Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ma ktoś może jakieś wyjściowe nastawy dla mdie v2 6400cl26/28 lub 8000cl32/34/36? 

Poza trfc co jeszcze musi być luźniej od adie ?

Właśnie zapinam białe damy w sloty.

Expo uruchomione i nie widzę tego ultra low latency w tym ramie :E. Dodatkowo vddio wedug hwinfo ma 1.5v z xmp, dobra idę normalnie je ustawić. 

IMG20250523190719.jpg

Zabawa się zaczyna :). 

IMG20250523193115.jpg

Błędy w tm5 były, podbiłem napięcie na 1.46v. Jak do 1.48v ogarną ten nastaw to zostawiam je, a fajny bin 2x16 puszczam w świat.  Kompromis między pojemnością a możliwościami OC zostanie zażegnany.  

Ale jeszcze chciałbym sprawdzić 1:1 na 6400cl26, ale nie mam bladego pojęcia co poza trfc luzować w mdie v2.

Według mnie, już zaczyna gadać ten nastaw i to są osiągi bardzo zbliżone do aresow, więc mniej więcej zaczynam się domyślać, co mogę na nich ukręcić. Jeszcze jak pójdą pod wodę, to całkiem baja będzie. 

Edit, idę pograć w apexa, będę obserwował fps czy nic się nie dzieje. W weekend powrócę do rzeźby.  

IMG20250523202858.jpg

Timingi zapożyczone od kolegi z forum. I niech nikt nie mówi, że 6000cl26 z pudełka to słaby bin, bo mam 2x24 i 2x16 o takich timingach i oba zestawy kręcą się niesamowicie dobrze. A mając ramy różne, i 8200mhz z pudełka nawet, nie byłem w stanie robić takich nastawów przy tak skromnych napięciach. Więc albo miałem niesamowitego farta, że oba zestawy trafiłem z praktycznie identycznym potencjałem (48gb lepsze o jakieś 0.02v od 32gb, na maksymalnie zbliżonych timingach) albo po prostu tak fajne biny są pakowane do tego ramu. To jest tylko porównanie , docelowo będę chciał pójść w 8200mhz cl34 +-. Zależy czy do 1.55v uda się taki nastaw ustabilizować, więcej papu nie chce dawać. 

IMG20250524091741.jpg

IMG20250524091523.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

@NoviAMG

Próbowałeś przenieść wszystkie ustawienia timingów i napięcia w zaawansowane CPU, DDR ?? U mnie Procup,down wskoczyły na 60 ohm, a Rtt 404840. Masz top mobasa to sprawdzić ;) 

W standardowych nastawach mam wszystko w AUTO co na pierwszy rzut okiem wygląda na Default :E

P.S. jeszcze nie zerknąłem 8000 bo naprawdę mega responsywnie śmiga 6000C26 średnio dociśnięte. A nie chcę "zepsuć" gdyż jutro wieczorem ogrywam alfatesty Battlefield 6 :D

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

Stronę wcześniej nastaw 8400mhz wrzuciłem właśnie z tamtej zakładki. Boot faktycznie po zapisaniu ustawień w biosie wydaje się szybszy niż po ustawieniu w zakładce tweaker. Co tam zepsuć, zapisz profil i lecisz z 8000mhz :). 

Masz 6000 cl26 1.4v, na aresach 6000cl26 1.45v z pudełka, 8000mhz cl34 śmiga w okolicy 1.48v , więc u Ciebie powinien wskoczyć poniżej 1.45v taki nastaw. W sumie od środy, dzis 3ci raz pc uruchomiłem, jutro chce już próbować docelowego nastawu, albo 8200cl34/36 albo 8000mhz cl32. Myślę, że ten ram ogarnie takie nastawy w okolicach 1.55v. jak ustabilizuje 8200 to jeszcze z ciekawości na aresach 2x16 wbije 8200mhz dla sportu :). 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Ogider napisał(a):

@NoviAMGjeszcze fclk na 2200

Niestety, ale 2200mhz najprawdopodobniej na ciasnych timingach nie dam rady ustabilizować, max 2167mhz.  2200 tylko mi działa stabilnie (bez opóźnień w latencymon np) jak ustawiam dość luźne nastawy w stylu 6400cl30 itp. 

@wallec

Według benchmarka sotr, wyższe fclk= lepszy minimalny fps, w Aida może nie ma to zastosowania, a ram będę ustawiał pod najwyższy fps minimalny w grach. Chce jakaś mała pchłę kupić 270-360hz do podbijania statystyk w grze, więc i minimalny fps się przyda :). 

@krukkpl masz już swoje tridenty ?

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

U mnie chodzi, ale nie mam ciasnych.

Na tras i trc nie patrz bo poluzowane po to aby dało się korzystać z igpu w cpu. Na ciasnym krzaczki się pojawiały na ekranie :)

image.png.455514d83408d91efc61756b113b6644.png

• Upvote 1
Opublikowano

Dziś wieczorkiem spróbuję przeskoczyć na 8200mhz i cl36/34, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale nadal wstępne testowanie będzie, NFS heat 300fps, tm5 30min i pójdę pograć w apexa. A jutro to już postaram się stworzyć docelowy profil z odpowiednią ilością testów. 

Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 19:12, Grolshek napisał(a):

Panowie Szlachta. Jest prośba. Kręcenie procka w grach nie daje nic. RTX4080S wykręcony tyle ile moja sztuka potrafi. Zostało już tylko lekkie ruszenie ramem. Czy dla moich Goodramów ktoś zna jakieś gotowe ustawienia ale nie maksymalnie wyżyłowane ale takie lajtowe lepsze od 30-36-36-76 EXPO. Czego w nich nie ruszę to muszę nurkować pod biurko i resetować cmosa, zaczyna to być denerwujące. Czy może ten profil EXPO to już maks tych kostek?

