Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tam są soczewki typu fresnel, więc żeby złapać ostrość musisz dobrze ustawić rozstaw źrenic (IPD) i poeksperymentować z położeniem gogli, bo tylko w jednym miejscu jest 'sweet spot'. 

Okulary albo soczewki korekcyjne w goglach są niezbędne jeśli jesteś krótkowidzem, bo ostrość jest ustawiona na około 2 metry (różnie, nikt dokładnie nie podaje). Jeśli masz okulary które mieszczą się pod goglami to da się tak grać. A jeśli nie to kontakty albo soczewki do gogli potrzebne.

Co do stutteru przy PCVR, musisz mieć framerate równy częstotliwości odświeżania gogli, albo połowa plus włączona reprojekcja. Nie wiem jak działa reprojekcja przy PSVR i czy jest domyślnie włączona, czy gogle działają plug&play czy trzeba grzebać. Ale wiem, że są ludzie, którzy tego używają i chwalą bardziej niż Questa.

Ale może faktycznie jakaś wybrakowana albo uszkodzona sztuka i dlatego outlet.

Edytowane przez some1
Opublikowano

VR na PC to bardzo trudny temat. Jak podeszłeś do tego "podepnę, ustawię opcje w grze i będzie git" to sorry, ale no to tak nie działa.

Musisz się sporo dowiedzieć, sporo pogooglować albo podpytać chatagpt. VR to nie gównogranie na LCDiku 60Hz, gdzie stutteru z 100 do 30fps nawet niektórzy nie widzą.

Tutaj potrzebujesz potężnej wydajności ale nie tylko w sprzęcie, ale też w sofcie. Masa pierdół może to powodować, choćby 2 lata temu na redditach były poradniki, o tym, jak wyłączać na Questach proces od.. producenta headsetu bo pierdolił sprawę konkretnie. Inni pisali o podobnych problemach ze Steam VR.

No i pamiętaj, że to WYMAGA. Możesz się zdziwić jak wolny jest 9800x3d w VR i jak nisko musisz zjechać z rozdziałką.

Albo nie graj na PC, albo się pogódź z tym, że trzeba przysiąść. Zacznij od testowania czegoś co ma najmniejsze wymagania, daj rozdziałkę ala Commodore 64 i testuj. Jak zobaczysz stutter albo jego brak, to już będzie to jakaś wskazówka.

Możesz próbować inne porty, odpinanie niepotrzebnych urządzeń, oczywiście obowiązkowo wyłączenie wszystkiego, przeglądarki, discordy i inne gówno. W VR króluje wydajność w 0.1% lows, a nie AVG więc wiedzę mainstreamu można o kant dupy potłuc. Nie słuchaj pierdolenia, że "u mnie discord w tle zawsze i nigdy nie ma problemu".

Opublikowano (edytowane)

Są są. Zamawiam nówkę dzisiaj. Jak przyjdzie robię zwrot outletu. 

Chyba, jeszcze trochę pogram i się zastanowię. W okularach z dystansami w vr da się grać, choć boli. 😀

Edytowane przez j4z
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem nówki w ME i wyjdzie mnie parę dyszek taniej niż ten outlet od Euro, bo dwie raty gratis i do maja nie płacisz. 😀

@galakty Gdzie można kupić legitne soczewki korekcyjne? Bo od Chińczyka z Ali trochę strach w sumie.

Myślałem nawet czy zostawić sobie outlet, ale one chyba nadal jakieś brudne. Wolę nówki, będzie pewność, że wszystko ok.

Trafiłem na VR Rock. Pytanie, czy są ok, wydają się. Pytanie, które opcje brać:

Spoiler

Screenshot_20251122-010344.thumb.png.47f83d756be0659c319b3cb31b7d597c.png

bo wszystkie dodają za free. 😀 Na pewno blokadę niebieskiego odpuszczam, bo wziąłem kiedyś okulary z tym i żałowałem. Poza tym wydaję się, że brać wszystko jak za free, tylko czy nie psuje to jakości obrazu? A, przeciw odblaskowe nie są za darmo. To za to dopłacę. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

hmm, ja rzadko ostatnio  odpalałem PSVR2 na PC, ale 9800x3d/4090 to chodziło  jak masełko

soczewki zamówiłem na alie, takie z recepty od odkulisty: wada, cylinder oś - must have dla okularników

a i  jak zdarza mi się grać powyżej godziny to jest  taka opaska podtrzymująca przez szczyt  głowy - niestety trzeba ustawić ją lekko  na ukos,  ale odciąża głowę i  stabilizuje gogle - więc ostrość masz stabilną

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bofff napisał(a):

to chodziło  jak masełko

Ja od kiedy złożyłem tego PC, walczę ze stutterem, także to nie wina VR. 

