Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Dirian napisał(a):

Chyba trzeba się wstrzymać z polecaniem / kupowaniem ASrocków B850 / X870:

Jako, że od kilku dni mam tą płytę i ten procek to poradźcie co mogę zrobić aby zminimalizować ryzyko takiego wypadku? Zainstalować najnowszy BIOS i tyle? 

Opublikowano

Te zonki z palącymi się/przestającymi działać 9800X3D też zdarzają się na mobasach ze starszymi chipsetami? (np. B650)
Bo z tego co kopię, fakt, że najwięcej problemów ludzie zgłaszają na płytach ASRocka, co może być spowodowane ich popularnością, jednak nie mogę znaleźć ani jednego przypadku który by dotyczył 9800X3D na chipsecie 6xx, bo wszystkie dotyczą 8xx.

Opublikowano
2 godziny temu, Nightdew napisał(a):

Jako, że od kilku dni mam tą płytę i ten procek to poradźcie co mogę zrobić aby zminimalizować ryzyko takiego wypadku? Zainstalować najnowszy BIOS i tyle? 

Tak. I nie podkręcaj procesora/RAMu.

Opublikowano
3 godziny temu, Nightdew napisał(a):

Nie wgrywaj biosu beta, monitoruj temperatury i napięcie. Lepiej czekać na rozwój sytuacji, bo jak na razie to nawet Asrock nie zna przyczyn problemu, dlatego lepiej nie bawić się w jakieś szalone oc.

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Te zonki z palącymi się/przestającymi działać 9800X3D też zdarzają się na mobasach ze starszymi chipsetami? (np. B650)
Bo z tego co kopię, fakt, że najwięcej problemów ludzie zgłaszają na płytach ASRocka, co może być spowodowane ich popularnością, jednak nie mogę znaleźć ani jednego przypadku który by dotyczył 9800X3D na chipsecie 6xx, bo wszystkie dotyczą 8xx.

Jedna b650m-h/m.2+ od asrocka spaliła niby 9800x3d. Miałem x670e steel legend z 9800x3d, jakieś 2m, przez chwilę Asusa x870e, teraz od tyg siedzę na asrocku b650m-h/m.2+ i procek działa.  Z tego co ktoś zauważył, na asrocku xmp/Expo potrafiło dać vsoc na 1.8v i to prawdopodobnie było problemem uszk procesora. I stawiam że tak było, ponieważ 99.9% przypadków lączy Expo/xmp. 

Bios 3.20 na asrocku podobno eliminuje ten problem. 

Opublikowano

Panowie doradźcie proszę która z tych,bo już mnie głową boli od czytania forum w Pl,IT,US.Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

Gigabyte b850 eagle wifi

Gigabyte b850 x gaming wifi

Asrock b850 pro rs.

Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Jedna b650m-h/m.2+ od asrocka spaliła niby 9800x3d. Miałem x670e steel legend z 9800x3d, jakieś 2m, przez chwilę Asusa x870e, teraz od tyg siedzę na asrocku b650m-h/m.2+ i procek działa.  Z tego co ktoś zauważył, na asrocku xmp/Expo potrafiło dać vsoc na 1.8v i to prawdopodobnie było problemem uszk procesora. I stawiam że tak było, ponieważ 99.9% przypadków lączy Expo/xmp. 

Bios 3.20 na asrocku podobno eliminuje ten problem. 

Ja miałem Bios 3.15 i nic się nie działo, mimo Expo włączonego. Expo zauważyłem i tak mi ustawia na sztywno 1.2V Soc, więc nie wiem jak miałyby się pojawić skoki.

Opublikowano

Chyba chodziło Ci o Ryśka :E 

A co do płyty to ja wskazać jednego konkretnego modelu nie potrafię ale warto zajrzeć do tej rozpiski, która jest podlinkowana na samej górze jako "Rekomendowana odpowiedź", dzięki temu zrobisz wstępny przesiew i będzie łatwiej doradzić :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, matkar napisał(a):

Panowie doradźcie proszę która z tych,bo już mnie głową boli od czytania forum w Pl,IT,US.Dziekuje za wszelkie podpowiedzi.

Gigabyte b850 eagle wifi

Asrock b850 pro rs.

Obstawiłbym Asrocka na 1, możesz brać też wersje wifi jak się przyda. Ale popatrz na to, ma sporo usb, ma też radiatory na M2 czego na przykład Eagle nie ma. 
Wybierałbym między Asrockiem i Gaming x. Według mnie Eagle jest najgorszy w tej stawce. 

