Skocz do zawartości

Luźne dyskusje o fotografii i aparatach fotograficznych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

99% zdjęć robię w Av (priorytet przysłony). Ustawiam wcześniej tę przysłonę, mam autoISO, mam ustawione WB, często wstępnie ustawiam punkt AF w którym chcę mieć ostrość. W taki sposób czasami czas zrobienia zdjęcia to poniżej 1s u mnie. Serio.

Opublikowano

Ja mam iso ręcznie wybrane i najczęściej robię na P.

Czasem na S (Tv) jak chcę mieć konkretny efekt związany z czasem naświetlania.

Większość rzeczy mam pod przyciskami i kółkami, więc idzie dosyć szybko wybrać podstawę parametrów. Poza tym aparat pamięta ostatnio ustawione nastawy programów, więc jak wracam, do któregoś to mogę mieć już to co trzeba.

Jeżeli to nie są zdjęcia z zaskoczenia typu "o ptaszor!", to zwykle jest trochę czasu na przygotowanie się i ustawienie aparatu pod konkretny temat.

Problemy się pojawiają jak się nie wie jak do tego tematu podejść, no ale to już kwestia przygotowania się przed wyjściem i praktyki.

Opublikowano
12 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

ISO takie full AUTO czy jednak narzucasz mu jakąś górną granicę :> ?

Full, od ISO50 do ISO100K+, czy ile tam mogę maksymalnie w autoiso wykręcić.

Wyznacznikiem wyboru jest minimalny czas naświetlania, który wybieram przed zabawą. To jest zależne od ogniskowych, które użyję i czy będzie ciemno czy nie będzie - prościej pisząc, czy chcę mieć ewentualnie poruszenie na fotach, czy nie, czy też jest na tyle ciemno że zaakceptuję je w jakimś stopniu. 

Opublikowano

czyli przepis na udane szybkie zdjęcie:

1 priorytet przysłony

2 ISOauto

3 czas auto

4 korekta ekspozycji?

5 HDR tak czy nie?

6 pomiar światła: wielosegmentowy/ skupiony/ punktowy/ centralnie ważony?

7 autofokus: punktowy/ krzyżowy/ cały obszar?

8 JPG/RAW/oba?

Opublikowano

Nie :P Przepis na udane szybkie zdjęcie to: możliwie największe opanowanie sprzętu tak, aby się nie zastanawiać co i jak przestawić. Kadr nie będzie czekać na to, aż zdecydujesz co chcesz ustawić, więc musisz umieć to robić szybko;
oraz wybór właściwych ustawień - część przed zaczęciem robienia zdjęcia, część w momencie robienia zdjęcia;
oraz wybór właściwego kadru.
To ostatnie jest najważniejsze, bo techniczna jakość nie wystarczy żeby zainteresować.
Nie szukaj schematu, algorytmu, tylko zrozumienia co za co odpowiada i kiedy jest przydatne. Nie ma żadnej opcji zawsze użytej, nie ma żadnej opcji nigdy nie używanej. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jakoś się nigdy do tego nie przekonałem, od zawsze wybrane A i tak zrobione 99% zdjęć :P  Reguluje tylko minimalny czas migawki i korekta EV. ISO full auto 100 - 12800, czasem ustawiam na sztywno na 50 jak 1/8000 to za mało :P

Edytowane przez bleidd
Opublikowano
12 godzin temu, nop napisał(a):

czyli przepis na udane szybkie zdjęcie

Szybkie zdjęcie czego?

Inaczej trzeba podejść jak robisz samochodom rajdowym podczas wyścigu, inaczej jak samolotom na przelotowej, a jeszcze inaczej jak ludziom na ulicy.

1 priorytet przysłony - o ile chcesz się bawić głębią ostrości, zrobić rozmycie tła lub wręcz przeciwnie, jak nic z tych rzeczy to na auto przeważnie jest ok

2 ISOauto - kwestia na ile sprzęt ogarnia wysokie, na ile tolerujesz szum

3 czas auto - w większości przypadków wystarcza, chyba że chcesz uzyskać rozmycie ruchu lub odwrotnie maksymalnie zamrozić lub przeciwdziałać poruszeniu (istotne przy tele), wtedy priorytet czasu

4 korekta ekspozycji? - przed przeważnie nie ma sensu, robisz zdjęcie patrzysz jak wyszło i wtedy kompensujesz do następnych, ewentualnie jak czasy naświetlania robią się zbyt długie, to kosztem jasności można skrócić

5 HDR tak czy nie? - raczej nie, to przeważnie wykonanie serii zdjęć, więc czas wykonania się wydłuża, przy ruchomych obiektach raczej odpada

6 pomiar światła: wielosegmentowy/ skupiony/ punktowy/ centralnie ważony? - kwestia co i w jakich warunkach, wielosegmentowy/centralnie ważony raczej do szerszych scen, skupiony jak konkretny obiekt, punktowego używam jeżeli fotografowany obiekt jest bardzo jasny (np. kwiaty w słońcu, żeby nie przepalić zdjęcia i było widać detale płatków, Księżyc)

