Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patch pod względem balansu kompletnie zawodzi. Masa buildów pod spelle okazuje się niegrywalna w tym Archon. Gość z infuzjami i 20 buffami ma problem żeby białe mobki w kampanii ubić a na drugim końcu jest deadeye który zmiata wszystko. 

Masa ludzi porzuca casterów i robi rerolle w środku kampanii i jak wcześniej był patch Path of Lightning Spear tak teraz mamy patch Patch of Deadeye. 

Nie tak to miało wyglądać i albo zbuffują resztę skilli albo szykuje się kolejny nudny patch z kilkoma tylko viable buildami. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Asag napisał(a):

Patch pod względem balansu kompletnie zawodzi. Masa buildów pod spelle okazuje się niegrywalna w tym Archon. Gość z infuzjami i 20 buffami ma problem żeby białe mobki w kampanii ubić a na drugim końcu jest deadeye który zmiata wszystko. 

Masa ludzi porzuca casterów i robi rerolle w środku kampanii i jak wcześniej był patch Path of Lightning Spear tak teraz mamy patch Patch of Deadeye. 

Nie tak to miało wyglądać i albo zbuffują resztę skilli albo szykuje się kolejny nudny patch z kilkoma tylko viable buildami. 

Nie ma możliwości aby wyciągnąć tak daleko idące wnioski w tym momencie. Minęło zbyt mało czasu aby ludzie już wszystko rozgryźli, sprawdzili kombinacje, zdobyli wszystkie istotne itemy itd...

Właśnie zacząłem mapy, i gram pod czary(fireball) bez problemu, czyszczę całe ekrany. Infuzja, combo. Lecę jak szalony, a potencjał buildu jak już zdobędę wszystkie topowe itemy, gemy itd... wydaje się kosmiczny na obecną chwilę, ale tak jak powiedziałem za wcześnie na takie definitywne stwierdzenia.

Edytowane przez Imm
  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, Imm napisał(a):

Nie ma możliwości aby wyciągnąć tak daleko idące wnioski w tym momencie. Minęło zbyt mało czasu aby ludzie już wszystko rozgryźli, sprawdzili kombinacje, zdobyli wszystkie istotne itemy itd...

Właśnie zacząłem mapy, i gram pod czary(fireball) bez problemu, czyszczę całe ekrany. Infuzja, combo. Lecę jak szalony, a potencjał buildu jak już zdobędę wszystkie topowe itemy, gemy itd... wydaje się kosmiczny na obecną chwilę, ale tak jak powiedziałem za wcześnie na takie definitywne stwierdzenia.

Fireball Blood Mage? Przecież to właśnie jeden z meta viable buildów obok Deadeye.

Nawet w kampanii jakiś tam balans powinien być a nie że czekamy aż ktoś wpadnie na jakąś interakcję która sprawi że buildem będzie się dało grać. Jednym buildem przelatujesz przez kampanię w 4h a drugim męczysz się 15h bo zajęty jesteś klepaniem białych mobków których HP z jakiegoś powodu nie chce spadać a rare omijasz bo szkoda czasu :E

Według mnie nie tak powinno to wyglądać zwłaszcza że te nowe archetypy były dosyć mocno hypowane przy pokazie patcha i miały sprawić że będzie większy build diversity a jak na razie to lipa. 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Asag napisał(a):

Fireball Blood Mage? Przecież to właśnie jeden z meta viable buildów obok Deadeye.

Zupełnie inny, ja zawsze robię swoje buildy i nie patrzę na innych(z wyjątkiem znajomków, bo lubimy kombinować razem np. z Goratha, Seth i paru innych, ale to przyjacielska rywalizacja), a docelowo(potrzebuje 3 unikaty jeszcze) to będzie Reap Tank Blood Mage. Nigdy nie gram czyimś buildami, ewentualnie ludzie grają moimi, bo lubię się dzielić tym, co wymyślę(jeśli jest dobre).

Różnorodność buildów rośnie wraz z progresją. Zawsze tak było i będzie, że niektóre buildy leveluje się 2, a nawet 5 razy szybciej niż inne. Niektóre wymagają większej ilości specyficznych przedmiotów aby w ogóle działały niż inne, itd... Nie bez powodu ludzie levelują tym czym jest najszybciej, dobijają do endgame/zbiorą potrzebne itemy i respec do właściwego builda.

Tak było od zawsze również w pierwszym PoE, ale dotyczy to tylko ludzi, którzy widzą w tym problem - spieszą się lub rywalizują. Większość casualowych graczy, lecimy tym, co chce, a czy im zajmie dojście do endgame 5 czy 15 godzin - nie robi im to różnicy.

I zawsze będą jakieś meta buildy - lepsze od innych, to jest nieuniknione, nie da się ułożyć balansu tak wielkiej gry na idealnie równym poziomie przekrojowo dla wszystkich kombinacji, to jest zwyczajnie niemożliwe. Natomiast viable buildów będzie pewnie mnóstwo, ludzie zwyczajnie są zafiksowani na "musi być najlepszy, najszybszy itd..", wszystko inne jest be.

Edytowane przez Imm
Opublikowano

Ale ja nie oczekuje idealnego balansu ani w czasie levelingu ani w endgame. 