2 godziny temu, bofff napisał(a):

soczewki zamówiłem na alie, takie z recepty od odkulisty: wada, cylinder oś

No i spoczko, też wezmę z Ali, zapodasz linka skąd brałeś?

2 godziny temu, bofff napisał(a):

jest  taka opaska

Kolega już mi pokazywał. Na razie nie czuję potrzeby, ale będę mieć na uwadze. 

https://amzn.eu/d/8KPFNlN

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, j4z napisał(a):

Chyba, jeszcze trochę pogram i się zastanowię. W okularach z dystansami w vr da się grać, choć boli. 😀

Stary, słuchaj kolegów co Ci doradzili z doświadczenia. Mieli rację: okularnik = MUSISZ kupić soczewki korekcyjne albo kontaktowe. To jak zakup monitora do PC. No można puścić na telewizor w kuchni, ale to niewygodne, żona suszy głowę jak się ogląda fikołki, a do tego śmierdzi cebulą. ;)

Godzinę temu, j4z napisał(a):

@bofff a jak mam różne wady na oczach i cylindry to najpierw pisać do nich czy przed zakupem czy po płatności będzie miejsce na wiadomość? Bo w koszyku czy przy płatności nie ma.

No, widzę, już idziesz ścieżką oświeconych, bardzo dobrze :)

Przy zamówieniu wybierasz albo spósród 20 różnych wariantów oferty na ali, albo czytaj w opisie - jak znajdziesz info, że masz podać te info zaraz po zakupie, to tak dajesz im znać. 

Cylindry i krótkowzroczność mają na pewno. Inne to nie wiem. Zerknij na aukcje na allegro jakie są do wyboru zazwyczaj, przy czym tutaj możesz oglądać aukcje dla Questów, bo są popularniejsze i chodzi tylko o sprawdzenie, które wady są normalnie obsługiwane przez większość dostawców soczewek. W razie wątpliwości podpytaj sprzedawcę przed zakupem.

Niestety im więcej wad i im mocniejsze, tym drożej.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

2 z 6 linijek nieaktualne, bo piszę na żywo czytając zaległe posty. Ale masz rację, mogłem to wyciąć.

Tymczasem wyszedł Deadpool i gameplayowo słabizna, ale całość OK, jak ktoś bardzo lubi ten typ humoru. Mi tak średnio pasuje i nie wiem, może pogram jak wyjdzie trial, ale jakoś mnie nie ciągnie.

Opublikowano
14 minut temu, j4z napisał(a):

stary, ale Ty czytaj, co się piszę. Piszesz kupę testu nie na temat. 

Wow odkryłeś sens życia Ronsona :hihot: 

14 minut temu, j4z napisał(a):

Już nie strach :p

No i git, ja do Q3 mam z Ali i jest ok. To zwykły plastik :P 

Opublikowano
7 minut temu, j4z napisał(a):

Raczej wszystko OT, bo pytanie było, w którym momencie pisze się wiadomość do sprzedawcy na Ali. 

Przecież o tym też ci napisałem. Nie umiesz czytać czy trolujesz teraz? :/

Pytałeś też o cylindry i inne wady wzroku. O tym też napisałem.

Dwie niepełne linijki to kupa tekstu?

OK, nie podoba się to nie będę pomagał i wszyscy happy. Przynajmniej dwie linijki niepotrzebne nie wywołają już ponownie trzech postów dyskusji na ten temat i gówno wpisów o niczym innych userów jak wyżej.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, j4z napisał(a):

@bofff a jak mam różne wady na oczach i cylindry to najpierw pisać do nich czy przed zakupem czy po płatności będzie miejsce na wiadomość? Bo w koszyku czy przy płatności nie ma.

trzy ostatnie wybory w aukcji to custom prescription: zwykłe, anti blue i  antiglare

image.thumb.png.c1696a8134759342e37a6c66782cde79.png

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

RAM odlatuuuuuje

No to teraz z tym wywaleniem w kosmos cen pamięci to się dopiero zaczną fikołki niektórych na redditach

- Valve jest wspaniałe! Wszystko jest w porządku, wszystko dobrze robią

- cena wysoka!

- Ale to normalne, widać przez to inni nie chcą robić VRu bo zobacz ile to kosztuje

- ale 16GB i cały SoC jest tam zupełnie niepotrzebnie z punktu widzenia PC VR

- (spięcie w mózgu)  ...  (reset) ... wszystko dobrze robią, wszystko jest w porządku

A potem "nie sprzedał się nawet headset od Valve, więc widać nikt tego VRu po prostu nie chce". 

Za 2 lata ten post okaże się proroczy. Mogę się założyć o źródło zasilania prądu do manipulatora z czujnikami z zestawu Meta Quest 2.

Edytowane przez VRman