejścia do rozwoju systemu)

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/deployment/update/waas-overview

12 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

- jedenastka to w sumie taka nakładka na dziesiątkę w zasadzie. Przypominam, że to miała być aktualizacja do Win 10 aby odświeżyć system, lecz widocznie stwierdzili, że system na wieki jednak im się nie opłaca i chętnie sprzedadzą coś niby nowego;

11 to w zasadzie dalej rozwój 10, tyle tylko, że 10 już nie sprzedają, sprzedają 11, co jest po prostu logiczne. Ponadto 10 można uaktualnić do 11 bez dodatkowych opłat. Tak samo można było przejść z 7/8/8.1 na 10.

Korzystałem z win7, potem win10, teraz win11 i to wszystko na bazie licencji na win7 którą kupiłem w 2010 roku wtedy razem z komputerem. Licencję bez problemu przeniosłem na nowy PC.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Dlatego wsparcie obu nałożyło się w czasie i win8 i 8.1 swoje wsparcie skończył wcześniej niż win7. 

Windows 8.1 było wspierane 3 lata dłużej niż Windows 7.

Edit: W sensie wparcie wygasło 3 lata po wygaśnięciu wsparcia dla W7, 2020 dla W7 i 2023 dla W 8.1.

Edytowane przez narmiak
Opublikowano (edytowane)

@narmiak ok, faktycznie, mój błąd. Miało być na odwrót, ale MS się ugiął. 

Edit: tyle tylko, że do win7 MS zaproponował płatne wsparcie dodatkowe do 2023 roku, a dla win8.1 już chyba nie. Więc w praktyce całkowite wsparcie obu systemów czy to rozszerzone czy płatne zakończyło się w 2023 roku.

https://learn.microsoft.com/pl-pl/lifecycle/products/windows-7

https://learn.microsoft.com/pl-pl/lifecycle/products/windows-81

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Co myślicie o przejściu z windowsa 10 na 11 w wersji windows 11 enterprise ltsc 2024 w języku polskim pobranej z https://massgrave.dev/windows_ltsc_links

TechManiacHD nagrał o tym film: https://www.youtube.com/watch?v=scctDWMD_KQ

Z kilkoma zmianami w opcjach rufusa: usuń wymaganie konta online, stwórz konto lokalne o nazwie, wyłącz zbieranie osobistych danych, dezaktywuj automatyczne szyfrowanie bitlocker.

Oraz kluczyk do aktywacji z jakiejś kluczykowni za 100zł, brak oficjalnej sprzedaży dla prywatnego użytkownika komputera.

Ktoś już testował? Nie będzie problemu z działaniem najpopularniejszych programów, gier, sklepów: gog, ea play oraz steam?

Teraz się zastanawiam czy to dobre rozwiązanie, połączone z linuxem na drugim dysku, zamiast windowsa 10.

Edytowane przez Pawcio
  • Upvote 1
Opublikowano

Pytanie do użytkowników Win10 IoT LTSC. Czy logujecie się w systemie w jakiś sposób na konto MS? Nie musi być to konto systemowe, to może być lokalne, ale np. logowanie do MS Store albo Xbox? I czy w takim przypadku nie ma ktoś jakiejś niespodzianki?