Przywołujesz PoE 1 ale tam nawet najbardziej skopanym buildem przelatujesz przez kampanię half naked lub z itemami sprzed kilku aktów bo to kompletny easy mode więc tego problemu aż tak się nie odczuwa. Tutaj gra jest zdecydowanie wolniejsza i trudniejsza w czasie levelingu i po prostu uważam że dysproporcje pomiędzy skillami/buildami są w tym momencie zbyt duże.

Opublikowano

Całkiem możliwe, zwyczajnie uważam, że na wnioski i większe działania przyjdzie dopiero czas.

Przywołuje PoE 1 pod kątem idei, która tam od zawsze jest - respec po osiągnieciu endgame jest na porządku dziennym, prawie w każdej lidze był i pewnie będzie. Natomiast samo przejście kampanii w PoE II jest oczywiście trudniejsze/wolniejsze choć i w tym aspekcie teraz w porównaniu do tego, co było na początku jak gra weszła w EA to jest absolutny easy mode.

Opublikowano

No gra się łatwiej jak własnym buildem póki co mi idzie jak po maśle - własny ale wiadomo ranger z błyskawicami bo za bardzo nie ma skilli pod zimno i łuk - ameryki wiec nie odkrywam - a ja z łukiem tylko lubię - ale własne kombinacje gemów i drzewko:)
1 akt mozolnie ale jak się znajdzie jako taki łuk to już leci, jestem w na starcie w 3  akcie- ale że sam robię build to dużo schodzi na myślenie - crafty -szukanie itp:)

Opublikowano

Wczoraj przed spaniem ubiłem bossa 2 aktu, czułem się jak w soulsach na 1lvl, byłem na hita jako że nie mam dobrych itemów, ok 480hp mało uników, defa i poszedłem pod lód. Masakra, itemy nie chcą lecieć, a samemu nie zawsze coś idzie dobrze wycrafcić, nie dawno zmieniłem klatę z 4lvl.
Ten boss 2 aktu miał mnie na hita, musiałem próbować kilka razy zanim go ubiłem, jest ciężko, do tego patrzę w co dawać bo nie mam pojęcia, np Rangerki są pod błyskawice, więc ja muszę mocno kombinować jak co ustawić, nie chcę grać czymś co inni grają. 
Chcę lód i koniec :E a że się nie znam na poe1 ani poe2, to kombinując samemu schodzi, szczególnie jak bossy leją, to też schodzi. Choć Balbala poszła za 1 razem. 
Mam 33lvl

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@ReddzikJak nie wypada to można kupić ja kupiłem łuk bo mi wypadła maska warta 30ex to se kupiłem łuk za 5ex.

Też próbowałem pod lód chwilę ale to raczej później zmienię jak więcej sklill będzie i więcej kasy i gemow na kombinowanie. Freezing salvo się ładuje i to problem.

Używasz herald of ice? 

Opublikowano (edytowane)

Nic nie kupowałem, mimo, że nie gram SSF to nawet nie myślałem o jakiś zakupach, zresztą nie mam merchanta i wydawało mi się, że on jest wymogiem do kupowania. 

Tak dałem Herald of Ice i trafiłem na 30 spityta w klacie to wrzuciłem Wind Dancer, zawsze to powinno pomóc z defensywą. 

To w takim razie poszukam sobie coś na markecie, mimo, że nie chciałem aż tak bardzo się posiłkować, aktualnie mam to założone.

obraz.thumb.png.c97a7c23a6e0897f0d7b0d2d9e171fba.png

edit.

I tak nie kupię, nie mogę się teleportować do kolesia, bo nie mam zrobionego odpowiedniego questa, więc nic nie mogę kupić, żeby kupić trzeba się teleportować, nie można tego zrobić na liście. Więc na razie jest to bezużyteczne. 
Więc na razie do 4 aktu i zrobienia questa muszę grać SSF. Damy radę, będę sobie samemu craftować albo szukać po npc co lvl.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

I tak nie kupię, nie mogę się teleportować do kolesia, bo nie mam zrobionego odpowiedniego questa, więc nic nie mogę kupić, żeby kupić trzeba się teleportować, nie można tego zrobić na liście. Więc na razie jest to bezużyteczne.

To napisz i gościu do Ciebie wpadnie ;) 

Opublikowano (edytowane)

3 akt połowa,  mam zabójczy łuk wszystko czyszcze chciałbym zrobić reset na lód tylko nie mam gemów, poleciał ktoś dalej i ma może jakieś 9-10lvl na zbyciu zwłaszcza spirit bo herald of ice bym chciał

@ImmMoże Ty? 

Dobra wypadło akurat zaraz jak napisałem

A i złapałe sobie dzika i walczy za mną i zamraża - nie widziałem o tym ż emożna mieć peta co walczy, dopiero na czacie - pewnie od tamtego sezonu co olałem:)

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano (edytowane)

Tame beast w poprzednim sezonie miało sens jak się trafiło taką, co dawała sensowne buffy np. niewrażliwość na 5-8 sekund itp... 

Nie ruszałem tego tematu jeszcze w tym sezonie. 

Co do pomocy, gemów itp... Jeśli komuś będzie czegoś brakowało to mnie tagujcie, będę miał - dam.

Edytowane przez Imm
  • Like 1
Opublikowano

Ja się chyba jednak odbijam :E Poszedłem w Deadeye Arrow ale itemy tak słabe że mam problem z bossami i nie mam aktualnie czasu na farmienie. Wróciłem sobie do LE, pogram tydzień i wtedy może drugie podejście do PoE2