Skocz do zawartości

Xbox Series X|S - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

0841251de11fa0ea193705d9864bc483d9907ffc

Przynajmniej rozwiali moje wątpliwości: doom eternal w super cenie na steam i tak się zastanawiałem czy nie wykupić abo na xboxie w swoim czasie i zagrać przy okazji w najnowszego i jeszcze coś tam. 

Teraz już wiem że kupię na pc i tu zacznę "budować" kolekcję, a xbox już tylko do tego co na niego kupiłem.

• Upvote 2
Opublikowano

Sielanka i tak trwała dość długo. Już tylko z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć w jakim kierunku chce podążyć Microsoft. Bo na chwilę obecną kompletnie nie widzę sensu w kupowaniu ich kolejnej konsoli, jakkolwiek by wyglądała. Wszystko to co zieloni mają do zaoferowania, jest też na PC. Najczęściej w lepszej wersji, z pełnym wsparciem modów. Martwy punkt. 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Sprawdźcie olx, wysyp używanych xbox series s za 600-800zł.

Ponad 1000 ogłoszeń, konsolka dla bogatych ;D

Jak myślicie dlaczego? Bo podnieśli cenę abonamentu oraz ukrócili zakup tanich gamepasów z turcji oraz indii?

Edytowane przez Pawcio
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Vulc napisał(a):

Sielanka i tak trwała dość długo. Już tylko z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć w jakim kierunku chce podążyć Microsoft. 

Jak to chciałbyś wiedzieć? Przecież to oczywiste od lat.

Cloud.

Chcą być usługą. Wydawcą gier na tyle, żeby konkurencja za bardzo nie przeszkadzała.

Ja od samego początku pisałem wszędzie, że chwalenie Gamepassa to idiotyzm i że to będzie koń trojański, który graczom filnalnie wyjdzie bokiem.

Wielu innych też pisało oczywistość, że takiego modelu biznesowego opartego na  dopłacaniu do interesu MS nie utrzyma w nieskończoność i gdy tylko wytną konkurencję, zaczną podnosić ceny.

Nie wycięli. Kupili odpowiednio dużo developerów i ktoś na górze przyspieszył postawienie krzyżyka na sprzęcie. 

Przypomnę też dlaczego Microsoft zrobił Xboxa w 2001/2002r:

Dlatego, że bali się, że Sony z konsolami zyska za dużą przewagę w sprzęcie audio-video. Bali się, że "obowiązkowy sprzęt w każdym salonie" będzie utożsamiany z konsolami Sony.

Do tego na początku, już ponad 20 lat temu ludzie się wkurzali, że mało sami robią, a podkupują wydawców.

Patrząc na to wszystko przez dłuższy czas jasno widać dokąd MS zmierza.

Kiedyś: Masz 700zł? Ależ prosimy bardzo. Oto dla Pana świeżutka konsola Xbox 360 w wersji Arcade. Konsola sprzed 3 lat, z masą fajnych gier (exów) i topową wydajnością (pozdro Series S)

Dziś: Masz 1450zł? Nooo to na abonamencik na rok akurat starczy. I ciesz się pan, że możesz zagrać lokalnie, bo za kilka lat to za tyle dostaniesz conajwyżej dostęp do grania zdalnego.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
39 minut temu, VRman napisał(a):

Jak to chciałbyś wiedzieć? Przecież to oczywiste od lat.

Cloud.

Już to przerabialiśmy w innym wątku, więc się powtórzę - cloud w obecnej formie to proteza. Jak chcą się pchać w cloud już teraz, do kogo oni niby z tym trafią? Ludzie nie mają warunków, żeby to mogło sensownie działać, jeśli nawet streaming lokalny, oparty o własną, szybką sieć wifi i niskie opóźnienia, nadal pozostawia wiele do życzenia. I jestem tutaj szczodry w tej ocenie. A zastanawiając się nad planami Microsoftu, miałem na myśli właśnie ich odwiedź na PS6, w kontekście tego gdzie oni się teraz znajdują na branżowej mapie. Cloud nie jest na chwilę obecną rozwiązaniem.

Doskonale wiadomo po co powstał Game Pass i jak to się może skończyć, ale korzystających niewiele to interesuje. I mają do tego pełne prawo, bo patrzą na to z jedynej, słusznej perspektywy - swojej własnej. A jak im ktoś latami, często za grosze, oferował dostęp do fajnych gier w dniu premiery, głupotą byłoby po to nie sięgnąć. Microsoft nigdy nie był specjalnie subtelny w swoich planach się z nimi nie krył.

