Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca Dzisiaj kupiłem 4 proce do lutowania i 6 tych do sprawdzenia. Ostatnio nad jednym lutowaniem 7 godzin siedziałem... Dupa do fotela przyrośnie. 1 1
Send1N 4 153 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca (edytowane) Zarabiasz chociaż coś na tym czy tylko stratny jestes? we wszystkich kondensatory powyrywane? Edytowane 29 Lipca przez Send1N
Pentium D 1 158 Opublikowano 29 Lipca Autor Opublikowano 29 Lipca @Send1N Zacząłem od lepienia 6 gen i jednej płyty na Z170. Teraz mam też płyty do testowania generacji 10 - 14 i procki do testowania takich płyt. Po drodze udało się też zostawić jednego rx580 do testowania pcie i kupić tanio DDR4. Pozostaje zarobić na 4 kostki DDR5 pod lepsze płyty. Wychodzi na to, że coś zarobić można. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 30 Lipca Autor Opublikowano 30 Lipca Ładne sztuki tym razem. Nic nie rozwarstwione itp, jedynie kondensatorów brak. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 31 Lipca Autor Opublikowano 31 Lipca (edytowane) W dniu 29.07.2025 o 13:48, Pentium D napisał(a): Ale sraka, tylko 12100 odpala ale dobre i to. Edytowane 31 Lipca przez Pentium D 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 1 Sierpnia Autor Opublikowano 1 Sierpnia W dniu 30.07.2025 o 13:12, Pentium D napisał(a): Ładne sztuki tym razem. Nic nie rozwarstwione itp, jedynie kondensatorów brak. Wziąłem się za lepienie i po jednym myślałem, że zwariuję. Poza oczywistymi pełno jest stłuczonych które widać dopiero od boku. Przede mną jeszcze trzy takie... 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 4 Sierpnia Autor Opublikowano 4 Sierpnia OMG, co to była za przygoda Zmieńcie mi tego błazna na czarodziej @tomcugSprawdzałem je z ciekawości przed naprawą i dwa i5 powróciły z totalnego zgonu, i3 F to w sumie nie wiem bo próbowałem odpalić na HD5450 a to starocie nie ruszy na nowszej platformie. Jeden odpalał do biosu, dalej nie próbowałem. Wszystkie po 5 minut occt linpack i 30 minut CPU + memory test, raz Cinebench r15 i po 2-3 razy CPUz bench. Około 6-8h na dłubanie na sztukę i po godzinie na test. @Send1N 1
Send1N 4 153 Opublikowano 4 Sierpnia Opublikowano 4 Sierpnia We wszystkich po prostu wstawienie brakujących kondensatorów przywróciło je do życia?
Pentium D 1 158 Opublikowano 4 Sierpnia Autor Opublikowano 4 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, tomcug napisał(a): Zostaje błazen Upuścisz kiedyś proca to inaczej pogadamy Co z tą Z790 czy co to tam było? Godzinę temu, Send1N napisał(a): We wszystkich po prostu wstawienie brakujących kondensatorów przywróciło je do życia? Tak, ale to robota dla cierpliwych. Normalnie wydaje się, że łapy ma się jak skała a w powiększeniu wszystko chodzi na boki. Najbardziej przewalone są te najmniejsze jak np w i7-4770 i w 12 generacji i późniejsze. Jak większe są w zagęszczeniu to też trzeba się gimnastykować. Może kiedyś spróbuję hotem coś polepić. Edytowane 4 Sierpnia przez Pentium D 1
tomcug 2 440 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia 18 godzin temu, Pentium D napisał(a): Upuścisz kiedyś proca to inaczej pogadamy Raz mi się zdarzyło, przeżył i żyje do dzisiaj 18 godzin temu, Pentium D napisał(a): Co z tą Z790 czy co to tam było? Z790-PLUS WIFI, znalazłem. Socket chyba wyprostowany wystarczająco dobrze, ale nigdy nie testowana. Niektóre piny są ubrudzone chyba pastą, być może taką, która nie przewodzi
ryba 1 246 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia 15 minut temu, tomcug napisał(a): Z790-PLUS WIFI, znalazłem. Socket chyba wyprostowany wystarczająco dobrze, ale nigdy nie testowana. Niektóre piny są ubrudzone chyba pastą, być może taką, która nie przewodzi Kontakt w szpreju i jazda, testowane wiele razy. Tylko nie ten bialy gowniany, co tlusty slad zostawia 1
Send1N 4 153 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia @ryba psikasz jakoś trzymając płytę do dołu aby rozpuszczona pasta samoistnie skapała czy używasz dołączonej szczoteczki aby zebrać syf?