Edit

Co wybierzesz czy Gigabyte Gaming X, czy Asrocka to zależy od Ciebie, ale chociaż pomogłem i ograniczyłem do dwóch płyt, Eagle sam bym odrzucił, mimo, że ma 1usb z tyłu więcej niż gaming, ale wydaje się być taki pusty przez brak radiatorów na M2.

Osobiście wybrałem Asrocka Pro RS ale w wersji Wifi, czekam na przesyłkę, ale tutaj co wybierzesz musisz sam podjąć decyzję co Ci się lepiej "podoba".

Edytowane przez Reddzik
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Obstawiłbym Asrocka na 1, możesz brać też wersje wifi jak się przyda. Ale popatrz na to, ma sporo usb, ma też radiatory na M2 czego na przykład Eagle nie ma. 
Wybierałbym między Asrockiem i Gaming x. Według mnie Eagle jest najgorszy w tej stawce. 

Edit

Co wybierzesz czy Gigabyte Gaming X, czy Asrocka to zależy od Ciebie, ale chociaż pomogłem i ograniczyłem do dwóch płyt, Eagle sam bym odrzucił, mimo, że ma 1usb z tyłu więcej niż gaming, ale wydaje się być taki pusty przez brak radiatorów na M2.

Osobiście wybrałem Asrocka Pro RS ale w wersji Wifi, czekam na przesyłkę, ale tutaj co wybierzesz musisz sam podjąć decyzję co Ci się lepiej "podoba".

Dziękuję za podpowiedź, też w sumie od początku obstawiałem tego AsRocka,wifi.

Opublikowano
19 godzin temu, matkar napisał(a):

Gigabyte b850 eagle wifi

Asrock b850 pro rs.

Wszystko tylko nie gigabyte - te płyty mają tak spie… soft 

Opublikowano
10 minut temu, kalderon napisał(a):

Dlaczego? Pro RS z Wifi kosztuje praktycznie tyle samo co lepszy Livemixer.

Właśnie ten livemixer też ciekawy,zaraz sobie go lepiej obczaje.

Opublikowano
1 minutę temu, kalderon napisał(a):

Dlaczego?

Bo wybierałem płytę z 3 wyjściami audio z tyłu, mam głośniki logitech x540 5.1 i nadal z nich korzystam(wiem, że stare ale działają, nie zamierzam zmieniać). Livemixer, Riptide czy Steel Legends brałem pod uwagę, ale wersja ATX ma 2 wyjścia audio, a podłączenie 5.1 trzeba posiłkować się wyjściem mic na przednim panelu- przejściówka. 

Opublikowano

Asus Strix B650E-F Gaming Wifi ma wszystko.

20 minut temu, matkar napisał(a):

Właśnie ten livemixer też ciekawy,zaraz sobie go lepiej obczaje.

Rozważ jeszcze Asusa Strix B650E-F Gaming, 930zl na Amazonie.

Opublikowano
1 minutę temu, kalderon napisał(a):

Asus Strix B650E-F Gaming Wifi ma wszystko.

Rozważ jeszcze Asusa Strix B650E-F Gaming, 930zl na Amazonie.

Właśnie nie wiem czy  nie lepiej postawić już na B850.

Opublikowano

jak dobrze, że się temat tego Asusa pojawił, bo ja już niemal wysiadam.. jestem typowym graczem, będę miał tylko 1 dysk ssd na m2, nie będę podkręcał procesora, tylko planuję podkręcić RAM. wraz z 9800x3d w budzie będzie 5080 FE. jeśli chodzi o connectivity, planuję jedynie peryferia USB (nic innego pod usb mi nawet nie przychodzi na myśl, więc pewnie nie wykorzystam) oraz WiFi (najlepiej 6, bo słyszałem że 7 działa już tylko pod win 11).

z AsRocka wyleczyła mnie cała paranoja ze spalonymi Ryzenami - jeśli mogę się uchronić to nie będe ryzykował. MSI Tomahawk 850 jest okropny i chyba nie przeżyję tej limonkowej zieleni, Gigabyte zaś ludzie odradzają.. i jestem w kropce. Dziś obczaiłem na jakichś porównaniach tego Asusa Strix B650e-f oraz B650e-e, może któryś z tych by się nadał?