Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@JohnyWol

Na AM5 USB4 dzielą linie pcie z dyskami nvme i kartami pcie więc można nimi dowolnie manipulować. Razem z przepustowościami samych linii. Większość płyt X870E dopuszcza możliwość "pół na pół". Czyli masz obcięte USB4 i jeden nvme do połowy przepustowości ale działają oba równocześnie.

USB3 i USB4 nie mają ze sobą nic wspólnego.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano

Plyte kupilem w bundlu z 9800x3d juz jakis czas temu i bylem przekonany ze cos jest z nia nie tak. Wydawalo mi sie ze komp restartuje sie po wlaczeniu. W serwisie renomowanego sklepu nic nie znalezli. Support MSI stwierdzil ze to normalne bo plyta najzwyczajniej sprawdza podzespoly podczas bootowania.

Wczesniej mialem Asus z390 prime a oraz 8700k wiec roznica jest ogromna. Jestem bardzo zadowolony. Nie uzywam wifi, siec mam po kablu.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Poczytałem trochę o problemach ASRocka z procesorami x3d i mam pytanie. Mam procesor 7800x3d i do tego płyta ASRock B850 Livemixer. Komputer poskładany, odpalony ale jednak obawiam się co może być w przyszłości.

Orientuje się ktoś czy można zwrócić płytę do sklepu (morele), która była już montowana i uruchomiona w komputerze? Nie nosi śladów użytkowania jedynie zostały odklejone folie na termopadach od dysku m2 i przykręcone anteny Wi-Fi.

Czy jednak zostawić jak jest? Spotkał się ktoś z problemami na tym modelu płyty?

Edytowane przez choody92
Opublikowano

@choody92 Patrząc na megawątek odnośnie padnięć procesorów na płytach ASRock jest dostępna tabela (aktualizowana ok 2 miesiące temu):
9000-series-cpu-failures-deaths-megathread-v0-48xadsw7rdnf1.thumb.webp.d85222781409a5d6e0e7fd7cd45abb57.webp

Czyli jak widać było parę przypadków padnięć 7800X3D na tych płytach. Nie mogę odnaleźć wszystkich przypadków ale ktoś rzeczywiście pisał o padnięciu i dostaniu nowego CPU od AMD.
Tutaj nikt nie ma szklanej kuli jeżeli chodzi o pewność... Bardziej zadaj sobie inne pytanie - czy procesor ma być na lata ten sam, czy jednak rozważasz upgrade na 9800X3D czy tam 10800X3D w przyszłości.
Jeżeli mieścisz się w 14 dniach, możesz oddać płytę i 1 do 1 wymienić ją na coś innego, jednocześnie planując przyszły upgrade na 9800X3D lub nowszy chyba bym tak zrobił prewencyjnie.
Z drugiej strony przy 7800X3D ryzyko jest raczej niskie. Sam musisz zdecydować.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, choody92 napisał(a):

Witam

Poczytałem trochę o problemach ASRocka z procesorami x3d i mam pytanie. Mam procesor 7800x3d i do tego płyta ASRock B850 Livemixer. Komputer poskładany, odpalony ale jednak obawiam się co może być w przyszłości.

Orientuje się ktoś czy można zwrócić płytę do sklepu (morele), która była już montowana i uruchomiona w komputerze? Nie nosi śladów użytkowania jedynie zostały odklejone folie na termopadach od dysku m2 i przykręcone anteny Wi-Fi.

Czy jednak zostawić jak jest? Spotkał się ktoś z problemami na tym modelu płyty?

Jak możesz zwrócić, to zwracaj, nie ma co ryzykować. Za dużo pada Ryzenów na ASRockach, wystarczy ich subreddit prejrzeć i wniosek prosty - po co ryzykować?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, choody92 napisał(a):

Orientuje się ktoś czy można zwrócić płytę do sklepu (morele), która była już montowana i uruchomiona w komputerze?

Oczywiście że tak, wszystko możesz zwrócić jeżeli nie uszkodzisz danej rzeczy fizycznie, ludzie nawet robią taką januszerkę że sobie używają sprzęt 13 dni a na 14sty zgłaszają zwrot i tak w kółko :E Możesz sobie grać za darmo na RTX'ie 5090 przez 2 tygodnie i brać następnego w kółko psując rynek xD Już jeden taki był tutaj na forum ale poleciał swego czasu na wakacje :Crash:

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Oczywiście że tak, wszystko możesz zwrócić jeżeli nie uszkodzisz danej rzeczy fizycznie, ludzie nawet robią taką januszerkę że sobie używają sprzęt 13 dni a na 14sty zgłaszają zwrot i tak w kółko :E Możesz sobie grać za darmo na RTX'ie 5090 przez 2 tygodnie i brać następnego w kółko psując rynek xD Już jeden taki był tutaj na forum ale poleciał swego czasu na wakacje :Crash:

Czarna lista kupujących by się sklepom przydała :D 

JA tylko dodam, że sklep ma prawo potrącić % od takiego zwrotu jeśli nosi ślady montażu.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

ani jednego przypadku na X670E taichi z 9800x3d jak u mnie, aż korci żeby zostawić i zapisać się w historii :D

image.thumb.png.5aa707a5c71bfd85e4e44544c07a20cf.png

no i  na bank trzeba overclock hard, wtedy  najbezpieczniej

image.png.934ac626f1bd9fd5fe4d92e21d4b7ce5.png

Edytowane przez bofff
Opublikowano
34 minuty temu, bofff napisał(a):

ani jednego przypadku na X670E taichi z 9800x3d jak u mnie, aż korci żeby zostawić i zapisać się w historii :D

Ile ja podobnych wypowiedzi czytałem odnośnie RRODa w Xbox 360.

