Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR4 (Wszystkie platformy)

KamileN

Rekomendowane odpowiedzi

W katalogu TestMem5 masz katalog bin. Wejdź do niego i edytuj cfg np. notatnikiem. Na końcu linijki masz profil testu. Tam wbij Extreme1@anta777.

Potem otwórz notatnikiem profil Extreme1@anta777, a w nim w [Main Section] ma cycle. tam sobie wbijasz dowolną liczbę cykli testu. Na początek ustaw na 3. 

@Dominik92, podaje ci wartości kolejnych timingów, w takiej kolejności jak są u ciebie w BIOS'ie.

tRDRD_sg 8, tRDRD_dg 4, tRDRD_dr 8, tRDRD_dd 8.

tRDWR_sg 12, tRDWR_dg 12, tRDWR_dr 12, tRDWR_dd 12.

tWRWR_sg 8, tWRWR_dg 4, tWRWR_dr 8, tWRWR_dd 8.

tWRRD_sg 28, tWRRD_dg 22.

tWRRD_dr 8, tWRRD_dd 8.

@Grandal @SebastianFM wydaje się wszystko stabilnie. Gre odpalilem, 3dmarka, aide i testmem. Nic nie wywalilo

9 minut temu, SebastianFM napisał:

@Dominik92, podaje ci wartości kolejnych timingów, w takiej kolejności jak są u ciebie w BIOS'ie.

tRDRD_sg 8, tRDRD_dg 4, tRDRD_dr 8, tRDRD_dd 8.

tRDWR_sg 12, tRDWR_dg 12, tRDWR_dr 12, tRDWR_dd 12.

tWRWR_sg 8, tWRWR_dg 4, tWRWR_dr 8, tWRWR_dd 8.

tWRRD_sg 28, tWRRD_dg 22.

tWRRD_dr 8, tWRRD_dd 8.

Zmieniłem. Pc się uruchomił. Robię testy

1 minutę temu, SebastianFM napisał:

@Dominik92, to świetnie. 🙂

Tak z ciekawości, może sprawdzisz ile teraz po tych zmianach ci wyjdzie FPS w teście Cyberpunk 2077 na takich samych ustawieniach jak wcześniej kiedy miałeś 219,73 FPS.

Sprawdzę. W 3dmarku procek o 8,4 proc wbil wiecej. 

7 minut temu, SebastianFM napisał:

@Dominik92, to świetnie. 🙂

Tak z ciekawości, może sprawdzisz ile teraz po tych zmianach ci wyjdzie FPS w teście Cyberpunk 2077 na takich samych ustawieniach jak wcześniej kiedy miałeś 219,73 FPS.

oc ram.jpg

5.7 % lepszy wynik

w 1% low jest 7.3 lepiej

Coś więcej kręcimy? 

Podkręciłem grafikę i rekord w 3dmarku wbiłem :D Wcześniej miałem rekord 22790 pkt. 

3dmark.jpg

Z ciekawości sprawdziłem, to o czym pisał Send1N w wątku o podkręcaniu pamięci DDR5 i rzeczywiści na najnowszej wersji programu TM5 z profilem Anta Extreme potrafi wywalić 1 błąd po dłuższym przebiegu, prawdopodobnie przez zbyt niskie tRFC. Zmieniłem tRFC z 285 na 300 i zdaje się, że jest teraz ok, chociaż wymaga to dłuższych testów, które nie wiem, czy chce mi się robić :P. Prawie 4 lata używałem takiej konfiguracji i nie było żadnych problemów, ale jak widać, zawsze można coś poprawić, do stabilizować.

Pamięci to Patriot Viper Steel 4400MHz CL19 (Samsung B-Die), poniżej test i ustawienia. Zestaw dawał też radę z timingami głównymi 14-14-14-14-28-42 przy napięciu 1.55v, ale nie wiem, jak by zachował się teraz, w tym teście. Na co dzień używam czegoś takiego jak poniżej, chociaż wcześniej z niższym tRFC ustawionym na 285.

Test.jpg.9c285b1190b5873953a147754f31f22e.jpg

Edytowane przez KamileN

U mnie nowy TM5 w wersji 0.13 wyjaśnił że 4 lata byłem niestabilny do końca :E mam 4x8 patriotów jak wiadomo z atrapami zamiast radiatorów i zawsze testowało się 10 cykli usmusa lub 3 długie anta777 na v0.12 , tydzień temu dostałem randomową wylotkę do pulpitu z wpisem w dzienniku zdarzeń "application error 0x000005" czyli główne podejrzenie na memki, okazało się że na nowej wersji po dłuższym czasie wywala jeden błąd zawsze po czasie gdzie na v0.12 już całe 3 cykle anty dobiegały końca i test był zaliczony ;) musiałem podbić trfc z 270 na 300 i teraz zalicza nawet 10 godzin bez problemu na napięciu którym chciałem zostać.

3 godziny temu, Send1N napisał:

To zależy często można np poprawić na własną rękę profil xmp/expo który ma przykładowo 3600mhz cl17 na 3600 cl16 bez ruszania napięcia a do cl15 już trzeba ostro voltować ;) ale samo CL bez zacieśniania reszty timingów daje tyle co nic.

Wczoraj już poprawiliśmy timingi. Chciałem zejśc na niższe cl. Obrecnie na xmp mam 14,14,14,34. Myślałem zeby dać może 1,5v i 12,12,12,38