Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci DDR5 (Wszystkie platformy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Płacisz chyba 40zl i robią Ci etykietę zwrotną do Danii. 

Co do ramu, jeśli na wyglądzie bardzo nie zależy to wrzucałem wyżej wersję 1.4v czyli lepszy bin :). A aresy mnie mocno zaskoczyły...

IMG20250423140708.jpg

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, MarioDee napisał(a):

U mnie Asrock B850M Steel Legend  blokuje wyższe napięcie MEM VDD jak 1.43V. Normalne to jest? Bo widzę że tu spokojnie wklepujecie znacznie wyższe napięcia, no ale płyty inne.

Jak masz ram z xmp powyżej 1.45v to normalnie ASRock przyjmuje wyższe napiecie

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

https://www.x-kom.pl/p/1310774-pamiec-ram-ddr5-lexar-32gb2x16gb-6000-cl28-ares-rgb-black.html

CL26 byly w komputroniku ale chwilowo nie ma, a chlodzenie tych Lexarow bije kazde inne na glowe jesli chodzi o spasowanie.

https://www.komputronik.pl/product/958570/ram-lexar-ares-rgb-32gb-2x16gb-6000mhz-ddr5-cl26-dimm-.html

https://ithardware.pl/testyirecenzje/lexar_ares_rgb_6000_mhz_cl_28_test_recenzja_opinia-38819.html

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Aresy mają gorszy bin od g.skilla 1.4v, aczkolwiek powyższe wyniki co wrzucam to są właśnie z aresow cl26. Kupione za 569zl plus cb, więc dla mnie cena nie do pobicia za taki bin. Niestety cl26 są tylko na Amazonie za 700zl... 

Może moje będą dalej na sprzedaż na początku nowego miesiąca, dojadą w końcu do mnie 2x24 i jeśli bin będzie podobny jak w lexarach to zostawiam 2x24 a lexary w świat. Jeśli będą słabe te 2x24 to jednak zostawię lexary. Trochę kombinacje, ale jednak pierwszy raz w karierze z ddr5 udało mi się trafić fajny bin. 8000mhz poniżej 1.3v na AMD, dla mnie petarda niesamowita. 

Co do radiatorów to są na prawdę mega solidne w nich. 

@ju-rek już jakieś wyniki wrzucali z tych 2x24 ?

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Aresy mają gorszy bin od g.skilla

Ty myslisz, ze kosci dla plebsu sa binowane w jakis posob to powodzenia :hihot:

Aresy mają gorszy bin od g.skilla 1.4v

Nie nie maja ;)

Niestety cl26 są tylko na Amazonie za 700zl...

Przeciez mozesz sam sobie wbic Cl26.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie nie maja

To zrób to, przy 1.42V na aresach. I wcale mój egzemplarz nie jest jakiś najlepszy, bo widziałem 8C32 na 1.51v, gdzie moje robią na 1.54-55.

8c34-PCBdestroyer.PNG.440785f0168dcc881671a26448912d12.PNG

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano
2 minuty temu, ju-rek napisał(a):

To zrób to, przy 1.42V na aresach.

To, ze Ty zrobiles to jest czysta loteria, tak samo jak loteria jest IMC w cpu. Zaden producent nie binuje kosci bo takie cos musialoby dodatkowo kosztowac. Binowac to sobie binuje uzytkownik kupujac kilka sztuk i wybierajac te najlepsze, rownie dobrze mozesz sobie kupic 10szt tych gskili i miec na nich rozne wyniki. OT cale binowanie.

Nawet profesjonalni overclockerzy kupuja po kilka sztuk mobasow/cpu i sami sprawdzaja na ktorej plycie jest lepsze OC,a wam sie marzy jakies binowanie przez producenta ;)

Fotki od naszego rodaka Vobozila ;)

491530599_9763291217064459_427836624980862730_n.thumb.jpg.6a14c661359b01587cb909fc2518944b.jpg

490752561_9761425943917653_8048550840818209049_n.thumb.jpg.2b82ecabf3d60a6b460a32b512c04ca4.jpg

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

To, ze Ty zrobiles to jest czysta loteria

Tak i wszyscy którzy kupili te pamięci 6C26 2x16 i 2x32 1.4V wygrali na tej "twojej" loterii. A G.Skill zaprzestał ich produkcji i są EOL bo mu nie schodziły i na tym tracił kasę.  Pamięci pojawiły się miesiąc temu i niby dlaczego przestają je produkować? Bo muszą wybierać najlepsze, kolego. Teraz wprowadzają na 1.45V bo nie muszą ich tak sprawdzac.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ju-rek napisał(a):

Tak i wszyscy którzy kupili te pamięci 6C26 2x16 i 2x32 wygrali na tej "twojej" loterii. A G.Skill zaprzestał ich produkcji i są EOL bo mu nie schodziły i na tym tracił kasę. 