Daje. Kręcenie ramu daje dużo. Kto Ci tak powiedział, że nic nie daje. Nawet w sytuacji takiej, że bottleneck jest na karcie graficznej. To i tak daje. Choćby niższe zużycie energii. Jeżeli masz 6000 cl30 i karta jest w stanie pokazac tylko 100fps, to potrzebujesz np 25% użycia procesora. Gdzie 2-4 rdzenie sa mocniej używane ale też nie na 100%. Przy 6400 cl28 i zaciśnieniu timingów użycie procesora spadnie np do 23%, ponieważ przeliczenie tych samych instrukcji będzie wymagało mniej cykli zegara wykonanych przez CPU. Nastepną rzeczą, która fajnie ogranicza zużycie energii przez CPU jest czestotliwosci 8000mhz. W tym trybie SoC 1V~ zamiast np 1.25V również daje 5-6W mniej zarówno w IDLE jak i w Stresie. Takze jakies benefity są zawsze.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zabawę czas zacząć :)

Nitro mode jak ustawić do takich nastawów ? Dobra idzie próba na 8400mhz ;). 8400mhz błędy po 2min, dorzuciłem napięcie na ram, vsoc, vddio nic nie pomogło, powrót do 8200 i próba zejścia z timingami :)

IMG20250524172618.jpg

Z napięciem może przesadziłem na ram, aczkolwiek miałem niestabilne, okazało się że trcdrd na 46 to za ciasno dla 8200mhz. Nie będę robił próby UV napięcia, jedynie co zrobię to spróbuję wbić cl32, ale nie wierzę że się uda :). 

IMG20250524175045.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

@sniper76

Imc mam dobre w CPU, 6600cl28 albo 26 robił u poprzedniego właściciela 1:1 :). W cl 34 celuje przy 8200mhz, a wiem że mam zapas napięcia jeszcze :). Może cl32 wskoczy, ale niezbyt w to wierzę. Dla mnie, nie tylko syntetyki są ważne, ale głównie minimalne fps w grach. Jak na 8200 będzie lipa to schodzę do 8000mhz. Dlatego czekam na tą chwilę testu jeszcze, i idę grać w gierki :). Chyba zasłużył ten ram na blok wodny ;) . Procesor stock, jutro dołożę 200mhz na rdzeń i pomiele ycrunchera 

IMG20250524181340.jpg

IMG20250524182224.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
6 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

masz już swoje tridenty ?

Tak, dopiero co dziś włożyłem. Na razie odpalam EXPO bo nie mam czasu/chęci na zabawy.

A Ty w jakie nastawy celujesz? Wyżyłowane 1:1 czy duże MCLK i 1:2?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Daje. Kręcenie ramu daje dużo. Kto Ci tak powiedział, że nic nie daje. Nawet w sytuacji takiej, że bottleneck jest na karcie graficznej. To i tak daje. Choćby niższe zużycie energii. Jeżeli masz 6000 cl30 i karta jest w stanie pokazac tylko 100fps, to potrzebujesz np 25% użycia procesora. Gdzie 2-4 rdzenie sa mocniej używane ale też nie na 100%. Przy 6400 cl28 i zaciśnieniu timingów użycie procesora spadnie np do 23%, ponieważ przeliczenie tych samych instrukcji będzie wymagało mniej cykli zegara wykonanych przez CPU. Nastepną rzeczą, która fajnie ogranicza zużycie energii przez CPU jest czestotliwosci 8000mhz. W tym trybie SoC 1V~ zamiast np 1.25V również daje 5-6W mniej zarówno w IDLE jak i w Stresie. Takze jakies benefity są zawsze.

Mam wrażenie że za szybko czytałeś. Ja tam pisałem o procku że nic nie daje a nie o ramie. O kręcenie ramem właśnie pytałem :} Przeczytaj to jeszcze raz :P I po waszych radach właśnie ustawiłem prawidłowo ram...

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

Jest szansa, nie miałem msi na am5, to nie wiem, ale x670e steel legend i  b650m-h/m.2+ od asrocka, bez problemu ogarniały 8000mhz na ramie ;) . Musisz spróbować uderzyć na start w 8000mhz cl36, myślę, że to dla tego ramu nastaw taki dość spokojny, wczoraj coś tam wrzucałem w tym temacie. 

• Upvote 1
Opublikowano

Jutro będę próbował, ale trcdrd nie zejdzie tak nisko na pewno na mdie v2. Na aresach 45 banglało :P. 

Jak ktoś chce to mam crazy aresy od lexara na sprzedaż, 568zl za 2x16gb, robią praktycznie to samo co aktualne g.skille. oferta aktualna z 2 doby, jak się nie sprzedadzą to lecą do szuflady jako zasłużony ram :). 

Opublikowano
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Mam wrażenie że za szybko czytałeś. Ja tam pisałem o procku że nic nie daje a nie o ramie. O kręcenie ramem właśnie pytałem :} Przeczytaj to jeszcze raz :P I po waszych radach właśnie ustawiłem prawidłowo ram...

No w sumie tak. Kręcenie procka też daje, ale kosztem duzego wzrostu poboru energii. A z ramem jest wlasnie fajnie bo czy 1.45 czy 1.55V to praktycznie bez znaczenia a FPS sa .

Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

@NoviAMG

Spróbuj tego, tylko tRFC ustaw pod swoje kości.

ZenTimings_Screenshot.png.b061a3970d516f4752835b8dac7c2fb6.png

1.42VDD z 8000 cl34 480/65535?? Skąd te ramy? jakies golden sample

• Like 1