ryba 1 246 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia @Send1N Ponizszy preparat nie ma szczoteczki i po kilku mobasach nie widzialem potrzeby tarcia. Kiedys tak, plyta w dol, pozniej juz mi sie nie chcialo W sumie bez roznicy - obficie zlac socket, a ze jakies tam cisnienie na wyjsciu jest, to fajnie sie pasta rozpuszcza i pozniej solidnie sprezonym powietrzem oczyszczam mobo https://intercars.pl/produkty/c6c912-preparat-do-elementow-elektrycznych-do-czyszczenia-i-konserwacji-250-ml-ma-20-a04 1
Send1N 4 153 Opublikowano 26 Sierpnia Opublikowano 26 Sierpnia (edytowane) Mistrzu farta i cebuli patrz na to: i cyk faktycznie koleś mi zwrócił te 471.69 nie wiem dlaczego ale aukcja z chin krzesła są nowe tylko kolor mi nie pasował a przesyłka zwrotna wróciła bo adres się nie zgadzał i teraz gość mi podarował zwrot a oddał $$ Myślisz że to już twój poziom mistrza? Edytowane 26 Sierpnia przez Send1N 4
Mar_s 2 226 Opublikowano 27 Sierpnia Opublikowano 27 Sierpnia @Send1N Blisko ale to jeszcze nie to, Pentiakowi dosłaliby jeszcze 4 żeby miał komplet do jadalni. 3
Pawelek6 252 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Ostatni post w temacie 27.08, a jutro będzie 27.09. Nie ma co przeglądać, czytać. @Pentium D drutujesz coś? Może kanał na yt założysz do tego, w stylu Majstra (Wazzup), tylko ty byłbyś od elektroniki.
Pentium D 1 158 Opublikowano 27 Września Autor Opublikowano 27 Września Ja się nie znam na elektronice.
Krzysiak 1 517 Opublikowano 10 Października Opublikowano 10 Października W dniu 27.09.2025 o 05:12, Pentium D napisał(a): Ja się nie znam na elektronice. Czyli idealnie pod styl Wazzupa
Pentium D 1 158 Opublikowano 23 Października Autor Opublikowano 23 Października (edytowane) Zotac rtx 3060 bez coolera się trafił więc trzeba było coś dorobić. Sam cooler to od 115 zł za radiator bez wentyli do 300 zł więc ceny pojebane. Udało się znaleźć na allegro arctic accelero L2 plus za 15 zł nowe i siadło. Niestety nie ma chłodzenia pamięci i sekcji zasilania bo klej z opakowania jest już chyba po terminie. Godzinę czekałem aż zwiąże ale nadal nie trzymało. Backplate waży około 60 gramów więc tam wsadziłem termopady na sekcję i pod vramy. Poszedł na to prawie cały liść 1 mm. Kładzione na kanapkę. Pasta preaplikowana mx4 była jeszcze świeża ale po kilku przymiarkach już położyłem gd2 na koniec. Testy temperatury pewnie wkrótce. Edytowane 23 Października przez Pentium D 3
Send1N 4 153 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października (edytowane) 8 godzin temu, Pentium D napisał(a): Niestety nie ma chłodzenia pamięci i sekcji zasilania bo klej z opakowania jest już chyba po terminie. Godzinę czekałem aż zwiąże ale nadal nie trzymało. Miałem to samo z tym klejem, 15 lat temu kupiłem nówkę Arctic Twin turbo jak jeszcze chłodzenia dla kart od arctica normalnie były na rynku w sklepach więc klej był świeży a i tak radiatorki dołączone do zestawu odpadały przyklejone na ten klej mimo że były aluminiowe więc lekkie... kleje termo to nieporozumienie nie dość że nie chce trzymać to jeszcze przewodność jest tragiczna Edytowane 23 Października przez Send1N
Pentium D 1 158 Opublikowano 23 Października Autor Opublikowano 23 Października (edytowane) @Send1N Podejrzewam, że jakbym dał karmel z Marsa to lepiej by trzymał niż ten "klej" Edytowane 23 Października przez Pentium D 1
Send1N 4 153 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października Dziwnie to zabrzmiało karmel z @Mar_s Swoją drogą to taśmy termoprzewodzące też trafiałem takie szczególnie te przezroczyste które ledwo co trzymały ale te https://www.aab.com.pl/product-pol-151-AABCOOLING-Ram-Heatsink-2.html radiatorki mają fabrycznie tak mocną czarną taśmę że trzyma jak diabli jak coś
Mar_s 2 226 Opublikowano 23 Października Opublikowano 23 Października @Send1N Jak Pentiak chce to mogę mu nieco wysłać, ale to sie chyba slabo klei. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 24 Października Autor Opublikowano 24 Października Czy ja muszę mieć takiego pecha... Kupiłem używaną kartę która miała być uszkodzona -brak obrazu. Podłączyłem a ta suka działa i teraz muszę ją przetestować a inaczej sobie czas zaplanowałem 3
Rekomendowane odpowiedzi