7 autofokus: punktowy/ krzyżowy/ cały obszar? - jw. kwestia co, kadrowania, np. starówkę będzie lepiej szerszymi polami, wspomnianą rajdówkę wybranym polem, akrobacje samolotu na tle nieba raczej szerszym bo trudno złapać w wąski, punktowy raczej do statycznych rzeczy, bo wymaga pewnej ręki żeby trafić w to co się chce

8 JPG/RAW/oba? - kwestia jak później robisz obróbkę, jak szybko aparat zapisuje (raw i oba będą dłużej)

Opublikowano

No ale fajnie jest mieć ustalony stan wyjściowy, który w zależności od potrzeb można zmodyfikować. Ale na razie w sprawie iso przeważa opinia żeby aparat decydował.

Opublikowano

No to musisz sobie obrać kilka ogólnych scenariuszy, do których będziesz mógł sobie zbudował ogólne ustawienia. Szeroko patrząc na fotografię, czasami ustawienia właściwe do scenariusza A są bardzo błędne w scenariuszu B.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

w wizjerze w Rebelu T2i mam jakiegoś paprocha, próbowalem usunąć sprężonym powietrzem ale nie poszło... szukam porad jak samemu się go pozbyć :| ew ktoś orientuje się jakie są mniej więcej stawki serwisu przy oddawaniu aparatu do "czyszczenia"?

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Nie znam stawek, ale możesz co najwyżej sprawdzić, czy ten paproch nie jest na jednym z luster, albo czy nie jest przyklejony od spodu wizjera.
Jeżeli sam będziesz kombinować, uważaj z lustrami. Ich kąt w "spoczynku" jest powiązany z działaniem AF, a ten aparacik nie ma chyba korekty AF w menu.

Edytowane przez jagular
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Wziąłem się za porządki z duplikatami swojej domowej kolekcji zdjęć oraz filmów - archiwum posiadam od ok. 2007 roku. 

Około 2-3 lat temu robiłem sobie porządki w zdjęciach i filmach ręcznie - według własnego schematu. Nie tworzyłem folderów po dacie i miejscu wykonania fotek - jak obecnie robię. Wcześniej nazywałem foldery różnie np. "Wakacje Karpacz 2013" / "Wielkanoc 2019" itp...

W tamtym czasie zrobiłem coś czego nie dokończyłem i teraz odbija się to czkawką:
1. Stworzyłem folder - wszystkich zdjęć i filmów (nazwałem go "przed segregacją" - obecnie zajmuje 377GB ok. 37 tyś plików 
2. Stworzyłem folder - zdjęć i filmów nazwany "po segregacji". - obecnie zajmuje 187GB, 25,8 tyś plików 

Rzecz w tym, że powinienem usunąć folder nr 1 - po upewnieniu się, że mam wszystkie swoje ważne zdjęcia - ale nie zrobiłem tego z obawy, że "a nóż" mi się przydadzą(dla bezpieczeństwa).

W między czasie przez te 2-3 lata dogrywałem zdjęcia+filmy do folderu  nr 1 "przed segregacją" (chociaż do końca nie pamiętam do któego folderu kopiowałem pliki) i w sumie czeka mnie na nowo segregacja bo nie chcę mieć na dysku żadnych duplikatów - a mam ich całe mnóstwo. 

Uruchomiłem i przeskanowałem oba foldery programami:

1. Awesome Duplicate Photo Finder  - wykrył 29 252 duplikaty zdjęć [ tutaj mam podgląd każdego pliku : oryginału + duplikat] - ale czy muszę każdy plik ręcznie przejrzeć i aby usunąć ręcznie duplikat? 

2. Ashampoo Duplicate File Finder  - wykrył 23 818 duplikatów zdjęć + 925 duplikatów plików wideo [nie wiem jaką metodą skanuje - zakładam, że tylko wykrywa duplikaty po nazwie i wielkości] 

3. XnView Classic - skanuje do teraz pliki od. ok. 10 tej godziny [ zaznaczyłem metodę porównywania:  żeby porównał te same dane obrazu ] - nie wiem jaką ilość duplikatów wykrył, program nie pokazuje 

4. Wtyczka do Lightroom Classic o nazwie " Find duplicate 2" - wyszukuje duplikaty(wersja bez rejestracji pokazuje tylko małą część wyszukanych duplikatów) po rejestracji  i opłaceniu ok. 10 euro pewnie działa jako pełna wersja. 

