Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Akurat ten ASRock ma prawdziwe 5.0 co sprawdzałem.

wiem że sprawdzałeś, chodzi o to że dziś ma, jutro mieć nie będzie, chyba że będziesz siedzieć na starym biosie...

28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Audio i tak mam zewnętrzne. 

Ty tak, on nie musi...

no i kwestia asrocka, jak ma nie spać po nocach, to lepiej nie sobie kupi coś innego, potem ci wjedzie na chatę ;D

Opublikowano (edytowane)

Ja mam i tak popsuty słuch, to mi zwisa jakość dźwięku czy współczynnik sygnału do szumu. 

Ale dopłaciłbym chętnie jakby inny codec oznaczał np. mniejsze opóźnienie w dźwięku w grach i programach. Jak ktoś coś na ten temat wie, to bardzo bym prosił o podzielenie się wiedzą. 

BTW. Apropo fajnych cen płyt, proca i RAMu obecnie:

Spoiler

BTW. Inflacja! PCIE4 i 5 podnosi koszty! Zakłócenia dostaw! Pandemia! Evergreen w kanale! MUSI BYĆ DROGO!

tymczasem:

monitory: po dekadzie zastoju w końcu wyraźny ruch. Gówniane 1440p 120+Hz 27" za 700zł. Używalne monitory 1440p za 1100zł. OLEDy za 2500. 

wydajny zestaw: kilka lat temu 1100zł za płytę na 690, do tego 1700zł za proca. Do tego 1200 za pamięci. Dosłownie kilka lat, nie wiem, może ze 3. A dziś? Płyta za 430zł, proc za 550zł i RAM za 380 (a były na promkach i za 310zł) i wszystko o niezłych parametrach, solidna średnia półka

Zasilacze też trochę się poprawiły bo się za bardzo rozpędzili z tymi kombajnami ponad 1000W i można dziś dostać świetny półpasywny sprzęt za 450zł, choć tutaj poprawa nie jest duża, bo do najlepszej karty nadal potrzeba wydać więcej i kupić do 5090tki 1000W lub ryzykować z high-endową 850tką

obudowy - też z 1100 na 750 przez 3 lata za ten sam model. Używalna buda do kompa mid-endowego za już 215zł. 

Wszystko pięknie wróciło do normy, wszystko wróciło do cen przy których rynek PC gaming mógłby być zdrowy..

i tu wbiega pijany Jensen z flaszką w dłoni, zarzyganą koszulką i krzyczy

- a nie ma tak! Umb.. nie ma! Teraz 60tki będą po 900-1200€, a tanie karty wycofamy kompletnie, odpowiednik 750ti 2GB damy za 1200zł i będziemy ludziom wmawiać, że FG to wydajność. 

- Jensen, spokojnie, nie psuj imprezy

- POEDZIAEM! Następca 1060tki ma być za 650€ bo yP... BO TAK!

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Nie no już wolałbym żeby ta płyta coś tam lepszego miała :) Niech lepiej będzie niż żeby nie było :) No i żeby jako tako wyglądała....karty dźwiękowej nie mam wiec zostaje wbudowana. No i w przyszłości myślałbym o włożeniu jakiegoś lepszego prca. A z tymi Asrokami to przecież jest gw więc spał bym spokojnie :D :D

Opublikowano (edytowane)

@Lameismynametak mi się przypomniało...pamiętasz jak narzekałem że gigabyte młodego co jakiś czas ma problem z bootem? Panie co teraz odstawia mój były asus z resztą jego bebechów :E Gigabyte choć śmigał z xmp włączonym...asus nie wstanie, chodzą tylko w jedec :E  Także coś upierdliwe pamięci mu się trafiły, muszę przy tym przysiąść kiedyś.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
22 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Fanbojj Awarie to jakiś ułamek, ASRock twierdzi też, że problem rozwiązał w najnowszych biosach. Na Zen4 problemy nie istnieją, a właśnie o Zen4 wspominałeś.

"ASRock twierdzi" gdzie "twierdzi" to słowo klucz. Zobacz na subreddit Asrocka, po dziś dzień jest pełno spalonych i pewnie codziennie nowy post o tym i mowa tu o najnowszym biosie 3.30.
Jako właściciel Asrocka nikomu bym go aktualnie nie polecił. Na papierze wszystko miód, lepsza specyfikacja i ficzery niż cała konkurencja w swojej cenie ale w praktyce jest jak jest.

Aktualnie wybór płyty głównej to wybieranie mniejszego zła bo każdy producent ma jakieś swoje bolączki na AM5 w tym momencie. Do tego X870E to kolejny ból głowy z jego poje*nym dzieleniem linii PCIE.

