Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No wkleił mu się nie ten link, zdarza się.

Idąc po linku (dzięki Wallec) znalazłem kilka, zaczynając od najtańszego

https://www.proshop.pl/RAM/Kingston-FURY-Beast-DDR5-6000-64GB-CL30-Dual-Channel-2-pcs-AMD-EXPO-Intel-XMP-Czarny/3251784

Ale pytanie który ma chłodzenie, które sobie poradzi na EXPO. Kręcenia nie będzie, ale w tym modelu za 920 radiatory wyglądają na obrazku na dość biedne. Nie wiem jak faktycznie jest, bo ciężko ocenić ilość metalu patrząc na zdjęcie.

image.png

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

Ale pytanie który ma chłodzenie, które sobie poradzi na EXPO.

Dlaczego miałoby sobie nie poradzić? EXPO to bieda parametry bez żyłowania tREFI i innych timingów czułych na temperaturę.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, VRman napisał(a):

Ale pytanie który ma chłodzenie, które sobie poradzi na EXPO. Kręcenia nie będzie, ale w tym modelu za 920 radiatory wyglądają na obrazku na dość biedne

Przeciez one wszystkie miaja takie same radiatory. Z tym, ze wersja RGB ma listwe led. Mam w wersji czarnej i moge polecic. W expo poszy od strzala. Timmingi 30-36-36-80. Podkrecilem na stabilne 28-35-35-47.

Na amazonie trafiaja sie promocje na nie. Ja kupilem za 799, a byly jakis czas temu za 755.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano

@tomcug

7 minut temu, tomcug napisał(a):

Dlaczego miałoby sobie nie poradzić?

Pytam. Dopiero co ktoś pisał, że mu się trochę jakieś grzały.

A ja chcę się dowiedzieć, które wybierać tak, żeby nie było problemów nawet w budzie z bardzo słabym obiegiem powietrza. 

8 minut temu, ryba napisał(a):

To co wyzej, to jakies chore ceny :E

https://www.x-kom.pl/p/1258924-pamiec-ram-ddr5-patriot-64gb-2x32gb-6000mt-s-cl30-venom.html

Byl ostatnio goracy strzal na X, 2x16 6000CL36 za 290zl dla ziomeczka :D To jest dopiero deal.

30-40-40-76 i 1.35 a nie 1.4V (zakładam, że wszystko na tych samych kościach, może błędnie?)

i też takie wąskie blaszki. (edit: ok, Dżony dodał kolejną opinię, że to nie ma znaczenia) Ja mam w szafie DDR2 i DDR3 z toną złomu jako radiatory (grube, wysokie)  i jakoś tak.. ta chudość mnie niepokoi :D

6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Przeciez one wszystkie miaja takie same radiatory. Z tym, ze wersja RGB ma listwe led. Mam w wersji czarnej i moge polecic. W expo poszy od strzala.  Timmingi 30-36-36-80. Podkrecilem na stabilne 28-35-35-47.

OK, dzięki.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, tomcug napisał(a):

Wallec, Ty to lepiej nikomu nic nie doradzaj %-)

Chodziło o to, że są bez radiatorów.
Wersję sobie znajdzie.... O ILE JEST DO PC OSOBISTYCH :e

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Odpuściłem sobie 2x32, za młody jestem na dziadkowe ramy. 

Zamówiłem g.skill 6000mhz cl26 2x24gb, bin będzie git ? 

Ciekawe czy wskoczą na 6400mhz cl26 ;) 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Dziwnie ten ram wygląda a info w necie 0 o nim. Wygląda to tak, jakby przebudowali PCB i wpakowali adie 2gb, albo hynix ogarnął już adie 3gb ? 

Timingi mocno ciasne z pudełka jak na mdie v2 z tego co kojarzę, to kolejne timingi po cl na mdie v2 były wysokie zawsze. 

Opublikowano (edytowane)

Macie fazę z tymi ramami :E

Ja jak złożyłem kompa na początku stycznia to leciałem na expo :E 

Dopiero teraz naszła jakaś mała wena, ale tylko, aby te moje g.skille 6000 CL32-38-38- 1.4V def ustawić na 6k CL30-36-36.. resztę timingów też tam trochę pozacieśniałem, ustawiłem pod 1.35V i już mam wywalone. 

Nie chce mi się nic więcej na razie :E, ani ich mocniej voltować dla np. 6200 CL30

Możecie zerknąć czy nic nie zwaliłem.

ky9PzsT.png

Stabilne wygląda, że jest. Kilkugodzinne testy kilka razy zapuszczałem typu anta extreme/1usmus. Nic się nie dzieje na razie również w gierkach.

Ogólnie wcześniej na expo bez żadnych optymalizacji z biosu i timingi stock dla 6000 CL32-38-38-38-96 latency w aida podchodziło mi pod 80ns :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Ciekawe czy proshop mi nie anuluje zamówienia, bo cena już 300 do góry poszła :). Niby zamówienie w toku mam, więc teoretycznie nie powinni anulować. Wczoraj ustabilizowalem aresy na 6400cl26 1.55v. Widze, że w tanim asusie cady przydałoby się ręcznie trzymać, bo co start pc się zmieniają i raz jest bez błędów raz z błędami ...

IMG20250414211951.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Ciekawe czy proshop mi nie anuluje zamówienia, bo cena już 300 do góry poszła :).

Faktycznie cena poszła mocno do góry.

Ale dlaczego mają anulować? Proshop robi takie numery? Pierwszy raz zamawiam cokolwiek w tym sklepie.

Opublikowano

@krukkpl

Kiedyś nie robił, ale mam jakieś dziwne przeczucie :E.  

Proshop w przeszłości nawet prędzej potrafił coś wysłać niż mieli napisane w zamówieniu. Ogólnie kiedyś to tam kupowałem 95% sprzętu i to głównie outlet, bo mieli świetne ceny. W czasach krypto szło też u nich ustrzelić w całkiem normalnych pieniądzach karty graficzne 

Opublikowano (edytowane)

Bawię się troche podkręcaniem ramu ale jeszcze zielony jestem, ramy to Kingston Fury Beast 6000/CL40.

Udało mi się uzyskać CL32/6400 teraz spróbowałem zmienić FCLK z 2000 na 2066, normalnym jest że Latency sie zwiększa wraz z FCLK?

Po lewo FCLK 2066 po prawo 2000.

image.thumb.png.d04ff972036455079d2011ec46a553d3.png

Oraz czy lepiej zejść niżej z timingami i trzymać te 6200/6000 czy lepiej wyższe taktowanie ale też wyższe timingi?

Edytowane przez CrooV
Opublikowano (edytowane)

Bry. Dzisiaj odebrałem zestaw Kingston Fury Best 2x32GB DDR5 6000 CL30

2BkJXzx.png

Czy ktoś się z nimi bawił i uzyskał jakieś leprze timmingi dla 6000Mt/s ?

Jedyne co ruszyłem to tREFI na 65535. W ogóle to bios nie pokazuje żadnych timmingów po wybraniu Expo1, dopiero ten program je pokazał 

ybnoumK.jpg

Edytowane przez PaVLo