Jakie rozwiązanie możecie mi doradzić abym w bezpieczny i w miarę sprawny sposób pozbyć się niechcianych duplikatów i wprowadzić ład i porządek w zdjęciach i w filmach? :-) 

Tak to wygląda po zeskanowaniu programami do wykrywania duplikatów plików:

por-wnywanie-duplikat-w-plik-w-3xprogram

Edytowane przez Meistero
Opublikowano

Nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć. Jeżeli nie jesteś w 100% pewien że folder 1 zawiera wszystkie pliki z folderu 2, to może zgraj zawartość drugiego do pierwszego, bez  nadpisywania plików, żeby nie zapisać przypadkiem dwóch różnych pod jedną nazwą? Wtedy będziesz miał jeden folder bazowy, który na pewno będzie miał wszystkie możliwe pliki. Następnie zacznij segregację - najprawdopodobniej najlepiej będzie po danych z exifów (data zrobienia, sprzęt, itd).

Jest wysokie prawdopodobieństwo że soft do rozpoznawania duplikatów nie będzie idealnie porównywać pliki co do piksela. Chyba nie dałoby się tego zrobić szybko przy takiej objętości danych. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jagular napisał(a):

Nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć. Jeżeli nie jesteś w 100% pewien że folder 1 zawiera wszystkie pliki z folderu 2, to może zgraj zawartość drugiego do pierwszego, bez  nadpisywania plików, żeby nie zapisać przypadkiem dwóch różnych pod jedną nazwą? Wtedy będziesz miał jeden folder bazowy, który na pewno będzie miał wszystkie możliwe pliki. Następnie zacznij segregację - najprawdopodobniej najlepiej będzie po danych z exifów (data zrobienia, sprzęt, itd).

Jest wysokie prawdopodobieństwo że soft do rozpoznawania duplikatów nie będzie idealnie porównywać pliki co do piksela. Chyba nie dałoby się tego zrobić szybko przy takiej objętości danych. 

We folderze nr 1 mam wszystkie zdjęcia oraz filmy zrzucane latami z urządzeń, bez ich sortowania czyli są w nim wszystkie moje zdjęcia oraz filmy bez robienia ich segregacji czyli na kadry, które chcę zostawić,  poruszone, nietrafione, rozmyte lub niechciane    - całość waży ok. 350GB. Archiwum zawiera zdjęcia/filmy od ok. 2007 do marca 2020 roku. 
Do folderu nr 1 zrzucałem z urządzeń od kwietnia 2020 do grudnia 2024 swoje zdjęcia/filmy - na potrzeby segregacji, której nie robiłem. 

We folderze nr 2 mam też wszystkie zdjęcia oraz filmy ale są już posegregowane ok. 187GB (segregację robiłem w marcu 2020) - czyli są to zdjęcia i filmy, które faktycznie chciałem żeby pozostały na moim dysku. 

W tym folderze nie mam zdjęć od kwietnia 2020 do grudnia 2024[tak mi się wydaje]. 

por-wnanie-folder-w-ze-zdj-ciami.jpg

Co chcę osiągnąć:
- chcę pozbyć się niepotrzebnych duplikatów zdjęć/filmów [czy polecicie mi jakiś program czy lepiej usunąć duplikaty ręcznie? :kwasny:
- chcę mieć jeden bazowy folder w którym będę miał wszystkie pliki w odpowiednich podfolderach
- chcę zrobić sensowną segregację zdjeć/filmów wg jakiegoś klucza --> jakie są wasze doświadczenia i jak w praktyce robicie segregację aby w łatwy sposób odszukać zdjęcia 

Edytowane przez Meistero
Opublikowano

Czyli:
W folderze 1 masz zbiór: wszystko.
W folderze 2 masz podzbiór powyższego: posegregowaną część którą chcesz zachować, zrobioną do daty 03 2020.
Pozostaje skasować z folderu 1 to, co ma datę 03 2020 i wcześniejszą, wtedy pozostanie tam nowsza, jeszcze nie uporządkowana część.
Ponieważ już segregowałeś pliki zrobione do 03 2020, to nie ma sensu ich ponownie segregować, chyba że zechcesz jeszcze raz to przeprowadzić według innych kryteriów.
Ponieważ folder 2 to wynik segregacji folderu 1, to wszystkie pliki z folderu 2 powinny mieć swoje odpowiedniki w folderze 1.

Nie używam programów do szukania duplikatów. Nie mam duplikatów :) 

Moja metoda segregacji zdjęć jest bardzo, bardzo prosta. Nie używam żadnych katalogów np LR, żadnych metadanych systemowych, itd - jestem na to za leniwy.

U mnie to: katalog zdjęcia -> dwa podkatalogi:
- RAW 
- obrobione
wewnątrz nich zestawy katalogów z tymi samymi nazwami, lecz inną zawartością (nie wszystkie RAWy idą do obróbki):
2015 coś tam
2016 coś tam innego
....
2024 coś tam jeszcze inszego
I tyle, zero finezji i kombinowania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dział w zasadzie umarły, ale się zapytam: ktoś działa tutaj na planie abonamentowym Adobe? Pytanie w kontekście wzrostu ceny: niedawno dostałem maila o tym że Adobe podbija ceny o 50%. Nie podoba mi się to, jako klientowi i w akcie protestu zrezygnowałem z przedłużenia abonamentu :P