Po latach wyszło, że nie uchował się nikt. Wszystkie padły. Żadnego "miałem szczęści i się dobry trafił". Szczęściarze po prostu czekali dłużej na nieuknione. 

To nie ta sama skala co RROD i nie ta co z bezołowiowymi lutami w GeForce 8x00, ale jednak ja bym takiego gorącego kartofla czym prędzej odrzucił.

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Ile ja podobnych wypowiedzi czytałem odnośnie RRODa w Xbox 360.

Po latach wyszło, że nie uchował się nikt. Wszystkie padły. Żadnego "miałem szczęści i się dobry trafił". Szczęściarze po prostu czekali dłużej na nieuknione. 

To nie ta sama skala co RROD i nie ta co z bezołowiowymi lutami w GeForce 8x00, ale jednak ja bym takiego gorącego kartofla czym prędzej odrzucił.

Jest mądrość w tym co piszesz. Po prostu lepiej pozbyć się śmierdzącego jajka, jak później narzekać gdy się zbije.

Opublikowano (edytowane)

Przyszły dzisiaj graty do złożenia zestawu dla klienta pierwsze co to sprawdzenie socketu cyk płyta świeżo rozpakowana i widać pod światło jakiś ciemny punkt w sockecie między pinami, okazało się że jeden był wygięty na maxa w drugą stronę... że niby amd poszło w LGA między innymi dlatego że jest zdecydowanie mniejsza szansa na pogięcie pinów w transporcie niż w samym cpu xD Jak coś to płytka MSI PRO B650-S Wifi i po podłączeniu 13 letniej GT610 bez uefi daje normalnie obraz można grzebać w biosie na pająka z malutką kartą w slocie i całkowicie bez chłodzenia na procku ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, VRman napisał(a):

No zephyr i xenon chyba każde padały. Falcony różnie. Ja miałem falcona i jaspera długo, i jeszcze sprzedałem i dalej chodziły. :p

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Przyszły dzisiaj graty do złożenia zestawu dla klienta pierwsze co to sprawdzenie socketu cyk płyta świeżo rozpakowana i widać pod światło jakiś ciemny punkt w sockecie między pinami, okazało się że jeden był wygięty na maxa w drugą stronę... że niby amd poszło w LGA między innymi dlatego że jest zdecydowanie mniejsza szansa na pogięcie pinów w transporcie niż w samym cpu xD Jak coś to płytka MSI PRO B650-S Wifi i po podłączeniu 13 letniej GT610 bez uefi daje normalnie obraz można grzebać w biosie na pająka z malutką kartą w slocie i całkowicie bez chłodzenia na procku ;) 

Najczęściej płyta jest tańsza od procka i to mobasy raczej są mniej żywotne (mogą paść).
Akurat ten ruch ze strony AMD moim zdaniem nie był głupi. No ale jeżeli chodzi o pogięte piny/nóżki to zawsze było albo w tą albo w drugą stronę.

Że też do dzisiaj nie wymyślono nic lepszego.

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Właśnie socket u amd był dużo lepszy niż te intelowskie. Grube piny ciężkie do wygięcia ale woleli przerzucić problemy z pinami na producentów płyt

• Upvote 1
Opublikowano

Też jestem tego zdania że był lepszy piny może i gięły się bardziej i częściej gdy były na samym cpu ale za to dużo wygodniej się je prostowało... tutaj musiałem odpowiedni kąt uzyskać + doszła o wiele gorsza widoczność niż jakbym prostował na procku :/ 

Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Siema może pyta po jakimś zwrocie a kupujący nie wiedział?

• Confused 1
Opublikowano

Że jak? :P przecież to ja zamawiałem zestaw dla gościa, płyta full nówka, wszystko działa tylko jeden pin był wygięty na maxa jak banan a reszta idealnie na swoim miejscu... nie wiem jak mogło się to w tak dziwny sposób wygiąć że wszystkie wręcz idealne a jeden w tak tragicznym stanie :E 

Opublikowano

Tak ale w sklepach czasem można zwrócić towar i kupujący nie wie że już ktoś go wcześniej miał. A sklep sprzeda jako nowy mało razy tak było . Przecież w pudełku płyta jest tylko w torbie antystatycznej zaklejonej paskiem taśmy jaki problem płytę wyjąć i włożyć z powrotem.

Ile razy np. w X-KOm zwracasz towar i zaraz z powrotem leci na półkę.