Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

I to ci chodzi stabilnie? Sam mam teraz na warsztacie Patrioty Viper Extreme 7000 CL32 i na domyślnym XMP wywala mi po paru minutach error w TestMem5 na profilu absolut. Tak się teraz głowię, jak to ustabilizować. 

A tego nie katowałem. W grach nie sypie, to jadę :) 

Obecnie jestem i RAM niedostępni :E 

Opublikowano (edytowane)

Pytanie co warto zmienić  dla proca 9800x3d ?  Ustawiłem w bios profil expo + thightest nastawy.
ADATA XPG Lancer Blade RGB 32GB
Typ pamięci: DDR 5

Pojemność pamięci [GB]: 32

Liczba kości pamięci: 2

Taktowanie pamięci [MHz]: 6400

Napięcie [V]: 1.4

1.png

2.png

Edytowane przez Duchew
Opublikowano

1. Jak się czyta ten poradnik ITH:

https://ithardware.pl/poradniki/jak_podkrecic_pamiec_ram_praktyczny_poradnik_i_optymalizacja_ddr5-44907.html

to wynika z niego że częstotliwość pamięci ma marginalne znaczenie, podstawowe timingi też, liczą się przede wszystkim dalsze subtimingi. Ale w takim razie - ponieważ timingi zależą od częstotliwości, im niższa tym lepsze można ustawić - dlaczego nie skręcić częstotliwości do 6000 lub nawet niżej i wtedy manewrować timingami? Powinny dać się ustawić lepiej niż przy 6400.

2. W płycie MSI mam trzy opcje z gotowymi profilami ustawień pamięci: Optimized Performance Profile, High-Efficiency Mode, Memory Try It. Które z nich przestawia również te dalsze subtimingi? OPP chyba nie, ono chyba tylko ustawia podstawowe timingi na 30-38-38-96. A pozostałe? Pytam bo na razie nie chcę się bawić w indywidualne ustawienie każdego timingu (jak w w/w poradniku), wolałbym skorzystać z "gotowca".