Ty mylisz cos takiego jak binowanie z produkcja pamieci o konkretnych parametrach, ktore moga byc lepsze lub gorsze. Chyba nie bardzo zrozumiales czym jest binowanie. Kupiles kosci o lepszych parametrach i to jest fakt i temu nie przecze ale w obrebie zakupionych np 10 par tych samych pamieci mozesz wybrac najlepszy "bin" bo przy maksymalnym OC w obrebie tego samego modelu mozesz miec rozne rezultaty i to "TY" binujesz a nie producent.

Nie myl zakupu kosci o lepszych parametrach z binowaniem bo to dwie rozne rzeczy ;) Dla was w sloganie lepszy "bin" to po prostu lepsze kosci ale z faktycznym binowaniem niewiele ma to wspolnego.

Dla ws lepszy bin=lepszy parametr z pudełka.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Na tasmie nie binuje sie kosci, po prostu produkuje sie cos  o konkretnych parametrach na konkretnej lini i tyle.  Binuje tylko nabywca kupujac kilka sztuk tego samego i wybierajac najlepsze ;) Gdyby producent sprawdzilby kilka kosci tego samego modelu z tej samej lini produkcyjnej i zaznaczyl na opakowaniu, ktore sie lepiej kreca to wtedy mozna mowic o binowaniu producenta ale takie cos to tylko w twojej fantazji ;)

10 minut temu, ju-rek napisał(a):

Ja nic nie mylę.

Oczywiscie, ze mylisz. Nadal nie odrozniasz binowania od produkcji czegos o konkretnych parametrach.

Apexy wyzej tez przeciez powinny byc wybinowane przez producenta bo to top plyta, a jednak ludki biora po kilka szt zeby wybrac najlepsza ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Tak ty wiesz najlepiej, jak wszystko, co robi taki producent i jak oni do tego podchodzą. Nawet klepiąc je na taśmie pod konkretny parametr, muszą wybierać pasujące do niego. Oni wybierają i ty wybierasz. W dupie mam czy nazwiesz to bindowaniem czy sraniem po krzakach.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano
6 minut temu, ju-rek napisał(a):

Tak ty wiesz najlepiej, jak wszystko, co robi taki producent i jak oni do tego podchodzą. Nawet klepiąc je na taśmie pod konkretny parametr, muszą wybierać pasujące do niego. Oni wybierają i ty wybierasz. W dupie mam czy nazwiesz to bindowaniem czy sraniem po krzakach.

Powtorze raz jeszcze i ostatni raz, nie myl produkcji kosci o konkretnych parametrach z tym czym jest faktyczne binowanie w obrebie tego samego modelu, to ze Ty sobie w swoim sloganie nazywasz "lepszy bin" po prostu kosci o lepszych parametrach to ok, nazywaj sobie to dowolnie.  Jesli Ty wiesz lepiej to prosze pokaz mi ktory producent binuje te same kosci w obrebie tego samego modelu i sprzedaje ze drozej z adnotacja, ze ta konkretna sztuka kreci sie lepiej. I powtorze ostatni raz, piszemy o binowaniu w obrebie tego samego modelu kosci o tych samych parametrach bo to jest faktyczne binowanie.

7 minut temu, ju-rek napisał(a):

W dupie mam czy nazwiesz to bindowaniem czy sraniem po krzakach.

No wiec jak nie wiesz czym jest proces binowania to lepiej nic nie pisz, gdyby gskill wzial 100szt tych kosci o tych samych parametrach i sprawdzil, ktore sie lepiej kreca to wtedy masz faktyczny proces binowania ale tak jak pisalem to tylko w twoich fantazjach.

46 minut temu, tomcug napisał(a):

A Ty myślisz, że każda sztuka G.Skilla 6000 CL 26 zrobi takie nastawy? :hihot: Miałem dokładnie takie u siebie i zapomnij CL 34 przy 8000 i 1,43 V. BSOD od razu przy wczytywaniu Windowsa.

Niemozliwe, tak dobry bin! :hihot:

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Potem by je oznaczali i sprzedawali 50% drożej.

Tylko, że one są oznaczane. Każde rozebrane zestawy G.Skill mają inny napis markerem na 1 kości pamięci na płytce. Coś takiego.kosci.thumb.PNG.bd53171c6962354cb7d040655fc5cfd2.PNG

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano
16 minut temu, ju-rek napisał(a):

Nawet klepiąc je na taśmie pod konkretny parametr, muszą wybierać pasujące do niego.

To co ty nazywasz binowaniem to po prostu produkcja w obrebie danej specyfikacji i to sie tyczy wszystkiego. Na przykladzie cpu taki ryzen 9800XD musi spelniac okreslana specyfikacje w ramach jakis widelek i zegarze boost, tak samo ram musi spelniac timingi do danego napiecia i predkosci. A dalej nazwac binowaniem mozemy to jak sobie kupisz kilka takich cpu i sprawdzisz, ktory kreci lepsze zegarki oraz ma np lepszy kontroler pamieci i wtedy masz realne binowanie. Dlatego napisalem chyba dosc jasno, ze gdyby producent wzial z tasmy 100szt tego samego ramu i przebral to bys mial realne binowanie, a nie produkcje w obrebie konkretnej specyfiakcji, ktora dany produkt musi spelnic, a ty nazywasz to binowaniem ;)