Opublikowano (edytowane)

Ale pytałeś o to dokąd to zmierza, jaki jest plan MSu. No to taki - cloud gaming.

Nie za rok. Nie za dwa może, ale za 20 na pewno. Za 10 raczej. 

A gamepass jest tylko krokiem w tym kierunku.

Tak samo jak wydanie sprzętu konkurencyjnego dla PS6. Jest to gra pozorów, zabezpieczenie się przed krytyką i złym PRem. Tak samo jak jest nim Xbox Series X, gdy tak naprawdę MS ma tą konsolę w dupie, ale nie mógł sobie pozwolić na to, aby Series S był jedynym modelem konkurenta PS5. 

Teraz pójdą dalej moim zdaniem. Jeszcze bardziej olewając sprzęt. Ten ma być ponoć cholernie drogi i odrobinę szybszy od PS6. Kaktus mi na dupie wyrośnie jak ten sprzęt będzie głównym targetem choćby w studiach developerskich będących własnością MSu.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Szkoda microsoftu. A wystarczylo robic wiecej gier uslug, hero shooterow z elementami WOKE no i oczywiscie zatrudniac wiecej lesbijek, gejow i transow, jednoczesnie zwalniajac doswiadczonych bialych heteroseksualnych programistow.

Wtedy napewno bylo by ok.... prawda?

Edytowane przez Roman_PCMR
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Reddzik napisał(a):

1. Miło, że zaczekali na mnie aż sobie wbiję na maxa.

2. Też macie szansę, bo ceny to nadal 259-269 za rok Core legalnie, ale konwersja 5:2 (nie 2:1 jak u mnie i nie 3:2 jak kiedyś i 1:1 jak dawno): https://support.xbox.com/pl-pl/help/subscriptions-billing/manage-subscriptions/xbox-game-pass-conversions

3. Podwyżki dotyczą tylko Ultimate (Core i Premium bez zmian, ale w PL Core +20% tyle, że każdy bierze rok bo 21 zł a nie 37).

Ot zrobili droższy plan z grami na premierę (czego nie ma Sony), ale cena 54,99 za Premium jest żałosna i była w stosunku do Sony.

Ciekawe jak szybko się z tej podwyżki wycofają? Bo jest szalona, a casuale mają to na miesiąc (nie na rok jak u Sony) więc ilość rezygnacji będzie szalona.

Edytowane przez sino
Opublikowano

Reszta się mocno nie zmieniła, bo założenie jest proste - po latach sielanki, monetyzacja. Tylko Ultimate oferuje dostęp do nowych gier Day One i to tutaj poszła ta 50% podwyżka. Jak zareagowali gracze, już wstępnie wiadomo, jak to się odbije długofalowo, zobaczymy. Microsoft ma bogatą tradycję strzelania sobie w stopę. O ironio, najmocniej po dupie dostają posiadacze konsol, bo podwyżka Game Pass PC jest mniejsza, a tam też wjeżdżać będą premierówki. 

Na pewno te decyzje dobiją Xboksa w krajach, gdzie generalnie nie był on mocno popularny. To jest gwóźdź do trumny, zwłaszcza że zieloni od początku podchodzili do takich rynków po macoszemu. Przykładowo w Polsce Xbox Rewards jak nie działało, tak nadal nie działa, chyba że coś się zmieniło. Sprzęt kompletnie bez przyszłości.

• Upvote 2
Opublikowano

Kolejny abo do odhaczenia, dobrze, że już we wrześniu przestałem opłacać. I tak gramy z chłopakami głównie na PC (Gabe, mesjaszu, prowadź!), a to co mam na XSX w wersji cyfrowej/fizycznej starczy córce na wieeeele miesięcy ;)  Strzał w kolano, przy takiej polityce nawet nie mam zamiaru rozważać zakupu kolejne konsoli ze stajni MS. Jasne, było to do przewidzenia, że w końcu podniosą cenę, ale....50%? Pewnie za kilka dni ogarną temat od strony PR i wrócą z komunikatem "Słuchamy graczy, bla bla bla, podwyżka o - przykładowo 20%" - i żaba będzie się dalej gotować... 

Opublikowano (edytowane)

Co do gejpassa 

Ciekawostka - mam aktywnego gejpassa ultimate do 12.2027 i finito, jak dam żeby włączyć rozliczenia cykliczne to info takie - Dziś nie jest naliczana żadna opłata. Od dnia 20.12.2027 będzie naliczana opłata 62,99 zł z uwzględnieniem szacunkowego podatku VAT co miesiąc.

Edytowane przez Elvis79
  • Haha 1