UEFI to jest jakaś porażka, żeby UI/UX takie było w 2025 roku pańskiego. Na wentylach CPU nie moge sobie nawet ustawić delaya, żeby suszarki nie robiło przy jakimś spike temperatury tylko odczekało te kilka sekund. Opcja która istnieje od nastu lat na prawie wszystkich płytach. A przy X670E Asrock dał ją tylko chyba w Taichi a wszystkie niżej nie mają :E 
Od któregoś BIOSa grymasi mi EXPO w RAMie którego model jest pewnie nadal jednym z najpopularniejszych 32gb kitów DDR5 na świecie (może CL30 jest popularniejsze od mojego CL32) i dodam, że jest na liście QVL Asrocka.
NVME od PNY nie działa mi na zimnym rozruchu, dopiero po restarcie. W innych PC, w tym moim poprzednim dysk działa normalnie i jest sprawny. Slot itd w płycie też sprawne, inne dyski działają poprawnie, po prostu nie lubi się z tym modelem PNY i tyle :E

Opublikowano
14 minut temu, Mizu napisał(a):

"ASRock twierdzi" gdzie "twierdzi" to słowo klucz. Zobacz na subreddit Asrocka, po dziś dzień jest pełno spalonych...

Nie odnoszę się do problemów z Asrockami ale litości, nie powołujcie się na reddit. Reddit to jest "hive mind" debili i idiotów którzy nie potrafią śrubki wkręcić bez filmu na YouTube, a i nawet z tym złamią palec w d...e. Jest tam jakiś procent (promil?) ludzi ogarniętych w danym temacie ale są jak yeti nieomalże.

Opublikowano
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynametak mi się przypomniało...pamiętasz jak narzekałem że gigabyte młodego co jakiś czas ma problem z bootem? Panie co teraz odstawia mój były asus z resztą jego bebechów :E Gigabyte choć śmigał z xmp włączonym...asus nie wstanie, chodzą tylko w jedec :E  Także coś upierdliwe pamięci mu się trafiły, muszę przy tym przysiąść kiedyś.

No rzeczywiście jakieś fikuśne memki. Co tam masz?
Ja od jakiegoś czasu polecam do AMD pamięci z sygny czyli Goodramy IRDM 6000CL30. Wczytujesz EXPO i zapominasz - nie ma też problemów z wysokością do niektórych chłodzeń bo niski profil, no i jednak u nas w kraju robione.

Opublikowano
22 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@Fanbojj Awarie to jakiś ułamek, ASRock twierdzi też, że problem rozwiązał w najnowszych biosach. Na Zen4 problemy nie istnieją, a właśnie o Zen4 wspominałeś.

Asrock twierdzi że rozwiązał problem z bootowaniem, a nie zgonami procków. Wciąż nie znają przyczyny. 7800X3D też padały więc problem występuje również na Zen 4. Wspólnym mianownikiem jest obecność 3D cache.

Opublikowano (edytowane)

Cokolwiek by było przytłaczająca większość problemów na Asrocku. Bardzo sporadycznie na MSI czy Asusie.

Dalej nie wiadomo o co chodzi :E Może po prostu część mobasów Asrocka była z jakimiś wadami produkcyjnymi.

Ostatnio jakiś typ pisał, że już drugi 9800x3d mu padł na Asrocku najnowszym biosie, i przy drugiej sztuce padło również mobo.

Oczywiście w skali sprzedanych milionów tych CPU to jest kropla w morzu, ale to jednak Asrock dominuje na liście. I dalej do dziś.

Więc ja mimo, że mi spoko jak na razie działa to mobo i jestem zadowolony to jakbym dzisiaj wybierał to jednak od tak profilaktycznie poszedłbym w coś innego. Pewnie w Asusa :E 

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@Mizu @kalderon Nie pamiętam abym trafił problem z padającym 7800X3D na ASRockach i nie zgodzę się, że wspólnym mianownikiem jest 3D cache - przecież były przypadki Zen 5 non-3d, które padały w podobny sposób.
Problem z tym, iż tak jak kolega @Kandelabros wspomniał, reddit to zbiorowisko przypadkowych ludzi, którzy przez brak wiedzy mogą wrzucać wszystko do jednego wora posiadając problem z innych przyczyn. Wiadomo - warto monitować jednak bym tak bezgranicznie nie ufał wszystkim postom.

Najważniejsze aby głośno mówić o problemie i aby każdy świadomie decydował co chce kupić.

Żeby było śmiesznie, nie znalazłem ani jednego(!) przypadku padnięcia jakiegokolwiek procesora na mojej płycie (ASRock B650M-HDV/M.2), sam mam na niej 9800X3D od ~4 miesięcy bez problemów - BIOS 3.25, VSOC na sztywno 1.1V (poniżej domyślnych ASRocka) + jeszcze jedna opcja włączona z sugestii YES Tech City (nie pamiętam nazwy ale wedle nich może mieć duży związek z padaniem).
Mam gwarę na procka i płytę... na nieszczęście w 2 różnych sklepach, mimo wszystko dupochron w razie czego jest. Jak mi mobas padnie, to wleci Gigabyte, jak CPU, to może przesiądę się na coś słabszego... zobaczę jeszcze ;) 

Opublikowano
9 godzin temu, lukadd napisał(a):

Więc ja mimo, że mi spoko jak na razie działa to mobo i jestem zadowolony to jakbym dzisiaj wybierał to jednak od tak profilaktycznie poszedłbym w coś innego. Pewnie w Asusa :E 

ASUS też miał epizod z paleniem + problemy z bootowaniem przez połowe żywota AM5, pewnie już z grubsza ogarnęli wszystko ale u nich znowu jest +50% do ceny za branding i ta ich słynna gwarancja. Ile to już Gamers Nexus reportaży o niej zrobił :E Ale to może są bardziej notoryczni w USA niż Europie

Teraz bym brał MSI albo Gigabyte które też mają swoje dziwactwa

Ostatnio jak patrzyłem MSI X870E Tomahawk mi wyglądał najciekawiej specką i ceną + wygląd nic cudownego ale jest ok. UEFI mają ładne ale np. domyślnie ma wyłączone jak żaden inny producent C-State Global Control co powoduje stuttering na 9950X3D i 9800X3D też :wariat:

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismynamejakieś gskill 6000 cl32.

Może to też te moje G. Skill Trident Z5 Neo RGB 32GB 6000CL32 :D ja tu oskarżam Asrocka a to może nowe agesy przestały sie lubić z tymi ramami. Jak to tak popularne m-die to ja nie ogarniam jakim cudem no ale cóż

Opublikowano

Mnie tylko interesuje czy będzie działać z EXPO 6000 CL30. 

Przydałaby się lista

płyta | wersja BIOSu | Zestaw RAMu z którym jest problem

Jeszcze rewizja zestawu RAMu (różne kości być może?) też by się przydała.

Opublikowano

to jest niemozliwe, bo sami producenci ramu zmieniają kosci i wtedy klops moze byc

de facto listę zgodnosci akurat asrock ma aktualizowaną i długą na swoich stronach

https://www.asrock.com/MB/AMD/B650M Pro RS/index.pl.asp#MemoryRAP

z goodram cl30 nigdy nie miałem problemu, to czy one są dalej na mdie dla normalnego śmiertelnika jest bez znaczenia

z adata xpg lancer problem był na asrock rs pro, po wgraniu nowszego biosu zniknął

to co nie działą dziś, może zadziałać jutro i odwrotnie jak coś zmaszczą

Opublikowano
26 minut temu, VRman napisał(a):

Mnie tylko interesuje czy będzie działać z EXPO 6000 CL30. 

Przydałaby się lista

płyta | wersja BIOSu | Zestaw RAMu z którym jest problem

Jeszcze rewizja zestawu RAMu (różne kości być może?) też by się przydała.

Trzeba promptowac perplexity przed kazdym zakupem, ot co. ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, Mizu napisał(a):

ASUS też miał epizod z paleniem + problemy z bootowaniem przez połowe żywota AM5, pewnie już z grubsza ogarnęli wszystko ale u nich znowu jest +50% do ceny za branding i ta ich słynna gwarancja. Ile to już Gamers Nexus reportaży o niej zrobił :E Ale to może są bardziej notoryczni w USA niż Europie

Teraz bym brał MSI albo Gigabyte które też mają swoje dziwactwa

Ta miał, ale się ogarnęli. Jak ja kupowałem i wybierałem płytę w grudniu to problem z Asusem był taki, że odlecieli z cenami. Względem tego x870 taichi lite który oferował dla mnie wszystko co potrzebuję do takiego zwykłego Hero musiałbym dopłacić jeszcze ~1k pln :E, a nawet do ROG 870E-E ~500 pln. Dla tego ich olałem mimo, że wcześniejsze ~15 lat w moich kompach miałem tylko płyty Asusa.

8 godzin temu, Mizu napisał(a):

Może to też te moje G. Skill Trident Z5 Neo RGB 32GB 6000CL32

Takie mam u siebie. Latały na expo bez problemu, później trochę zoptymalizowałem timingi i latają CL30 1.35V na moim Asrocku.

17 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Mam gwarę na procka i płytę... na nieszczęście w 2 różnych sklepach, mimo wszystko dupochron w razie czego jest. Jak mi mobas padnie, to wleci Gigabyte, jak CPU, to może przesiądę się na coś słabszego... zobaczę jeszcze ;) 

Oby się nie zjarał zaraz po gwarancji :E 

Jeśli chodzi o moją sztukę, pożyjemy zobaczymy. Ale myślę, że jak przetrwało już prawie 9 miesięcy to będzie OK. Szczególnie, że u mnie komp dość intensywnie użytkowany. 10 do kilkunastu h na dobę to norma jak jest odpalony. A są okresy, że leci i kilka dni czy ~tydzień 24h/24h bez wyłączania.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Szczególnie, że u mnie komp dość intensywnie użytkowany. 10 do kilkunastu h na dobę to norma jak jest odpalony.

Przypomina mi się takie stare internetowe hasełko-pojazd.

"GET A LIFE" xD

A tak na serio, to tak jak wspomniałem - póki jest gwara to się nie martwię. A lubię zmieniać sprzęt to marne szanse, że coś mi zostanie po gwarancji.

Opublikowano
54 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A lubię zmieniać sprzęt to marne szanse, że coś mi zostanie po gwarancji.

Przypominam, że Twoją płytę jest tylko 2 lata gwary zamiast normalnie 3.